![]() |
|
|
Stare teme Teme iz ostalih foruma koje su zastarele i zatvorene davnih dana. |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
|||
![]()
Ne trazi se CV vec rezime, ne interesuje njih da li si ti udata ili ozenjen, koja ti je veroispovest i sta radis u slobodno vreme, samo titula tvog radnog mesta im ne znaci nishta vec ti treba i pojashnjenje... a shto se fax-a tice fakultet ko fakultet..... da li si ti iz kurgistana ili srbije njih ne interesuje ako znas da radis posao....
|
|
|||
|
|||
![]()
Jedno pitanje za dreamera.Posto si vec neko vreme Cikagu, pretpostavljam da bi mozda znao kako se krecu plate(godisnje) i potraznja za java developerima sa neke 2 godine iskustva.Gledao sam po Monsteru za Cikago mogu samo da kazem da sam se razocarao pa aj reko da cujem iz prve ruke:?
|
|
||||
|
||||
![]()
J2EE developer - 88.000
Web developer - 66.000 Senior Java Developer - 98.000 Ovo je sa symple hire.
2009EU00018xxx 22.04.2008 - koverta iz Kentuckyja poslana na moju adresu 21.05.2008 - dobio prvu kovertu 26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom 29.5.2008 - dobili su moju kovertu 04.2.2009 - stigla druga koverta 19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled 26.2.2009 - AOS stigao 13.3.2009 - zakazan intervju 17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio _____________________________________ U Americi od 24.05.2009. |
|
|||
|
|||
![]()
To su statistike, a realnost je daleko od toga. Kao prvo, nisi amerikanac nego srbin (plata za 20k manja...makar u pocetku).
Drugo, to sto je landlord okacio, to su ti plate za seniore u sve tri oblasti, ne za nekog sa 2 godine iskustva ko je tek doleteo u zemlju. Ja sam se isto tako naslusao takvih plata....da totalni pocetnik sa faksa (ovo je navodno istina) koji veze nema sa racunarom (nas faks u pitanju) ima 80k i sl. Kada budes krenuo da trazis posao i gledas plate, onda vidis koliko to veze sa mozgom nema. Ja sam C/C++ developer, ali se ne gadim ostalih jezika (u zivotu sam radio sa bar 15...od toga profesionalno 4). U mojoj oblasti postoje i preko 120k plate, ali da bi to dobio..... Ja ne znam kako se krecu oglasi za posao java developera u chicago...posto mi nije specijalizacija, ali sto se tice C/C++ meni je ovde raj na zemlji...jer hvala bogu ima zanimljivih poslova (muka mi vise bilo samo Java, PHP, C# i VB oglasi u srbiji). Ako neko ima drugacije iskustvo, neka ga podeli slobodno sa nama :-) |
|
|||
|
|||
![]()
Ja volim biti realan, i naravno da je 80k plata za nekog ko je izasao sa faksa a pri tom nema nikakvo iskustvo, glupost.Vidis, nisam znao da me zemlja iz koje dolazim moze na profesionalnom poslu toliko diskriminisati.Ako je tako onda OK.Ja bih verovatno dolazio sledece godine a do tad ce se stanje verovatno malo i promeniti(nadam se na bolje) ali evo poceo sam se zanimati gde bi mozda bilo najbolje poceti.Za Chikago stvarno jako malo poslova sam nasao(izvor: Monster) za ovu oblast kojom se bavi dok za LA npr 3x vise.Ono sto me jos zanima je, koliko bi npr u za platu u Chikago od npr 50$k bio ekvivalent kod nas, sta mislite od prilike?Takodje koliko vidim na city-data forumu dosta ljudi odvraca dolazak i trazenje poslova u IT.
|
|
|||
|
|||
![]()
Recimo, meni Chicago izbacuje daleko vise poslova od LA u mom domenu, dok su NYC i silikonska dolina verovatno najjaci. Sa 50k$ mozes sasvim pristojno ziveti u Chicago. Ekvivalent je tesko napraviti, zato sto je nacin zivota drugaciji. Stanarina je nesto sto je podosta jeftinu u Srbiji, dok je ovde to brutalno skupo. Hrana je u Srbiji skupa, dok je ovde jeftina. Nocni zivot je u Srbiji jeftin, dok je ovde skup. Automobil je u Srbiji skup, dok je ovde jeftin, elektronika isto. Sve to govorim u odnosu na standard.Naravno, treba porediti i gradove u srbiji, jer nije 500e isto u Novom Sadu ili Beogradu ili u Surdulici. Slicno je i ovde, 50k nije isto za Chicago ili LA ili NYC. Ako tako gledas, onda u LA za isti posao moras imati bar 10% vecu platu nego u Chicago, a za NYC 20-30%. Recimo da ti 50k godisnje u Chicago dodje nesto kao 700-800e cisto u Srbiji (jer tih 50k je ovde zapravo oko 40k na ruke). Ali ko sto rekoh, tesko je uporediti sa srbijom.
|
|
|||
|
|||
![]()
Da se i ja pofalim :). Leg’o pos’o! Ulazna pozicija za java programera. Firma se bavi distribucijom gasa i elektricne energije u Juznoj Kaliforniji. Kazu da je drzava vecinski vlasnik. Odlicne beneficije (opste medicinsko, ocno i zubno osiguranje, placena teretana i jos gomila stvari koje jos nisam prositao...), zanimljiv prvi projekat, ljubazne kolegе, idealna lokacija objekta u kojem cu raditi (na 10-15 minuta od praktično svih delova grada koje smo pikirali, tako da necu gubiti puno vremena na prevoz kada se budemo preselili), pare o kojima se ovde ne prica (samo cu reci da smo i vise nego zadovoljni :)). Ma sve je na prvi pogled idealno; da sam birao, ne bih mogao bolje da izaberem (ne morate citati blog, sve je, manje-vise, kopirano ovde :)).
Oglas sam pronasao na [url]www.craigslist.org[/url]. Sam process od slanja rezime-a do konacne potvrde da sam dobio posao je trajao 5 nedelja. Posao sam cekao 2 meseca (sa apliciranjem smo krenuli tek kada su nam stigli svi papiri). Konkurisao sam na 15-ak poslova, bio pozvan na razgovor jedino kod njih. Prvo pa musko :). Sam proces selekcije je trajao 5 nedelja. Osim craigslist-e, svoj rezime sa postovao na [url]www.monster.com[/url], [url]www.dice.com[/url] i [url]www.linkedin.com[/url]. Odmah po postovanju rezime-a su me zvala 2 regrutera sa ponudama sa posao. Jedan od njih mi je kasnije i sredio intervju, od koga sam odustao jer se firma nalazi u Fermont-u koji je na vise od 7 sati voznje od San Diega-a. Generalno, na osnovu mog iskustva u vezi sa regruterima, 80% njih ni ne procita vas rezime, vec samo pretrazuje rezimee putem kljucnih reci i onda redom zove one koji su zadovoljili kriterijem. Zbog onih 20% ih ipak nemojte otpisivati. Regruteri ce vas zvati prvih 7-10 dana nakon postovanja vaseg rezime-a, posle cega ce njihovo interesovanje prestati. Zbog toga bi bilo dobro da rezime ponovo upload-uje na svakih 10-ak dana kako biste im i dalje bili zanimljivi. Na LinkedIn-u sam se prikljucio Java developer grupama, od kojih sam svakodnevno dobijao mail-ve sa trenutnim ponudama poslova, a dobio sam i 2 konkretne ponude od drugih clanova (od kojih sam odustao, jer su bili poslovi na odredjeno vreme). Imao sam i srecu da moji rodjaci imaju par prijatelja programera koji su mi dali par saveta koji su meni koristili. Preporucene su mi sledece knjige: 1. [URL="http://www.amazon.com/Adams-Resume-Almanac-Richard-Wallace/dp/1593372914/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1233069710&sr=1-1"]Adams Resume Almanac[/URL], by Richard Wallace, 2. [URL="http://www.amazon.com/Knock-%C2%91em-Dead-2009-Ultimate/dp/1598696726/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1233067463&sr=1-1"]Knock 'em Dead 2009: The Ultimate Job Search Guide (Knock 'em Dead)[/URL], by Martin Yate, 3. [URL="http://www.amazon.com/Programming-Interviews-Exposed-Programmer-ebook/dp/B001E5J2MM/ref=dp_kinw_strp_1?ie=UTF8&m=AG56TWVU5XWC2"]Programming interviews Exposed, 2nd Edition[/URL], by John Mongan, Noah Suojanen, Eric Giquere. 1. knjiga je za pisanje rezime-a i svih vrsta propratnih pisama. Uglavnom se sastoji od gomile gotovih primera iz prakticno svih oblasti. 2. knjiga vas vodi kroz ceo proces konkurisanja na poslove. Meni je bila korisna zbog dela u kojem se navode gomila opstih (i nezgodnih) pitanja koja se postavljaju na intervjuima, sa primerima pogodnih odgovora. 3. knjiga je iskljucivo za programere. Opste preporuke, pitanja sa odgovorima koja su grupisana po odredjenim oblastima (Linked List, Arrays and Strings, Recursion, Counting, Measuring and Ordering Puzzles, Graphical and Spatial Puzzles…)… Na svaku stavku koju stavite u rezime, bilo bi dobro da imate spremnu pricu. Receno mi je da bilo dobro da pricam sam sa sobom, s obzirom na to da nam engleski nije maternji jezik. Poslednjih par dana pred intervju sam izgledao kao ludak hodajuci po stanu i pricajuci poluglasno sam sa sobom. U setnjama napolju sam bio pokriven. Milica je otvarala usta odajuci utisak zajednicke komunikacije ;). Za kraj savet u vezi sa platom. Kazu da onaj koji prvi spomene pare i konkretan iznos, uvek na gubitku :).
Generacija DV2009 Last edited by Misa; 19.12.2009 at 20:26. |
|
|||
|
|||
![]()
Svaka cast! Pametni potezi, hrabrost, malo srece i eto rezultata :bravo:
|
|||
|
|||
![]()
Čestitam na dobijanju posla. Neka se trud isplatio to je najbitnije.
U vezi tih knjiga, na koji način si ih nabavio. Preko amazona kupio, pozajmio od nekoga, čitao u PDF-u na računaru? Da li ima negdje u PDF-u da se preuzmu? |
|
|||
|
|||
![]()
Zahvaljujem svima na cestitkama!
[QUOTE=lenhi;13404]U vezi tih knjiga, na koji način si ih nabavio. Preko amazona kupio, pozajmio od nekoga, čitao u PDF-u na računaru? Da li ima negdje u PDF-u da se preuzmu?[/QUOTE] Prve dve knjige sam kupio jos dok sam bio u Srbiji. Narucio sam ih preko [URL="www.alibris.com"]www.alibris.com[/URL]. Knjige su stigle nakon mesec dana od dana narudzbine. Jedini problem je bio sto ne isporucuju knjige na teritoriji Srbije, tako da su knjige bile prvo poslate u Bosnu kod roditelja mojih prijatelja, pa su nam, nakon prispeca, bile prosledjene. Kod mene su stigle 15-ak dana pre naseg polaska, tako da smo ih, u svoj onoj frci, samo ostavili sa strane i poneli sa nama u Ameriku. Linkove sam postovao cisto da bi se znalo o kojim se knigama konkretno radi. Ja sam inace prvu knjigu (novu) platio svega $2.75, a drugu, takodje novu, ispod $10, tako da, kao sto vidis, moze da se prodje mnogo jeftinije nego na amazonu. Troskovi transporta se racunaju po posiljci (oko 10 evra), pa se isplati naruciti obe od istog prodavca. Voditi samo racuna da alibris saradjuje sa gomilom prodavaca, tako da ako narucite obe knjige preko njih, to ne znaci da ste automatski narucili od istog prodavca. Naravno, na ovo na kraju ide jos i carina (za 3 zasebne posiljke sam platio oko 10 evra). Pdf fajlove za ove 2 knjige nisam trazio putem neta. 3. knjigu sam dobio na koriscenje od prijatelja mojih rodjaka kada sam vec bio u Americi. Kasnije sam mu je vratio, pa sam preko neta gledao da li moze da se besplatno download-uje u pdf formatu (s obzirom na to da sam je vec bio procitao). Nailazio sam samo na pdf fajlove koji su sadrzali skenirane stranice knjige. Na osnovu naseg iskustva, uz pomoc prve knjige, rezime se napise bukvalno za jedan dan, jer se cela knjiga, osim relativno kratkog uvoda, sastoji od gomile gotovih primera rezimea iz prakticno svih oblasti (oko 750 strana; recimo, iz oblasti Computers and Information Technology postoji 21 primer rezimea). Druga knjiga (oko 300 strana) se moze procitati za par dana (posebno ako se fokusirate samo na konkretna pitanja i odgovore). Kada se na ovo prethodno uzme u obzir da ovde knjige mogu prakticno da vam stignu sledeceg dana na prag kuce, da su isporuke uglavnom besplatne i da nema carine, mozda je i bolje sacekati da se stigne ovde i onda naruciti knjige (ovo je, naravno, samo moje misljenje). Inace, u prethodnom postu sam rekao da smo krenuli sa apliciranjem tek kada su nam stigli svi papiri. Iz mog licnog iskustva, ssn i driver/identification card su mi bili potrebni tek kada sam prosao sve intervjue i stigao do ljudskih resursa kojima se ovi podaci prosledjuju zbog raznoraznih provera (criminal history, dmv history...), tako da bih ja, da ponovo krecem iz ispocetka, sa apliciranjem krenuo od prvog dana po ulasku u Ameriku.
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Pronalaženje prvog posla u Americi | stizeljeto | Vodič za emigrante | 492 | 25.03.2019 13:34 |
![]() |