![]() |
|
|
Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
U svakom slucaju, nadam se da se citamo dalje, voleo bih jos informacija sa Floride, jer je jedna od nasih opcija i Jacksonville, pa se mozda i vidimo tamo dole... :-))))
02. 11. 2008. - Prijava za DV 2010 05. 06. 2009. - Prvi koverat stigao, broj 19xxx 01. 07. 2009. - Formulari poslati u Kentaki 09. 07. 2009. - Formulari stigli u Kentaki 04. 12. 2009. - Stigla druga koverta 22. 01. 2010. - Obavljen lekarski pregled 27. 01. 2010. - Obavljen intervju, odlozeno viziranje 09. 04. 2010. - VIZE U PASOŠIMA! 17. 09. 2010. - D(eparture) Day |
|
||||
|
||||
![]()
Ajd da se i ja oglasim malo, povodom ove teme.
Kao prvo ne odobravam ovo sto wingreen radi sada ali nismo svi u istoj situaciji. U neku ruku je razumem ali u drugu i ne, jer mnogo je zeznuto kada te ponese zelja i emocije umesto razuma, losa procena situacije se obicno ovde vrati kao bumerang.Jednu stvar samo da kazem dolazak bez para ili bez podrske ovde sa malim detetom je ravno samoubistvu.Kada dodjete ovde sa malim detetom dva i dva nije uvek cetiri,malo da figuriram.Za tebe koji planiras da dodjes ovde sa detetom tj da ti zena prvo sama dodje pa onda ti i dete je najludja kombinacija koju sam cuo u svom zivotu.Da li je jebena USA vredna toga slati zenu u nesto nepoznato u svet bez podrske i to jos da konobarise i da od toga pravi osnovu da vi dodjete , pa tebi ko da su vrane mozak popile Ako ti to stvarno planiras tako da uradis ja nemam reci.Ljudi rasprsite iluzije vec jednom o zivotu ovde da je to tipa ja cu da se malo pomucim pa ce posle biti ok , nece realno ceka se prvi posao kada dodjete u proseku do 4-5 meseci govorim za Chicago, i to su poslovi tipa 9-10$ po satu sa kojim ne mozes nista da uradis, ja sam radio preko agencije godinu i po dana dok nisam dobio posao full-time, i sada imam 11$ po satu ili ti 1600$ na ruke. Kada sve saberes stan i ostale gluposti videces da to nije dovoljno za nista. Da te ne plasim ima mogucnosti za napred ali treba da se izdrzi godinu dve do nekih iole normalnih uslova za zivot. Ti snovi o kojima ti pricas se rasprse ovde kada dodjes kao balon od sapunice i onda kada vidis da nemas kud posezes za rikverc varijantom ,dzaba tebi snovi ideali , pamet brate ako nemas para da dodjes ovde ko covek i da se isfinansiras bar za pola godine na svoj teret ne treba ni da pokusavas iskreno. Svati par stvari pre nego li bude bilo kasno doci bez para ili sa parama da se pokrijes za mesec dva je krajnje rizicno, nemas ti ovde nikakve pomoci niti ocekuj kakvu pomoc od nekog ovde, navescu ti zadnji primer iz Chicaga kada je nasa crkva skupljala pare za naseg nekog nesretnika za kartu da se vrati kuci, sta ti znace ti ideli onda kada ti se takvo nesto desi. Reci ce neko sada i drugu verziju ti slusaj kog hoces, ja ti dobronamerno kazem nemoj da se precenis i da se zajebes, od fijaska neces se oporaviti u Srbiji narednih 10 godina.Istina nekad boli ali je bolje sad da ti to kazem nego li posle. Florida -najgori state za pocetak zivota, nije dobro u njoj ni kada je normalno vreme a kamoli sad kad je ovakva situacija. Dobro razmisli pre nego li bilo sta uradis, ja bez porodice ne bi nikada isao ali to je samo moje misljenje nemoj sada da te ovo uplasi sto sam napisao ali realno sagledaj sve . Pozz.... |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
A povodom rasprave o potrebnom vremenu za procenu situacije, smatram da je individualno, ali moje iskustvo iz odlaska na studije u inostranstvo (a nije "daleka" Amerika, vec Evropa) me je naucilo da skoro sve ono kako ti se stvari ucine na prvu loptu i nije bas tako... Trebalo mi je skoro godinu dana da se ne budim uplasena, blago paranoicna od ljudi i situacija. Sa vremenom se moja percepcija znatno promenila. Naravno, konkretne stvari stoje: ako nema posla onda ga u tom trenutku nema, kakva god da ti je percepcija. Ali ako postoji opcija za odlaganjem "presecanja" i konacnih radikalnih odluka, treba odloziti... Srecno nam bilo svima ![]()
|
|||
|
|||
![]()
Ljudi da se razumemo poslovi tipa: Konobar/ica, Frizer/ka, Taksista itd.... su poslovi koji ovde podrazumevaju tip... a samim time su to poslovi ciji je drzavni minimum za Illinois umesto 8 dolara na sat, $4,5 na sat i sa time uz jako dobar baksis jedva moze da se prezivi u nekim normalnim uslovima, a kamoli da se ostavljalja sa strane, da ne pricam da ako nemash stasa i izgleda.... kao klinke sa koledza nemas sta tu da radis, barem tako izgleda ovde u mom kraju. Ja trenutno radim za taj nesrecni minimalac i tesko da bi sama mogla da zivim samo od toga a kamoli da se hranim i da ostavljam sa strane za porodicu. Prekovremeni rad je strogo naravno zabranjen osim ako te poslovodja ne pozove da radish preko vremeno a o ludackom radnom vremenu necu ni da govorim.
|
|
||||
|
||||
![]()
Nisam sigurna, ali mislim da sam procitala da je zena nosilac zelene karte kod dreadnota, znaci ne dolazi u obzir da ide on, kao musko prvi, nego mora zena ili moraju zajedno. Ako ide sama, razumijem da ju je strah, ja osobno ne bi osim ako idem kod ful dobrih prijatelja koji ce mi pomoci u startu sa smjestajem i slicno. No i to je jedna od opcija, medutim mozda je bolje da se financijski pripreme kao obitelj sa malim djetetom za opciju da ne nadu posao nekoliko mjeseci, recimo cetiri i da izracunaju otprilike koliko ce im para trebti za to vrijeme. Jesam za opciju, posudi pare pa dodi, medutim treba paziti da se pare posude od nekog ko nece ocekivati povrata u prvih godinu, dve dana. Prva godina dana ce biti cisto zivotarenje i nece biti para niti za ljetni odmor nazad kuci, niti ce biti para sa strane koje ce ici za povrat duga. Znaci ako i treba dug, neka se osigura da se posuduje od bliskih ljudi koji razumiju da nece tako brzo vidjet svoje pare.
I manite se tih velikig radova, tipa Chicago, LA, New York ili cak ta Florida dolje. Citajte si malo po forumu kako su se snasli nasi ljudi i donestie zakljucak. Ako se nekoliko ljudi vec vraca s Floride ili ako ovi u Chicagu ne mogu naci posao vise od pola godine, pogotovo sa malom djecom tamo ni ne pomisljajte da idete. Pogotovo ako imate djecu, gledajte da idete u centralnu Ameriku, u vece gradove, ali dovoljno male da vam od jednog do drugog kraja treba najvise 40 minuta. To govorim zato jer na pocetku cete morati kupiti bar jedan auto (ovi u velikim gradovima nemoraju, ali zato se mrcvare po busovima i po metroima i gube dragocjene sate koje bi mogli provesti sa svojim obiteljima) i zato sto cete mozda imati dva posla i jedan drugo voziti na posao dok ne kupite drugi auto. U centralnoj Americi je i zivot jeftiniji, ima prekrasnih drzava, koje su medu boljima ekonomski gledalo (to cete naravno isto istraziti) i izaberite neku gdje vidite da se traze zanimanja za koja planirate aplicirati. Radite na jeziku jer ako ga neznate tesko da cete se uopce zaposliti. Nemojte misliti da ce upaliti poslovi kao sto su sobarice, cistacice ili slicno. I tamo postoje lobiji koje drze odredene nacije i oni prirodno dovlace svoje da rade na takvim mjestima. Kao primjer mogu ovdje kod nas staviti upravo nase ljude koji nakon 15 godina zivota u Americi jedva sklope najprostiju recenicu na engleskom, rade ko domari i cistaci po skolama. Ako neznate jezik tesko cete proci intervju, a uz toliko amera bez posla koga mislite da ce prije zaposliti,vas ili njih. Tesko je i nama koji znamo odlicno engleski jer opet i nama je problem jer je velika konkurencija medu nezaposlenima. I gledajte da imate nekog ko ce vam pomoci na pocetku, bilo neko s foruma ili neko ko vam je blizak da cevas primiti na stan prvih par tjedana, bar dok ne dobijete ssn. Ako imate vise para, tu mislim nad 10 000 dolara za troclanu familiju i to nece dugo trajati ukoliko bar jedan od vas ne nade posao prvih mjesec dana. Eto tako stvari stoje, za nekog ce biti lakse, za nekog teze ovisno o sreci. No prije dolaska treba dobro razmisliti gdje ici i napraviti kakav takav plan.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Ja stvarno ne znam da li ti zivis u svetu iluzija, maste i zelja, ja govorim da se ovde ne moze boraviti bez para i da sam ne mozes nista da napravis ovde. Ma pricaj ti nekom drugom te svoje price tipa da ce ona biti snalazljiva i da ce od konobarske plate stvoriti osnovu da dodje ovde. Nema ovde prve lopte ovde je i prva i zadnja ako ti nemas para da boravis ovde i da se nadas da ces da dobijes posao za mesec ili dva onda ti ostaje samo rikverc ako ne dobijes posao i veruj mi jako puno ljudi se vraca. Drugo postoje realne osnove prelaska ovde i nerealne na vama je da ocenite kazete sansa za novi pocetak i svi misle pozitivno i onda kad se desi negativno sta onda,to sto si dobio GC ne znaci da je to osnova da mozes da dodjes.Pricas o Evropi ovo nema nikakve veze sa Evropom i na kraju krajeva ti si u Evropi mogla da das 100Eura za bus kartu i da se vratis kuci ajd to uradi iz USA. Bolje je ne dolaziti nego ici grlom u jagode citaj doci bez para ili podrske ovde nije hrabrost nego glupost. Na kraju krajeva koliko te kostaju vize i put te novce mozes na neku drugu stranu da kanalises.Veruj mi da ja nisam bio svestan svoje nesvesti kada sam dolazio i kako sam nesvestan bio dobro sam i prosao ali sam imao podrsku ovde sto je vaznije mozda nego li i sami novci. |
|
|||
|
|||
![]()
Ponele su te emocije, citaj pazljivije. Evropu sam spominjala u drugom kontekstu, necu da se ponavljam.
Niko nije rekao da ce ona ustedeti brdo para sa konobarskom platom, covek je samo to naveo kao mogucu pocetnu opciju. A ako je naveo mogucu opciju, to znaci da nekakvu podrsku tamo vec ima, nekoga poznaju, neko ce je primiti za prvo vreme, itd (izvini dreadnot sto nagadjam o vasem zivotu). Mozda ce vec drugog meseca naci bolji posao, to ne moze niko da zna. Ne znamo ni osobu, ni profesiju, nista. Ali ako ne ode, sve znamo. Sve ostaje po starom. Cenim svacije iskustvo, ti si se sigurno opekao i ne zelis drugima da im se isto desi, i hvala ti na tome. Ja smatram da je previse "promenljivih" u igri zvanoj zivot, i ne bih volela karmicku tezinu na svojoj dusi da nekog plasim i odgovaram od njegovih snova. Da, to je upravo ono sto ti radis. Ali ako das neki realan savet ljudima u takvoj situaciji, to je onda nesto drugo. I da, zivim u svetu maste i zelja i najpozitivnije stvari u zivotu sam postigla bas na tom gorivu.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
dodjite zivi bili videli i dao bog da se i obogatite ovde i napravite sve svoje snove o kojima sanjate iskreno mislim nikom ne zelim zlo niti mislim nesto negativno. Toliko od mene nemam nameru da se vise nastavljam sa postovima ovde ljudi hoce samo da cuju ono sto prija egu neka tako i ostane. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Moj prijatelj se skoro vretio u "narperspektivniji grad u Srbiji" imao je H1B vizu i posao i firma htela da mu produzi vizu ali oni nisu zeleli. I ja to pozdravljam, svaka cast na odluci. Bili su, zavrsio je Master, videli su i ne svidja im se. A bili su sredjeni. I zasto bi sad bilo ko koga nagovarao ili odgovarao na bilo sta. Od svih nas ovde neko prodje neko ne. Ko zna koliko je onih koji samo citaju ovaj forum i ne dele njihove sudbine. Svi imamo razlicitu srecu, i zato Dreadnot i ostali koji ste na putu na ovamo ove ili sledece godine, dobro razmislite, pokusajte da isplanirate, ako moze - moze ako ne, znacete sta vam je ciniti. Moju punu podrsku imate. Borite se samo za sebe, i za svoje. Sa srecom svima
2009EU000119xx 17.04.2008 - koverta iz Kentuckyja poslana na moju adresu 20.05.2008 - dobio prvu kovertu 17.6.2008 - poslao kovertu u KCC 1.12.2008 - stigla druga koverta 15.1.2009 - zakazan intervju - VIZA ODOBRENA U Atlanti od 13.maja 2009. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Voleo bih samo da nam svima kazes koja je to "jedna druga drzava"? Nisi jedini koji ima decu i ne znam zasto se toliko gnusas ideje da nekome roditelji dodju i pomognu. Ako ti je Majka Srbija dala sve, zasto nisi tamo i zasto ti deca ne rastu tamo (koliko sam razumeo imas decu) ? Rizik iz materijalnih razloga, pa naravno da da. Tamo nisam imao nista osim presedenog dana u kuci bez posla a ovde radim ono sto volim i lepo mi je. Majka Srbija ne pruza svima isto, i tamo je mnogo u pitanju sreca, a malo vise kes, a najvise politicka pripadnost. Svakako sva podrska ljudima koji se bore da ostanu pa makar to bilo u 2000km daleko (ili milja)!!!
2009EU000119xx 17.04.2008 - koverta iz Kentuckyja poslana na moju adresu 20.05.2008 - dobio prvu kovertu 17.6.2008 - poslao kovertu u KCC 1.12.2008 - stigla druga koverta 15.1.2009 - zakazan intervju - VIZA ODOBRENA U Atlanti od 13.maja 2009. |
![]() |
|
|
![]() |