![]() |
|
|
Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
a sto se tice SF-a/LA-ja/itd moje zapazanje je ''spot on''-nema tu puno rasprave ..nije tu pitanje srbi i srbija i kako je kod nas sve bolje ,nego sta je lose tu gde dolazis jer si srbiju vec odlucio da napustis . |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
A jeste istina da ovde prosecan covek ima vecu kupovnu moc. Apsolutna. Svako sa vozackom ce da vozi neki auto pa makar i kantaci, nema veze. Ali jeste i istina da ovde jako malo ljudi letuje i zimuje. Upoznala sam masu Amera kojima se letovanje i zimovanje svodi da odu u posetu porodici ili eventualno u neko obliznje mesto. Naravno postoje i oni kosmopolite koji su ziveli i radili u dosta stranih drzava jer imaju za to mogucnosti. Ali ovaj obican narod ce cesto misliti da ste iz Sirije, Sibira, "whatever". Nemaju taj nas gen da se sve pare pucaju na provod i putovanje. Vise vole da kupuju. Tako je i ta kupovna moc ustvari i vaznija od trosenja para na daleke destinacije. A kod nas obrnuto. Nek nema leba da se jede, ali more, planina - za to ce da se ustedi, nema frke. Drugi faktor naravno koji je bitan je sto ovde imas 50 drzava pa sve i da hoce nema sanse da postignu ni ovo da obidju sto im je unutar zemlje. Stranci koje poznajem su vise proputovali i videli po SAD nego ovi obicni Ameri. Dosta njih ovde npr. iz Midwesta ode do Floride i ako su bas bas avanturisti - Veliki kanjon. I to posle pricaju svima gde su bili, kakva avantura. Naravno ovo ne vazi za ljude iz mnogih struka kojima je cesto kuca putujuca, za koje pre vazi film "Up in the air". Kao npr neke inzenjerije i sl. Ili akademske pozicije gde ides cesto na konferencije itd. Ti skupe miljaze da obidju Zemlju x puta... Ja licno mislim da je tema "kulturni sok" dusu dala za pozitivno i za negativno. Pa ko ne voli nek ne cita. A evo jednog mog pozitivnog. Radila sam 5 godina u Srbiji. Na kredit kupila (da na kredit) fotoaparat (300 evra), dva kreveta, ormar, klimu uredjaj, posudje i jos brdo sitnica. Ove "vece" stvari na kredit. Platila sve 200 %. U Americi, kad sam zavrsila studije, trudna DO ZUBA, 10 dana pre termina za porodjaj, potpisem ti ja ugovor za posao, odem u postu, posaljem. Zatim odem sa muzem u prvi salon automobila (ovde znan kao "dealership") i kupim auto koji mi je bio favorit, nov novcijat. Dam im onaj ugovor za posao, vozacku, moj JMBG (ovde znan kako SSN), dobijem kljuceve, dam im moj kantaci i odem kuci u novom autu. A u Srbiji sam za onaj moj fotoaparat nosila banci ciji sam bila clan pet godina maltene snimak zuba i sl. (ako znate ono Mica Ubica od Indeksovaca - taj fazon). |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
mozda to iritira ali je to stvarnost u americi-tesko ces to videti negde drugde osim ako neodes u recimo juznu ameriku/aziju /afriku..isto shvatam da je ljude strah od tih pojava -mnogi ameri koje sam pitao ili komentarisao o tom istom problemu se najeze na pomisao da ti isti ''sa ulice ''mogu da im dodju na vrata da ih pitaju kako im ide .. |
|
||||
|
||||
![]()
Jako zanimljiva tema....
Desilo vam se da odete sa prijateljima na more i budete u istom hotelu? Neko pljuje neko zadovoljan. Mnogi ljudi totalno drugacije reaguju na potpuno istu situaciju. Dozivljaj i reakcija zavisi od mnogih faktora, ali to nije tema.... Svasta sam i ja video (pozitivno i negativno), ali su mi najruznije scene sa ulica, pogotovo nocu, ostale iz SF. Zveckanje casama da se dopune kvoterima, kolica iz radnji puna nekih gluposti, prilazenje i obracanje svakojakim pricama. Nije me bilo strah jer niko nije bio nasilan, ali je bilo bas kao sto sam rekao - ruzno. Ja bih podelio jedan sok sa vama: Pri poseti Chicagu, odlucili smo sa prijateljima da pogledamo jednu NBA utakmicu, red je da se vidi kad si vec tamo. Mi bili u downtownu, a prijatelji dolazili od kuce pa je bio dogovor da se nadjemo ispred United Center-a. Kaze mi on: "Uhvatis Green line i ides do Ashland-a". Bacio pogled na stanici i odmah sam uocio da je to poslednja stanica. Usli i vozili se, vozil, vozili.... Nesto mi je govorilo da se tu ne nalazi United Center, ali sta sad... Ko poznaje Chicago zna da postoje dve stanice Ashland na Green Line-a s' tim sto je ova /63th... Stigli na poslednju i izasli iz voza, a tamo.... SVI gledaju u nas,. Nasli sa na South Side-u gde ne postoje ni Latino, a kamoli belci. Kao u Keniji da smo sisli ![]() ![]() Sta cemo, posto smo bili sigurni da smo pogresili ![]() Dosli do info-pulta, naravno radi crnkinja, i pitali kako da stignemo do nase destinacije, kaze: Auuuu pa to jeste ova ulica, ali imate jedno 7-8 mi severno do hale. Na svi srecu autobus je kretao posle par minuta, a u putu, nakon 20-ak blokova su poceli da ulaze i Latino, tad nam je bilo dosta opustenije ![]() Sve u svemu jedno, na prvu loptu neprijatno, ali ujedno i vrlo zanimljivo iskustvo!!! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
generaqlno misljenje o americi nemam -ako dodjem tu da zivim mozda cu ga imati pa cu to i reci jedino misljenje imam o novcu i odnosu koji amerikanci imaju prema njemu ovde je pohlepa vrlina na primer ...to se smatra kao neki talenat za biznis maltene...sreo sam dosta ljudi iz evrope koji studiraju management /business u maerici pa me zainteresovalo sta to oni uce zasto dolaze u ameriku po to znanje kad imaju unirvezite ispred nosa kod sebe kuci + besplatno?? koristio sam slobodno vreme da odem do biblioteka (tu nemam zamerki -biblioteke su im OK-i otvorene za sve ) trazio sam specificno literaturu za studije business-a i manadzementa -I ostao blago receno zaprepascen ! sva biznis folozofija ako to meoze tako da kaze se zasniva na masovnoj ''optimatizaciji'' i outsourcingu-drugim recima -proizvodnja sa sto manjim troskovima sa minimalnim platama i monopoliziran cenama repro materija i takodje monopoliziranje (''ukrupnjavanje '' prodaje -to jest unistavanje malih i srednjih biznisa ili njohova ''ukorporacija'' i sve to naravno uz veliki bonus sa buduceg menadzera -..ovo je uprosteno vidjenje ali suma sumarum to je njihova skola ''biznisa ''-kako povecati sopstvenu platu na ustrb ljdui koji zapravo proizvode nesto ili vec imaju neki biznis koji je zreo za ''preuzimanje ''jer na primer na granici rentabilnosti itd) nigde se ne spominje recimo obrazovanje i skolovanje radne snage ili negovanje resursa itd sve se svodi na profit i kako doci do njega posto poto i nauciti kako se prave takve i slicne ''kombinacije'' ima toga dosta ..ovo je samo uprosceno sta sam pohvatao citajuci UDZBENIKE ..tako da molim dezurne komentatore sa foruma da neskoce odmah sa nekim napucanim odgovorima |
|
||||
|
||||
![]()
@Zeljko
Pa ti ni manje ni vise nego zavrsio u Englewood-u - najopasnijem crnom getou u CHGO ![]() Ako je za utehu, bar si se malo provozao zelenom linijom i video moj South Side ![]() |
|
|||
|
|||
![]()
I ja sam jednom isla na Midway aerodrom i bile neke poplave pa sam sa juga isla prema aerodromu. Ajme meni kakve su ulice i kuce bile napolju. Guzva u saobracaju, okolo sva kola krs, svi malo tamniji a mi u novom iznajmljenom Ford Expedition-u idemo po neke "nase" da ih cekamo na aerodromu - njih troje i 8 kofera. Isli smo kroz ulice u kojima je jako puno ljudi bilo napolju, sede na ulici ili na pragu, ne znam ni sad koji je kraj u pitanju. Nesto na putu izmedju Hammonda i Midway-a. Jednom smo isto zalutali negde zbog poplava negde u istocni Cikago...Od tada - samo I94, 90 i zdravko...
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Verovatno mi je bilo mnogo lakse sto nisam ni znao gde se nalazim pa je sve to nekako proslo lakse, svi bili iznenadjeni i - bum, nestadoh ja iz Englewood-a ![]() Sad je ostala zanimljiva uspomena... |
|
||||
|
||||
![]()
Mi po nekada prolazimo kolima kroz East side u Milvokiju, koji je prilicno opak i nije preporucljivo ici bilo kojom drugom ulicom osim najvece i najosvetljenije, kada idemo do centra. Moj klinja vec zna i odmah nas opomene da zakljucamo sva vrata i zatvorimo prozore... Sta ti je panika, ovde dete mora da nauci da je to "opasan kraj" i da tu nema zezanja... a sve u rukavicama moramo da mu objasnimo zasto je opasno, pa mu pricamo da tu ima puno kriminalaca, ne daj Boze da pomenemo da je glavni razlog populacija koja tu zivi.
02. 11. 2008. - Prijava za DV 2010 05. 06. 2009. - Prvi koverat stigao, broj 19xxx 01. 07. 2009. - Formulari poslati u Kentaki 09. 07. 2009. - Formulari stigli u Kentaki 04. 12. 2009. - Stigla druga koverta 22. 01. 2010. - Obavljen lekarski pregled 27. 01. 2010. - Obavljen intervju, odlozeno viziranje 09. 04. 2010. - VIZE U PASOŠIMA! 17. 09. 2010. - D(eparture) Day |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Vencanja, nakon dobijanja GC. | Zivkovic_NIS | Vaša strana | 34 | 27.05.2025 22:44 |
ukupna cena dolaska u USA | ivkodrg | Stare teme | 113 | 17.11.2013 02:58 |
Promena adrese u USA pre ili nakon dobijanja GC | Mv2Player | Stare teme | 5 | 25.07.2011 02:05 |
Brak nakon GC? | wl@t.Co | Stare teme | 11 | 24.01.2011 14:59 |
Nakon skoro 2 godine…. | emigracija | Vodič za nove emigrante u USA | 0 | 29.11.2010 16:40 |
![]() |