ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Školovanje u USA - lični primer » Bitni linkovi
Uspešan početak Školovanje u USA Vrste školi Stipendije Učlanite se

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 25.09.2009, 18:21
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Bandzi Prikaz poruke
Možete li mi objasni ti šta ovo od prilike znači?

Hvala
To znaci isto sto i u Srbiji - da bi ti neko bio zirant za loan (co-signer) pre svega treba da bude siguran da ces ti to i da vratis. Tebi studiranje ovde nema nikakvog uticaja na dobijanje Zelene karte. Ako se ti vratis posle toga u Srbiju - znaci ne nadjes nacin da sredis svoj status, koga taj covek da juri za pare? Tebe u Srbiji? I da vraca tvoj loan 20 godina? Ja - znaci pricam o sebi - bih to uradila samo za clanove uze porodice.

Sto se tice drugog pitanja - a zasto lepo ne odes na sajt banke i proveris? Ne verujem da Dreamer ima iskustva sa podizanjem studentskog kredita Ja takodje Dobro govoris engleski, zar ne (imajuci u vidu da vam je deo predavanja bio na engleskom)? Ja bih ti pomogla ali niti imam iskustva sa tim - niti imam nameru da dobijem tu vrstu iskustva Vise mi se svidjaju planovi koje daje Univerzitet da se isplacuje u ratama do kraja semestra (payment plans) nego pozajmiljivanje od banaka - ovo naravno opet nije opcija za international students, na zalost...
Reply With Quote
Staro 30.09.2009, 18:33
tanik's Avatar
tanik tanik je offline
Drug član

Datum prijave: 22.12.2008
US lokacija: Phoenix, AZ
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno Zana, opet ja...

Posto nameravam da nostrifikujem diplomu MD-a (a tu si me vec uputila na prave adrese), ali to zahteva vreme, a za to vreme od necega treba ziveti pa sam mislio da zavrsim skolu, kurs ili sta god vec za paramedic-a (naravno ako procenim da mi se isplati kao prelazna varijanta) pa me zanima kako tu stvari stoje. Tvoje informacije su mi nekako najvalidnije, pa se uzdam u tebe.
Reply With Quote
Staro 03.10.2009, 05:07
Siberian's Avatar
Siberian Siberian je offline
Drug član

US lokacija: Florida - Orlando
YU lokacija: Beograd Srbija
Nepromenjeno

Tanik

evo ja da malo ubacim jedan odgovor na temu paramedica, ako se neljutis

komsija do mene je paramedic a i jedan lik na mom poslu to stduira

treba ti dosta prekurseva, znaci sigurno jedno 12 credita, sto bi reko po intezitetu tezine najmanje dva semestra.

za paramedica mozes uzeti licencu ako znas da radis to i imas ogromnog iskustva, jer paramedic radi sve, pa stoga moras zavrsiti koledz ili neku tehnicku skolu.

to pricam odavde, Orlando FL,
Reply With Quote
Staro 06.10.2009, 22:09
Bandzi Bandzi je offline
Član

Datum prijave: 20.08.2009
YU lokacija: Srem
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Žana Prikaz poruke
To znaci isto sto i u Srbiji - da bi ti neko bio zirant za loan (co-signer) pre svega treba da bude siguran da ces ti to i da vratis. Tebi studiranje ovde nema nikakvog uticaja na dobijanje Zelene karte. Ako se ti vratis posle toga u Srbiju - znaci ne nadjes nacin da sredis svoj status, koga taj covek da juri za pare? Tebe u Srbiji? I da vraca tvoj loan 20 godina? Ja - znaci pricam o sebi - bih to uradila samo za clanove uze porodice.

Sto se tice drugog pitanja - a zasto lepo ne odes na sajt banke i proveris? Ne verujem da Dreamer ima iskustva sa podizanjem studentskog kredita Ja takodje Dobro govoris engleski, zar ne (imajuci u vidu da vam je deo predavanja bio na engleskom)? Ja bih ti pomogla ali niti imam iskustva sa tim - niti imam nameru da dobijem tu vrstu iskustva Vise mi se svidjaju planovi koje daje Univerzitet da se isplacuje u ratama do kraja semestra (payment plans) nego pozajmiljivanje od banaka - ovo naravno opet nije opcija za international students, na zalost...
Što se tiče engleskog... Engleski znam samo iz knjiga, nisam ga aktivno koristio. Mogu gotovo sve da razumem, nešto slabije mi ide sastavljanje rečenica i pisanje (po rečima moje profesorke treba mi oko 2 meseca da u potpuniosti savladam jezik), zato je moja ideja bila da idem na internship, a posle toga bi išao na MBA.... međutim neću stići da uradim sve što treba do decembra, pa možda upišem još neki fakultet kako bi imao uslov da idem na internship.
Recimo GMAT nije tako težak (srednja tehnička ) ali mi treba dosta vremena da razumem šta se traži u zadatku.

"...Vise mi se svidjaju planovi koje daje Univerzitet da se isplacuje u ratama do kraja semestra (payment plans)..."
Ovo je mnogo dobro rešenje!
Ako Vam nije problem recite mi kako je definisano ko je domaći student? ( na primer: državljanin USA, Green Card holder ili osoba koja je u US duže od godinu dana)

Hvala!
Reply With Quote
Staro 06.10.2009, 23:54
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Nepromenjeno

Domaci student je green-card holder ili UC citizen koji u drzavi u kojoj se nalazi univerzitet zivi 6 meseci ili godinu dana, zavisno od toga kakvi su propisi.

Ja licno izbegavam da opisujem bilo kakav test kao "nije tezak"... prosto zato sto dosta zavisi i do toga koliko sam ja spremna za test, koliko sam fokusirana na to sto radim, etc. Nemam iskustva za sada sa GMAT - polaze se koliko je meni poznato maksimalno dva puta, poslednji rezultat je konacan bez obzira da li je losiji ili bolji.

Bilo bi dobro da probas da uradis par primera u priblizno realnim uslovima - bez recnika, google, ili knjiga (i pri tom da imas u vidu da ti je to jedina sansa od koje ti zavisi da li ces biti dobar kandidat za univerzitet koji biras). Kao na primer:

Questions 1-2 are based on the following (critical reasoning).
Although its purpose is laudable, the exclusionary rule, which forbids a court to consider evidence seized in violation of the defendant's constitutional rights, has unduly hampered law-enforcement efforts. Even when the rights violation was a minor or purely technical one, turning on a detail of procedure rather than on the abrogation of some fundamental liberty, and even when it has been clear that the police officers were acting in good faith, the evidence obtained has been considered tainted under this rule and may not even by introduced. In consequence, defendants who were undoubtedly guilty have been set free, perhaps to steal, rape, or murder again.

1. The author of the passage above assumes all of the following EXCEPT:
(A) The constitutional rights of criminal defendants should be protected.
(B) Most cases in which the exclusionary rule has been invoked have involved purely technical violations of constitutional principles.
(C) The number of cases whose outcome has been affected by the exclusionary rule is significant.
(D) Some of the defendants set free under the exclusionary rule have been guilty of serious criminal offenses.
(E) Merely technical violations of the rules concerning evidence should be treated differently from deliberate assaults upon human rights.

2. It can be inferred from the passage that the author would most likely endorse which of the following proposals?
(A) Change of the exclusionary rule to admit evidence obtained by police officers acting in good faith
(B) A constitutional amendment curtailing some of the protections traditionally afforded those accused of a crime
(C) A statute limiting the application of the exclusionary rule to cases involving minor criminal offenses
(D) Change of the exclusionary rule to allow any evidence, no matter how obtained, to be introduced in court
(E) A constitutional amendment allowing police officers to obtain vital evidence by any means necessary when in pursuit of a known criminal

Sentence Correction

The Navy used the nuclear submarine accident off the coast of Hawaii to show that everyone must be held responsible for their actions.
  1. to show that everyone must be held responsible for their actions.
  2. to demonstrate their belief that everyone must be held responsible for their actions.
  3. to demonstrate its belief that everyone must be held responsible for their actions.
  4. to signal how no one should be able to get away with committing acts of terrible negligence.
  5. to show that everyone must be held responsible for his actions.

I never fail to get frustrated on the golf course: nonetheless, I always resolve to continue my involving in the game.
  1. on the golf course: nonetheless, I always resolve to continue my involving in the game.
  2. on the golf course: yet nonetheless I always resolve to continue my involvement in the game.
  3. on the golf course; nonetheless, I always resolve to continue my involvement in the game.
  4. on the golf course; yet nonetheless I always resolve to continue being involved in the game.
  5. on the golf course but I always still manage to find a way to resolve my self to continue my pursuit of the involvement of the game.

Naravno, sastavni deo testa je i Analytical Writing Assessment.

Dakle, moj savet ti je da nista ne uzimas tako olako pogotovo kao neko ko nema iskustva sa ovdasnjim nacinom studiranja i nacinom provere znanja... da jeste lako pa bar polovina studenata skolovanih ovde imala bi od 700-800 poena na testiranju.

Eto, toliko od mene javi nam ako uspes da upises nesto ovde. Srecno.
Reply With Quote
Staro 07.10.2009, 06:54
kaneolopa kaneolopa je offline
Stari vuk

Datum prijave: 16.02.2009
US lokacija: SF Bay
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

da ne govorimo da je od 2007 izvrsena reforma pa da su gotovo izbacili pitanja na zaokruzivanje odovora vec se vecina svodi na dopunjavanje recenica u posebnim programima koji nemaju spell check. U razgovoru sa ljudima koji su bili asistenti i profesori u Srbiji pa ovde nastavljali shkolovanje sam cula da se GMAT smatra jednim od najtezih testova koji studenti ovde polazu posle MCAT-a, e sada bash to shto Zana rece kome je shta teshko je individualna stvar.
Reply With Quote
Staro 07.10.2009, 10:13
Bandzi Bandzi je offline
Član

Datum prijave: 20.08.2009
YU lokacija: Srem
Nepromenjeno

Nismo se razumeli...

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Bandzi Prikaz poruke
treba dosta vremena da razumem šta se traži u zadatku.
Kao što rekoh ne znam toliko engleski ,jer ga nisam koristio u svakodnevnom životu.

Citat:

Questions 1-2 are based on the following (critical reasoning).
Although its purpose is laudable, the exclusionary rule, which forbids a court to consider evidence seized in violation of the defendant's constitutional rights, has unduly hampered law-enforcement efforts. Even when the rights violation was a minor or purely technical one, turning on a detail of procedure rather than on the abrogation of some fundamental liberty, and even when it has been clear that the police officers were acting in good faith, the evidence obtained has been considered tainted under this rule and may not even by introduced. In consequence, defendants who were undoubtedly guilty have been set free, perhaps to steal, rape, or murder again.

1. The author of the passage above assumes all of the following EXCEPT:
(A) The constitutional rights of criminal defendants should be protected.
(B) Most cases in which the exclusionary rule has been invoked have involved purely technical violations of constitutional principles.
(C) The number of cases whose outcome has been affected by the exclusionary rule is significant.
(D) Some of the defendants set free under the exclusionary rule have been guilty of serious criminal offenses.
(E) Merely technical violations of the rules concerning evidence should be treated differently from deliberate assaults upon human rights.

2. It can be inferred from the passage that the author would most likely endorse which of the following proposals?
(A) Change of the exclusionary rule to admit evidence obtained by police officers acting in good faith
(B) A constitutional amendment curtailing some of the protections traditionally afforded those accused of a crime
(C) A statute limiting the application of the exclusionary rule to cases involving minor criminal offenses
(D) Change of the exclusionary rule to allow any evidence, no matter how obtained, to be introduced in court
(E) A constitutional amendment allowing police officers to obtain vital evidence by any means necessary when in pursuit of a known criminal

Sentence Correction

The Navy used the nuclear submarine accident off the coast of Hawaii to show that everyone must be held responsible for their actions.
  1. to show that everyone must be held responsible for their actions.
  2. to demonstrate their belief that everyone must be held responsible for their actions.
  3. to demonstrate its belief that everyone must be held responsible for their actions.
  4. to signal how no one should be able to get away with committing acts of terrible negligence.
  5. to show that everyone must be held responsible for his actions.

I never fail to get frustrated on the golf course: nonetheless, I always resolve to continue my involving in the game.
  1. on the golf course: nonetheless, I always resolve to continue my involving in the game.
  2. on the golf course: yet nonetheless I always resolve to continue my involvement in the game.
  3. on the golf course; nonetheless, I always resolve to continue my involvement in the game.
  4. on the golf course; yet nonetheless I always resolve to continue being involved in the game.
  5. on the golf course but I always still manage to find a way to resolve my self to continue my pursuit of the involvement of the game.

Naravno, sastavni deo testa je i Analytical Writing Assessment.
Za ovakve zadatke je potreban malo bolji engleski.
Hteo sam da kažem da deo koji se svodi na rešavanje zadataka iz matemematike nije težak (to ne znači da je lak). A za Analytical Writing Assessment je potrebno usavršavanje engleskog.

Pretpostavljam da sam Vam dosadio sa pitanjima.

Hvala Vam za pomoć.
Reply With Quote
Staro 07.10.2009, 17:38
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Nepromenjeno

Ne radi se o tome da li si dosadan sa svojim pitanjima ili ne – poenta je da kroz diskusiju objasnimo neki proces ili situaciju, zar ne? Ono sto moze da bude problem je vrlo ucestalo razmisljanje nasih ljudi da je skolovanje na americkim univerzitetima podjednako tesko/lako kao i nase srednjeskolsko obrazovanje, da smo “mi” pametniji od ovdasnjih studenata, da su amerikanci u proseku gluplji od nas, etc. Ja licno smatram da cak i naziranje takvih stavova nista dobro ne moze da donese (kao uostalom i mnoga predubedjenja koja covek moze da ima u mnogobrojnim situacijama). Strani studenti su u startu u otezanoj situaciji ovde: za pocetak je problem jezik, jer uvek postoji sansa da nesto moze pogresno da se razume. Drugo, nacin postavljanja pitanja i testiranja je skroz drugaciji od onog na sta smo navikli u svojim zemljama – navikavanje na to moze da odnese prilicno vremena. Profesori ovde cene internacionalne studente – jer znaju koliko truda ulazu i koliko im je teze nego ovdasnjim studentima. Ali, to ipak ne znaci da ce im progledati kroz prste greske u pravopisu, gramatici ili necemu drugom.

Nazad na GMAT – u toku skolovanja ovde je prilicna tezina data analitickom razmisljanju i rezonovanju, zbog cega je to i sastavni deo ovog ispita. Cini se da je lakse kad ti daju moguce odgovore: iz svog iskustva mogu da ti kazem da kad dobijes pet mogucih odgovora, dva je vrlo lako odmah eliminisati jer poprilicno zvuce nebulozno. Treci bi trebalo iz naucenog tokom predavanja da se zna da sigurno nije pravi odgovor. Onda ti ostaju dva moguca odgovora – i tu u vecini slucajeva nastaje problem (po meni nema goreg pitanja od tih sto me teraju da odgovaram sta je od toga logicnije da bude… ali ajde, mozda to neko nalazi lakim)

Matematika – ako si dobar matematicar, onda si sasvim ok ako razumes terminologiju.

Writing – e tu ne znam sta da kazem… jer cak i da pises mnogo dobro i to na engleskom, neces dobro da prodjes ako ne znas njihov format. Kod njih ti je akademsko pisanje kao matematicka formula: uvod, minimum tri theses, kontraargument, po paragraph za svaki theses, zakljucak. Ovoliko ili onoliko incha od gore, dole, izmedju paragrafa…. Veruj mi, iskocis iz formata poeni ti idu dole. Summary isto tako – nije obicano prepricavanje (navedu ti da li hoce APA ili drugi format). Ono sto ja pokusavam da kazem – akademsko pisanje nije poezija i knjizevnost i slobodan stil pisanja… Zato i uvek kazem – nekim ljudima verovatno nije tesko kad se provali system.

E sad, da li bilo ko moze da bude spreman za dva meseca ne znam. Ja bih pre rekla jedno dva semestra pripreme uz intenzivni engleski. Meni je uzelo godinu dana da se opustim i ne tresem od straha od ne da nesto ne znam – nego da necu da razumem pitanje. Naravno, svaki profesor ti na regularnim testovima izadje u susret i definise rec koja ti je nepoznata i to na vise nacina. Problem je kad dodjemo do Sekspira i analiziranja (ne daju ti recnik jer je odstampano akcentovanje – akcentovanje moras da znas da bi analizirao meter i koje sta jos – pa kad ti upadne staro-engleski sa kojim i Amerikanci imaju problem, Sekspir i sve to zajedno e onda nije dobro )

Ako zaista planiras da nastavis ovde, mislim da treba da pocnes sa iscitavanjem foruma o GMAT-u odmah… gomilu stvari mozes da naucis tako i olaksas sebi unapred – jer kad zavrsis GMAT dolazi ti jos tezi period.
Reply With Quote
Staro 07.10.2009, 18:45
dejancic's Avatar
dejancic dejancic je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 14.05.2008
US lokacija: LA
YU lokacija: BG
Nepromenjeno

Citat:
E sad, da li bilo ko moze da bude spreman za dva meseca ne znam. Ja bih pre rekla jedno dva semestra pripreme uz intenzivni engleski.
Iskren da budem nisam mnogo gledao na internetu sta mi je sve potrebno za nastavak studija u USA, sto zbog mnogo drugih stvari koje ce mi biti preko potrebnije zarad egzistencije ako se nadjem u Americi, sto zbog jos uvek neresenog pitanja trenutne diplome. Ali kad se vec povela diskusija da pitam posto je quote ono sto mene interesuje. Sta znace dve semestra pripreme? Da li to od univerziteta do univerziteta znaci da imaju odredjene programe za internacionalne studente na kojima se tokom pocetnih semestara vise vremena poklanja unapredjivanju znanja engleskog, da li takvi programi uopste postoje ili su to moji pusti snovi? Ili si pak pod dva semestra pripreme mislila da nazalost moramo da 'zrtvujemo' savladjivanje predmeta pocetna dva semestra dok ne savladamo dovoljno jezik?
Staro 11.11.2009, 02:40
Dopamine Dopamine je offline
Član

Datum prijave: 11.11.2009
Nepromenjeno

Ladno sedim sad u collegu i citam ovu temu i sve je isto sto se meni desilo i desava sa skolovanjem u Californiji.

Zana, na kojem si ti collegu?

E kad budem imao vremena napisacu malo o svom iskustvu i kako sam zavrsio ovde, gde sam sad i o smeru koji sam upisao(Computer Science).
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja