ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Retro > Stare teme

Stare teme Teme iz ostalih foruma koje su zastarele i zatvorene davnih dana.

Thread Tools Display Modes
Staro 21.12.2009, 23:42
el magico el magico je offline
Član

Datum prijave: 25.10.2009
Nepromenjeno

[QUOTE=lenhi;13404]Čestitam na dobijanju posla. Neka se trud isplatio to je najbitnije.
U vezi tih knjiga, na koji način si ih nabavio. Preko amazona kupio, pozajmio od nekoga, čitao u PDF-u na računaru?
Da li ima negdje u PDF-u da se preuzmu?[/QUOTE]

Adams Resume Almanac
[url]http://books.google.com/books?id=IRPRW3HGFzUC&lpg=PP1&ots=tSxpzfjiFp&dq=%22Adams%20Resume%20Almanac%22&pg=PP1#v=onepage&q=&f=false[/url]
03. 11. 2009. - Popunjeni formulari poslati u Kentaki
Staro 21.12.2009, 23:52
nevena's Avatar
nevena nevena je offline
Član

Datum prijave: 31.10.2009
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

svakako, vrlo korisne informacije. hvala, momci :grin:
Staro 22.12.2009, 07:57
lenhi lenhi je offline
Stari vuk

Datum prijave: 04.07.2009
Nepromenjeno

[QUOTE=Misa;13410]Zahvaljujem svima na cestitkama!
Prve dve knjige sam kupio jos dok sam bio u Srbiji. Narucio sam ih preko [URL="www.alibris.com"]www.alibris.com[/URL]. Knjige su stigle nakon mesec dana od dana narudzbine. Jedini problem je bio sto ne isporucuju knjige na teritoriji Srbije, tako da su knjige bile prvo poslate u Bosnu kod roditelja mojih prijatelja, pa su nam, nakon prispeca, bile prosledjene. Kod mene su stigle 15-ak dana pre naseg polaska, tako da smo ih, u svoj onoj frci, samo ostavili sa strane i poneli sa nama u Ameriku. Linkove sam postovao cisto da bi se znalo o kojim se knigama konkretno radi. Ja sam inace prvu knjigu (novu) platio svega $2.75, a drugu, takodje novu, ispod $10, tako da, kao sto vidis, moze da se prodje mnogo jeftinije nego na amazonu. Troskovi transporta se racunaju po posiljci (oko 10 evra), pa se isplati naruciti obe od istog prodavca. Voditi samo racuna da alibris saradjuje sa gomilom prodavaca, tako da ako narucite obe knjige preko njih, to ne znaci da ste automatski narucili od istog prodavca. Naravno, na ovo na kraju ide jos i carina (za 3 zasebne posiljke sam platio oko 10 evra). Pdf fajlove za ove 2 knjige nisam trazio putem neta.

3. knjigu sam dobio na koriscenje od prijatelja mojih rodjaka kada sam vec bio u Americi. Kasnije sam mu je vratio, pa sam preko neta gledao da li moze da se besplatno download-uje u pdf formatu (s obzirom na to da sam je vec bio procitao). Nailazio sam samo na pdf fajlove koji su sadrzali skenirane stranice knjige.

Na osnovu naseg iskustva, uz pomoc prve knjige, rezime se napise bukvalno za jedan dan, jer se cela knjiga, osim relativno kratkog uvoda, sastoji od gomile gotovih primera rezimea iz prakticno svih oblasti (oko 750 strana; recimo, iz oblasti Computers and Information Technology postoji 21 primer rezimea). Druga knjiga (oko 300 strana) se moze procitati za par dana (posebno ako se fokusirate samo na konkretna pitanja i odgovore). Kada se na ovo prethodno uzme u obzir da ovde knjige mogu prakticno da vam stignu sledeceg dana na prag kuce, da su isporuke uglavnom besplatne i da nema carine, mozda je i bolje sacekati da se stigne ovde i onda naruciti knjige (ovo je, naravno, samo moje misljenje).

Inace, u prethodnom postu sam rekao da smo krenuli sa apliciranjem tek kada su nam stigli svi papiri. Iz mog licnog iskustva, ssn i driver/identification card su mi bili potrebni tek kada sam prosao sve intervjue i stigao do ljudskih resursa kojima se ovi podaci prosledjuju zbog raznoraznih provera (criminal history, dmv history...), tako da bih ja, da ponovo krecem iz ispocetka, sa apliciranjem krenuo od prvog dana po ulasku u Ameriku.[/QUOTE]

Hvala care na detaljnim odgovorima!
Sve najbolje na novom poslu, puno sreće i uspjeha!

[QUOTE=el magico;13413]Adams Resume Almanac
[url]http://books.google.com/books?id=IRPRW3HGFzUC&lpg=PP1&ots=tSxpzfjiFp&dq=%22Adams%20Resume%20Almanac%22&pg=PP1#v=onepage&q=&f=false[/url][/QUOTE]
Jel moguće knjigu samo čitati na web stranici ili je i preuzeti?
Staro 22.12.2009, 08:41
milena_ns milena_ns je offline
Stari vuk

Datum prijave: 11.10.2009
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

[QUOTE=lenhi;13417]Jel moguće knjigu samo čitati na web stranici ili je i preuzeti?[/QUOTE]

I ja sam se to pitala. Izgleda da ju je moguce samo citati.

P.S. Miso cestitke su na blogu, a evo jos jednom SVE NAJBOLJE Zabaljac :bravo:
Staro 22.12.2009, 15:22
dreamerns dreamerns je offline
Super Moderator

Datum prijave: 14.06.2007
US lokacija: Burlingame, CA
YU lokacija: Novi Sad, Vojvodina
Nepromenjeno

Svaka cast na poslu. Zelim ti puno uspeha.
Ova treca knjiga deluje mnogo zanimljivo, tako da cu je definitivno poruciti. Umeju pitanja na phone screening i intervjuima da budu mnogo zeznuta (ja sam u jednoj firmi bas imao zajebana pitanja, mnogo gora od onih koje si naveo). U principu, nije to toliko zeznuto, samo covek zaboravi. Da su me nakon faksa (kada sam bio u vodama igranja sa razlicitim strukturama podataka i optimizacijom) takva pitanja postavljali...bilo bi sve ok. Sada par godina kasnije covek pomalo to zaboravi.

Blog: http://novakovici.blogspot.com
Staro 23.12.2009, 01:33
dragance dragance je offline
Stari vuk

Datum prijave: 11.05.2009
Nepromenjeno

Jedno pitanje za Misu ako zeli da odgovori, ako ne zeli sasvim ga razumem.Koliko si imao radnog iskustva u Srbiji kao programer i jesi li radio na nekim vecim projektima? Pitam cisto da znamo sta Ameri ocekuju od juniora da zna.
Staro 25.12.2009, 00:05
Misa Misa je offline
Drug član

Datum prijave: 02.06.2008
US lokacija: San Diego, CA
YU lokacija: Novi Sad, Srbija
Nepromenjeno

[QUOTE=dragance;13423]Jedno pitanje za Misu ako zeli da odgovori, ako ne zeli sasvim ga razumem.Koliko si imao radnog iskustva u Srbiji kao programer i jesi li radio na nekim vecim projektima? Pitam cisto da znamo sta Ameri ocekuju od juniora da zna.[/QUOTE]

Izvini dragance na cekanju. Juce sam ceo dan bio van kuce.

Na prethodnom poslu sam radio 3 godine i 2 meseca. Razvijali smo novi bankarski sistem u Java tehnologiji. Projekat je ogroman (po zavrsetku bi trebalo da obuhvati kompletno bankarsko poslovanje). Kada sam ja odlazio iz firme, baza je imala preko 1000 tabela i taj broj i dalje raste. Pre toga sam oko 2 godine radio na faksu kao istrazivac-saradnik (stipendista Ministarstva za nauku), uglavnom manji projekti u vezi sa radom studentske sluzbe.

U oglasu za posao su trazili java programera sa Bachelor's Degree i 0-2 godine iskustva. Ja imam 5 godina iskustva iz Srbije i Master's Degree.

Zakljucak: Veliki projekat, iz mog iskustva, definitivno jeste plus. Generalno, bitno je da u tebi nadju pogodan materijal koji ce u sto kracem roku i na duze staze biti produktivan.
Staro 26.12.2009, 21:04
dragance dragance je offline
Stari vuk

Datum prijave: 11.05.2009
Nepromenjeno

Hvala Miso na odgovoru, mnogo znaci
Staro 29.12.2009, 12:29
lenhi lenhi je offline
Stari vuk

Datum prijave: 04.07.2009
Nepromenjeno

Nešto su se svi ućutali na forumu. Euforija, praznici...
Malo da osvježim aktivnost na forumu. Neću otvarati novu temu jer je ova jako čitana sa raznim pitanjima.
Jedan moj prijatelje se raspituje za sledeću stvar:
Zainteresovan je u budućnosti za poslove u IT tipa "system administrator", "network administrator" i tome slično. U oglasima kaže da vidi da se traži odgovarajuća diploma "in computer science". Zanima ga koji je to nivo školovanja i smerovi koju amerikanci upisuju kao redovno školovanje za te poslove, u smislu, koliko traje školovanje, koliko košta...?
Na stranu priča o radnom iskustvu i sertifikatima itd.
On je jako mlad pa ga zanima da uporedi sa onim što treba da studira kod nas, a potencijalno ima priliku da ode kod oca u USA da živi (roditelji rastavljeni) pa ga prvenstveno zanima zbog nastavka studija tamo.
Ako ima neko iskustva, linkove... neka kaže koju pametnu.

Od mene svima srećna nova godina i sve najbolje!
Staro 29.12.2009, 22:49
dreamerns dreamerns je offline
Super Moderator

Datum prijave: 14.06.2007
US lokacija: Burlingame, CA
YU lokacija: Novi Sad, Vojvodina
Nepromenjeno

Computer Science ti je kod nas Prirodno Matematicki Fakultet, smer dipl. informaticar (ili kako se to vec danas zove...posto su menjali diplome). Takodje, na Elektrotehnickom faksu imas usmerenje za racunare, sto ti je po meni jos bolje ako hoces da budes admin (mnogo vise se rade mreze). E sada, kako oni tumace FON i sl ne znam....morao bi nekog pitati ko ima tog iskustva, posto ovde sve koje znam ako se odluce da budu programeri ili admini idu na jedan od gore dva pomenuta smera (malo je to drugacije ovde, ali je po programu i sl. to najslicnije...i diploma se prevodi kao takva).
Kursevi ti kod admina dopunjuju znanje i korisno ih je imati....ali samo sa kursevima je malo teze naci posao.

Blog: http://novakovici.blogspot.com

Pravila pisanja