![]() |
|
|
Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira... |
Vodič za emigrante » Banke, kreditne kartice, računi u Americi » Bitni linkovi | ||||
Uspešan početak | Krediti u USA | Kreditna istorija | Kreditne kartice | Pomoć oko kredita |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Svejedno poenta je da ako nekome ovde zafali za telefon i struju (obicno to ide na autopay i manje je od $100 ukupno) taj definitivno ne zna sa finansijama i zasluzuje penalty koji sledi. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]()
|
||||
|
||||
![]()
evo bas sad sam pricao sa komsinicom, Amerikankom, i ona se seli jer je kupila kucu pa smo malo pricali o kreditnom rejtingu.
Dakle, posto u EU generalno ako imas ugovor na neodredjeno ti si uglavnom kreditno sposoban za manje kredite, za auto pa i za stan kucu. Treba naravno proci jos neke provere. Medjutim, kako u Americi vecina ljudi radi hire at will, dakle danas jesi sutra nisi onda su oni opsednuti gredjenjem kreditne istorije. E sad kaze ona, ako ti uzmes kreditnu karticu, naravno ni u ludilu nemoj da kasnis sa obavezama ali ako zaista zelis da gradis kreditni score onda BAS TREBA DA SE ZADUZIS. Npr puno je bolje ako imas $1,000 odobren kupiti recio laptop za $900 i posle umesto da odmah vratis uzeti to na recimo (lupam) 11 rata od po $100 dolara. Yeah, na taj nacin placas kamatu, ali to ti je cena gradjenja kreditne istorije...
|
|||
|
|||
![]()
Bas ne treba da se zaduzis. Do 50% max od odobrenog limita, jer i to utice na skor. Kao i koliko si kartica otvorio, koliko si zaduzen po njima itd. Npr neko ima dve kartice po 5000$ limita, na jednoj je zaduzen 3000$, na drugoj nista. To je 30% od ukupnog limita od 10 000$, zatvoris jednu karticu, zaduzenost skace na 60% i to utice negativno na skor.
Uopste nije potrebno da se nesto preterano trosi sa karticom da bi se izgradio dobar skor, i dobio dobar limit na kartici. Svako ko dobije prvu karticu na 500$, posle 6 meseci do godinu dana dobija sledeci limit na 2500-5000$ i fico skor od 770-780. |
|
|||
|
|||
![]()
Aj i ja da dam neki doprinos na tu temu haha
![]() Dosao prosle godine avgusta i prvi credit score mi je bio 600+, a sada vec imam 740+. Jedini problem na koji sam naisao kao novi emigrant je to sto nisam imao credit score kako bih dobio prvu kreditnu karticu i samim tim sam bio odbijen od strane Chase, Wells Fargo, Bank of America. Moje resenje je bio CapitalOne gde sam dao $250 depozita i dobio secured karticu sa kreditnim limitom od $400. S tom kreditnom karticom, gledao sam da svakog meseca kupim bar nesto i da ne predjem 30% od ukupnog limita. Namestio auto-pay, sve otplacivao na vreme i credit score je poceo da raste vrlo brzo. Vec nakon 5 meseci, aplicirao sam za novu karticu kod Chase Bank gde sam vec imao checking account od kako sam se doselio, i odobrili su mi karticu bez problema. Nakon toga, zbog lakse kupovine sa 0% APR i mogucnosti placanja na rate, otprilike nakon god dana u USA, aplicirao sam za BestBuy kreditnu karticu i dobio i to bez problema. Tako da, ako vam nista ne uspe, uzmite CapitalOne secured card za pocetak, ako hocete veci limit od pocetnog, stavite neke pare kao depozit i obratite paznju da ne trosite preko 30% (u najboljem slucaju). Dovoljno je i samo Netflix, Spotify i SIM pretplatu da stavite na auto-pay, ili sta vec resite da koristite, i vremenom cete izgraditi credit score na brzinu ![]() |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
DV-2015 - prvi put, 2 prijave - IZVUCENI 22.05.2014. - popunjeni formulari 19.02.2015. - lekarski 24.02.2015. - intervju/odobrene vize/Administrative processing 26.03.2015. - konacno stigli pasosi (sa vizama) 28.03.2015. - kupljene karte 24.06.2015. - NYC resident ![]() 01.04.2016. - Garden State |
|
||||
|
||||
![]()
Početak je uvek težak. Treba se naoružati strpljenjem i izdržati prvih godinu dana. Mislim da je to najteži period u životu svakog "gastarbajtera" (što bi rekli naši ljudi koji rade u Nemačkoj).
Sreća je da imamo ovaj forum i iskusne članove (da ne kažem "gastarbajtere" ![]() ![]()
|
|||
|
|||
![]()
Nazalost, ja mogu da potvrdim ovaj deo "najvise do 30% limita". Nagurao sam dug po kartici na "cak" 150$ (limit mi je 200) i nisam ga platio par dana. Skor mi je opao za 20+ poena. Nisam prekoracio tok za uplatu, vec mi je kartica bila 75% opterecana nekih 7-10 dana.
|
|
||||
|
||||
![]()
kad kazete 30% mislite da ne kupuje karticom vise od 30% u toku meseca ili da ne uzme vise od 30% na rate, nisam bas razumeo ?
|
|||
|
|||
![]()
Uopste od dozvoljenog limita. Ako imas limit na kartici 1000 dolara, ne vise od 300 dolara da trosis uopste, tj da bude opterecena kartica. Rate, iz cela, isto je. Da l ces uzeti nesto na 10 rata po 30$ ili iz cuga 300$, isto ti je opterecena kartica. Tako da ona sto ti je to rekla nema veze sa zivotom, da imas limit 1000$ i da 90% opteretis karticu.
|
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Kupovina auta na kredit i građenje kreditne istorije | zvercica | Vodič za emigrante | 97 | 31.08.2021 23:46 |
Prevara - Ponuda za kreditne kartice Citi banke (CITIGLOBAL) | bora | Stare teme | 36 | 14.12.2012 23:39 |
Koju banku izabrati - za kupovinu auta, kreditne kartice, građenje kreditne istorije | dreamerns | Stare teme | 93 | 02.09.2010 05:11 |
Top 5 razloga zasto volim kreditne kartice | emigracija | Vodič za nove emigrante u USA | 0 | 18.12.2008 08:55 |
Ukradeni broj kreditne kartice | emigracija | Vodič za nove emigrante u USA | 0 | 05.11.2007 16:59 |
![]() |