![]() |
|
|
Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
|||
![]()
pozdrav
popunjavam aplikaciju za lutriju za prijatelja. Nije mi jasno da li prezime Djordjevic trebam da upisem kao "Djordjevic" ili "Dordevic". Negde sam citao da bi smo nasa prezimena trebali da upisujemo isto kao u srpskom samo bez kvacica. hvala unapred |
|
|||
|
|||
![]()
Narode!
izasli brojevi za decembar i to do 11100, cini mi se, a Kentaki me je putem maila obavestio da je intervju zakazan 6. decembra Ivan cn105xx |
|
|||
|
|||
![]()
Ivane,
Drago mi je da si dobio obavestenje o datumu svog intervjua. Imam pitanje za tebe posto sam ja malo nizi broj od tebe i isto bih trebao da idem na itrervju u Decembru. Ja jos nisam kontaktirao KCC ( mislio sam da je rano) ali vidim da nije. Kada ti je poslato pismo otprilike jer bih i ja mogao da se nadam tada pismu. moj broj je nizi za oko 200 od tvog sto znaci da bi mogli otprilike zajedno na razgovor. |
|
|||
|
|||
![]()
Ivane,
molim te da napises ako znas kada ti je poslata koverta jer ja sam malo nizi broj nego ti za oko 200. Otprilike bi trebali u isto vreme da imamo intervju . Ja cu tek da kontaktiram KCC mislio sam da je rano ali vidim da si ti dobio informaciju pa cu i ja sutra da posaljem E-Mail |
|
|||
|
|||
![]()
Pozdrav ,
molio bih Ivana da nam napise gde je video Buliten za Deccembar...posto na zvanicnom sajtu americke vlade je i dalje aktuelan onaj za Novembar... lp Zlatan |
|
|||
|
|||
![]()
Caos svima,
Meni je intervju zakazan 16.novembra (moj broj je 77xx). Dobio sam drugo pismo, a i mejlom su me obavestili o datumu intervjua. inace, nazvao sam US ambasadu i tako ustedeo puno novca i vremena. Pitao sam ih koji mi dokumenti tacno trebaju. Od dokumenata navedenih u prvom pismu, nece nam trebati papir iz suda i iz vojske. Kopije ne moraju biti overene u opstini, a i originali mogu biti sa starijim datumom. Jos samo da uzmem za koji dan izvod iz SUP-a da nisam osudjivan i kaznjavan, kao i lekarski i onda to odnesem sve lepo kod sudskog tumaca da se prevede i mirno mogu da cekam razgovor. Ja sam inace nabavio garantno pismo od kolege iz NY koje sam potom overio kod osobe koja je polozila zakletvu za to tj ima pecat (mislim da se to zove notifikacija ili tako nesto), overa ukratko... Jos jednom zelim srecu svima koji idu na razgovor pre mene. Verujem da ce 100% sve proci bez problema i da cemo najkasnije za mesec-dva uzeti "one way ticket" Dragan |
|
||||
|
||||
![]()
Dragane,
nije mi jasna ova tvoja recenica u postu.....kazes da ces da prevodis LEKARSKI??? Ili si mislio na prevod dokumenta iz SUP-a? Pozdrav i srecno svima! Pozdrav! |
|
|||
|
|||
![]()
Supruga i ja smo završili proceduru oko dobijanja green cards i već ranije odlučili da bi nam za sam početak bilo dobro da našu američku priču započnemo u Chicago-u. Molimo sve ljude dobre volje da nam iz njihovog iskustva ukratko napišu odgovore i njihove savete vezano za naša dole napisana pitanja. Nadamo se da će odgovori na njih biti interesantni kako za nas tako i za ostale ljude koji su dobili ili tek treba da dobiju green cards.
1. Koja je avio kompanija (ili let) najbolja za liniju Beograd - Chicago? 2. Da li i kako se potvrđuje ''proof of funds'' na ulasku u USA (potvrda iz banke ili keš)? Da li je keš jedini način unosa novca u USA iz Srbije bez naplate ozbiljnije provizije? Koja je maksimalna suma novca koja se može izneti iz zemlje? Gde zameniti Euro za US dollar(u Srbiji ili po dolasku u USA), kakva je provizija i procedura? 3. Koji deo Chicago-a preporučujete za iznajmljivanje stana? Poželjno bi bilo da je metro blizu (ili drugi javni prevoz). Škole i obdaništa nisu bitni. Bezbednost, blizina prodavnica i komšiluk jesu. Da li ima Srba u okolini nije uslov. Veoma je bitno da nije u blizini aerodroma i da ne preleću avioni svaki čas iznad zgrade. Jednosobni do jednoiposobni namešten stan. Da li je bolje high rise ili low rise? Da li u high rise zna da bude gužva u liftovima u ''špicu''? Koliko se plaća unapred (first and last)? Da li se najčešće potpisuje ugovor na godinu dana i ako se iselimo ranije, da li se plaćaju penali? Da li je dovoljno samo dati keš ili se traže neke finansijske garancije za iznajmljivanje stana? Da li svaka zgrada ima garažu ili neka parking mesta, koliko je sigurno tu parkirati auto i da li to ulazi u cenu stana ili se to posebno plaća(koliko)? Kako smo imigranti i po prvi put iznajmljujemo stan da li ćemo imati komplikacija pošto nemamo kreditnu istoriju? Šta je purchase tenant's insurance? 7. Da li se fiksni telefon (aparat) dobija u nameštenom (furnished) stanu? Koliko je realno da stanovi imaju veš mašinu? 8. Da li svaki iznajmljeni stan ima konekciju za DSL? Kojeg internet provider-a preporučujete (cena/performanse)? 4. Kolika je cena iznajmljivanja omanje kuće i u kom kraju je najbolje iznajmiti? Šta je sve obično uključeno uz iznajmljenu kuću (veš mašina, TV, klima uredjaj, telefonska linija, kablovska TV, DSL internet, garaža...)? Šta je vaša preporuka da se za prvu priliku iznajmi stan ili neka kućica? 5. U kom delu grada je najveći broj Srba (uopšte ljudi sa prostora bivše Jugoslavije)? Kakva su vaša iskustva vezano za naše ljude u USA? 6. Da li postoji i u kom delu grada se nalazi jevrejska četvrt? Dobili smo savet da u slučaju da se odlučimo za iznajmljivanje kuće da je najbolje da iznajmimo u nekom jevrejskom delu jer su to četvrti posebno bezbedne, bez kriminala i gde se nemože baš svako šećkati. Koliko su ove tvrdnje tačne? 9. U kojoj banci je najbolje otvoriti bankovni račun i da li je za otvaranje računa potrebno da se pare polože u banku? Koji su uslovi (da li može da se otvori odmah nakon dobijanja SSN-a?), da li traže da si zaposlen full time? Koja je najpovoljnija (niska kamata, mali troskovi odrzavanja, veci limit)? 10. Da li naši dekodirani telefoni rade tamo? Koji je provider najpovoljniji sa pokrivenošću na teritoriji Illinois-a? 11. Šta je sve potrebno i kakva je procedura prilikom polaganja vozačkog ispita? |
|
|||
|
|||
![]()
@V777
Nisam siguran sta sve treba da prevodim, ali cu naravno da se prethodno raspitam. Sve u svemu nema puno dokumenata za prevodjenje: diploma iz skole, izvod iz SUP-a isl. |
|
||||
|
||||
![]()
Dragane,
ja prvi put cujem da je neko prevodio medicinsku dokumentaciju s lekarskog??? Koliko sam ja razumela, ti kod doktora dobijes zatvorenu kovertu, koju predajes na intervjuu, tako da ce tesko da dodje do toga da se ta dokumentacija prevodi...Uostalom, zovem sutra da zakazem pregled, te cu ih i to pitati..Sto se tice prevodjenja dokumenata, opet zavisi sta posedujes od istih, a ako ti je diploma faksa, obavezno prevedi i spisak ocena, jer sam cula da se to trazi...Ako si boravio u nekoj zemlji duze od 6 meseci (odjednom naravno), moras da imas i iz te zemlje potvrdu o nekaznjavanju, tj. izvod iz kaznene evidencije (naravno preveden na engleski)... Sale, sva su ti pitanja vise nego odlicna, nadam se da ce ljudi da odgovore i to ne samo na ovu vrstu pitanja vezana za Chicago, vec i za neke druge gradove (ukolio su raspolozeni!)...Kazi mi kada ste supruga i ti dobili GC, u fiskalnoj 2008. ili 2007? Ako ste skoro, opisi nam malo proceduru kod lekara i na intervjuu, za nas koji nismo jos bili... Pozdrav i srecno svima! |
![]() |
|
|
![]() |