ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Razno > Vaša strana

Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god...

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 11.07.2012, 19:19
Good Spirit's Avatar
Good Spirit Good Spirit je offline
Stari vuk

Datum prijave: 20.04.2008
US lokacija: Bay Area, CA
YU lokacija: Belgrade
Nepromenjeno

Pa pazi, uglavnom stanovi i kuće koji imaju dosta prozora nemaju zavese ili venecijanere. Zašto? Pa zato što takvi stanovi i kuće su skuplji baš zbog toga, znači ti plaćaš pogled i otvorenost. Takođe određen broj ljudi koji ovde žive duže su sasvim ok sa time da im svako sa ulice vidi sve u kući (nema ograde u dvorištu, samo travnjak i nema zavesa na prozorima)

Moj kolega sa posla plaća značajno više stan koji je na ćošku zgrade i ima prozore od poda do plafona i ne pada mu napamet da zaklanja pogled sa zavesama.

Meni je to bio jedan od prvih utisaka u SAD, sve je otvoreno i totalno drugačije od većine stanova i kuća iz Srbije gde uvek dižeš ogradu da ti niko ne vidi šta imaš unutra i obavezno imaš zavese
Reply With Quote
Staro 11.07.2012, 19:48
sonofamom sonofamom je offline
Proteran

Datum prijave: 11.05.2012
Nepromenjeno

ako su tako otvoreni i nemaju ograde kao u Srbiji, onda predpostavljam da su Srbi izmislili i americku izreku "good fences make good neighbors", pored naravno kapitalisticke eksploatacije koju primenjuje Walmart.

Reply With Quote
Staro 11.07.2012, 23:05
Bockyman's Avatar
Bockyman Bockyman je offline
Stari vuk

Datum prijave: 11.10.2009
US lokacija: Палатајн, Илиноис (Palatine, IL)
YU lokacija: Лесковац
Pošalji Skype™ poruku korisniku Bockyman
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik landlord Prikaz poruke
................... Zasto bi joj ja stavljao zavjese?
Ха-ха-ха, умирем од смеха!!!!!
Staro 12.07.2012, 04:16
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik sonofamom Prikaz poruke
cekaj stvarno, ne mogu da verujem da su ti izdali stan bez zavesa?!? a 22 prozora? jesu oni normalni? jel fali jos nesto po stanu? jel imaju kvake? slavine? utikaci? prekidaci? ko zna na cemu su se jos stekali.
Ja sam do zivela u 5 stanova u SAD i nigde nisu bile zavese kad sam se uselila. Venecijaneri da. Slavina radi, ali zato sudopera djene djene...Utikaci su svi jako u poda a moj todlercic je naucilla da vadi one stitnike iz stekera pa me to ne veseli bas previse. Kvake su nikakve, kuca iz 1948, juce smo se zaglavili u sobi ali se nekako iskobeljasmo citavi. Prekidaci rade. Gazda je lepo stavio ugovor maltene sto ne pise "as is". Cijena prava sitnica u odnosu na komsiluk, a ja se stipsarim. Bitno da mi radi klima (central air) a nek se sv okolo raspada i nek me gleda komsiluk, nije frka na spratu sam

Sto rece jedna moja drugarica iz Italije "J...bipbip...ni protestanti, sta mene briga sta oni unutra rade, egzibicionisti jedni".

Last edited by vuxanne; 12.07.2012 at 04:22.
Reply With Quote
Staro 12.07.2012, 14:20
landlord's Avatar
landlord landlord je offline
Amer

Datum prijave: 21.05.2008
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Sarajevo, B&H
Nepromenjeno

Kada smo zivjeli u zadnjem stanu kojeg smo rentali, uspio sam ubaciti klauzulu da ako promijenim posao da mogu raskinuti ugovor i iseliti ranije. Ovo sam iskoristio i bez ikakavog penala iselio kad smo kupili kucu.

Ovo vjerovatno nije moguce ako rentate od kompanije, ali ako rentate kondo onda mozete mijenjati ili traziti dodavanje nekih stavki u ugovor.
26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom
29.5.2008 - dobili su moju kovertu
04.2.2009 - stigla druga koverta
19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled
26.2.2009 - AOS stigao
13.3.2009 - zakazan intervju
17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio

U Americi od 24.05.2009.
Reply With Quote
Staro 12.07.2012, 16:06
Amer

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik landlord Prikaz poruke
Kada smo zivjeli u zadnjem stanu kojeg smo rentali, uspio sam ubaciti klauzulu da ako promijenim posao da mogu raskinuti ugovor i iseliti ranije. Ovo sam iskoristio i bez ikakavog penala iselio kad smo kupili kucu.

Ovo vjerovatno nije moguce ako rentate od kompanije, ali ako rentate kondo onda mozete mijenjati ili traziti dodavanje nekih stavki u ugovor.
Zato i ja volim obicne gazde. Ja kod proslih nakon isteka prvog ugovora nisam ni imala ugovor nego iznajmljivala mesec po mesec. Kad je video da smo gazda, nije ni trazio da imamo novi ugovor. Totalno su bili korektni ljudi. A kad sam zivela u apartmanu, jednom sam morala da platim 500 dolara taksu sto sam ostala SEDAM DANA duze nakon isteka ugovora a taj mesec sam uredno platila pride na tih 500 dolara (2 nedelje nakon carskog reza sam se iselila, sedam dana nakon operacije nisam bila ni za sta kamoli za selidbu ali to njih ne interesuje, masinerija i birokratija je bez srca i izuzetaka). Drugi stan sam iznajmljivala samo na 2 meseca ali placala 3 jer im je to min lease. A sa zivim ljudima koji su vlasnici kuca uvek moze "prorated" ili da ti racunaju tacno dan pod dan odkad ti odgovara.
Reply With Quote
Staro 13.07.2012, 17:41
Proteran

Nepromenjeno

da li to sto ti ipak trebaju zavese i ne volis da ti svako gleda kroz prozor znaci da se nisi dovoljno amerikanizovala i emancipovala?
Reply With Quote
Staro 14.07.2012, 00:00
Amer

Nepromenjeno

Citat:
da li to sto ti ipak trebaju zavese i ne volis da ti svako gleda kroz prozor znaci da se nisi dovoljno amerikanizovala i emancipovala?
Emancipovana sam ja i bez zavesa dovoljno. Sama izdrzavam svoju porodicu i zena sam profa na muskom faksu, gde ces vise emancipacije od toga. A kakve veze to ima sa zavesama?

izvor: wikipedia:

Еманципација је ослобађање од положаја зависности и стицање слободе и самосталности појединца, друштвене групе или институције. Често се повезује са стицањем статусне и акционе независности етничке, расне, верске или полне групе у савременом друштву. У ширем контексту користи се и као синоним за напредак у идеолошким, политичким, социјалним и другим подручјима људског живота. У психологији и социјалном раду често значи постизање независности у односу на породицу и друштвену средину.

A sto se amerikanizovanja tice, tu i nemam neki prag dovoljnosti tako da sto se mene tice, zavese ce da budu tu.
Reply With Quote
Staro 16.07.2012, 18:53
Proteran

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik vuxanne Prikaz poruke
Emancipovana sam ja i bez zavesa dovoljno. Sama izdrzavam svoju porodicu i zena sam profa na muskom faksu, gde ces vise emancipacije od toga. A kakve veze to ima sa zavesama?

kako nema? ima veze sa sticanjem nezavisnosti od zavesa.

Reply With Quote
Staro 16.07.2012, 22:43
Amer

Nepromenjeno

Citat:
kako nema? ima veze sa sticanjem nezavisnosti od zavesa.

Zavesa free hihi. Nemam u kancelariji, mada u kom sam fazonu palo mi je na pamet da ih nabavim (totalni sam frik).

Nabavili smo 7 komada (za dnevnu i spavace). Na ulaznim vratima (dvoja) imaju od ranije.

Mozda ima veze sa walmart-om a mozda i ne. Kako im je zgodan ovaj sistem za kacenje zavesa. Kad se setim kuci onog veranja i gimnastike. Ovo lepo stavis na sipku i zakacis sipku (ne ja, muz, ne dobacujem toliko ali i njemu treba nekoliko sekundi). A garnisna je manje od dolar u walmartu, zavesa ova koju sam uzela 8. A kod nas je to u osnosu na platu mnogo nepovoljnije...

E sad, ja sam u Srbiji isto isla kroz fazu kucenja, a ovde evo ovo nam je cetvrti stan dok smo u SAD (treci grad). Pa svaki put iznova na pocetku, Walmart/SEARS/TJMaxx/ValueCityFurniture nacin zivota...
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja