ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Školovanje u USA - lični primer » Bitni linkovi
Uspešan početak Školovanje u USA Vrste školi Stipendije Učlanite se

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 11.11.2009, 03:40
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

Na SMC jos 26 dana (kako sam pocela pocecu i minute da prebrojavam ) sledece godine USC. Double degree na SMC - Dec 2006. Ti?
Reply With Quote
Staro 11.11.2009, 03:45
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik dejancic Prikaz poruke
Iskren da budem nisam mnogo gledao na internetu sta mi je sve potrebno za nastavak studija u USA, sto zbog mnogo drugih stvari koje ce mi biti preko potrebnije zarad egzistencije ako se nadjem u Americi, sto zbog jos uvek neresenog pitanja trenutne diplome. Ali kad se vec povela diskusija da pitam posto je quote ono sto mene interesuje. Sta znace dve semestra pripreme? Da li to od univerziteta do univerziteta znaci da imaju odredjene programe za internacionalne studente na kojima se tokom pocetnih semestara vise vremena poklanja unapredjivanju znanja engleskog, da li takvi programi uopste postoje ili su to moji pusti snovi? Ili si pak pod dva semestra pripreme mislila da nazalost moramo da 'zrtvujemo' savladjivanje predmeta pocetna dva semestra dok ne savladamo dovoljno jezik?
Da, imaju svoje programe za Intensive ESL ukoliko internacionalni studenti nemaju TOEFL. Ti kao resident uvek mozes da se izjasnis da ti ESL ne treba, i da krenes sa odgovarajucim levelom Engleskog jezika. Dva semestra je ono - moja slobodna procena da je potrebno vreme za prilagodjavanje (ne samo zbog jezika, vec i drugacijeg sistema skolovanja).
Reply With Quote
Staro 16.11.2009, 20:22
Dopamine Dopamine je offline
Član

Datum prijave: 11.11.2009
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Žana Prikaz poruke
Na SMC jos 26 dana (kako sam pocela pocecu i minute da prebrojavam ) sledece godine USC. Double degree na SMC - Dec 2006. Ti?

SMC = Santa Monica College? Ako si tamo bio sam nekoliko puta tu, ali se nisam zadrzavao. Jel si dolazila ti na one zurke u Tarzani i ne znam tacno gde je ona zadnja bila, u nekom restoranu.

Ja sam juznije u Irvine, treba da se prebacim nagodinu na UCI(computer science major), a u medjuvremenu Srbija na leto, jedva cekam, covece 4 god je dosta.

Nisam citao svih ovih sedam strana, ali mora da si sigurno napisala negde kako si zavrsila ovde? Odkud da si se odlucila za SMC i Ca, jer dosta nasih ljudi se odluci za istocne gradove.
Reply With Quote
Staro 27.11.2009, 14:41
LjupkaB LjupkaB je offline
Član

Datum prijave: 25.11.2009
Nepromenjeno

Zdravo svima,

Zelim postaviti jedno pitanje, ako neko zna da mi odgovori.
Mogu li se nase diplome nostrificirati u USA.
Ja sam iz Makedonija, i izvinite na moj Srpski.
Profesorica sam iz matematike i magister ekonomskih nauka- otsek Preduzetnishtvo.
i koliko se ovakvi struke cene?
Ima li perspektiva?

Hvala vam unapred!
Reply With Quote
Staro 27.11.2009, 16:04
dmi dmi je offline
Drug član

Datum prijave: 04.05.2008
US lokacija: Los Angeles
YU lokacija: Kraljevo/Beograd
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik LjupkaB Prikaz poruke
Zdravo svima,

Zelim postaviti jedno pitanje, ako neko zna da mi odgovori.
Mogu li se nase diplome nostrificirati u USA.
Ja sam iz Makedonija, i izvinite na moj Srpski.
Profesorica sam iz matematike i magister ekonomskih nauka- otsek Preduzetnishtvo.
i koliko se ovakvi struke cene?
Ima li perspektiva?

Hvala vam unapred!
zdravo ljupka,
evo pogledaj na ovoj temi
http://www.zelenalutrija.com/forum/s...ls+evaluations

tu imas linkove na kojima mozes procitati kako se vrsi nsotrifikacija diploma
Reply With Quote
Staro 20.01.2010, 23:55
dejancic's Avatar
dejancic dejancic je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 14.05.2008
US lokacija: LA
YU lokacija: BG
Nepromenjeno

Jednu informaciju nisam uspeo da nadjem do sada, pa da vidim da li se mozda neko pitao isto sto i ja. Posto je jedan od nacina upisa nekog koledza ili univerziteta imati status resident za drzavu u kojoj se ustanova nalazi, kako se on dobija? Ja na primer zelim da upisem neki univerzitet koji se nalazi u nekoj drzavi, a ja sam vec neko vreme u drugoj drzavi. Da li treba da se preselim u drzavu ciji bi univerzitet upisivao na sest meseci do godinu pre upisa? Ili je onog momenta kada postanem resident neke drzave mogucnost da upisem univerzitet u drugoj drzavi za mene zavrsena?
Unapred hvala
Staro 21.01.2010, 10:04
dreadnot's Avatar
dreadnot dreadnot je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 24.06.2009
US lokacija: Milwaukee, WI
YU lokacija: Beograd, RS
Pošalji Yahoo poruku korisniku dreadnot
Nepromenjeno

Ne drzi me za rec, ali mislim da mozes da upises koledz ili fakultet bilo gde, ali je fora u ceni - ako si rezident te drzave manje placas. Da bi postao rezident moras da zivis barem 6 meseci u toj drzavi, ako ne i duze. Tu ti je Zana ekspert, mislim da je vec sve to objasnjavala. Rekao bih ti da prelistas sve njene postove, ali ih ima poprilicno...

02. 11. 2008. - Prijava za DV 2010
05. 06. 2009. - Prvi koverat stigao, broj 19xxx
01. 07. 2009. - Formulari poslati u Kentaki
09. 07. 2009. - Formulari stigli u Kentaki
04. 12. 2009. - Stigla druga koverta
22. 01. 2010. - Obavljen lekarski pregled
27. 01. 2010. - Obavljen intervju, odlozeno viziranje
09. 04. 2010. - VIZE U PASOŠIMA!
17. 09. 2010. - D(eparture) Day
Reply With Quote
Staro 21.01.2010, 10:10
dejancic's Avatar
dejancic dejancic je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 14.05.2008
US lokacija: LA
YU lokacija: BG
Nepromenjeno

Prelistao, ali nisam nasao odgovor, mozda je i do moje inteligencije
Ja bih, ako mogu da biram, tu jeftiniju varijantu. Pa se zbog toga i pitam, da li mogu da menjam drzavu i u statusu resident-a upisujem u drugoj drzavi univerzitet ili koledz ili sam u problemu kada postanem resident drzave cije visoko skolske ustanove nemaju smerove koji mene interesuju?
Staro 21.01.2010, 10:14
dreadnot's Avatar
dreadnot dreadnot je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 24.06.2009
US lokacija: Milwaukee, WI
YU lokacija: Beograd, RS
Pošalji Yahoo poruku korisniku dreadnot
Nepromenjeno

onda biras da odmah ili na vreme pre upisa odes u drzavu koja ima ono sto te zanima i prijavis stalnu adresu, javnes se uscis-u, promenis vozacku i to ti je manje - vise to. Ne podcenjuj svoju inteligenciju da ne bi i drugi poceli... :-)))

02. 11. 2008. - Prijava za DV 2010
05. 06. 2009. - Prvi koverat stigao, broj 19xxx
01. 07. 2009. - Formulari poslati u Kentaki
09. 07. 2009. - Formulari stigli u Kentaki
04. 12. 2009. - Stigla druga koverta
22. 01. 2010. - Obavljen lekarski pregled
27. 01. 2010. - Obavljen intervju, odlozeno viziranje
09. 04. 2010. - VIZE U PASOŠIMA!
17. 09. 2010. - D(eparture) Day
Reply With Quote
Staro 28.01.2010, 04:06
landlord's Avatar
landlord landlord je offline
Amer

Datum prijave: 21.05.2008
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Sarajevo, B&H
Nepromenjeno

Koliko je potrebno vremena da postanes rezident drzave, mislim da zavisi od drzave do drzave. Ide od 6 mjeseci do godinu dana.

Na koledzu u okrugu gdje ja selim, vec nakon mjesec dana boravka mozes da studiras po povlascenim cijenama.. kao da si rezident.
Tako da se raspitaj i na koledzima koji te interesuju.
I nek ti je sa srecom.
26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom
29.5.2008 - dobili su moju kovertu
04.2.2009 - stigla druga koverta
19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled
26.2.2009 - AOS stigao
13.3.2009 - zakazan intervju
17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio

U Americi od 24.05.2009.
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja