![]() |
|
|
Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
On je u Atlanti, ja sam u Chicago... Ovog drugog iz Bostona u zivotu nisam ni upoznao...znam mu sestru, a i nju sam davno video.....dosta je on daleka rodbina. Covek je dosao u Ameriku i preko 20 godina se u Srbiju nije vracao...nije ni odrzao kontakt. Ovaj drugi je isto slican slucaj. |
|
||||
|
||||
![]()
Xeg, slazem se u potpunosti sa tobom.
Ni Zana vise nije aktivna kao nekad jer je nekom zasmetao njen optimizam...A ta Zana je jedina koja je davala korisne,detaljne informacije i koja se svojski trudila da nam docara Ameriku i to onu dobru. Meni to nije nimalo smetalo. I uzivala sam u njenim postovima jer je nadugacko i nasiroko objasnjavala svaki detalj. Pomogla je svakome. Taji je takodje dala neke ideje kako se snaci u pocetku, naravno, odmah drvlje i kamenje...Sto se tice ostalih, po njima je ocigledno najbolje da ostanemo tu gde jesmo, nema potrebe da idemo u Ameriku u kojoj je totalno bezvlasce i korupcija jer je Srbija najbolja mesto za zivot, nema morona, svi pametni,sposobni i ima posla kol'ko hoces.Samo ne znam sto se ne vratite u istu kad vam je tamo lose a ovde dobro? Da napomenem da nemam ni protiv koga nista licno ali stvarno svi skupa preteraste...
2009EU000237xx 15.05.2008. stigla prva koverta 23.05.2008. vracena nazad u KCC 26.03.2009. stigla druga koverta 15.05.2009. zakazan intervju ![]() 14.05.2009. obavljen lekarski 15.05.2009. odobrene vize ![]() 18.05.2009. podigli vizirane pasose 02.09.2009. Stigli u USA |
|
||||
|
||||
![]()
Moglo bi se reci da su pesimizam i ogorcenost ipak pobedili (bar na forumu) optimizam!!!!
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Medjutim izgleda da treba pricati sve samo najlepse da bi to odatle iz Srbije izgledalo korisno. Sve ostalo sto kazemo izgleda zlonamerno. |
|
|||
|
|||
![]()
Cinjenica je da ljudi pisu ono sto im se desava i iz toga izvode zakljucke da li je dobro ili lose ili srednje. Mislim da su dogadjaji realni a zakljuci su individualna stvar.
Svakako ima ljudi koji i ovde (ili svuda na prodtoru bivse SFRJ) lepo zive kao i tako, razlicite stvari se desavaju ljudima od pocetka, nekome dobre pa ih to fascinira od starta a nekom eni kablovsku ne mogu da ukljuce pa se nervira Ja mislim da nema mesta pesimizmu jer smo svi krojaci svoje sudbine na neki nacin. Mislim da i Zana i Taji i svi ostali treba da nastave da pisu i to detaljno kao do sad. Buduci da je ovo forum otvorenog tipa svacije shvatanje je po meni individualno a argumentovana rasprava nikad nije na odmet. ![]()
2009EU000119xx 17.04.2008 - koverta iz Kentuckyja poslana na moju adresu 20.05.2008 - dobio prvu kovertu 17.6.2008 - poslao kovertu u KCC 1.12.2008 - stigla druga koverta 15.1.2009 - zakazan intervju - VIZA ODOBRENA U Atlanti od 13.maja 2009. |
|
||||
|
||||
![]()
Znate sta, ko ide u USA zbog onoga sto se (ne)napise na forumu, onda isto tako moze i da ostane kod kuce. Zao mi je sto su se neki povukli, svako iskustvo je zanimljivo prije svega i meni je bilo jako drago da mogu citati postove i Zane i Kolje i ex-usa i dreamernsa i svih ostalih. Neko se snasao bolje pa mu sve izgleda optimisticnije, neko losije pa prikazuje tu stranu. Ali to nije pravilo ni za kog od nas. Ides da trazis najbolje za sebe i sta god da je napisano, ne garantuje kako ce biti.
I meni bi bilo jako zao da rasturimo ovu grupu, ali kako smo krenuli na dobrom smo putu. Zana, Kolja, ostali ... nastavite da pisete. Kome se ne svidja sta procita ili neka argumentovano diskutuje, ili neka ignorise temu. Nismo djeca ...
2009EU17xxx 22.4.2008 Koverta poslana 14.5.2008 Koverta primljena 23.5.2008. Koverta poslana nazad u KCC 28.5.2008. Koverta stigla u KCC 13.3.2008. zavrsen ljekarski pregled The Day - 20.3.2009. Visa granted ![]() In US since May 26, 2009! |
|
|||
|
|||
![]()
pa grupa moze da se rasturi samo ako pojedinci dozvole svojoj sujeti da preovlada. meni Zana moze da kaze da sam pesimista, i negativac, kao sto vec i jeste, ali mene za to skroz boli uvo.....s' druge strane je Kolji otvoreno rekla da pola toga sto pise nije istina, znaci optuzuje coveka da laze, i onda se cudi sto se ljuti i sto se povukao.....a pri tome se i ona sama ljutila kad sam ja ne tako direktno za nju rekao da je phony, jer prikazuje jednu po meni nerealnu i previse ulepsanu sliku......ja mislim da je to ono sto se zove "double-standards".....ja uopste nisam sujetan do te mere da bih sad prestao da dolazim jer mi je povredjen ego.........ali neki drugi mozda i jesu.....
|
|
||||
|
||||
![]()
Super je da svi iznosite svoja iskustva, nama mogu biti dragocjena u neku ruku. Samo mislim da diskusije ne smiju preci na licni nivo, pa sad da se na svakoj temi npr. ti i Zana zakacite, a bez da uopste uvazavate napisano (navodim samo primjer, generalizovano).
Ja definitivno zelim da svi nastavite pisati, meni je sve to zanimljivo ![]()
2009EU17xxx 22.4.2008 Koverta poslana 14.5.2008 Koverta primljena 23.5.2008. Koverta poslana nazad u KCC 28.5.2008. Koverta stigla u KCC 13.3.2008. zavrsen ljekarski pregled The Day - 20.3.2009. Visa granted ![]() In US since May 26, 2009! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Iz naseg iskustva, jedan od tri oglasa za posao je kompletna prevara....cesto jako dobro napravljena da te pokrade. To jeste surova realnost i moze neko da me nazove pesimistom koliko hoce....to je tako. Recimo ima neki thejobplanet.com koji je jako lepo osmisljen da ti trazi posao, a ustvari je prevara. Nama je juce od doticne bagre stigao cek na skoro 4000$...naravno, dobro poznata fora. To je zvanicno registrovana firma u Minesoti...i americka policija/FBI ne radi nista protiv takvih stvari....zabole ih. Da je ovo drzava koja primenjuje svoje zakone, ne bi toliko bilo tih prevaranata....a ima ih nenormalno mnogo. U zadnje vreme sam upoznao jos jedne nase emigrante i cuo njihove price....i ja sve vise pocinjem da mislim o ovoj drzavi kao Kolja. Nije to da ovde nema zakona...ima ga...ima ga i u Srbiji....samo niko ga ne primenjuje. Ovo je drzava gde mogu da vam, za razliku od Srbije, ukradu kompletan identitet. Naravno, to je malo skuplja fora i uglavnom to rade bogatijim ljudima. Zeni ukradose 40.000$ jer mislite da je policija mrdnula prstom? Zato SSN ne nosite nigde van kuce...osim u pocetku kada vam treba za ID. Nisam mnogo upucen u zakone ove drzave, ali je dovoljno videti kolicinu prevara koje se desavaju i shvatiti da kakvi god da su zakoni....ne sprovode se u dovoljnoj meri. Jos jedna bitna stvar koju treba znati a to je da je ovo drzava gde je sve moguce i sve je nemoguce....kako za koga. Svako ima drugaciju pricu. Svako je drugacije srece. Recimo, Srdjevic mi je par puta napomenuo kako pre 7 godina kreditne istorije nema sanse da dobijemo bezkamatni kredit...to je samo za amere....a ja upoznao ljude kojima je to poslo za rukom, a nisu jos ni godinu dana ovde...i to za relativno skuplja kola. Ko sto rekoh, svakom je ovde drugacije i svako ovde samo opisuje svoja iskustva. Ima i u USA komsija buzdovana, neobrazovanih, aljkavih i droljavih...sa 2 zuba....a kupaju se u milionima. Jedino sto je razlika od Srbije, a to je da veliki broj doktora ovde dobro zaradjuje....i ne mora da muti kao kod nas. Ako si strucnjak...imas sanse da napredujes...naravno, pod uslovom da ti neko da sansu za tvoj "break"....nekome se to desi odmah, nekome nakon par meseci, nekome nikada. O da...ne znaju mnogo o drzavi iz koje dolazite....ali nije nama najgore. Juce sam upoznao devojku iz Kazahstana....ja kao...da, naravno da sam cuo za Kazahstan...na sta ona kaze "cuo si za Borata". Zamislite tek kako je njoj kada ode da trazi posao ili upozna ove amerikance, koji imaju takvo vidjenje o drzavi iz koje ona dolazi. Mi smo jos super...nas samo mesaju sa Sibirom :-) Meni je licno ovde bolje (zato sto imam posao, koji imam). Da sam ja bio do sada, ne daj boze, zenine srece, ovo bih sada pisao iz Srbije. I zapamtite jos jedno....mnogi ce ovde biti ljubomorni na vas, zato sto imate zelenu kartu (pri tom ne mislim na amere...njih zabole). Ja sam juce na nekoj zurci upoznao spance koji su...pazi...meni rekli "blago tebi....ja o tome sanjam celog zivota". E onda sam mu svasta rekao :-) Juce sam upoznao Amerikancu (born and raised in Chicago), koji ima muzicku akademiju za gitaru....i radi u akvarijumu. To mu donosi vise novca, jednostavno gitara mu je zivot...ali nije nasao dovoljno placen posao. Ja verujem da u ovom istom gradu postoji neko ko je dosao u ameriku, ko nema nikakvu akademiju za muziku, ko mnogo losije svira gitaru od ovog lika...a zaradjuje debele pare na istoj. Sta reci....amerika je nekome majka, a nekome maceha :-) Nisu ovo ni pesimisticka, ni optimisticka misljenja...nego iskustvo...a iskustvo kreira misljenje. Sinoc sam bio na toj zurci gde su sve doktori nauka, koji su izmedju 5 i 10 godina ovde i zavideli su meni na mom zelenom kartonu...jer oni to jos ne mogu da dobiju. Upoznao sam i devojku iz japana koja zivi u getou, jer ne moze da plati bolji stan....a na doktoratu je na UIC. E sada....mislim da smo otisli u offtopic sa davanja sugestija, na pesimizam/optimizam...sto je neka druga tema :-) Sto se saveta tice...evo jednog korisnog. Pre nego sto dodjete ovde i razmisljate se u koji cete grad, osim faktora da li vam se taj grad svidja.....ja vam savetujem da gledati kako se kotiraju poslovi u vasoj struci. Recimo...oblast gde bi moja zena najvise volela da radi....u Chicago redovno ima 30 oglasa za posao, u NY 1500, a u Washington oko 2000. Tako da je njoj Washington najjaci grad za tu oblast, u mojoj struci je drugacije...ali cak i tu ima podoblasti... |
|
||||
|
||||
![]()
Samo jos jedno misljenje.
Znamo svi da je pocetak tezak i da je zivot ovde sam po sebi tezak ne treba ga jos dodatno otezavati. Hteo bih da kazem da ovde postoje cetiri vrste ljudi na forumu: Prva oni koji tek treba da dodju,druga mi koji smo tek dosli ovde , treca oni koji su vec duze vreme ovde i cetvrta oni koji su se vratili u Srbiju. Meni licno je interesantna ona skupina ljudi koja je tek dosla i oni koji su duze vreme ovde. Svako iskustvo je dragoceno i svaki komentar je dobar ako ima imalo smisla, hteo bih da kazem da oni ljudi koji su duze vreme ovde ne mogu da shvate nas koji smo tek dosli ovde i obratno. Zasto, pa zato sto nam problemi zivota nisu isti i ne mogu oni da se sete i vrate na svoje pocetke kao sto ni mi njih ne mozemo iz ovog ugla da razumemo. Neko rece da mi savetujemo da treba da se dolazi ili ne, naravno da to nije istina i ako nekoga pokoleba to sto sam ja napisao ili bilo ko sa ovoga foruma pa taj ni ne treba da dolazi ovamo. Mi koji smo ovde pricamo o krizi i ona postoji ko ne veruje uverice se, oni koji su duze ovde pricaju o nekim nama dalekim stvarima do kojih mi jos nismo ni dosli. Jednom sam navodio poteskoce koje sa kojima se susrecemo ovde , ali kako da ja vama kazem lepe stvari kada sam ja npr bio bolestan tri dana i nisam mogao da dodjem na posao i dobio sam otkaz , naravno posle sam se vratio na posao ali da li vi koji ste tamo u Srbiji znate kako to deluje ovde to izgleda 10X stresnije nego li u Srbiji. Ovde ako ne radis ides napolje iz stana, nemas gde da odes a tek si dosao i para nemas, a posao se izgubi za cas. Da li koji dolazite imate novaca da se finansirate 5-6 meseci ovde gde vam u proseku treba 2000$ mesecno, dok ne nadjete neki iole posao, uz to da potrosite jos 2000$ za kola jer vas niko na posao nece primiti bez sopstvenog vozila ili prevoza .(obicno pitanje koje vam odmah postave) Ovde 2-3-5 hiljada dolara nije neki novac ali za vecinu ljudi iz Srbije je to veliki novac. A ovde se taj novac potrosi za tren oka i ne osetite to. Npr.idete da uradite rendgen snimak i ako nemate osiguranje platicete 1000$ za snimak ili ne daj boze neke druge preglede krv da vadite ili slicno , a sada da dodjete do stalnog posla i osiguranja ravno je dobitku na lotu. Sve vi to nemate kada dodjete ovde i zbog takvih stvari ja kazem da ne treba ulepsavati sliku Amerike to su realne svakodnevne zivotne stvari koje muce nas na pocetku a to da li ce neko ici na fakultet ovde , doskolovavati se , nostrifikovati diplomu to je na pocetku najmanje bitno To su stvari koje treba da interesuju vas koji dolazite ovde a i mene sa vama. Ko kaze da su to optimisticne stvari, iz tog ugla sam pesimista ali iz ugla dugorocnog gledanja sam optimista jer ovde na duze staze ima perspektive za nas koji zivimo normalnim zivotom . Da ne verujem u to i da ne mislim pozitivno ne bih ni dolazio ovamo. Sa druge strane ovo sto sam ja do sada video u USA nije me ni malo odusevilo sta vise mislim da sam se do sada vise razocarao u USA nego sto sam se odusevio, ali to je moje subjektivno misljenje, iskreno mislio sam da je ovo ovde na mnogo visem nivou. Ako je zamlja bogata onda u njoj ima mrvica i za miseve, za razliku od siromasne zemlje. A fakat je da je amerika bogata zemlja. |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Da li USA nudi neku socijalnu pomoc (nekom)? | pence | Vaša strana | 115 | 25.02.2014 20:15 |
![]() |