ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Lokacije u USA

Lokacije u USA Teme posvećene državama, gradovima i delovima gradova u USA

Lokacije u USA » FLORIDA - "The sunshine state" » Bitni linkovi
O Americi Život u USA Države (States) Gradovi Naša mesta (mapa)

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 11.09.2009, 19:21
wingreen's Avatar
wingreen wingreen je offline
Stari vuk

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: Florida
YU lokacija: Srbija
Nepromenjeno

Hvala vam puno svima!
26.03.2009. stigla druga koverta
15.05.2009. zakazan intervju
14.05.2009. obavljen lekarski
15.05.2009. odobrene vize
18.05.2009. podigli vizirane pasose
02.09.2009. Stigli u USA
Reply With Quote
Staro 03.10.2009, 05:21
Siberian's Avatar
Siberian Siberian je offline
Drug član

US lokacija: Florida - Orlando
YU lokacija: Beograd Srbija
Nepromenjeno

lepo wingreen, welcome to the sunshine state
Reply With Quote
Staro 03.10.2009, 18:31
wingreen's Avatar
wingreen wingreen je offline
Stari vuk

US lokacija: Florida
YU lokacija: Srbija
Nepromenjeno

Hvala puno!
26.03.2009. stigla druga koverta
15.05.2009. zakazan intervju
14.05.2009. obavljen lekarski
15.05.2009. odobrene vize
18.05.2009. podigli vizirane pasose
02.09.2009. Stigli u USA
Reply With Quote
Staro 05.05.2010, 05:33
Zvezda's Avatar
Zvezda Zvezda je offline
Član

Datum prijave: 03.02.2009
US lokacija: Clearwater, FL
YU lokacija: Skopje, Makedonija
Pošalji Yahoo poruku korisniku Zvezda Pošalji Skype™ poruku korisniku Zvezda
Smile Licno iskustvo iz Tampa zaliva-Clearwater

Zdravo Forumasi,
Posle duzeg perioda, resio sam da napisem moje iskustvo na temi “Turisticki Raj na Floridi”. Kolebao sam se posle prvog meseca, da napisem prve utiske da bih se adaptirao na paklenu vlaznost vazduha I razlicitu sliku u glavi, sto sam doziveo putem filmova, turistickih vodica I video klipova sa Youtube pa sam Tek Sada posle 11 meseci zivota I rada ocenio da necu da promenim stav I misljenje za Tampa Zaliv..Dodatno samo moja negativna iskustva se podudaraju sa kolegom sa Foruma Lakijem. Ono sto se mnogima nece dopasti moje iskustvo neka me zanemare I rizikuju da probaju da nadju posao ovde ako vec stvarno nemaju gde da odu, kao sto ja nisam imao gde da odem sa suprugom I cerkom od 9 godina. Za taj rizik vam minimalno treba sa sobom 10.000$ kao sto su vam nasi sa foruma dali savet Ako ste sa familijom, normalno pod uslovom da vas buduci domacin mozda zaposli odmah kod njega ili njegovih prijateljima kao sto je mene moj bivsi domacin zaposljavao na vise mesta preko Skajpa, pa kad sam dosao: ah..recesija ne primaju vise..Reskirante razumem ako ste bez deteta! U jednoj temi sam procitao da je nasoj “forumasici” receno da je u Tampa zalivu zivot za porodice sa malom decom? Da ako vam je dete malo do 4-5 godina, nece vam se buniti sto ce biti “zatvorenik” u stanu posto ovde deca ili ne postoje ako ste u penzionerskom naselju ili nema pustanja po njihovom zakonu “dete do 12 godina u free country” navodno zbog cestog kidnapovanjima sto svaki Walmart ima desetine fotki male I vece dece “nestale” kazu oni..Necu da vas “trujem” da susedna Tampa ima vise pucnjave od 2 puta veceg Skoplja I 5 milonskog Toronta zajedno, posto zadnih 6 meseci radim samo 3 smenu,tako da sve vesti gledam po 2 puta. Moja cerka ima 9 godina, I prvih 5 meseci je non-stop plakala da hoce da si ide “kuci” gde ima dece, skolskih drugova sto je zovu u goste ili oko zgrade{posto ovde to mozete da sanjate!}. Sada vise ne place, nego kaze da ako dobije na loto-u dace da si ode medju ljudima..Supruga je bila voljna I zavrsila svih 7 stepena u ESOL skoli za strance sto je bila besplatna,za razliku od njenih drugarica iz Makedonije I Srbije sto su ovde 9 godina I ne mogu da mrdnu iz 5 stepena..Mozda zbog umora sa posla, mozda zbog druzenja u getou sa nasima.. To joj za sada ne vredi, posto armiji Hispanosa, Siptara, izbeglicama iz Bosne itd. Ne treba Engleski posto ovde samo nepotizam deluje I vlada. Sve ono sto nas siluju na Balkanu da nije posteno ovde vam u svakoj aplikaciji pise, “zaposljeni u firmi sto ga znate”..Ali u startu cu se dohvatiti sa svakim od vas u duel, ako tvrdi das ce vas svi “ljubazni” Ameri druziti a vi pri tome vezbati jezik! Mozda mladji Ameri bez obaveza-obostrano I vi da ste bez dece, govorim strogo za porodicne ljude! Jas sam odlican primer aktivnog novodoslice sto dovoljno tecno I dugo govorim Engleski, znao sam da ponudim mnoogima pice u kaficima posto sam dosao da reskiram I uspem ovde sa dovoljno sredstava I nisam se bojao kao deo mojih komsija sto znaju da me odbiju zato sto je “tamo” skupo, a pica su kao u Skoplju I Beogradu..Za razliku od Kanade gde su me Torontians oberucke prihvatli sa mnogo gorim akcentom nego sada I sa 20 puta manje para,ovde “Floridjani” su dobri ljubazni glumci sto ce vas drzati na distanci. {Normalno ovo ne vazi za mladje koji mogu da izlaze po nocnim klubovima}. Hvala Bogu sto je mnogo Immigranata ovde tako da me na poslu druze Hispanosi, Jamaicans, Albanci sto me je posebno prijatno iznenadilo, izbeglice iz Bosne sto ih ima ovde najvise I sto nisu dosli ovde kao mi-vi svojom voljom I gde morate da ih razumete ako vas Nece prihvatiti, druziti zbog tuge sto oni nemaju kao vi gde da se vrate..Posebno nemojde da ocekujete u nekoj Crkvi {pricam za Clearwater-St.Petersburg} da ce vam neko ponuditi posao, zbog toga sto je masovno otpusteno mnogo radnika na Laid-Off, svaka 4 kuca u mom naselju je na prodaju, a u St.Petersburg oko centra je najvise belaca na svakom semaforu na zemlji sa tablom trazim posao..Jezivo je, kad ste dosli u zemlju sto “vlada svetom” a vi shvatite tek ovde kako..{mozda znate jos od kuce,al vam ne vredi..} Sve one “lepote sa internet,Youtube” I vodica su pazljivo vrhunski mastori miksovali za moj zaliv sa 20-tak turistickih atrakcija sto su lepi u prvih 2-3 nedelja kao I na svakom odmoru, ali tamo vi nemozete da zivite gde je jeftiniji apartman 300.000 dolara a isti je kao nove zgrade u Skoplju ili Torontu-Ali, gleda na more,osiguranja od uragana, poplava…Po mom licnom ukusu Jadran I Grcka obala su mnogo lepsi od naduvane filmske Floride, sto ko je bio cesce u Grckoj dovoljno je video armiju Americkih turista sto idu na stranu..Moj grad Clearwater cu nazvati letnji kamp sa kucicama od knaufa I Poneke ciglice gde su stanovi jeftniji od Skoplja 50.000$ dvosobni pa nagore, St.Petersburg je nesto malo lepsi ali je sve pusto bez ljudi..Ako nemate kola nemate sanse za normalan zivot kao na Balkanu ili vecim Americkim gradovima gde ima autobuskog prevoza I nista nije blizu kao sto je napisano posto gubite najmanje 1 sat voznje za najobicniju kupovinu..Imam rodjaku u Philadelphia-ji sto se hvali da je kod nje mnogo zivlje po tom pitanju..Ako imate iskustva sa sela sa zmijama,paucima, skorpionima I zutim mravima sto ce vas izujedati ako pozelite da legnete u moj park gde ja zivim imacete oteceni deo koze..Suprugu I cerku ne mogu vise da ubedim da odu na bazen zato sto su bezali 3 puta od njih sa bazena, a preko ulicei parka isto tako. Kiriju placam 650$ plus struju, za dvosobni stan, inace je svugde 700$, internet 32$, mobilni-40$, benzin do posla 60$ mesecno, hrana 300-350$ srecom zbog toga sto supruga vise kuva I ZNA da mesi hleb I pite. Garderobu nisam ukljucio zato sto to ne spada u nuzno zlo..Zdravstveno osiguranje ne placam posto cekam da se moja supruga zaposli isto kao u Skoplju…Mnogi Ameri oko mene kazu mi dosta cesto, da sam “lucky” zato sto imam posao a ja se cudim gde sam to ja?? Ispade da sam na srecu dobio posao, posto nisam bio ja jednini sto sam polozio za Security Officer Licencu. Moja satnica je 9$, tako da posto ovde ima mnogo manje struka{a nema uopste fabrika, nego samo pogoni I magacini za lekove} poceli smo cesce da trazimo poslove bilo gde na Severu, gde su moje 2 struke zastupljenije..Poceo sam da istrazujem drzave sto imaju izmedju 5% do 9% nezaposljenosti, posto Florida vam je 12.3%, sto mozete proveriti na internet stranici “List of US States by unemployment rate”, gde je Florida na 5 Mestu po Nezaposljenosti, ili 46 mestu od pozadi {koregirajte me slobodno ako ima vise od 51 Drzave}! Drugi primer sto sam zaboravio zasto je bitan domacin ili novac za prve mesece dok ne nadjete posao, je moj sugradjanin Zoki-Poki sa foruma sto vise nije aktivan kao ranije, sto bi ga uctivo zamolio ako ovo slucajno procita da je on imao vise novca u startu da se osamostali, mozda se ne bi vratio u Skoplje posle 4 meseca, posto u Passaic-New Jersey njegovi domacini nisu imali mogucnosti da ga zaposle a, plus taj kraj kaze da nema posla ni za mestane.…Pa za sada nadam se da nisam nesta preskocio. Pozdrav svima
Pocetak Decembra zakazan Intervju u US Embassy-Skopje
13/01/2009/ Zakazan Lekarski u IOM
20/01/2009/-Uspesno zavrsen intervju,vize odobrene:
19/02/2009 Vize u pasosu

Last edited by Zvezda; 05.05.2010 at 05:38. Razlog: Dopuna
Reply With Quote
Staro 05.05.2010, 08:11
barajevo31 barajevo31 je offline
Drug član

Datum prijave: 25.11.2009
Nepromenjeno

Odličan izveštaj! Hvala puno na utiscima i žao mi je zbog tvoje dece, takav ti je američki sistem. Šta ćeš.
15. 07. 2011 - Not selected
Reply With Quote
Staro 05.05.2010, 18:02
dreamerns dreamerns je offline
Super Moderator

Datum prijave: 14.06.2007
US lokacija: Burlingame, CA
YU lokacija: Novi Sad, Vojvodina
Nepromenjeno

U Chicago ti je minimalna satnica 8$, ali zato dvosoban stan neces naci ispod 1200$. Doduse, nema skorpija i sl gluposti, ali je zato hladno...
Ne znam sta da ti kazem, nisam bio na Floridi, pa ne mogu da poredim. Neki kazu, sto juznije...to tuznije... Mislim da je trenutno svuda lose, stvar je kako se ljudi snadju i koliko imaju srece. Nepotizam je jak u Americi (ma bilo gde kada je kriza)...samo je malko drugaciji nego na balkanu. Sto se tice nasih crkvi, ja stvarno nisam upoznao osobu koja je odatle nesto pozitivno izvukla. Licno se klonim istih, kao i te emigracije koja samo kuka kako ovde nista ne valja, a ni engleski nisu naucili nakon deset i vise godina. Ako sam neke stvari izbegavao tamo odakle sam dosao, ako sam od necega otisao jer mi se nije svidjalo.....ne vidim sto bih sada sa tim morao da pocinjem.
No, da ne skrecem sa teme.....iskreno mi je jako tesko da skontam u glavi kako pored toliko prirodnih resursa (mislim prevashodno na turizam) toj floridi moze biti tako lose. Covek bi pomislio da je tamo raj....kad ono...

Blog: http://novakovici.blogspot.com
Reply With Quote
Staro 05.04.2011, 22:45
Aura's Avatar
Aura Aura je offline
Drug član

Datum prijave: 23.11.2010
Nepromenjeno

Jao, cupam temu iz naftalina

Nego, narode, hocem ja ovo ljeto 7 dana u Miami
Ima li neko da je bio ili planira, dobro bi mi dosle informacije bilo koje vrste.

Gledam na cheaptickets za kraj juna flight + hotel cijene oko 900-1000 po osobi. Za zadnju sedmicu jula se moze naci za oko 800-900...ovo pretpostavljam ako se rezervisu karte odmah, tj. sto ranije to jeftinije.

Eto tako, pa hvala unaprijed ako se ko javi
Reply With Quote
Staro 05.04.2011, 23:09
kaneolopa kaneolopa je offline
Stari vuk

Datum prijave: 16.02.2009
US lokacija: SF Bay
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

Kazu da je najbolje ici na Floridu od novembra do maja jer preko leta nije tolika sezona, zbog vrucina i zbog oni nenormalnih pljuskova
Reply With Quote
Staro 05.04.2011, 23:18
dejancic's Avatar
dejancic dejancic je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 14.05.2008
US lokacija: LA
YU lokacija: BG
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Aura Prikaz poruke
Gledam na cheaptickets za kraj juna flight + hotel cijene oko 900-1000 po osobi. Za zadnju sedmicu jula se moze naci za oko 800-900...ovo pretpostavljam ako se rezervisu karte odmah, tj. sto ranije to jeftinije.

Eto tako, pa hvala unaprijed ako se ko javi
Prosle godine sam kupovao karte za Floridu, a posto nisam znao kada cu i da li cu dobiti slobodne dane duze vreme sam samo gledao cene. Trazio sam kartu za period oko Nove godine. Krajem oktobra cena je bila oko 600 dolara, u novembru je pala na $300 i meni se potrefilo da sam tada znao da dobijam godisnji pa sam je kupio. Znam da sam iz zezanja posle dve nedelje opet pogledao i da je cena otisla na $800, a do Nove godine je verovatno nastavila da raste. Ovo je sve bio isti let, posto sam imao fiksne slobodne dane. Mozda je to samo Expedia i njene oscilacije cena iz dana u dan, a mozda i nije...
Isto tako sam skoro naleteo na Yahoo clanak o kupovini karata pa je napisano da ih ne treba kupovati mnogo rano, a sad je na tebi koga da poslusas...
Staro 06.04.2011, 00:47
Aura's Avatar
Aura Aura je offline
Drug član

Datum prijave: 23.11.2010
Nepromenjeno

Ajmeee, cuj u novembru $300 Da je meni naci tu cijenu ostavila bih Miami za te dane a sada ljeti isla negdje drugo.
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja