![]() |
|
|
Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Zamolio sam za pomoc ako hoce ako nece nije bitno sta ce da bude nije duzna da to ucuni... Ima li ovaj forum PP (provatne poruke) nisam ih uspeo da pronadjem??? |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]()
Htjeo sam da pomognem prijatelju koji pokusava da ode u kanadu a ne da budem postar (kolega nema net kuci)
e rekao je ovo e procitao sam ovo, idi vidi ovo.... Nije ni bitno sve najbolje jos jednom joj zelim |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() |
|
||||
|
||||
![]()
@blok 64
jel mozes da nam objasnis kakvu vrstu vize si dobila? ova tema na formumo postoji tek godinu dana i ako si uspela da dobijes iseljenicku vizu za to vreme, verovatno si oborila rekord za najbrze odobrenu aplikaciju |
|
||||
|
||||
![]()
Pokušaću i ja malo da pomognem. Sve informacije o aktivnim programima za dobijanje iseljeničke vize za Kanadu se nalaze na http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/index.asp .
Forum na kojem se okupljaju naši ljudi i razmenjuju razne vrste informacija je http://forum.krstarica.com/showthrea...ljenichke-vize . Drugi jako bitan forum je http://www.canadavisa.com/ . Ovde možeš saznati bukvalno sve što te interesuje. E sad, pošto znam da svima prija da im se malo sažvaće ![]() Federal Skilled Worker program podrazumeva izdavanje iseljeničke vize onim imigrantima čije se zanimanje nalazi na listi 29 odabranih zanimanja, i imaju minimum jednu godinu iskustva rada na tom zanimanju. Od prošle godine je uveden limit, tako da se u toku jedne godine (od jula do jula) može primiti najviše 500 aplikacija po zanimanju. Dalje, pored ovog uslova potrebno je da kandidat skupi 67 poena. Poeni se daju za obrazovanje, poznavanje jezika (položen IELTS sa određenim nivoom), radno iskustvo, godine, ponude za posao i adaptability. Ukratko, da bi se skupilo 67 poena, kandidat koji nema ponudu za posao mora imati završenu neku višu školu ili fakultet, imati između 25 i 49 godina, najmanje 4 godine radnog iskustva na definisanom zanimanju i položen IELTS sa high ocenama. I, naravno, da vam je zanimanje na listi i da nije probijen limit za ovu godinu. Čak i u ovom slučaju poeni mogu biti na granici, tako da ako nemate 67, potrebno je imati ponudu za posao. Ponudu za posao je jako teško naći. Postoje dva načina: AEO i LMO. AEO je ponuda za posao kojom poslodavac samo podupire vašu aplikaciju i ne možete početi raditi pre nego dobijete imigrantsku vizu. LMO je osnova za dobijanje radne dozvole i možete doći u Kanadu, početi raditi i pokrenuti postupak. Za nijansu je lakše dobiti AEO. Ja ovde neću detaljisati, ovo ipak morate sami pogledati šta se tačno traži i kakav je proces za obe varijante. Druga najčešća opcija je Provincial Nominee Program (PNP) i Provincija nominuje kandidata za PR. Ovde takođe treba pogledati detalje - mislim da je najbolje objašnjeno na canadavisa.com, pošto svaka provincija ima svoj program. Treća opcija je FS program za Quebec. Ova provincija ima potpuno odvojen proces od ostatka Kanade, takođe postoji bodovni sistem i mora se znati francuski jezik. Ne na nekom visokom nivou ali bar osnovne stvari. Vreme obrade je u poslednje vreme prilično skraćeno. Na našem forumu videćete jednog člana koji je PR dobio za samo 4 meseca, a inače ne traje duže od 8 - 10 meseci. Što se tiče IELTS-a, na ovom linku http://forum.krstarica.com/showthrea...nja-i-odgovori ćete naći skoro sve što vam je potrebno da uspešno položite IELTS. Takođe, tu je prilično fino opisano kakav je sam test, kako izgleda, na šta treba da obratite pažnju... Eto, nadam se da će ovo malo pomoći. |
|
||||
|
||||
![]()
@ zvercica
mala dopuna... postoji i Canadian Experience Class Immigration program ukratko..ako uspete da nadjete posao u Kanadi, posle dve godine sticete pravo na konkurisanje za permanent resident i to ide preko Buffalo - USA , daleko brze nego federal takodje sto se tice PPN programa nije bas tako lako, u vecini slucejeva da bi vas prihvatili za kandidata (a to ne znaci da ce vam emigracija biti dozvoljena) mora da se sertifikuje diploma u Kanadi (tkz. Red Seal) ali ko ima volju, zelju, bice uporan i pronaci ce nacin za sebe... i objektivno zapazanje....ako ne podnosite zimu, nemojte dzabe dolaziti ovde... |
|
|||
|
|||
![]()
@ Zvercica: Hvala puno! Da, zaista je sve iznenadjujuce brzo proslo! I ja sam van sebe od srece
![]() @ miki_s1986: Ielts nije toliko tezak koliko je brz. Sve prodje ocas posla. Kod Ieltsa je znanje gramatike preduslov za izlazak na ispit, a vezbom se postize brzina. Ja sam ga spremala tacno 1.5 mesec svaki dan posle posle (od 6-10PM) i svaki vikend po ceo dan i ocene su mi bile L-7.0, R-7.5, W-6.5, S-7.5 dakle 3 cetvorke i jedna dvojka. Za writing sam se najvise iznenadila jer sam mislila da sam ga bas, bas dobro uradila (npr. za 7.5, 8) ali ocito nije bilo tako. Inace na listening-u nisam stigla da popunim 4 odgovora. Prve 3 nedelje nisam vezbala na vreme vec sam se upoznavala sa samim testom (npr. za reading mi je trebalo i po 3h umesto sat, a za writing mi je trebalo po 40min samo da osmislim teze teme, pa jos dok napisem sastav i po 2h) ali kako sam sve vise ulazila u fazon islo mi je brze i tek onda sam pocela da merim. Takodje, svako vece sam ucila po 5 novih reci i za reading i writing sam radila i academic testove (manje ili vise uspesno). Sam test nije tezak, vise trema i nervoza ucine svoje. @ feanor997: Hvala na lepim zeljama ![]() @ botexag: Kao sto rekoh, ima i brzih od mene, dobili su vizu za samo 4 meseca, a aplicirali su mesec dana iza mene ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Ma šta da ti kažem, svaka čast, super si sve to odradila.
![]() ![]() ![]() Interesuje me pod kojim si zanimanjem aplicirala? Moj problem je u stvari što ja jedino mogu da apliciram pod 1122, a ove godine je popunjeno u prvih 6 dana od objavljivanja liste. Sigurna sam da sledeće godine nemamo nikakvu šansu, osim da odem lično i odnesem ![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Hvala jos jednom
![]() |
![]() |
|
|
![]() |