ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Zelena Lutrija > Intervju (interview) - Ambasada

Intervju (interview) - Ambasada Pitanja vezana za dokumentaciju, specijalne slučajeve i pitanja tokom intervjua

Intervju (interview) - Ambasada » Interviews DV 2017 » Bitni linkovi
O drugoj koverti Lekarski pregled Ambasade Intervju Korisne informacije

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 02.01.2017, 12:39
PipoMkd PipoMkd je offline
Drug član

Datum prijave: 08.05.2016
US lokacija: CHICAGO IL
YU lokacija: SKOPJE
Nepromenjeno Happy New Green Year :)

Среќна нова година на сите, многу здравје, пред се, и сите планови да ви станат реалност ( на нашиов форум тоа значи )

Со мало закаснување да ви го пренесам моето искуство од амбасадата во Скопје.
Ќе започнам со добро познатата интевјуто е само формалност и нема потреба од паника, но како викаат лесно е после војна сите генерали...
Да не должам, се помина во најдобар ред. Сите беа фини и коректни и немаше никакви проблеми. Целиот процес од влегување до излегување траеше некои 2 часа.
После стандардната процедура на влегување, сопругата и јас бевме повикани на шалтер, каде што не дочека еден пријатен наш господин (македонец). Откако не праша кој е носителот и дали ги знаеме условите за добивање на лотаријата, ги побара документите и низ краток разговор ги задржа само оние кој му беа потребни. Во меѓувреме и ги плативме оние 330$ од човек за интервју.
Од документи ни зедоа
За мене како носител: пасош, слика, интернационален извод од книга на родени, интернационален извод од книга на венчани, уверение за кривична евиденција, потврди за казнена евиденција, потврда од војска (иако немам служено), диплома од факултет и лекарското.
За сопругата: пасош, слика, интернационален извод од книга на родени, уверенијата од суд и лекарското.

Бидејќи бракот ни беше склучен после извлекувањето, ни побара и некои докази за нашата врска. Му извадивме еден албум со слики од различни места на кои што сме биле и кратко опишавме како ја имам побарано жена ми (на 1ви април), на што и убаво си се изнасмеавме. Дури и он, гледајќи ги сликите од порано каде ја сум мноогу послаб, ме поткачи дека тек сега во Америка ќе се дебелеам ))
Иако имавме уште еден албум, од матично, испринтани разговори од фејсбук од 2013,2014 итн...рече дека апсолутно нема потреба за тоа, и ако евентуално конзулот ги побара тогаш и да ги предадеме.
Ни предаде едно бројче и ни рече да почекаме за кратко ќе не повика конзулот на разговор. Пред тоа дадовме отисоци и за нешто помалку од 20 минути, ете го нашето бројче )

Разговорот со конзулот траеше не повеќе од 2 минути. Прашањата што ми ги постави мене беа: Највисок степен на образование? Дали имам запишано мастер студии? Дали работам моментално, каде и што...Потоа истите прашања и ги постави на сопругата, за да на крај не праша каде ке одиме и што ќе работиме. Имаме ли некој близок таму и дали сме жиееле на некое друго место освен во Македонија. Откако одговоривме на се, кратко и вистинито, ни честиташе и ни кажа да дојдеме другиот ден за подигање на визираните пасоши.

Малку ни дојде збунувачки зошто пројде се многу брзо, ГОЛЕМ дел од документите што ги носевме не ни ги побараа ( ДС- формуларите, гарантор, докази, диплома за сопругата, сведителства, книшка со работн стаж... )
Потоа следи оној позитивен шок, радост, кафана и исчекување на новиот живот таму....

На сите кои допрва ќе одат на интервјуто, само опуштено, Вие веќе ги имате визите. Ви посакувам многу среќа и искористување на шансите што оваа Green Card ги нуди
Reply With Quote
Staro 04.01.2017, 17:27
zmija zmija je offline
Drug član

Datum prijave: 10.05.2016
Nepromenjeno

Pozdrav, kada odem na sajt www.uscis.gov/uscis-elis da platim 165$ za useljenicku taksu i izdavanje green carda i sve radim po upustvima odem na uscis imigrant fee unesem a broj i broj predmeta dobijam ovu poruku We could not find the A-number and/or DOS Case ID you entered. If your immigrant visa was approved recently, please wait five days before attempting to pay. If the problem continiues after five days, please contact the Customer Contact Centre for assistance. Da napomenem da sam dobio vizu prije 15dana tacnije 19.12. Ovdje pise da mogu platiti i u USA ali hocu da se rijesim toga odma, ima li neko slicnog iskustva da mi pomogne
Reply With Quote
Staro 04.01.2017, 18:14
slucajni_prolaznik slucajni_prolaznik je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 06.05.2016
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik zmija Prikaz poruke
Pozdrav, kada odem na sajt www.uscis.gov/uscis-elis da platim 165$ za useljenicku taksu i izdavanje green carda i sve radim po upustvima odem na uscis imigrant fee unesem a broj i broj predmeta dobijam ovu poruku We could not find the A-number and/or DOS Case ID you entered. If your immigrant visa was approved recently, please wait five days before attempting to pay. If the problem continiues after five days, please contact the Customer Contact Centre for assistance. Da napomenem da sam dobio vizu prije 15dana tacnije 19.12. Ovdje pise da mogu platiti i u USA ali hocu da se rijesim toga odma, ima li neko slicnog iskustva da mi pomogne
Mozda je nesto sa vodecim nepotrebnim nulama, procitajte neke slicne probleme ovde: http://www.zelenalutrija.com/forum/s...p?t=16&page=65.
Reply With Quote
Staro 04.01.2017, 18:23
mikiSA mikiSA je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 01.07.2011
US lokacija: juzno od CHI, IL
YU lokacija: Sarajevo, BiH
Nepromenjeno

Citat:
Samo da ti javim da nije vise $165 nego $220.
https://www.uscis.gov/forms/our-fees
Ostali ce znati da ti dadnu savjete za kako da platis (ja sam srecom dosla prije ove ELIS fee zackoljice)

LPR od 31.5.2012.
-----------------------------------------------
USA citizen 20.9.2017.
Reply With Quote
Staro 06.01.2017, 11:33
diderot12 diderot12 je offline
Član

Datum prijave: 06.01.2017
Nepromenjeno

zdravo ljudi. izvucen sam pocetkom septembra u drugom krugu. kao zeljenu adresu za intervju naveo sam beograd, medjutim u medjuvremenu sam otisao u francusku i tamo cu ostati barem jos 6 meseci. sta mislite da li bi trebalo da menjam lokaciju intervjua za pariz? meni nije problem da dodjem u bg zbog intervjua na 24h ali je problem sto im ne mogu tada ostaviti pasos vec ga mogu poslati postom sutradan kad se vratim u francusku. moj br je 24*** ali me je strah ako trazim sada otkljucavanje profila da li sebe stavljam u losiji polozaj jer ne zelim da me ta promena kosta vize jer cu ostati medju poslednjima koji bi isli na intervju... bio bih veoma zahvalan ako biste podelili svoje misljenje sa mnom
Reply With Quote
Staro 06.01.2017, 22:06
BetterFuture's Avatar
BetterFuture BetterFuture je offline
Amer

Datum prijave: 01.10.2015
YU lokacija: Beograd, Srbija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik diderot12 Prikaz poruke
zdravo ljudi. izvucen sam pocetkom septembra u drugom krugu. kao zeljenu adresu za intervju naveo sam beograd, medjutim u medjuvremenu sam otisao u francusku i tamo cu ostati barem jos 6 meseci. sta mislite da li bi trebalo da menjam lokaciju intervjua za pariz? meni nije problem da dodjem u bg zbog intervjua na 24h ali je problem sto im ne mogu tada ostaviti pasos vec ga mogu poslati postom sutradan kad se vratim u francusku. moj br je 24*** ali me je strah ako trazim sada otkljucavanje profila da li sebe stavljam u losiji polozaj jer ne zelim da me ta promena kosta vize jer cu ostati medju poslednjima koji bi isli na intervju... bio bih veoma zahvalan ako biste podelili svoje misljenje sa mnom
Dobrodošli na forum i čestitam na naknadnom izvlačenju. S obzirom da Vam još nije zakazan intervju, mislim da nećete imati problem ako sada zatražite promenu zemlje u kojoj bi želeli da imate intervju. Uvek možete da se konsultujete i sa ambasadom. U slučaju kada bi intervju već bio zakazan, onda bi moglo da bude komplikacija tj. prolongiranje datuma intervjua, što nekome sa visokim brojem može da ugrozi dobijanje GC. Kada otključate DS-260 i unesete izmene, pošaljite još jedan email KCC-u sa molbom da Vam promene zemlju intervjua. Srećno.
P. S. Da bi Vas upisali u tabelu sa ostalim izvučenima za DV-2017, napišite datum slanja DS-a.
4. DV-2020 Dobitnici Tabela

-----------------------------------
DV2017 - Has not been selected
DV2018 - Has not been selected
DV2019 - Has not been selected
DV2020 - Has not been selected
DV2021 - Has not been selected
DV2022 - Has not been selected
Reply With Quote
Staro 07.01.2017, 12:20
Taty2's Avatar
Taty2 Taty2 je offline
Stari vuk

Datum prijave: 15.07.2013
US lokacija: Boston
YU lokacija: Sarajevo
Nepromenjeno

Citat:
Imaš sve o tome obrađeno do u detalje na forumu , koliko ja vidim iz svega obično se prave greške na formatu broja A dodaš 0 ISPRED A - A0 i registration broj
(If your 'A-Number' is fewer than 9 digits, you must insert the necessary amount of zeros (0) after 'A' and before your number to create a 9 digit entry. For example, provide A000012345 for A12345)
pa onda imaš primjer člana na formu koji navoi da je bila greška pisati 2017EU023**, a treba 2017EU23....to su te standardne greške popisala sam ih
Staro 08.01.2017, 20:01
wayne89 wayne89 je offline
Član

Datum prijave: 12.05.2016
US lokacija: Chicago
Pošalji Skype™ poruku korisniku wayne89
Nepromenjeno искуството од интервјуто - скопје, 3ти јануари

Позитивно, значи веќе подигнат визиран пасош

7:20 - Другар ме остава пред амбасада, одам у "кафичот" од спроти и шефот (така се претстави) ми вика влези напиј се кафе да не смрзнеш, што и направив.

7:45 - Одам пред амбасада во делот за чекање на минус температура заедно со други луѓе, претежно фамилии.

8:00 - Доаѓа обезбедувањето со лист хартија со имиња и почнува да ги вика внатре еден по еден низ металниот детектор. Јас бев 4 по ред после 2 фамилии и една фамилија која ја пушти поради тоа што беа со мали деца кои се смрзнаа - значи влегов во 8 20 или со други зборови се тресев од ладно.

Од тука натаму веќе не пратам саат пошто ни ги земаа мобилните ама цела процедура мислам дека траеше максимум саат до саат и пол пошто немаше општо гужва - најверојатно поради помалку барања за туристички визи во тој период.

Минуваш низ детекторот, оставаш мобилен и едно цд од ремедика со рендген сликите и обезбедувањето те упатува кон конзуларната зграда по скалите.

Влегуваш во зградата, здраво, разгледуваш и одиш кај еден дечко при првиот шалтер но од твоја страна кој ти ги зима документите, ти ги проверува и селектира што му треба. Документите кои ги носев имам ги наведено во темата за Македонија и може да ги видите тука. Инаку дечкото низ брзање ми рече немаш извод, а јас сигурен дека имам (пошто 50 пати ги проверив) му реков дозволи и земав јас да го барам, го најдов и му го дадов. Рече ок седни си ќе те викнат на 2риот шалтер.

Седнав, ме викна ќелав дечко Македонец со goаtie брада, здраво-здраво, ми вика знаеш ли дека за да се квалификуваш треба да имаш средно - викам да. Добро ок ми вика, оди плати на 1 шалтер и дојди пак. Го направив тоа, се вратив кај него и после почна да споредува инфо од внесени податоци во дс260 со документи и ме праша неколку прашања за образование и моминското на мајка ми да го кажам. За кратко рече ок документите ти се добри, ме праша интервјуто на англиски може? - реков да, и ми даде еден број, рече седни си пак кога ќе го прочитат ќе одеш на шалтер.

За кратко откако еден млад дечко со фамилија зафрши ме викнаа и интервјуто почна. Конзулот млад дечко (доцни 20ти, рани 30ти),плав, насмеан. Значи ме праша околу 6-7 прашања од кои некои беа исти со оние од македонецот. Ме праша за образование; дали сум била во Америка (да) и како сум поминал (great,actually); дали сум вработен (да) и што работам; каде ќе одам во Америка, што ми е личноста каде што одам и дали планирам и на истата адреса да живеам (не, само за почеток); дали сум бил женет до сега (не); дали сум живеел во друга држава; и дали сум бил осудуван (не). Вика ok everything seems good, congrats and you can come tomorrow at 4pm to pick up your passport. Целото интервју траеше 2-4 минути и имав чувство дека е формално и дека истите прашања мора да ги постави за да заврши.

Една забелешка до сите кои што овде на овој форум пишуваат дека дечките од амбасада се ненормално љубезни. Овој ми е 2 пат да одам во амбасада во СК - Да, сите се љубезни до степен кој е нормален за цивилизирани луѓе. Ако некој беше стварно насмеан од сите таму тоа беште конзулот Американец. Имам чуство дека многу луѓе на форумот им е искривена сликата поради балканскиот шалтерски систем каде услугата е за пеза па кога стигат до нормален шалтерски работник го сметаат за многу љубезен. No offense, just an opinion

Ви посакувам среќа на сите кои ве очекува интервју, и најкорисен а можеби и за иста причина НАЈЧЕСТ совет е ОПУШТЕТЕ СЕ - немате реална причина за трема, плус доколку сте максимално опуштени оставате и подобар впечаток.

27.06.2016 - DS-260 Form Completed

21.11.2016 - Received 2nd Notification Letter

22.12.2016 - Medical Examination

03.01.2017 - Interview Success

05.05.2017 - Flight to USA
Reply With Quote
Staro 09.01.2017, 19:07
brka brka je offline
Član

Datum prijave: 24.08.2016
Nepromenjeno

Novosi za tabelu: Datum intervjua 13.02.2017. Datum lekarskog 09.02.2017. Destinacija (99%) Chicago.
Reply With Quote
Staro 10.01.2017, 07:40
SEEUSAIC SEEUSAIC je offline
Super Moderator

Datum prijave: 22.04.2010
Nepromenjeno

Cut-off number za mart 2017-te je 19,300, prema poslednjem Visa Bulletin-u.

Sup.Mod.
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja