![]() |
|
|
Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira... |
Vodič za emigrante » Banke, kreditne kartice, računi u Americi » Bitni linkovi | ||||
Uspešan početak | Krediti u USA | Kreditna istorija | Kreditne kartice | Pomoć oko kredita |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
|||
![]()
Za to mislim da ne treba, tj knjigovodja kaze da ne mora jer su to pare iz Amerike. Mora da se prijavi posebno ako se ima vise od 10 000$ na racunu.
Ja sam sad koristio us kartice tamo, imam dve bez provizije i kurs je jaci za 1,5-2 din po $. |
|
||||
|
||||
![]()
Cesto na forumu novi clanovi postavljaju pitanja:
Sta je to Credit Score? Kako dobiti sto bolji CS? ... ![]() Nasao sam dobar link koji objasnjava ova i mnoga druga pitanja potencijalnih i novopecenih gastarbajtera: ![]() https://www.thepennyhoarder.com/cred...t-score-range/
|
|||
|
|||
![]() Citat:
https://youtu.be/-S91Pe-BjL8 Ako nemate trenutno ni jednu kreditnu karticu a zivite u USA i planirate da pocnete da gradite kreditni skor preporucio bih CapitalOne banku. Od njih mozete dobiti "unsecured" kreditnu karticu sto znaci da ne morate davati depozit da bi ste dobili kreditnu karticu kao sto je slucaj sa nekim drugim bankama. Kartica se zove Capital One Platinum i obicno na pocetku daju limit od 300$. Nakon nekoliko meseci i pod uslovom da placate karticu na vreme oni ce vam verovatno povecati limit sami a postoji i opcija da im sami trazite povecanje limita na kartici. https://www.capitalone.com/credit-cards/platinum/ |
|
|||
|
|||
![]()
Jeste secured samo se ne stavlja 100% nego mozes 50$ za 200$. Ne daju bas tako odmah, ja sam aplicirao za karticu i odbili su me cak i ako sam 200$ za 200$ hteo da stavim. Prvih par meseci je pakao za kartice, nakon godinu dana imam gomilu.
|
|
||||
|
||||
![]()
Upravo tako. U pocetku je tesko. Krece se sa secured credit card. Nakon 6 meseci se dobija unsecured, tri meseca kasnije moze da se dobije veci kreditni limit.
Sve je tesko dobiti dok se ne stigne do kreditnog skora koji je veci od, recimo, 680. Posle toga stizu (dobre) ponude na sve strane. Kad skor predje 700, onda treba uzeti vece postansko sanduce, da mogu da stanu sve ponude. ![]() Govorim o kreditnom skoru na CreditKarma Naravno, ima i losih ponuda upakovanih u "neverovatno dobre" pozajmice. Kad se preracunate, kamata je 30 i vise procenata na godisnjem nivou. Treba dobro prouciti sve ponude. Narocito obratiti paznju na "promotivni period".
|
||||
|
||||
![]()
Pozz svima, mnogo toga je napisano o kreditnom skoru i istoriji, koji su nesumnjivo vrlo vazni za kasnije egzistiranje u USA, ali dok se oni grade..kako svakodnevno kupovati namirnice i placati racune tih 5-6 meseci dok se ne dobije unsecured kreditna kartica?
Da li da novac koji donesemo u USA odmah uplatimo na tekuci racun kod neke banke i onda sve racune placamo debitnom karticom ili da odvojimo i nesto u kešu za placanje pojedinih racuna? |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Uz otvaranje racuna se dobija i debitna kartica (ako trazis). Ja sam poneo "nase" kartice, ali mi je samo Walmart dozvoljavao da placam njima. Pare koje uplatis na svoj racun mozes posle da podignes na bankomatu. Sve je isto kao i u Evropi. Mozda samo nazivi malo zbunjuju. Eh, treba preziveti pocetak. Posle godinu dana je lakse. ![]()
|
||||
|
||||
![]()
Svensone hvala na odgovoru, ali da li si ti u pocetnom periodu koristio neku njihovu debitnu karticu ili si za osnovne racune (stan, hrana, auto) uglavnom koristio keš?
Kakva su tvoja iskustva, da li si nailazio na probleme u smislu da su te neki trgovci odbili, jer u USA ovo nisu popularna sredstva za placanje? Pretpostavljam da ti 'nasa' kartica za Walmart i Secured sa 300$ nisu bile dovoljne za placanje osnovnih troskova. |
|
|||
|
|||
![]()
Za pocetak vam ne treba ni SSN (objasnite situaciju i kazite da cete doneti na uvid kada stigne) ni njihov neki dokument za otvaranje obicnog racuna u banci. Dovoljan je samo nas pasos i adresa u USA. Mozda i br telefona, cini mi se da sam prvo uzeo njihov broj pa otisao da otvaram racun. Sav kes odmah depozit na racun, dobijete debitnu karticu koja se prihvata svugde, sredstva odmah dostupna.
Stan se obicno placa cekovima ili online aplikacijama za prenos novca. Licno koristim Zelle preko BOA app i radi vrh, novac se prebaci instant bez ikakve provizije. I meni i zeni su posle cini mi se dva meseca dali unsecured cashback sa limitima od $500. Nismo trazili odmah. |
|
|||
|
|||
![]()
U Chase su mi trazili proof of residence za debitnu karticu. Mozda zavisi i od sluzbenika u banci, ja sam probao i u cikagu i u majamiju i nije moglo. Cuo sam da u BOA moze i bez.
|
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Kupovina auta na kredit i građenje kreditne istorije | zvercica | Vodič za emigrante | 97 | 31.08.2021 23:46 |
Prevara - Ponuda za kreditne kartice Citi banke (CITIGLOBAL) | bora | Stare teme | 36 | 14.12.2012 23:39 |
Koju banku izabrati - za kupovinu auta, kreditne kartice, građenje kreditne istorije | dreamerns | Stare teme | 93 | 02.09.2010 05:11 |
Top 5 razloga zasto volim kreditne kartice | emigracija | Vodič za nove emigrante u USA | 0 | 18.12.2008 08:55 |
Ukradeni broj kreditne kartice | emigracija | Vodič za nove emigrante u USA | 0 | 05.11.2007 16:59 |
![]() |