![]() |
|
|
|||||||
| Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
||||
|
||||
|
Nema potrebe da te iko kamenuje. Potpuno normalan i zdrav nacin razmisljanja, svaka ti ko u Njegosa
|
|||
|
|||
|
Citat:
Ali jeste, to su sve neke stvari kojima se treba prilagotiti. Meni licno su neke bas od tih smetale na onom nasem brdovitom Balkanu. I kad Rasim Ljajic bude predsenik Srbije ili neki Bosnjak rodjen u Srbiji ili Milorad Pupovac u Hrvatskoj (ovo lupam prvo mi palo na pamet) onda cu mozda reci da idemo dalje od duhova proslosti i predrasuda. A do tada da, rasna mrznja po kojom je masa ovde ljudi odgajana jeste slicna toj nasoj tamo mrznji. A odavde mi sve to drugacije izgleda. 20 miliona ljudi, sedam drzava, tri jezika. Alal nam vera. |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
|
||||
|
||||
|
Citat:
Pa nek koristi koje god hoce
|
||||
|
||||
|
Da li da dijete promijeni ime (ako je mnogo tesko za izgovor i spelling) da bi bilo bolje prihvaceno u svojoj novoj sredini?
Da li znas ko je Eldzubika? To ti je Ljubica procitana na engleskom... dok ih ne naucis kako da ti izgovore ime. Moj sin nas je pre par dana iznenadio kada je rekao da se na srpskom zove Vuk, a na engleskom nesto sto je otprilike zvucalo kao Veuk, tako njegovi drugari izgovaraju... i njemu uopste ne smeta sto ima svoje srpsko i americko ime. Mene zena grdi sto kada se predstavljam ne kazem nadimak, koji je mnogo laksi za pamcenje i izgovor, ali nisam ja sa svakim tako dobar da se vikamo po nadimku, volim svoje ime i tacka. I nase prezime pocinje sa J, cesto ga izgovaraju kao Dz... ali onda vremenom nauce, barem oni koji treba da nauce... a za ostale me bas briga. Da li da ga upisete u privatni vrtic/skolu koja ih uci drugoj religiji? Ima dovoljno odlicnih drzavnih skola pa najcesce nema potrebe da upises dete u privatnu. Ako bas i zelis, barem u Milvokiju, postoji i osnovna skola pri Srpskoj pravoslavnoj crkvi, pa imas izbor. Ako kojim slucajem i spletom neverovatnih okolnosti bas nemas mogucnost izbora (sto je tesko zamisliti u USA), onda gledaj da li ce dobiti dobro obrazovanje, pa makar usput ucio i o drugoj religiji... mada ne vidim zasto je to potencirano na nacin da zvuci kao nesto veoma lose... Da li mozete da se obavezete da ga upisete na neki sport, da svira neki instrument ili slicno? Zasto i pred kime da se obavezujem??? Instrument je obavezan od nekog, recimo 5. razreda i sva deca prodju kroz obuku i nauce barem malo da sviraju instrument po izboru. Ako bude dobar, potrudicu se da mu omogucim da nastavi da ga vezba. Sada ide na casove fudbala, uskoro cemo poceti i sa kosarkom, redovno ga vodim na plivanje. Mogucnosti koje ovde stoje deci na raspolaganju su tolike da to nije nikakvo obavezivanje vec prava radost da mogu da mu omogucim sve to. Od ove godine smo poceli i sa Cub Skoutingom, tako da ima koliko hoces vannastavnih aktivnosti... i to je dobro, barem ja mislim tako. Da li cete biti odlucni da dijete prati svoje religozne praznike i tradiciju? Onoliko koliko ih i mi pratimo i obelezavamo. Ne verujem da ce mu se nesto posebno urezati u dusu i ne verujem da ce ih jednog dana i sam obelezavati na isti nacin. Sta mu znaci ako jednom godisnje cuje da nam je slava, kada nema, kao sto smo mi imali, da svako malo idemo kod nekog od rodbine ili prijatelja na slavu, a bilo ih je, hvala Bogu, tokom cele godine, posebno s jeseni. Zivot je drugaciji, sredina je drugacija i ja ne zelim da ga zakopavam u moju tradiciju, iscupao sam korenje, otisao na drugi kontinent i ne mislim da je neophodno, pa cak ni preterano vazno da preslikam prethodni zivot ovde. Da li cete mu braniti da se druzi sa djecom koja nisu iste boje koze ili religije kao vi? Za ovo ne mogu da verujem da si napisao. A zbog cega bih mu to branio? Tako usko gledanje (ovo je ljubazan nacin izrazavanja koji ovde ucim) je jedan od razloga zasto ljudi napustaju Balkan. Da se razumemo, ima ovde rasizma koliko hoces, nije idealno, ali je barem javno osudjen i ne mozes njime da mases kao kod nas. Sa druge strane, nikada nisam dozvoljavao da mi se roditelji mesaju u izbor drugova, pa necu ni ja svom detetu. Najradije bih mu zabranio da se druzi sa klincem koji je razmazen, nevaspitan, neobuzdan i daje mu los primer, ali ga moj sin gotivi, to mu je ejdan od najboljih drugara (kako obicno biva), pa cutim i trpim... i ukazujem mu na ruzne strane ponasanja tog klinca, pa ako se zapati, zapati... Da li cete mu dozvoliti da pije gazirana pica sa pola kile leda? Ja ih pijem bez leda, u prilicnim kolicinama. Da li da budem licemer? Ne. Za sada, srecom, ne voli gazirano, ali ako se jednog dana navikne, kao i sva druga deca, savetovacu ga da ogranici kolicinu, ali necu da branim. Da li ce se u vasoj kuci izuvati njegovi prijatelji? Izuvanje je ovde toliko normalno da niko od toga ne pravi pitanje. Ja prvi mrzim taj obicaj i ne volim da se izuvam, ali sta da se radi - kada si u Rimu pricaj kao Rimljani. Takodje, ne bih voleo da mi u kucu utrci gomila klinaca sa blatnjavim patikama... da, neka se izuju, bolje za sve. Ako im bas i smrde noge, izluftiracemo posle... Da li cete mu dozvoliti da ide sa najboljim drugom u njegovu crkvu? Ja sam kao klinac, prilikom letovanja u Dalmaciji, redovno odlazio da obidjem katolicke crkve u tim mestima gde sam bio, da osetim stmosferu neceg drugacijeg i da vidim kako izgledaju. Sa uzivanjem sam obilazio dzamije po Turskoj, Egiptu i Tunisu. Sta je u tome lose? Siriti vidike u svakoj oblasti samo obogacuje coveka. Naravno da mu necu braniti, ovo je kao i pitanje o boji koze. Da li ce da izabere neku drugu veru? Ne znam i ne brinem oko toga, vera se ne namece, ako pronadje sebe u nekoj drugoj i iskreno je prihvati, to je njegov izbor (dokle god to nije sajentologija ili neka slicna budalastina). Ja cu se truditi da mu predocim dobre i lose strane, barem koliko ih poznajem, ostalo je na njemu... Da li cete pustiti vase dijete da prespava kod njegovog druga? Sleepover je normalna pojava u odredjenom uzrastu i izmedju bliskih drugara cije se porodice dobro poznaju. Ako se stvore uslovi, da, naravno da cu mu dozvoliti da ide i da poziva drugare da prenoce kod nas. Da li cete insistirati da vase dijete prica na vasem maternjem jeziku sa vama? Naravno, to je jedini nacin da ga odrzi u zivotu. Vec sada mu je engleski mnogo laksi za izrazavanje, razgovor u kuci odrzava srpski. Kada se okupimo ovde porodicno, mi odrasli, i deca dok su sa nama, svi komuniciramo na srpskom/hrvatskom. Cim se deca odvoje za sebe, pocnu medjusobno da pricaju na engleskom jer im je to lakse... i to je tako, normalno... Ne treba od toga praviti dramu. Ja bih voleo da on nauci jos barem jedan do dva druga jezika od kojih moze da ima vise koristi... Da li cete i kako cete reagovati na udzbenike iz istorije u kojima dijete uci mitove o svojoj maticnoj drzavi, licnostima i religiji? Malo je nejasno o kojoj se drzavi radi. Naucicu ga da bude kritican, da uvek potrazi druge izvore informacija. Srecom, dok je Gugla i Vikipedije, a i javnih biblioteka, ne brinem da ce moci da dodje i do drugih informacija. Da li cete mu dozvoliti da vozi sa 16 god? Ako moze drzava da mu dozvoli, mogu i ja, ali, kao sto rece neko pre mene, ako polozi kod mene. Predpostavljam da cu ga do tada dovoljno poznavati da mogu da procenim kakav ce vozac biti, pa cu na osnovu toga i da odlucim. Da li cete mu braniti da se ozeni/uda za nekog ko je druge boje koze ili vjere? Ako bude barem delimicno tvrdoglav i svoj kao sto su mu mama i tata, otici ce od nas za onom za kojom ga srce vodi... i mi tu necemo moci nista da uradimo osim da ga izgubimo. Ako je njemu dobra, meni je jos bolja. Kad vec toliko potenciras religiju, zar nije u Bibliji receno da ce covek poci za svojom zenom i ostaviti mater svoju i oca? Eto ti odgovora... ...
02. 11. 2008. - Prijava za DV 2010 05. 06. 2009. - Prvi koverat stigao, broj 19xxx 01. 07. 2009. - Formulari poslati u Kentaki 09. 07. 2009. - Formulari stigli u Kentaki 04. 12. 2009. - Stigla druga koverta 22. 01. 2010. - Obavljen lekarski pregled 27. 01. 2010. - Obavljen intervju, odlozeno viziranje 09. 04. 2010. - VIZE U PASOŠIMA! 17. 09. 2010. - D(eparture) Day |
|
|
||||
|
||||
|
@Dreadnot - svaka cast na odgovorima. Jasno i precizno.
2009EU00018xxx 22.04.2008 - koverta iz Kentuckyja poslana na moju adresu 21.05.2008 - dobio prvu kovertu 26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom 29.5.2008 - dobili su moju kovertu 04.2.2009 - stigla druga koverta 19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled 26.2.2009 - AOS stigao 13.3.2009 - zakazan intervju 17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio _____________________________________ U Americi od 24.05.2009. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
|
|
|
|||
|
|||
|
Ja sam isto moje kolege naucio da pravilno izgovore moje ime. Medjutim, ako budem imao decu ovde vodicu racuna kada dajem ime da se lako izgovara. Ja ne znam koliko cesto imate dodira sa ljudima iz Azije, ali hvala bogu sto oni ne misle ko mi. Vecina njih koristi neko srednje ime ili nadimak kao Americko ime. Verovatno jako bliski prijatelji im znaju puno ime. Kada im cujete to pravo ime, onda shvatite koliko bi nama bilo mucenje da tako nesto moramo da pamtimo (da ne kazem i izgovorimo jer te glasove mi tesko proizvodimo). Neka nasa imena nazalost su isto tako teska za izgovoriti :-(
|
|
|
|||
|
|||
|
@Dreadnot,vi ste bas liberalni kada su deca u pitanju.To su ipak deca,a ne zrele licnosti koje treba sve odluke da donose sami.Vi delujete pre kao drugar,a ne roditelj,sto ipak nije bas najbolje jer je deci ipak potreban roditelj.U americkim porodicama deca cesto imaju ogranicenja i porodicna pravila koja postuju,to nije uvek lose,ima i dobru vaspitnu funkciju.I ako se Amerikanci javno ne izjasnjavaju o mnogim predrasudama,to ne znaci da ih nemaju.I ne bi bilo lose da vam deca saznaju malo i o balkanskoj istoriji i prilikama bas od vas jer se sutra mogu zaljubiti u nekoga sa Balkana(a cesto se desava),a da porodica njihovog partnera ne bude nimalo liberalna ni po pitanju religije,ni tradicije,nacina zivota,morala(a cesto se desava).I stvarno je tuzno cuti da vam ni ta slava,taj samo jedan dan u godini,ama bas nista ne znaci.Kao da ste sa Marsa pali,kao da vas neko nije rodio,vaspitao,odgajio i za vas nekad spremio lep slavski rucak.Onaj ko ne zna odakle dolazi,ne zna ni kuda ide.Ali,naravno,sve je stvar izbora u zivotu.
Last edited by nina-venus; 29.11.2012 at 22:20. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
|
![]() |
| Tags |
| bebe, deca, odlazak, roditelji |