ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Banke, kreditne kartice, računi u Americi » Bitni linkovi
Uspešan početak Krediti u USA Kreditna istorija Kreditne kartice Pomoć oko kredita

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 20.02.2011, 21:51
milelj milelj je offline
Drug član

Datum prijave: 31.08.2009
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Magelan Prikaz poruke
Bank of America je po tom pitanju ziva katastrofa. Ja sam se mesec dana naganjao sa njima i dobio jednu odbijenicu pa sam se na glavu popeo bankarki i nemam pojma sta je uradila pa je ta kartica stigla.

CapitalOne je trenutno definitivno najlaksa za dobijanje Secured kreditne kartice. Pre dve nedelje sam prijavio druga koji je skoro dosao u CHGO i njemu su isto odobrili. BOA nikako ne preporucujem (lopuze neopevane).
CapitalOne nije losa banka, samo su ljudi kukali kako im je korisnicki centar ocajan. Mada, kojoj banci nije?

Ja sam uspeo da zaobidjen secured credit card i kao prvu karticu dobijem obicnu kreditnu karticu.

Ja sam otvorio checking i saving u HSBC banci i posle 10 meseci boravka i rada u Americi prvi put pokusao da izvadim kreditnu karticu. Online sam bio odbijen, i onda sam otisao u filijalu gde su mi otvorili racun, seo sa agentom i rekao da hocu kreditnu karticu, ne toliko sto mi zaista treba, nego hocu da gradim credit history. Ona je uradila proveru, rekla da ne moze i da apliciram za secured. Ja sam joj rekao da secured mogu da dobijem gde hocu, da me zanima sta oni kao moja banka koja je imala priliku 10 meseci da prati moje prihode i troskove mogu da mi ponude, i ako je to samo secured, da cu ja postati njihov bivsi klijent, tj, da necu da saradjujem sa bankom koja meni ne moze da ponudi bilo sta bolje nego bilo koja druga banka.
Onda je ona zvala nekog u tom kreditnom odeljenju, malo popricala i dobio sam karticu sa 2000$ limitom .

Inace, kada sam radio credit score, na sva tri mi je bilo "unrated"

Nije jos proslo ni mesec dana, tako da se nama prilikom sledece provere da ce biti barem neki broj preko 730
Reply With Quote
Staro 22.02.2011, 17:33
Magelan's Avatar
Magelan Magelan je offline
Super Moderator

Datum prijave: 28.04.2010
US lokacija: Spartanburg, South Carolina; Jacksonville, Florida
YU lokacija: Mladenovac, Republika Srbija
Nepromenjeno

Kreditni skor ti raste tek posle minimum 6 meseci. Meni je i dalje 0 na sva tri kreditna biroa, a vec je prosao peti mesec koriscenja secured kartice i sad je treci mesec koriscenja obicne kreditne kartice kod CapitalOne.

Kako su meni poznavaoci objasnili, kreditni skor stoji se na nuli neko vreme (prosek kazu 6-9 meseci), a onda rapidno pocinje da se povecava.
Reply With Quote
Staro 22.02.2011, 21:49
steficacvek's Avatar
steficacvek steficacvek je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 19.05.2008
US lokacija: Phoenix, Az
YU lokacija: BiH
Nepromenjeno

Ne znam kako to Magelan, ja sam u novembru ili decembru provjeravala svoj skor i bio je oko 675 sto je bilo iznenadjenje jer sam tek u avgustu prije toga dobila secured credit card.
23.5.2008. Koverta poslana nazad u KCC
28.5.2008. Koverta stigla u KCC
13.3.2008. zavrsen ljekarski pregled
The Day - 20.3.2009.
Visa granted

In US since May 26, 2009!
Reply With Quote
Staro 23.02.2011, 06:38
Magelan's Avatar
Super Moderator

Nepromenjeno

Pojma nemam. Ja imam jednom mesecno besplatnu proveru kreditnog skora (FifthThird Bank Identity Alert) i proverio sam jednom krajem decembra i jednom krajem januara. Oba puta 0 na sva tri kreditna biroa

Videcemo da li ce se sad nesto promeniti jer Secured Credit Card kod Bank of America koristim od septembra, a regularnu kreditnu karticu kod CapitalOne sam dobio u novembru (sad je izasao treci racun). Uvek placam na vreme i nikad ne potrosim preko 50% kredita. Par poznanika koji rade po bankama mi rekose da je neki prosek 6-9 meseci kad bi trebalo da kreditni skor stigne do neke pristojne cifre... Videcemo sta ce da kaze sledeca provera
Reply With Quote
Staro 03.03.2011, 06:34
Magelan's Avatar
Super Moderator

Nepromenjeno

@Steficacvek

Bila si mi talicna :-) Kreditni skor u 6-om mesecu koriscinja kreditnih kartica je sa nule skocio na 675-692-695 (razlicito na sva tri kreditna biroa)

Sad cemo da vidimo koliko ce brzo ici gore...
Reply With Quote
Staro 03.03.2011, 17:19
D$D's Avatar
D$D D$D je offline
Stari vuk

Datum prijave: 10.09.2008
US lokacija: Chicago,Wheaton IL
Nepromenjeno

Ja bih bio malo obazriv sa tim credit izvestajima.
Naime oni ne oslikavaju stvarno stanje kred skora, na njima mozete da proverite koliko ste uredni u placanju racuna, da li ste negde omasili neki racun i slicne stvari ali onaj skor koji vam oni daju nema veze s mozgom.
Licno moj primer je pokazao da sam u momentu apliciranja za kred karticu kod Chase banke imao na tim cred biroima skor od 720 poena ( za karticu vam je minimum 660) a kad je Chase otvorio moj skor bilo je oko 680 poena.
Znaci po meni te izvestaje ne uzimati zdravo za gotovo vec samo kao neki orjentir jel ako mase za 40 poena onda po meni nicem korisnom ne sluze osim samo za gore navedeno.
Reply With Quote
Staro 03.03.2011, 19:55
Magelan's Avatar
Super Moderator

Nepromenjeno

@D$D

Evo tumacenja:

Experian - 692
Equifax - 675
TransUnion - 695

"The difference between your highest credit score and your lowest score is 20 points, which is typical. Studies have shown that credit score differences of up to 70 points across the three credit bureaus are not uncommon. Score differences are typically the result of different information in your credit reports."

Razlike do 70 izmedju score-ova se tolerisu tako da onih tvojih 40 i mojih 20 ne izlaze iz referentnih okvira.
Reply With Quote
Staro 23.03.2011, 03:21
shadow032 shadow032 je offline
Član

Datum prijave: 23.03.2011
Nepromenjeno

Procitao sam sve postove na ovoj temi i veci dao mi je jasan oko gradjenja kreditne istorije ali mi nesto i dalje nije jasno. Malo sam nepismen za ove stvari posto sam u Srbiji uglavnom baratao sa kesom i nisam imao nikakvog dodira sa kreditnim karticama.
Zamolio bih nekoga da mi pojasni kako ovo funkcionise??? Ako recimo imam kreditnu sa limitom na 500$ mogu da odem u negde i platim nesto sa istom. Recimo kupio sam nesto za 200$ pa me zanima do kada je to moram da otplatim da mi ne bi naplacivali interes i kako to sve funkcionise?Ako sam dobro razumeo ako se sve otplacuje na vreme sve transakcije mogu da budu bez interes tj. isto je sve kao i kod debitne nema naplate interesa. Znaci zanima me kako funkcionise ova kartica prilikom svakodnevne kupovine kao i sta treba da uradim ako zelim nesto da kupim i placam ga u narednih recimo 6 meseci???
Znam da vecini vas ova pitanja izgledaju smesno ali stvarno se slabo razumem u kreditne i zato molim za pomoc
Reply With Quote
Staro 23.03.2011, 06:51
kaneolopa kaneolopa je offline
Stari vuk

Datum prijave: 16.02.2009
US lokacija: SF Bay
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

http://en.wikipedia.org/wiki/Credit_card
idi na sekciju o Interest charges i nemoj citati srpski prevod jer nema veze sa clankom na eng.
Reply With Quote
Staro 23.03.2011, 09:03
shadow032 shadow032 je offline
Član

Datum prijave: 23.03.2011
Nepromenjeno

Hvala na linku ali bi mi ipak mnogo vise znacilo kada bi mi neko to sve objasnio svojim recima iz licnog primera
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja