ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Školovanje u USA - lični primer » Bitni linkovi
Uspešan početak Školovanje u USA Vrste školi Stipendije Učlanite se

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 12.04.2010, 01:58
moni's Avatar
moni moni je offline
Stari vuk

Datum prijave: 11.07.2008
US lokacija: Colorado Springs, CO
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

Na osnovu Zanine preporuke aplicirali smo za FAFSA, gde smo imali mogucnost za izbor 10 collega. Izabrao je college u LA, Colorado Springs, Chicago i NY.Sad samo negde da nadjemo posao.

" treba da se aplicira za grantove na state nivou (u vasem slucaju tamo gde bi ste se selili)" - ako moze malo obrazlozenja sta je to.

U skoli su ga savetovali da aplicira na vise Collega kako drzavnih tako i privatnih.College ne moze jos da upise dok ne polozi test koji je bio u prvom semestru ( dok je on bio jos junior ,a poazu ga samo seniori) i sad moze da ga polaze tek 12. juna.Verovatno ce zbog toga izgubiti prvu polovinu semestra.Navodno je sam semestar podeljen na polovine odnosno godina na cetvrtine.

Da li neko moze malo da posavetuje koju College je dobar za matematiku u LA,Chicago ili NY.
U KCC stigla nasa koverta: 29.05.2008.
Zakazan interviju: 15.05.2009.
Druga koverta:26.03.2009.
Viza u pasosu: 22.05.2009.
U Americi od 20.08.2009.
Reply With Quote
Staro 12.04.2010, 02:20
landlord's Avatar
landlord landlord je offline
Amer

Datum prijave: 21.05.2008
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Sarajevo, B&H
Nepromenjeno

Cuo sam da Stanford nije los. On ti je malo sjevernije od LA-a, okolina SF i San Jose-a.
26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom
29.5.2008 - dobili su moju kovertu
04.2.2009 - stigla druga koverta
19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled
26.2.2009 - AOS stigao
13.3.2009 - zakazan intervju
17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio

U Americi od 24.05.2009.
Reply With Quote
Staro 23.06.2010, 13:46
Maki's Avatar
Maki Maki je offline
Član

Datum prijave: 22.06.2010
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Evo i ja da kažem koju posle toliko čitanja celog foruma

Pošto studiram na visokoj strukovnoj školi koja traje 3 godine, zanima me kako mogu posle toga nastaviti studije u Americi. U studentskoj službi nisu znali da mi kažu da li mogu da apliciram na graduate, ili under graduate... (pošto je ovo negde između koledža i univerziteta, ispravite me ako grešim?)

Znam samo da dobijam bachelor applied diplomu nakon završetka studija. Diploma na srpskom je strukovni inženjer za informacione tehnogije.

Svaki savet/pomoć su dobrodošli
Reply With Quote
Staro 03.08.2010, 14:36
Siberian's Avatar
Siberian Siberian je offline
Drug član

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: Florida - Orlando
YU lokacija: Beograd Srbija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Maki Prikaz poruke
Evo i ja da kažem koju posle toliko čitanja celog foruma

Pošto studiram na visokoj strukovnoj školi koja traje 3 godine, zanima me kako mogu posle toga nastaviti studije u Americi. U studentskoj službi nisu znali da mi kažu da li mogu da apliciram na graduate, ili under graduate... (pošto je ovo negde između koledža i univerziteta, ispravite me ako grešim?)

Znam samo da dobijam bachelor applied diplomu nakon završetka studija. Diploma na srpskom je strukovni inženjer za informacione tehnogije.

Svaki savet/pomoć su dobrodošli

pa to ces morati da vidis sa skolom ovde, zavisi u koju ides, i koliko kredita (casova) ce ti priznati toward your Master Degree ( samo da kazem da je Master za infomacione tehnologije strasno tezak, nije kao MBA), e sad mogu sve da ti priznaju a mogu i pola, takodje zavisi ako je ta skola u koju ti ides privatna ili drzavna, ako je privatna nije dobro.
Reply With Quote
Staro 27.10.2010, 05:37
emilfaltron emilfaltron je offline
Član

Datum prijave: 17.06.2010
US lokacija: Montreal-Canada
Nepromenjeno

Imam jedno kratko pitanje vezano za prijave na graduate studije u U.S. Trenutno imam diplomu mastera na masinstvu i htio bih nastaviti skolovanje u Americi.
Zanima me ako sam godinu dana u Americi kao nosic zelene karte da li se moja prijava na fakultet (Master ili Ph.D.) tretira kao "domestic" ili "international"? Konkretno zanima me da li cu morati i tada polagati GRE i TOEFL iako sam vec vise od godinu dana rezident?

Hvala!
Reply With Quote
Staro 27.10.2010, 12:02
essential's Avatar
essential essential je offline
Drug član

Datum prijave: 26.05.2010
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik emilfaltron Prikaz poruke
Imam jedno kratko pitanje vezano za prijave na graduate studije u U.S. Trenutno imam diplomu mastera na masinstvu i htio bih nastaviti skolovanje u Americi.
Zanima me ako sam godinu dana u Americi kao nosic zelene karte da li se moja prijava na fakultet (Master ili Ph.D.) tretira kao "domestic" ili "international"? Konkretno zanima me da li cu morati i tada polagati GRE i TOEFL iako sam vec vise od godinu dana rezident?
Mislim da se na fakultete prijavljujes kao domestic sto te moze osloboditi TOEFL (zvaisi od fakulteta do fakulteta) ali od GRE te nista ne moze osloboditi posto je to ispit koji polazu i amerikanci (dodje mu ko nas prijemni).

Ja sam sad u subotu polagala GRE pa ako ti nesto treba tu sam
Poz
Reply With Quote
Staro 27.10.2010, 23:12
Član

Nepromenjeno

Hi

Hvala na odgovoru. Zanima me, da li je to provjerena informacija ili nije?
Reply With Quote
Staro 27.10.2010, 23:46
essential's Avatar
essential essential je offline
Drug član

Datum prijave: 26.05.2010
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik emilfaltron Prikaz poruke
Zanima me, da li je to provjerena informacija ili nije?
Ako pitas da li je sigurno da moras da polazes GRE za Graduate School odgovor je da. Mozes se i sam uveriti odlaskom na graduate division nekog faxa koji te interesuje pa na admission requirements.

Admission to the Graduate Programs of the Mechanical Engineering Department is highly competitive; the Department looks for strong evidence of motivation and achievement. Admission decisions are generally based on quantitative metrics (GPA, GRE and TOEFL scores), letters of recommendation, essay statements, and previous work experience.

Zana je u ovoj temi objasnila i problem oko domestic/international: Domaci student je green-card holder ili UC citizen koji u drzavi u kojoj se nalazi univerzitet zivi 6 meseci ili godinu dana, zavisno od toga kakvi su propisi.

Last edited by essential; 27.10.2010 at 23:52.
Reply With Quote
Staro 28.10.2010, 02:22
Član

Nepromenjeno

Hvala ti na odgovoru.

Provjerio sam, ovisi od institucije do institucije
Reply With Quote
Staro 07.11.2010, 16:31
libertas222's Avatar
libertas222 libertas222 je offline
Drug član

Datum prijave: 19.08.2010
YU lokacija: Zagreb
Nepromenjeno

http://amerikanac.blog.hr/2008/01/index.html

Evo male pomoći doktorima za nostrifikaciju diplome...
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja