![]() |
|
|
Lokacije u USA Teme posvećene državama, gradovima i delovima gradova u USA |
Lokacije u USA » San Francisco, California » Bitni linkovi | ||||
O Americi | Život u USA | Države (States) | Gradovi | Naša mesta (mapa) |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
|||
![]()
Ajd da dam neko realno poredjenje. Stan koji sam izdavao u Chicago sa rezijama za 1225$ (uracunato grejanje i gas) bi u San Francisco izasao oko 2500-3000$ bez rezija.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
ti si valjda stan iznajmljiao a ne izdavao? ![]() dalje, upravo je to potvrda izreke koju sam predhodno napisao: "ako ne znas sta je lepo - pitaj sta je skupo" San Francisko = skupo = lepo Chicago = jeftino = ruzno da je obrnuto ostao bi tamo... ![]() |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Hahaha...bas si me nasmejao, mada ovo poredjenje nije u potpunosti tacno :-) Deo Cikaga u kom sam ziveo je jako lep i po meni je Cikago kao grad lepsi od San Franciska (mada mi se mentalitet ovde daleko vise svidja). No, Cikago je sto se tice poslova u mojoj industriji daleko gori nego San Francisko. Takodje, on je dosta bio vezan za tesku industriju koja je preseljena u Kinu. Veliki broj ljudi se doseljava u oblast San Francisko zaliva. Problem koji San Francisko ima je slican NYC, a to je da nema gde da se siri. Broj mostova koji spajaju zaliv sa kopnom je mali u odnosu na potrebe, a ljudi i dalje koriste primarno kola, jer je daleko jeftinije i rentabilnije nego koristiti voz ili bilo koji gradski prevoz (o ovome mogu posebno pricati). U svakom slucaju, ziveti na kopnu a raditi na poluostrvu je grozno (osim eventualno relacije Oakland<->SF). Eto ti glavnog razloga za skakanje cena. Cene kuca su recimo i dalje iste, ali su uslovi kupovine nenormalni, tako da vecina ljudi iznajmljuje. Upravo zbog toga je trenutno veci broj potraznje nego ponude i to je prouzrokovalo da je u nekim delovima cena iznajmljivanja skocila za 100% od 2011. Tako da....lep je Chicago ako imas sta tamo da radis i ako ti ne smeta klima. Sa druge strane, zivot u zalivu je daleko lepsi, ali moras se obogatiti da bi imao svoju kucu (ili da uletis u nenormalne dugove, mada i za to ti treba jedno 150.000$ depozita). Opet, ovo zavisi gde hoces da zivis. Da me ne krenu ispravljati, ovo je cena za poluostrvo izuzimajuci mesto tipa East Palo Alto gde je sansa da ti obiju stan u roku od nedelju dana 100% :-) |
|
|||
|
|||
![]()
dreamer,
i tako je kao sto kazes, ali i nije. ![]() vidi, ako vec poredimo SF sa Cikagom, sto je po meni prilicno neuporedivo, onda treba da poredimo samo downtown Cikaga sa San Franciskom. a ako poredimo siri Cikago "Metro Area", onda to treba da poredimo sa celom SF Bay Area-om, jer to je otprilike taj odnos i povrsinski a i po broju stanovnika. samim tim, sto ides dalje od centra, tj. od San Franciska, cene vise padaju. mada za razliku od Cikaga, Bay Area ima vise biznis centara, eto bar dva, to su SF i SJ area, i zbog toga ima skupoce na vise lokacija a ne samo u centru zbivanja tj. SF-u. takodje pored biznis centara postoje i centari drugih desavanja, recimo obrazovnih, kao sto je Berkeley itd, sto dodatno dize cenu i u tim delovima. uostalom ja nisam pricao samo o lepoti zgrada kad sam rekao da je lepse... eto i sam kazes da se u SF lepse zivi nego u Cikagu, o tome i ja pisem, a iskreno, ne bih se bas slozio ni da je Cikago kao grad lepsi. ni po arhitekturi, a ni po polozaju. isuvise je ravan, pod pravim uglom i dosadan. SF je totalno nepredvidljiv... ulice krivudaju, penju se, spustaju se, ima poglede i vizure iz raznih uglova da ti pamet stane. o mentalitetu i opustenosti i da ne pricam. a to sve kosta... ![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Za masu stranaca sto poznajem iz raznih krajeva ove nase planete sa americkim obrazovanjem cesto izbor gde bi da zive u SAD je ili San Francisko, ili Njujork, eventualno Cikago i slicni gradovi. Mislim da ih znam bar desetoro sto su otisli da zive u Silikonsku dolinu (naravno vecinom su to CS, CE, EE, ME zanimanja)...
Bila sam u Cikagu vise puta i u odnosu na sve ostale gradove u kojima sam bila za sada ovde u SAD (nisam bila jos u Kaliforniji pa to izuzimam a ni u svim drzavama) moj utisak je da je grad koji definitivno ima neki svoj smek. Retko u kom centru grada se mozes tako lezerno setati bez da te neki beskucnik non stop startuje. Lep i cist u centru, masa zanimljivih stvari ima da se vidi. A gde ce covek ziveti da mu bude "lepse" zavisi pre svega od unutrasnje srece i mase faktora osim geografije i arhitekture. I sve je stvar licnih ukusa o kojima definitivno ne treba raspravljati. Mnogi ce da sele iz mesta u mesto tokom svog zivota ne uvek zbog geografije i arhitekture (mada bice i toga u odlukama naravno), ali pre svega ce to cesto biti zbog nepredovanja u karijeri (o, da ima i toga)... Koliko vidim dodjosi (u koje mi spadamo) ce uvek na kraju krajeva pre preferivati da zive negde je sto vise stranaca (sto bi ovi rekli "diversity") jer se tu bolje i prirodnije osecamo. Da li je lepsi San Francisko ili Cikago mislim da je u principu totalno nebulozna diskusija. Cemu to? Retko sam cula Amere da uporede gradove, mesta i sela onim zarom koji se srece kod nasih ljudi (ex Yu). Npr. jedan je rekao za grad od 350 000 stanovnika da je selo (a u SAD je mesto od 8000 dusa - town a ne village). A kod nas je taj neki kolektivni identitet takav da neko daje sebi na vaznosti ako je iz necega grande mega giga naspram necega drugog sto zaboga za njegovu malenkost nema dovoljno lepo nesto. Ja garantujem da oba spadaju medju "lepse" americke gradove. Ako neko proputuje preko 10 americkih drzava i vidi deset velikih gradova slicne dimenzije nek me ispravi. Last edited by vuxanne; 21.06.2012 at 23:50. |
|
|||
|
|||
![]()
vuxane,
mozda sam pogresno napisao tu narodnu izreku, mozda nije gde/sta je "lepo", nego gde/sta je "dobro", nisam siguran....ali to sve i nema puno veze, jer je u pitanju metafora koju je vrlo lako razumeti ako covek zeli, tako da ne moras bas da se hvatas za svaku rec bukvalno. a da li je nebulozno ili nije, je vec neka druga tema, ali da je ovo univerzalno pravilo apsolutno tacno, tu nema rasprave. znaci: "ako ne znas sta je DOBRO - pitaj sta je skupo" to vazi za sve stvari u zivotu, pa tako i za mesto stanovanja. a eto sticajem okolnosti, mnogo vise ljudi misli da je bolje/lepse u Kaliforniji, i zato je mnogo skuplja za zivot nego Illinois. da ovo nije tako, bilo bi obrnuto. sva ostala subjektivna misljenja i osecaje mozemo da ostavimo po strani, ali to je tako, to nisam ja izmislio, i mi tu nista ne mozemo...Kalifornija je svima pojam, zato toliko i kosta. a pojam je jer ima toliko toga da ponudi. Cikago i ne bas....zato je i jeftin za zivot. |
|
|||
|
|||
![]()
"Ja garantujem da oba spadaju medju "lepse" americke gradove. Ako neko proputuje preko 10 americkih drzava i vidi deset velikih gradova slicne dimenzije nek me ispravi"
i jos ovo, ne znam o kojoj to dimenziji pricas, buduci da SF ima svega 800,000 stanovnika.... znaci ni blizu ko Cikago..... |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cikago kao treci po velicini a i San Francisko kao 13. po velicini i oba definitivno spadaju u velike gradove. Sta je za tebe "veliki grad"? A sto se tice skupo a lepo ja koliko se razumem Aljaska je najskuplja iz poznatih razloga (zato sto je bogu iza tregera). Znaci tamo je najlepse i najbolje u SAD. Pa, ne znam bas... Last edited by vuxanne; 22.06.2012 at 06:29. |
|
|||
|
|||
![]()
Opet se mesaju San Francisco i San Francisco Bay Area....
Mesate babe i zabe. To sto je u Palo Altu jedan cena stana a u SF-u druga (niza) nema veze ni sa klimom ni sa lepotom zivota tamo vec iskljucivo sa odnosom ponude i traznje koja opet nije takva zbog lepote i kvalitetnih skola vec zbog prisustva velikih softverskih kompanija i njihovih zaposlenih koji imaju nad prosecne plate... |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Slazem se da tu cenu zivota tu diktiraju kompanije sa zaposlenima koji imaju ogromantne plate u odnosu na mnoga druga zanimanja u razlicitim gradovima (pa cak i na ta ista samo na drugim lokacijama). Gledala sam stanove za iznajmljivanje u nekom gradu totalno sa druge strane (istocne). Neverovatno kako prisutstvo necega diktira cenu stanova i svega ostalog. Npr. imas dobru skolu, kuce i stanovi mogu da budu apsolutno isti kao neki koji su u susednoj oblasti, cak i npr. losiji, ali cene ce da budu vece samo zbog osnovne skole za koju tvrde da je najbolja u kraju. I ko ima dete taj uzrast, zivece tu samo da bi dete moglo da ide u tu top skolu. |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Los Angeles, California | asmiki | Lokacije u USA | 191 | 15.05.2019 19:38 |
San Jose, California (Bay Area) | poshtica | Lokacije u USA | 28 | 23.06.2017 16:10 |
Beverly Hills, California | Mitkoni | Lokacije u USA | 0 | 20.12.2014 13:43 |
Santa Barbara, California | elefteros | Lokacije u USA | 0 | 15.12.2014 07:39 |
Hoce li California dobiti ostrvo? | xeg | Vaša strana | 2 | 23.08.2008 18:28 |
![]() |