ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Retro > Stare teme

Stare teme Teme iz ostalih foruma koje su zastarele i zatvorene davnih dana.

Thread Tools Display Modes
Staro 15.05.2010, 20:24
Nikolica014 Nikolica014 je offline
Drug član

Datum prijave: 13.05.2009
US lokacija: Cikago
YU lokacija: Valjevo
Nepromenjeno

Dosta se pricalo o osiguranju ovih dana. Neka neko kaze kakva je situacija oko same registracije i tehnickog. Koliko ima istine u tome da je registracija manje vise ista za sve automobile, bez obzira na kubikazu, a da se tehnicki radi svake dve godine i da kosta oko 20-30$?
Staro 15.05.2010, 20:27
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

Pa ne bas :) auto je privilegija, a ne zivotna neophodnost :grin: ali da osiguranje udara budzet, to ne sporim.

Sto je stariji i manji auto, cena osiguranja je niza - dosta ljudi se odluci i da placa samo liability, sto je i jedino obavezno po zakonu. Sve ostalo odredjuju vlasnici auta i banke (ako je auto na kredit).

Rata za nov $20,000 auto je na pet godina sa 2.99% mesecno $360. Sad, ako hoces nov auto i puno osiguranje na maksimum pokrice a nov si u USA i nemas ni vozacko iskustvo ovde niti kreditnu istoriju (a i ne dobijes 2.99% za kredit nego malo vise) - to zadovoljstvo kosta :grin: A, da ne pricamo koliko tek kosta kad si vise od 50% odgovoran za udes ili par puta prodjes kroz crveno...tek da vidis kolike premije dobiju svezi americki vozaci koji tek pocnu da studiraju i voze, ili stariji od 65. Ziv primer moja baba na poslu - 75 godina, u nizu gluposti uspela pre neki dan da otkine crevo na pumpi :grin: e vidis, njena premija je oko $1,700 za 6 meseci (i to uz kombinovano osiguranje gde ima prilican popust), ubismo se da joj nadjemo povoljniju cenu i ne ide... hoce to kad neko dobije dva tiketa za brzu voznju, dva puta cukne neciji auto na parkingu, prodje kroz stop bez davanja prednosti i unakazi tudji auto, pa jos i otkine crevo na pumpi... tako da, veruj mi - $706 za "svezeg" vozaca na 3 godine staru altimu (trazena cena na auto koji je na kreditu, a verovatno je drugi auto u pitanju) je super cena :grin:
Staro 15.05.2010, 20:33
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Nepromenjeno

[QUOTE=Nikolica014;15760]Dosta se pricalo o osiguranju ovih dana. Neka neko kaze kakva je situacija oko same registracije i tehnickog. Koliko ima istine u tome da je registracija manje vise ista za sve automobile, bez obzira na kubikazu, a da se tehnicki radi svake dve godine i da kosta oko 20-30$?[/QUOTE]

Na auto stariji od 5 godina se svake druge godine radi smog check (ne u svakoj drzavi) koji kosta toliko koliko si rekao, ne bih ja to zvala tehnickim pregledom. Registracija se placa jednom godisnje i cena zavisi od starosti auta, kubikaze i vrste auta. Mnoge drzave kroz registraciju pune budzet za odredjene namene - tako je CA dodala sada $50 (narod pristao na refendumu)...

Dobra stvar je sto se smog check ubacuje u DMV automatski, na racunu za registraciju dobijes PIN sa kojim mozes da se ulogujes i sve lepo platis online i dobijes postom sticker da ga zalepis. Nista narocito, uzme dva sata posla sa sve smog check...
Staro 15.05.2010, 21:21
Drug član

Nepromenjeno

Vidis, jos jedna dezinformacija sa kojom sam ziveo! Meni je receno da je registracija 140$ i da je ista za sve vrste, kubikaze i starosti auta. Iako mi nije bilo logicno, bio sam sklon da poverujem u to jer nema amerikanca koji vozi korsu 1.2 dizel :==D:
Staro 15.05.2010, 22:45
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Nepromenjeno

Ne znam da li je za svaku drzavu isto - evo [URL="https://mv.dmv.ca.gov/FeeCalculatorWeb/index.jsp"]ovde[/URL] je zvanicni calculator za CA.
Jedan deo je fiksna cena a ostatak zavisi od gore nabrojanog.

p.s.

Izgleda da te za IL nisu lagali, tj. izgleda da je za sve isto jer pise ovako "Because Illinois doesn't calculate its registration renewal fees based on the vehicle's estimated value like some other states, you can't deduct a portion of the renewal fee on your federal taxes.". Treba proveriti za svaku drzavu posebno.

Last edited by Zana; 15.05.2010 at 22:53. Razlog: dodatak
Staro 15.05.2010, 23:45
Drug član

Nepromenjeno

Imas li neku informaciju kakva je situacija sa motorima? Da li su za njih osiguranje i ostale dazbine vece ili je slicno kao sa kolima? Hvala unapred
Staro 16.05.2010, 00:27
steficacvek's Avatar
steficacvek steficacvek je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 19.05.2008
US lokacija: Phoenix, Az
YU lokacija: BiH
Nepromenjeno

Evo uradila sam quote sa Progressive i dobila sam 98$ mjesecnu premiju jer je auto starije od Zaninog (Ford focus 01). Ali mi nisu stavili nikakav coverage na auto sto mi se ne svidja. Kad dodam ono sto mislim da treba premije idu gore naravno. Ali nema druge, strpiti se neko vrijeme sa ovakvim cijenama pa se nadam da cemo docekati i manje premije ...
23.5.2008. Koverta poslana nazad u KCC
28.5.2008. Koverta stigla u KCC
13.3.2008. zavrsen ljekarski pregled
The Day - 20.3.2009.
Visa granted

In US since May 26, 2009!
Staro 25.08.2010, 12:19
vesnicica vesnicica je offline
Član

Datum prijave: 08.09.2009
US lokacija: Austin, TX
YU lokacija: Beograd
Pošalji Yahoo poruku korisniku vesnicica
Nepromenjeno

Baš danas krenem u isčitavanje ovog dela foruma i skroz mi je bila simpatična priča oko kreditne istorije i dobijanja kreditne kartice, tačnije odbijanja, i slučajno sada nabasam na sledeći text na yahoo.Evo link, mislim da nije loše znati ŠTA NE TREBA DA RADITE...malo je poduži text ali dobro....
[url]http://finance.yahoo.com/banking-budgeting/article/110441/10-things-not-to-do-when-applying-for-a-credit-card?mod=series-m-article-c[/url]
Staro 25.08.2010, 15:28
Magelan's Avatar
Magelan Magelan je offline
Super Moderator

Datum prijave: 28.04.2010
US lokacija: Spartanburg, South Carolina; Jacksonville, Florida
YU lokacija: Mladenovac, Republika Srbija
Nepromenjeno

Sta god da radis sa tim bankama - ne valja :smrc:

Potrebno je poznavati do tancina sve njihove "cake" i "zavrzlame" i skrivene i neskrivene stavke koje umeju da zabole... Mene je obicna debitna kartica u Chase banci za 6 meseci kostala $32 za kojekakve FEE-jeve i do ludila su me doveli. Na kraju sam zatvorio savings account jer od njega nikakve koristi - em ti zarobe $300 dolara, em sa njega samo 4x mesecno smes da povuces novac (u suprotnom dobijes packu od $10), ako nacnes malo od tih 300 zarobljenih dolara, opet packa od $4 ili $6 (nisam vise siguran) i tako u nedogled... A iskusno ti u startu kazu da MORAS da otvoris i checking i savings account. Moje je misljenje da je taj savings cista glupost kad te ogranicavaju koliko puta u mesecu sa njega mozes da uzmes sopstveni novac :no: A najnovije sto su smislili jeste da jednom ili dva puta mesecno na taj savings MORAS da uplatis po $25?! A zasto - da bi mogli da vrte tvoj novac... Kao sto rece Dreamer na pocetku ove teme - neopevane barabetine...

Najgore od svega to nije samo tako u Chase... Manje vise u svakoj banci sve dodje na isto.

U Chase banci ne postoji mogucnost dobijanja kreditne kartice ukoliko vec nemas kreditnu istoriju. Jedino ako imas direct deposit, mada to je samo teoretska mogucnost jer mene opet odbise... Hoces kreditnu istoriju - moras da imas kreditnu karticu; nemas kreditne kartice - nema ni istorije i tako ide zacarani krug...

Bas sam se juce u Bank of America prijavio za Secured Credit Card i dao im $300 depozit, i sto je najgore, cak i to ide na odobrenje?! Videcemo vec, ako ni kod njih ne upali idem u Citi Bank ili PNC ili Capitol ONE koji imaju te Secured Card jer ocito jedino tako moze da se zapocne taj glupavi proces gradjenja kreditne istorije.

Opsta pravila: Ne trositi nikako vise od 50% od limita kako bi kreditni score rastao sto brze, vrsiti uplate na vreme i ne ulaziti u overdraft. U roku od par meseci, kada kreditni skor naraste dovoljno, svi zivi lesinari od banaka ce vam slati ponude za njihove kreditne kartice...
Staro 25.08.2010, 16:46
dreamerns dreamerns je offline
Super Moderator

Datum prijave: 14.06.2007
US lokacija: Burlingame, CA
YU lokacija: Novi Sad, Vojvodina
Nepromenjeno

[QUOTE=Magelan;17696]
U Chase banci ne postoji mogucnost dobijanja kreditne kartice ukoliko vec nemas kreditnu istoriju. Jedino ako imas direct deposit, mada to je samo teoretska mogucnost jer mene opet odbise... Hoces kreditnu istoriju - moras da imas kreditnu karticu; nemas kreditne kartice - nema ni istorije i tako ide zacarani krug...

Bas sam se juce u Bank of America prijavio za Secured Credit Card i dao im $300 depozit, i sto je najgore, cak i to ide na odobrenje?! Videcemo vec, ako ni kod njih ne upali idem u Citi Bank ili PNC ili Capitol ONE koji imaju te Secured Card jer ocito jedino tako moze da se zapocne taj glupavi proces gradjenja kreditne istorije. [/QUOTE]

Nazalost, ali mislim da ni direct deposit nista ne pomaze. Ja sam ga imao od samog starta i nakon godinu i vise dana mi nisu hteli dati karticu. Sto se Bank of America tice, te debilcine su uspele cak da me odbiju i za Secured karticu... :-)

U mom slucaju se za sada najivse isplatilo otici u neku kreditnu uniju i sa njima graditi istoriju. Oni ne nude dobre opcije online placanja i sl kao banke (tako da treba uvek imati i racun u banci cisto jer je tebi lakse), medjutim oko kredita i kreditne istorije su daleko bolji...i na kraju krajeva pricas sa ljudima koji imaju neki uticaj i mogu da donose odluke, a ne sa papagajima koji nemaju nikakav uticaj, nego trpaju u kompjuter sve sto ti pricas i onda na kraju sta kompjuter odluci...to je to (sto si uglavnom mogao i sam od kuce da uradis preko interneta).

Blog: http://novakovici.blogspot.com

Pravila pisanja