ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Razno > Vaša strana

Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god...

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 22.12.2011, 22:22
js1987 js1987 je offline
Član

Datum prijave: 22.12.2011
Nepromenjeno

da li neko zna kako se prolazi sa srednjom medicinskom skolom u kanadi? pored toga imam i peti stepen strucne spreme i 4.5 god. radnog iskustava.
unapred hvala !
Reply With Quote
Staro 23.12.2011, 07:23
botexag's Avatar
botexag botexag je offline
Stari vuk

Datum prijave: 20.12.2010
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik js1987 Prikaz poruke
da li neko zna kako se prolazi sa srednjom medicinskom skolom u kanadi? pored toga imam i peti stepen strucne spreme i 4.5 god. radnog iskustava.
unapred hvala !
nikako, Kanadjani ne priznaju nase skole
moralo bi se ovde na doskolvavanje, sto kosta puno ako konkurises kao stranac
Reply With Quote
Staro 25.12.2011, 10:26
zvercica's Avatar
zvercica zvercica je offline
Stari vuk

Datum prijave: 16.08.2009
US lokacija: Seattle od 04.09
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik blok64 Prikaz poruke
Hvala jos jednom ! Zavrsila sam arhitektonski fakultet, tako da sam isla pod tim zanimanjem (ne znam koji je to broj po NOC-u). Kako stojite sa job offer-om?
Uspeli smo da pronadjemo osobu koja će nam dati job offer. Medjutim on je jako zauzet a i naši rodjaci koji sa njim komuniciraju tako da čitav proces oko prikupljanja dokumenata traje već 3 meseca. Sada je konacno sve spremno i posle praznika šalju dokumente u HRSDC na odobravanje. Čitala sam da su ubrzali vreme i za izdavanje AEO tako da sada umesto 8 do 10 meseci traje najviše 4. Ja se iskreno nadam da će biti sve u redu i da ćemo u aprilu aplicirati za PR. Inace redovno pratim i forum na krstarici i tamo ljudi samo čestitaju jedni drugima. Proces trenutno funkcioniše besprekorno i samo pljušte PER-ovi medicals-i, passport request-i. Molim Boga da se ništa ne desi u medjuvremenu i samo da se ovako nastavi.

Tebi se put polako približava, srećno
Reply With Quote
Staro 31.12.2011, 08:13
blok64 blok64 je offline
Član

Datum prijave: 18.10.2010
Nepromenjeno

Zvercice, zelim da ti 2012. bude u znaku preseljenja u Kanadu, bas kao sto je meni 2011. bila. Raspitivala sam se puno i o zemlji i o ljudima ali ponajvise o poslu i mogu ti reci da mislim da smo izabrale jednu od najboljih zemalja za preseljenje i novi zivot!
Sve najbolje i tebi i svima drugima koji su u imigracionom procesu u novoj 2012. god.!!!
(po srpski, 3x)
Reply With Quote
Staro 04.02.2012, 01:30
milan78 milan78 je offline
Član

Datum prijave: 20.07.2011
Nepromenjeno

pocetkom 2000-tih cuo sam pricu da je Kanada primala useljenike sa 200 000 dolara ,dakle dobija se stalni boravak ,Koliko je to tacno moze li neko da mi odgovori?
Reply With Quote
Staro 04.02.2012, 09:22
botexag's Avatar
botexag botexag je offline
Stari vuk

Datum prijave: 20.12.2010
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik milan78 Prikaz poruke
pocetkom 2000-tih cuo sam pricu da je Kanada primala useljenike sa 200 000 dolara ,dakle dobija se stalni boravak ,Koliko je to tacno moze li neko da mi odgovori?
taj iznos x 4

http://www.cic.gc.ca/english/immigra...tors/index.asp
Reply With Quote
Staro 05.02.2012, 21:21
zvercica's Avatar
Stari vuk

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik blok64 Prikaz poruke
Zvercice, zelim da ti 2012. bude u znaku preseljenja u Kanadu, bas kao sto je meni 2011. bila. Raspitivala sam se puno i o zemlji i o ljudima ali ponajvise o poslu i mogu ti reci da mislim da smo izabrale jednu od najboljih zemalja za preseljenje i novi zivot!
Sve najbolje i tebi i svima drugima koji su u imigracionom procesu u novoj 2012. god.!!!
(po srpski, 3x)
Eh, dok ja vidim poruku, mogla je i proći 2012 . Hvala ti puno . Sve naše nade su usmerene u tom pravcu. Puno sreće i tebi takođe. Kada putujete? Gde ste odlučili da idete?
Reply With Quote
Staro 09.02.2012, 16:19
blok64 blok64 je offline
Član

Nepromenjeno

Ih Zvercice, ja sam ovde vec mesec dana . Uzivam u toplom vremenu Toronta dok se vi smrzavate na zestokom minusu u BG-u! Kakav paradox !
Ovde je SJAJNO!!! Prezadovoljna sam zemljom, nasla sam posao u struci posle 20 dana... sve je sjajno! Vec imamo i nekoliko ljudi za druzenje pa nismo sami. Nemam reci... dodji sto pre, to je sve sto mogu da ti kazem!
Reply With Quote
Staro 10.02.2012, 14:09
zvercica's Avatar
Stari vuk

Nepromenjeno

Blok64, znači pomerili ste datum odlaska sa februara na januar. Bas lepo . Hajde pričaj nam malo vise, sigurna sam da ima nas dosta koji bi voleli da čuju tvoja iskustva. Mene konkretno interesuju prvi utisci, kako ste našli stan, da li je to uradio neko umesto vas ili ste sami preko neta? Imate li decu, ako imate kako ste se organizovali za školu, vrtiće? Kakvi su im programi za landed emigrante, negde sam čitala da se može besplatno učiti engleski, obezbediti vrtić, čak i dobiti pomoć oko nostrifikacije raznih diploma... Kako ti se dopada Toronto? Mi smo bili 2007 turistički i mene je oduševio
To je stvarno sjajno za posao, i prosto neverovatno. Srecno
Reply With Quote
Staro 11.02.2012, 18:12
blok64 blok64 je offline
Član

Nepromenjeno

'Vako... Dosli smo pocetkom januara. Prva 4 dana su otisla na obilazenje znamenitosti Toronta (meni je prvi put da sam ovde), Nijagarinih vodopada, nekih jezeraca u Ontariju isl. Posle smo se bacili na trazenje posla i ja sam ugl. to radila preko dana, a uvece se vidjala sa poznanicima.

Stan nam je sredio drugar koji je ovde vec neko vreme. On je bio nas garant dok nisam nasla posao. Ja sam ga nasla prva, moj momak odmah za mnom. Oboje smo dobili sjajne poslove u struci sa pocetnickim platama ali veoma lepim za lagodan zivot. Inace, stan smo izabrali preko neta u kraju koji nam se po google mapi cinio veoma lepim i zaista je tako.

Momak i ja nemamo decu tako da ne znam nista o tim decijim dodacima (vrtici, skole...). Moja prijateljica, koja je ovde 10 god, ima cerkicu od dve godine pa ako je to uzrast koji te zanima mogu je pitati sve sto te interesuje i preneti javno informaciju. Jedino sto znam za sigurno je da svako dete do 18te god. dobija deciji dodatak koji zavisi od tvojih primanja. Njen je cini mi se oko 150$ jer ima lepu platu. Medjutim na kraju godine (kad ti se obracunava porez) dobijes da vratis drzavi neki procenat tog dodatka. Ma sve sto te bude zanimalo napisi i ja cu ti se raspitati.

Sto se tice institucija koje pomazu imigrantima one postoje i ima ih dosta (koliko sam videla u brosurama koje smo dobili kad smo sleteli u Toronto) ali mi nikad nismo usli ni u jednu. Tacno je da ima dosta tih centara koji ti pomazu u ucenju jezika ali ja ih zaista ne znam. Moj zivot je ovde krenuo potpuno drugacije. I decko i ja smo za manje od mesec dana dobili posao u struci (nas engleski je na odlicnom nivou), smestili se u stan i sad vec razmisljamo o kupovini novijih kola kako bi smo isli u okolna skijalista i u posetu drugim gradovima.
Nasi prvi utisci su fantasticni! Administracija im je besprekorna (mi smo sve obavljali u roku od 20min), metro takodje, kao vozaci su fenomenalni (svi zaista STANU na znak stop!), prolaznici su vrlo fini i srdacni i uputice te gde god treba (mozes svakog da pitas za sve). Sve u svemu nema nervoze i totalno je jedan mirniji nacin zivota (da ne kazem palanacki).

Sto se tice samog Toronta, ajd i njega da opisem zbog ljudi koje bude zanimalo da ovo citaju (posto si rekla da si vec bila ovde). Sam grad kao grad je, ruku na srce, ruznjikav. Pored staklene solitercine stoji red kucica 'viktorijanskog' stila, kako oni to zovu. Grad nije nastajao planski (kao npr. Bec) pa da imaju odvojene stambene i poslovne zone, vec je to sve zidano kako im je sta trebalo. Sruse 10 kucica i izzidaju soliter zato sto je trenutno velika potraznja za stanovima. U samom dizajnu su dosta iza Evrope, a takodje i u nekim funkcionalnim stvarima. Npr. stare zgrade (kojih ima oko 85%) imaju metalne prozore bez termo prekida, znaci samo metal koji je nikakav termo izloator!!! Zbog toga kada stanes pored prozora je da se smrznes, a to znaci da moras da nagaris grejanje, a to znaci da tako zagadjujes zemlju. Nije ni cudo sto je Kanada u top 3 zagadjivaca zemlje! Ali ja sam se sada vec navikla na Toronto. Kad setam ne gledam sve sa tako kriticke strane i pocinje sve vise da mi se svidja. Obilazim izlozbe, muzeje, koncerte i zaista uzivam u ovom nacinu zivota. Nije da to nisam radila u SR ali moj gl. odlazak iz SR su bili politika i ljudi. Ali to je za neku drugu temu, da ne duzim.

Sto se tice pomoci oko nostrifikacije diploma, ni za to ne znam. Ja cu moju nostrifikovati ali cu platiti oko 2000$ koliko to i inace kosta. Moj poznanik je dobio stipendiju pre 4 god. za college (neki ubrzan kurs koji je i skuplji), kad ga je zavrsio zaposlio se i sad otplacuje ~9000$. I njemu je bila sredjena neka povoljnija varijanta za kredit (tj. stipendiju) jer je imigrant ali svejedno otplacuje mnogo para! Ja ne volim da se uvaljujem u kredite i stipendije pa zato nisam ni pokrenula proceduru nostrifikacije dok nisam nasla posao. Sad kad ga imam sama cu platiti sve sto treba, samo da ne budem u dugu prema drzavi.

Jedna interesantna stvar na koju me je upozorila poznanica je da racun sa kreditne kartice placam min 5 dana ranije kako ne bih imala bad credit history. Ako dobijes bad history onda si ga... da ne kazem sta! Imas brdo nekih posledica za koje se nisam preterano interesovala vec sam udubila sebi u glavu da posto je rok za placanje racuna svakog 15-og, sve transakcije obavim do 10-og!

To je ukratko moja prica i moj utisak. Upoznala sam nedavno naseg coveka koji je ovde u penziji i ne podnosi ni Kanadu ni Kanadjane. Sa takvima ne volim da se druzim i zaobilazim ih u sirokom luku! Ja sam ovde dosla da gradim novi zivot u zemlji koja mi se dopada i koja mi je dala sjajnu priliku za novi pocetak i spremna sam da prihvatim sve dobre i lose stvari koje se nadju na tom putu. Iako je Kanada zemlja sa jednim od najjacih socijalnih programa u svetu i dalje ima nasih ljudi koji pate i tuguju za nekom imaginarnom Srbijom. To sve zavisi od coveka do coveka, ko je kakav i koliko brzo moze da se privikne na novo i prihvati razlike kao deo zivota. Zestoko sam se iscimala da dodjem ovde i pruzena mi je sansa koja se retko pruza i ne dolazi u obzir da pljunem na sve to. Naravno da ovde ima minuseva ali njih ima svuda gde ima ljudi! Cak i vreme, koje je meni bilo strah i trepet, nije toliko lose . Koliko vidim ovih dana u BG-u je hladnije za 15-ak stepeni!

Ako imas bilo kakvo pitanje, slobodno postavi, iscimacu se da nadjem odgovor od ljudi koji su ovde duze.
Pozdrav i pisi u kom ste delu aplikacije!

Last edited by blok64; 11.02.2012 at 18:17.
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja