ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Zelena Lutrija > Intervju (interview) - Ambasada

Intervju (interview) - Ambasada Pitanja vezana za dokumentaciju, specijalne slučajeve i pitanja tokom intervjua

Intervju (interview) - Ambasada » Interviews DV 2016 » Bitni linkovi
O drugoj koverti Lekarski pregled Ambasade Intervju Korisne informacije

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 19.01.2016, 20:57
Stojne Stojne je offline
Drug član

Datum prijave: 10.05.2015
YU lokacija: Makedonija
Nepromenjeno

Dojde i nash red konecno i DA "pozelenevme"!!!

Bi kazala i jas deka se e formalnost, no sepak nashiot sluzbenik koj gi proveruvase dokumentite mnogu poleka i vnimatelno proveruvashe list po list
Intervjuto bese zakazano za vo 8 casot. Se razbira pristignavme maaalku porano, za da nema "nepredvideni" situacii Okolu 8:20 ne povikaa vnatre. Prvo eden sluzbenik ni pomogna da gi podredime dokumentite, odnosno ni kazuva sto se treba da dademe od dokumentite. Sledniot cekor beshe plakanjeto, za dvajcata po 330$ i ni kazaa da cekame, deka ke ne viknat na eden od shalterite.
Podocna bevme povikani na eden od shalterite, kade nash sluzbenik gi proveruvashe dokumentite, i postavuvashe po nekoe prashanje, kako: "Kade ziveete?;Shto rabotite?; Dali ste patuvale predhodno za Amerika?; Gledam deka ste venchani posle izvlekuvanjeto, pa ke mi trebaat dokazi za vashata vrska..." ...za toa bevme podgotveni so gooolem broj fotografii avionski bileti,rezervacii, dogovor od stan deka ziveeme zaedno i bankarska smetka.
Otkako zavrshivme so sluzbenikot, pak ni bese kazano da pocekame i deka ke bideme povikani povtorno na shalter.
Pokasno ne povikaa za zemanje na otpechatoci od prstite. I na kraj intervjuto so konzulot, koe traese mnogu kratko, nepolni 5mini bese na Angliski. Gospogjata zapochna prvo so komentar: "Vi blagodarime za fotografiite, izgledate dosta mlado na niv" I potoa nekolku prashanja: "Kako se zapoznavte?; Sto imate zavrseno?; Sto ke rabotite vo Amerika?; Koga planirate da zaminete?..."
I na kraj dolgoochekuvanoto: "Congratulations, your Visas are approved!"
Site bea mnogu ljubezni za vreme na isprashuvanje i proverkata na dokumentite.
Utre odime da si gi zimame pasoshite!

dezdej ke bide se vo red i so vas...znaeme deka nikoj ne saka vakvo dopolnitelno maltretiranje, no koga veke se sluci, gledajte pobrzo da zavrsite so toj dokument.

Inaku za kraj, dokumentite koi ni bea pobarani:

Za mene kako aplikant:
-Izvod od matichna kniga na rodenite (orginal)
-Izvod od knigata na venchanite (orginal)
-Uverenie za neosuduvan (orginal)
-Uverenie deka ne se vodi kaznena evidencija (orginal)
-Svidetelstva (orginal i kopii) i mi pobara i Diploma za zavrsheno sredno obrazovanie (ako ja nosam - podobro, taka mi kazaa)
-Pasos i Kopija od pasos
-Star pasos, vo koj imam amerikanska viza (veke istechena)
-Lekarskiot pregled od Remedika
-Bidejki ziveeme vo Sofija, nosev dokument za neosuduvan (orginal i prevod)

Za soprugot:
-Izvod od knigata na venchanite (kopija)
-Uverenie za neodsluzen voen rok
-Svidetelstva - ne pobaraa
-Pasos i Kopija od pasos
-Bidejki ima ziveeno vo Italija i sega vo Sofija,imashe dokument za neosuduvan od dvete zemji (orginal i prevod)

Pozdrav i srekjno na site na koi im predstoi intervju! Samo sredeni dokumenti, mnogu fotografii za shtotuku venchanite i ne bi trebalo da imate nikakvi problemi

21.10.2014 - Popolneta prijava
07.05.2015. - "Session timed out"
08.05.2015. - SELECTED!!!
CN 2016EU00003xxx
15.07. - DS 260 sent
19.01.2016 - Interview - VISA APPROVED!
Reply With Quote
Staro 19.01.2016, 22:59
zelembac zelembac je offline
Član

Datum prijave: 26.10.2015
Nepromenjeno

Za sve one koje trenutno sakupljaju dokumentaciju ili tek nameravaju pisem vam info da se uverenje tj. potvrda iz Policije dobije odmah ako se obavi u PU za Beograd tj. popularnije u 29. novembra

Video sam na sajtu opstine da postoji izvod iz maticne knjige rodjenih na medjunarnodnom obrascu...da li ste vi vadili obican ili taj?

Hvala
Reply With Quote
Staro 20.01.2016, 03:28
cirapfc cirapfc je offline
Drug član

Datum prijave: 12.01.2011
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik zelembac Prikaz poruke
Za sve one koje trenutno sakupljaju dokumentaciju ili tek nameravaju pisem vam info da se uverenje tj. potvrda iz Policije dobije odmah ako se obavi u PU za Beograd tj. popularnije u 29. novembra

Video sam na sajtu opstine da postoji izvod iz maticne knjige rodjenih na medjunarnodnom obrascu...da li ste vi vadili obican ili taj?

Hvala
Za svaki slucaj, dokumenta je pozeljno poceti ranije skupljati, ja sam npr. taj izvod cekao 10 dana...

Vadi se "obican" izvod, mada kad vec uzimas uzmi i onaj na medjunarodnom, pa ces ga nostiti sa sobom u USA.
Reply With Quote
Staro 20.01.2016, 13:09
Nik524 Nik524 je offline
Član

Datum prijave: 11.05.2015
Nepromenjeno

[quote=Stojne;59361]Dojde i nash red konecno i DA "pozelenevme"!!!

Bi kazala i jas deka se e formalnost, no sepak nashiot sluzbenik koj gi proveruvase dokumentite mnogu poleka i vnimatelno proveruvashe list po list
Intervjuto bese zakazano za vo 8 casot. Se razbira pristignavme maaalku porano, za da nema "nepredvideni" situacii Okolu 8:20 ne povikaa vnatre. Prvo eden sluzbenik ni pomogna da gi podredime dokumentite, odnosno ni kazuva sto se treba da dademe od dokumentite. Sledniot cekor beshe plakanjeto, za dvajcata po 330$ i ni kazaa da cekame, deka ke ne viknat na eden od shalterite.
Podocna bevme povikani na eden od shalterite, kade nash sluzbenik gi proveruvashe dokumentite, i postavuvashe po nekoe prashanje, kako: "Kade ziveete?;Shto rabotite?; Dali ste patuvale predhodno za Amerika?; Gledam deka ste venchani posle izvlekuvanjeto, pa ke mi trebaat dokazi za vashata vrska..." ...za toa bevme podgotveni so gooolem broj fotografii avionski bileti,rezervacii, dogovor od stan deka ziveeme zaedno i bankarska smetka.
Otkako zavrshivme so sluzbenikot, pak ni bese kazano da pocekame i deka ke bideme povikani povtorno na shalter.
Pokasno ne povikaa za zemanje na otpechatoci od prstite. I na kraj intervjuto so konzulot, koe traese mnogu kratko, nepolni 5mini bese na Angliski. Gospogjata zapochna prvo so komentar: "Vi blagodarime za fotografiite, izgledate dosta mlado na niv" I potoa nekolku prashanja: "Kako se zapoznavte?; Sto imate zavrseno?; Sto ke rabotite vo Amerika?; Koga planirate da zaminete?..."
I na kraj dolgoochekuvanoto: "Congratulations, your Visas are approved!"
Site bea mnogu ljubezni za vreme na isprashuvanje i proverkata na dokumentite.
Utre odime da si gi zimame pasoshite!

Inaku za kraj, dokumentite koi ni bea pobarani:

Za mene kako aplikant:
-Izvod od knigata na venchanite (orginal)
-Svidetelstva (orginal i kopii) i mi pobara i Diploma za zavrsheno sredno obrazovanie (ako ja nosam - podobro, taka mi kazaa)
-Pasos i Kopija od pasos
-Star pasos, vo koj imam amerikanska viza (veke istechena)
-Bidejki ziveeme vo Sofija, nosev dokument za neosuduvan (orginal i prevod)

Za soprugot:
-Izvod od knigata na venchanite (kopija)
-Uverenie za neodsluzen voen rok
-Svidetelstva - ne pobaraa
-Pasos i Kopija od pasos
-Bidejki ima ziveeno vo Italija i sega vo Sofija,imashe dokument za neosuduvan od dvete zemji (orginal i prevod)

Cestitki za tebe Stojne,ubavi vesti na ubav den!
Ti posakuvam se najdobro vo "noviot " zivot preku barata!
Reply With Quote
Staro 20.01.2016, 13:19
ejpril88 ejpril88 je offline
Stari vuk

Datum prijave: 27.05.2015
US lokacija: Chicago
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Za dva meseca putujemo u SAD. Da li neko zna šta nam je potrebno od dokumenata na engleskom koji bi tamo mogli da nam zatrebaju prilikom zapošljavanja, otvaranja računa i slično? Vidim da se pominje međunarodni izvod iz m. k. rođenih.
Reply With Quote
Staro 20.01.2016, 15:24
Zoja Zoja je offline
Drug član

Datum prijave: 08.05.2015
Nepromenjeno

Cao svima Ne znam da li ste proveravali neradne dane u ambasadi i da li se poklapaju sa datumom intervjua. Elem, ovde mozete da proverite koji su neradni dani u BG ambasadi http://serbia.usembassy.gov/holidays.html i ukoliko vam se datum intervjua poklapa sa nekim od neradnih dana kao sto se nama desilo, nazovite ambasadu da vam odloze intervju
Reply With Quote
Staro 20.01.2016, 16:12
Tomislav1970 Tomislav1970 je offline
Stari vuk

Datum prijave: 16.05.2014
YU lokacija: Bg
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik ejpril88 Prikaz poruke
Za dva meseca putujemo u SAD. Da li neko zna šta nam je potrebno od dokumenata na engleskom koji bi tamo mogli da nam zatrebaju prilikom zapošljavanja, otvaranja računa i slično? Vidim da se pominje međunarodni izvod iz m. k. rođenih.
Kratko: nista.
Opsirnije u drugoj, odgovarajucoj temi, da ne spamujemo temu sa intervjuima u ambasadi
Reply With Quote
Staro 25.01.2016, 14:36
Tikica Tikica je offline
Stari vuk

Datum prijave: 10.11.2014
US lokacija: New York
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Čestitam od srca Stojne i dazdej! Puno, puno sreće u USA zivotu!

Nik524 i Zoja kada imate intervju?

30.10.2014. - Popunjen obrazac
05.05.2015. - Čuveni "Session timed out"
07.05.2015. - SELECTEEEEED!!!
CN 2016EU00022xxx
17.10. DS 260 sent
18.04. Lekarski pregled
21.04. My green daaaaay
11.10. Evo živim u Njujorku gradu
Reply With Quote
Staro 25.01.2016, 17:44
kirilnik kirilnik je offline
Član

Datum prijave: 15.05.2015
YU lokacija: Radovis
Nepromenjeno

Zdravo.Me interesira dali e moralno da se nosi diploma od fakultet,onaa sto e za na zid Jas mojata ne sum ja zemal,imam samo uverenie so ocenki.Pozdrav
Reply With Quote
Staro 25.01.2016, 19:47
Zokica76 Zokica76 je offline
Član

Datum prijave: 19.05.2015
Nepromenjeno

Cao svima!
Da li je mozda neko ciji je CN19XXX dobio mail o zakazanom intervju u Ambasadi?
I moj CN je 19xxx a jos uvek ne dobijam nista. Pozzz svima!!!
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja