ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Školovanje u USA - lični primer » Bitni linkovi
Uspešan početak Školovanje u USA Vrste školi Stipendije Učlanite se

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 27.11.2010, 21:46
nocturno nocturno je offline
Drug član

Datum prijave: 28.08.2009
Nepromenjeno Osnovne informacije

Zdravo narode!

Nadam se da mi necete zameriti na pitanju, odnosno vise njih, moguce je da je vec negde i bilo reci o tome
Unapred Vam svima zahvaljujem

U Beogradu sam student druge godinne na Megatrend Univerzitetu, Fakultet za Medjunarodnu Ekonomiju, odsek regionalne studije. Zivim u San Francisku od 10.06.2010. i zelim da nastavim skolovanje u nekoj od sledecih oblasti: International Relations, Political Science ili Government.

Nisam jos uvek dosao na ideju koji bi to University ili College bio.
Sto se mene tice, zaista nemam narocitu zelju za nekom institucijom posebno, za pocetak mi je jako vazno samo da nastavim studije sto pre. Ono sto znam. to je da sam veoma malo ili skoro nikako upucen u celu proceduru oko toga.

Svestan sam da to sto studiram u Beogradu nije bas isto tome sto zelim da nastavim u USA, ali svakako ima dosta dodirnih tacaka.
Da li mislite da bih mogao da se prebacim na neki od ovih major-a?

Da li bi neko mogao da mi napise koji su sve osnovni koraci i sta je sve potrebno uraditi, od prvog koraka ka transferu do prvog casa na novom college-u/university-u u USA?

Ako zelim da apliciram na vise njih, sto je verovatno vise nego pozeljno da bih bio siguran da ce me barem na jednom mestu primiti, da li je potrebno da sa svog fakulteta obezbedim onoliko originalnih primeraka dokumenata u zavisnosti na koliko se razlicitih institucija prijavljujem?

Finansijska stavka mi je od izuzetnog znacaja jer sam bukvalno krenuo od nule bez rodbine ili prijatelja ovde.

S obzirom da se nakon godinu dana boravka odnosno residence-a u jednoj drzavi, stice pravo na residential tuition, kako se utvrdjuje da ste u jednoj drzavi boravili minimum godinu dana? Na GC-u, kao federalnom ID dokumentu stoji datum ulaska u SAD, a ne i drzava, CA id tek ocekujem da dobijem.

Ja bih generalno voleo da se preselim na East Coast, ali jedini razlog zbog kojeg se sada dvoumim da to uradim jeste sto bih onda tamo morao da placam non-resident tuition ili da cekam opet dodatnih godinu dana.

Koliko sam shvatio, koji god da je iznos u pitanju, ako si low income i ispunjavas uslove za razne vrste finansijske pomoci, u principu, mogu dosta toga da ti pokriju ili cak sve. Da li je u tom slucaju sve jedno da li se placa residence ili non-residence tuition?

Ukoliko je finansijska stavka vazna, da li je mozda bolje prvo proveriti sa izvorima koji omogucuju finansijsku pomoc, na primer FAFSA, jer ce oni verovatno dati info za koje institucije daju, a za koje ne pa se prema tome orijentisati na koje fakultete ili koledxe aplicirati? Da li se moze dobiti kompletna finansijska pomoc za studije ili uvek postoji deo koji placas?

Izvinjavam se na ovako nabacanim pitanjima, nadam se da se ne ljutite :-)

Veliki pozdrav svima iz San Francisca!!!
Reply With Quote
Staro 28.11.2010, 03:09
dragance dragance je offline
Stari vuk

Datum prijave: 11.05.2009
Nepromenjeno

Pozdrav i tebi, samo za početak treba da nam kažeš na kakvoj si vizi trenutno u USA da bi mogli dalje da te savetujemo.
Reply With Quote
Staro 28.11.2010, 11:00
Drug član

Nepromenjeno

Cao Dragance, hvala ti na odgovoru. Ja sam permanent resident.
Reply With Quote
Staro 28.11.2010, 20:57
wrath:of:the:lich:king's Avatar
wrath:of:the:lich:king wrath:of:the:lich:king je offline
Stari vuk

Datum prijave: 24.11.2008
US lokacija: Ohio
YU lokacija: Vojvodina
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik nocturno Prikaz poruke
Cao Dragance, hvala ti na odgovoru. Ja sam permanent resident.
WHoaaa, sto ne stavi neke brojeve pored pitanja
Procesljaj malo forum, Zana je otprilike dala odgovor na sva tvoja pitanja.

Moras da proveris koja drzava koliki boravak trazi da bi ti dali in state tuition, neke traze da si rezident godinu dana, neke manje.

I mene su mucila ista pitanja kao i tebe (posto sam u istom sosu), ali sam otisla na koledz koji ima ono sto me zanima i pricala sa savetnikom, on ce ti dati najbolje odgovore sto se tice programa, skolarine, pomoci, itd. U sustini trazili su mi kopiju diplome srednje skole (na engl. naravno), posto nisam htela da transferujem nijedan ispit sa faxa u Srbiji (ocenili su da bi mi priznali mozda 2-3 ispita, a s obzirom da je ovo Amerika, odlucila sam da i tih 2-3 polozim ovde, nece da mi skodi). Inace da bi mi eventualno priznali te ispite, morala bih da platim zvanicnu evaluaciju, koja u mom slucaju kosta tek nesto manje od slusanja celog predmeta ponovo, tako da se nisam ni mucila sa tim...

Nisam jos krenula na koledz, ali se spremam da krenem u letnjem semestru!

Samo nadji nesto sto te zanima, zakazi savetovanje tamo i pitaj sve sto te zanima. Imaces pouzdanije informacije nego ovako nabacane od svakog po malo.

Srecno!

P.S. Zasto zelis da se selis iz SF? Ako nije previse licno? Skupo? Lose? Mozes da mi odgovoris na SF temi ako ti nije problem. Hvala
Staro 30.11.2010, 05:55
Drug član

Nepromenjeno

cao, hvala ti puno na informacijama! Pogledao sam i Zanine postove :-)
Mislim da je definitivno najpametnije da kontaktiram direhtno savetnika, tu si potpuno u pravu. Inace, pisacu na postu za SF. :-)
Reply With Quote
Staro 09.05.2011, 17:28
ipipetric11 ipipetric11 je offline
Član

Datum prijave: 14.03.2011
Wink

Molio bih malo tuđih razmišljanja i iskustva oko par pitanja koja bih ovdje postavio o SAD-u :
Ovako, kao i većini koji to žele (živjeti u Americi) jako mi je zanimljivo čuti mišljenja ljudi koji već imaju neka iskustva sa tim. Kod mene je situacija ovakva. Iduće godine upisujem fakultet, i pošto isključivo gledam inozemstvo , a ne HR ove godine pokušavam doznati što je više moguće bitnih informacija o SAD-u da znam upisati nešto što će imati jednog dana tamo i efekta. Sa druge strane normalno da i gledam što bi me zanimalo. Činjenice koje znam jesu da tamo ok naravno IT ide, informatika i sve vezano uz to, ali moj spektar čime bih se ja bavio jesu prvo odnosi s javnošću, i uglavnom društvena područja, ali niti ekonomiju ne isključujem kao opciju(fin. savjetovanja-consulting što je tamo ful aktualno koliko čujem ) znači zanima me za ta tri područja, PR,ekonomija i eventualno politologija koliko bi to bilo pametno napraviti. Od svih fakulteta kao neka najbolja opcija (slobodno popljujte ako to ima konkretnog smisla - jer i negativno je bitno za čut ) za sada mi izgleda Vern,(problem što je privatni pa je stručni,ne sveučilišni) psihologija, politologija. Najviše sam htio pravo, ali šta kada sa našim ne mogu vani ništa , jel?
Dalje, vrlo vjerovatno da bi volio u idućih nekoliko godina završiti i taj redovni, ali i još jedan faks kao izvanredni. Ništa posebno, s obzirom na činjenicu koliko to ljudi radi, ali uz to , razna volontiranja , prakse , rada valjda ću biti za nešto kvalificiran.
Zanima me , koliko je moguće upisati u SAD-u postdiplomski, ako netko ima iskustva u tome? Za mene bi tu jedini način bio preko stipendije, ali možda je netko i tim putem išao pa ajde zna o tome i za kraj , dali možda netko zna, ako je bio negdje na praksi da mi kaže par stvari o tome ( način na koji ju je dobio, kako mu je bilo itd.. ) Ljudi, ovo mi jako puno znači pa vas molim da oni koji znaju daju stvarno sve moguće bilo pozitivne bilo najnegativnije informacije o ovome HVALA
Reply With Quote
Staro 06.06.2011, 11:08
IVAN_90cro IVAN_90cro je offline
Član

Datum prijave: 29.05.2011
YU lokacija: Zagreb
Nepromenjeno

Dobro ljudi šta stvarno na ovom forumu više nema ništa?
Reply With Quote
Staro 06.06.2011, 12:55
ZeljkoUSA's Avatar
ZeljkoUSA ZeljkoUSA je offline
Stari vuk

Datum prijave: 13.05.2010
US lokacija: Realno: Chicago
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik IVAN_90cro Prikaz poruke
Dobro ljudi šta stvarno na ovom forumu više nema ništa?
Sta si ovim hteo da kazes?!? Mozemo svi da pisemo po 10 postova dnevno, ali valjda sve to treba imati nekog smisla, zar ne

Vrlo cesto je najpametnije cutati
Reply With Quote
Staro 07.06.2011, 15:33
IVAN_90cro IVAN_90cro je offline
Član

Datum prijave: 29.05.2011
YU lokacija: Zagreb
Nepromenjeno

Pa zanimalo me ako bi netko htio ukratko za gore navedena zanimanja gdje sam pod drugim imenom stavio(zaboravio šifru pa napravio novi) malo prokomentirao i to je to.
Reply With Quote
Staro 07.06.2011, 18:15
Magelan's Avatar
Magelan Magelan je offline
Super Moderator

Datum prijave: 28.04.2010
US lokacija: Spartanburg, South Carolina; Jacksonville, Florida
YU lokacija: Mladenovac, Republika Srbija
Nepromenjeno

@IVAN 90cro

Pucas na zanimanja koja u ovom trenutku nisu ni malo perspektivna u USA (a kako stvari stoje ne verujem da ce uskoro nesto promeniti na bolje). Drustvenjaka oni imaju i vise nego sto im je potrebno, pa ako jos uzmemo u obzir da ti engleski nije prvi jezik, tesko da imas ikakve sanse da sa diplomom stranog fakulteta (i opet, engleskim kao drugim stranim jezikom) da doguras do neke zavidnije instance. Kad kazem drustvenjaci - tu mislim i na PR i na politikologe.

Sto se ekonomije tice, ne bih da dajem neki zesci sud. Znam da gomila amera koji pri tom imaju master iz neke od nauka te grupacije rade po bankama kao najobicniji teller-i (salterski radnici) jer berza poslova i nije neka u poslednjih par godina.

Psihologija - neces se tu nesto preterano 'leba najesti jer ih znam nekoliko koji su jos iz Srbije dosli kao psiholozi, ovde ponovo morali da upisu fakultet (jer drugacije nije moglo), platili debelu kintu da isfinansiraju skolovanje i onda dosli u situaciju da jedva krpe kraj sa krajem jer je pocetna plata 40k, a kredit za skolu se mora otplacivati...

Pravni fakultet je ok, ali ako ga zavrsis ovde. Isto tako i za finansije ili biznis. Imas dobre sanse ako se diplome dokopas na nekom od prestiznijih i cenjenih fakulteta ovde u USA a to kosta previse (prosecni ameri to sebi ne mogu da prisute). Za osnovne studije, kao stranac, jako ces tesko dobiti neku stipendiju jer su cifre astronomske.

Postdiplomske studije su nesto sasvim drugo. I celokupna koncepcija na tom polju (kao i vidjenje celokupne problematike oko doktorata) je totalno drugi svet u odnosu na koncept na exYU prostorima. Sanse da dobijes stipendiju za neki Teaching Assisting Program su mnogo vece od prethodno navedenih stvari, ali si prvih 5 godina vezan strogo za fax (jako puno obaveza), a i posle toga ako si samo Ph.D i nemas neki odredjeni skill dobar si samo za fakultet i nista drugo (opet nisi previse konkurentan na trzistu bolje placenih poslova u odredjenoj struci). Jos pogotovo ako u USA dodjes studentski (bez GC), onda i procedura sredjivanja zelene karte preko faxa ume da potraje (5+ godina). Isto tako, za bilo koje postdiplomske ti je potreban TOEFL i GRE. Svi bolji programi studente rangiraju uglavnom na osnovu rezultata sa ta dva testa tako da ti je potrebno i vanredno dobro poznavanje engleskog (GRE je poprilicno zapetljan).

Zanimanja koja trenutno imaju jako dobru prodju u USA su ona na poljima IT i Medicine. Ukoliko pucas samo na novac, vozaci kamiona jos uvek zaradjuju poprilicno dobro (ostane tu preko 3k mesecno ciste zarade sto za danasnje prilike u USA dodje kao odlicna plata).

To ti je neko moje vidjenje stvari. Bolje se presaltuj na IT dok jos ima vremena

Last edited by Magelan; 07.06.2011 at 18:20.
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja