ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Razno > Vaša strana

Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god...

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 09.02.2009, 17:47
dreamerns dreamerns je offline
Super Moderator

Datum prijave: 14.06.2007
US lokacija: Burlingame, CA
YU lokacija: Novi Sad, Vojvodina
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik landlord Prikaz poruke
Ma ne ja sam rekao koliko za dvoje treba para a da ne dodju do aerodroma.. to je 4000 $ (karte, viza i sl.)
Plus ti treba za dva do tri mjeseca oko 5000$ - sto ti kazes i jos da opremis stan.. na to sam totalno zaboravio.. pa jos plus da kupis auto..
Na pocetku zaista jako puno novaca je potrebno a ja pitam.. odakle nama balkancima toliko? Zar mi je toliko potreban ovaj lijevi bubreg? pitanje koje sebi u zaddnje vrijeme postavljam..
Potpuno si u pravu....jako je to veliki novac da se zaradi u Srbiji....i jako se brzo ovde potrosi. Nazalost je tako. Mnogi zbog te cinjenice odustanu...jer ne uspeju da nadju toliko novca. ex-usa je takodje u pravu, ne treba prodavati kuce i sl...ako ne moras.

Blog: http://novakovici.blogspot.com
Reply With Quote
Staro 09.02.2009, 19:43
ex-usa
Gost

Nepromenjeno

ja mislim da svako ima svoj put kroz zivot, pa tako i kroz emigraciju, i to sto je neko prosao ovako ili onako, najcesce nema nikakve veze sa drugima.....sto se tice saveta da se uzme u Srbiji kredit, da bi se otislo u Ameriku, mislim da ni to nije najsrecnije resenje, jer pitanje je kako i od cega cete ga vracati, cak i iz Amerike, narocito ako se uzme na tako kratak rok kao sto je 6 meseci i slicno. ako vec mora da se pozajme pare, bolje pozajmiti od rodjaka ili prijatelja, ako su u prilici da vam daju nego od banke. to je moje misljenje. ili prodati nesto, ne stan, ali nesto iz kuce sto vam nije preko potrebno. znaci osvrnite se oko sebe i vidite bez cega mozetete da zivite. stara kola, nakit, namestaj itd. uostalom za nomade i nije svojstveno da se bas previse vezuju za predmete i stvari, a emigranti su u principu nomadi. tu isto mozemo da se ugledamo na Amerikance, koji su po meni u neku ruku genijalni sto se tice prakticnosti. oni i kada se sele unutar sopstvene zemlje, najcesce sve rasprodaju, na garage sale, ili preko Neta, pa onda opet kupe tamo gde se sele, nego da se cimaju i sele celo pokucstvo.....ovo naravno samo u slucaju da nemaju neke bas extra skupocene stvari. znaci, po meni, treba biti mobilan, praktican, skroman i fleksibilan.
Reply With Quote
Staro 09.02.2009, 22:45
Super Moderator

Nepromenjeno

To si u pravu za amere, ali vole brate i da se razbacuju....pa ces videti da tako umeju potpuno nove stvari da bacaju u kontejner...da ne verujes. Svasta se moze videti...

Reply With Quote
Staro 10.02.2009, 08:24
Taji's Avatar
Taji Taji je offline
Stari vuk

Datum prijave: 10.01.2009
US lokacija: Greenville, SC
Nepromenjeno

Pozz i od mene nakon par dana ne javljanja. U stvari, bila sam ovdje ali samo sam citala sve ove podforume i mogu da vam kazem da se ovdje nalaze informacije od neprocjenjive vaznosti za nas nove koji smo tek usli u ove vode. Hvala svima koji su nesebicno podijelili svoja iskustva i savjete.

Evo i ja da dodam opet neki savjet ()mozda nekome i pomogne u trazenju posla. Imaju ovdje ponudjeni poslovi i za unutar zemlje ali....
Naime, da li ste vi koji ste vec otisli u USA razmisljali i o poslu izvan granica USA? Ako niste evo pogledajte malo ove linkove sto sam vam postavila pa razmislite. Imate pravo da radite van USA i zasto se to ne bi probalo iskoristiti...mozda neko i zeli da ode preko grane na godinu-dvije kad vec ne moze da nadje adekvatan posao u zemlji pa onda kad se vrati da sa tim stecenim iskustvom nesto napravi a ujedno i pare su veoma, veoma dobre da se jednim udarcem ubiju dvije muve...i iskustvo i lova...., recimo Bliski Istok - pa ko zeli, evo linkova na pregled.

Bez obzira na posao preko grane ili u zemlji ne kosta nista ubaciti CV i u ove kompanije...
mozda zatreba nekad...posebno za one koji zive u Texasu jer KBR, Inc centrala je locirana u Houstonu....

I ako me pojedinci opet prozovu zbog ovog posta to mene nece uznemiriti niti sprijeciti da pisem...ja zelim jednostavno da dam doprinos i pomognem nasim ljudima sa onim sto ja znam ili sam cula pa ma koliko to malo ili nebitno ili glupo ili bez veze ili nemoguce bilo....mozda ipak ce ipak sa druge strane pomoci nekome, makar jedna osoba ako izvuce neku korist ja bih bila presretna ....

http://www.fluor.com/careers/profess...nged_Prof.aspx

http://www.fluor.com/careeropportunities.htm

http://www.kbr.com/careers/job_search/index.aspx

https://kbr.myvurv.com//main/careerp...szIsJobBoard=0
Reply With Quote
Staro 10.02.2009, 09:01
landlord's Avatar
landlord landlord je offline
Amer

Datum prijave: 21.05.2008
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Sarajevo, B&H
Nepromenjeno

Taji, mislim da su se strasti smirile i da nece vise niko nikoga prozivati.. ucimo se ljubavi, miru i toleranciji prema drugacijiem misljenju.. Ok malo se salim..

Hvala ti na tim linkovima, ali bih ja pitao malo iskusnije ljude (koji su duze u USA ili se bolje razumiju u tu tematiku), da li je moguce kad tek udjes u USA, pa eto potrefi te i dobijes taj posao recimo u Dubaiu, sa zelenom kartom ti je sigurno i veca plata nego da ides sa bosanskim/srpskim/hrvatskim/makednoskim pasosem, ali da li mozes izaci iz USA i raditi vani.
Mislim da u prvih godinu dana boravka ne mozes traziti re entry permit.. i mislim da bi to mogao biti problem.
Jer ja sam se bavio mislju da odem u USA aktiviram kartu i vratim se nazad na posao.. pa se nakon godinu dana vratim..(valjda ce tada biti bolje za psoao u USA) .. ali mislim da to nije moguce.. jer ne mozes izvaditi Reentry dozbolu..

P.S. Sorry za typo
26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom
29.5.2008 - dobili su moju kovertu
04.2.2009 - stigla druga koverta
19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled
26.2.2009 - AOS stigao
13.3.2009 - zakazan intervju
17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio

U Americi od 24.05.2009.
Reply With Quote
Staro 10.02.2009, 09:30
Sloba_Kg Sloba_Kg je offline
Stari vuk

Datum prijave: 21.11.2008
US lokacija: Atlanta, GA
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik landlord Prikaz poruke
Jer ja sam se bavio mislju da odem u USA aktiviram kartu i vratim se nazad na posao.. pa se nakon godinu dana vratim..(valjda ce tada biti bolje za psoao u USA) .. ali mislim da to nije moguce.. jer ne mozes izvaditi Reentry dozbolu..
Mislim da ti ne treba re entry dozvola, maximum koji mozes da provedes van usa je DO godinu dana ali ne i preko. Ovo je info iz Ambasade iz Bg
Znam najmanje dva dobitnika koji su jos uvek ovde, a da ne bi prekoracili tih godinu dana odlaze u usa na 3 nedelje godisnje.
Cak jedna moja skolska zivi u Atini i ceka njihove papire a u USA je isla samo na kratko, sacekala SSN i GC i vratila se.
Ova druga (opet nislijka) nije puno zainteresovana za zivot tamo a u NI jos studira i pitali su je na ulazu (sad kad je bila) zasto je toliko dugo bila van, ona je rekla da zavrsava fax i sve je bilo ok. oboje su dobitnici GC za proslu godinu.
17.6.2008 - poslao kovertu u KCC
1.12.2008 - stigla druga koverta
15.1.2009 - zakazan intervju - VIZA ODOBRENA
U Atlanti od 13.maja 2009.
Reply With Quote
Staro 10.02.2009, 09:57
Taji's Avatar
Taji Taji je offline
Stari vuk

Nepromenjeno

Landlord, sa GC je svakako vec plata jer sve te americke kompanije koje rade recimo na Bliskom Istoku (koliko ja znam) imaju jednu kvotu za amere a drugacije kvote za one koji im doaze da rade iz neke druge zemlje svijeta (FN - Foreign National). Koliko sam ja upoznata svako ko je permanent resident USA moze da radi preko grane bilo gdje drugo za americku kompaniju ali je duzan da provede u zemlji u toku jedne godine neko vrijeme ali ne duze od 30 dana od 365 dana. To oni tako rade zbog poreza, jer kad si van zemlje i dodjes svojoj kuci na krace od mjesec dana na godinu onda ti se ne naplacuje porez, tj, naplacuje se ali nesto posve malo i ima kvota na godisnju zaradu preko koje sume se placa porez. Koliko ja znam za ovu jednu kompaniju to je da se placa porez za sve zaradjeno preko 85.000$ dolara za godinu dana. Ispade da taj porez prakticno se plati na kraju godine ali se i ne osjeti jer sta je par hiljada dolara na toliku zaradu. Rizik postoji, daleko od toga, Bliski istok je ratna zona (Irak, Avganistan, Kuvajt) ali ko ubode Dubai...eee...to je vec druga prica ali mu je zato i plata manja u Dubaiu nego u ovim gore pomenutim zemljama. I najmanja plata za amere je ovdje isplativa jer kad se saberu sve benificije i radno vrijeme od 12 sati svaki dan onda ispadne to puno para i zato se mnogi od njih odlucuju doci na takveprojekte na godinu, dvije..rijeseno je time sve..kupljena kuca, auto, nema kredita, moze da se lagodnije poslije toga zivi sa nekom normalnom platom koja se kod kuce zaradjuje. Da se moze izgubiti glava...i to moze...rizik postoji i to je glavni razlog za rascistiti sam sa sobom prije nego se i aplicira za posao na gore navedenim podrucjima...

Ali.....nekad je rizik i ulicu prijeci, zar ne?
Reply With Quote
Staro 10.02.2009, 10:08
landlord's Avatar
landlord landlord je offline
Amer

Datum prijave: 21.05.2008
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Sarajevo, B&H
Nepromenjeno

Kakav crni Irak, Afganistan..
4 godine rata je vise nego dovoljno, ne bih to iskutvo vise ponavljao..

Mislio sam na Dubai i sl. Ima dosta IT poslova.
26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom
29.5.2008 - dobili su moju kovertu
04.2.2009 - stigla druga koverta
19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled
26.2.2009 - AOS stigao
13.3.2009 - zakazan intervju
17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio

U Americi od 24.05.2009.
Reply With Quote
Staro 10.02.2009, 10:46
Taji's Avatar
Taji Taji je offline
Stari vuk

Nepromenjeno

Ko nece u rat ponovo ili nikako onda Dubai je super solucija samo sto je Dubai najteze i dobiti i sto ce americke kompanije tad najvjerovatnije traziti neke certifikate kao sto su za IT minimalno A+ ili jos bolje CCNA jer to kod njih prolazi k'o alva ko to ima. Sve zavisi od osobe koja se prijavljuje, kakvu skolu ima i iskustvo. Certifikati se mogu nabaviti za par mjeseci ucenja sto za one koji vole taj posao i nece biti poteskoca savladati premda je CCNA veoma opsiran i izgleda da se mora pripremati 6 mjeseci najmanje (tako kazu)
Najteze je "uci" u neku firmu (kao sto i sami znate) bez iskustva u radu sa amerima pa zato makar americki certifikat moze pomoci da se "otvore vrata". Dzaba ponekad budu sve nase skole i radno iskustvo ali ponekad stvarno treba imati i malo srece, sve je individualno
U ratnim zonama je to ipak malo drugacije...dodjes na bilo koji prvi posao i za 6 mjeseci stices pravo da apliciras na bilo koji drugi....e tu vec moze da pomogne nase znanje i iskustvo od prije i da se onda probere sta bi se stvarno moglo i voljelo raditi....

http://www.askedu.net/training_topic/k_CCNA_2.htm
Reply With Quote
Staro 10.02.2009, 16:07
Super Moderator

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Taji Prikaz poruke
Ko nece u rat ponovo ili nikako onda Dubai je super solucija samo sto je Dubai najteze i dobiti i sto ce americke kompanije tad najvjerovatnije traziti neke certifikate kao sto su za IT minimalno A+ ili jos bolje CCNA jer to kod njih prolazi k'o alva ko to ima. Sve zavisi od osobe koja se prijavljuje, kakvu skolu ima i iskustvo. Certifikati se mogu nabaviti za par mjeseci ucenja sto za one koji vole taj posao i nece biti poteskoca savladati premda je CCNA veoma opsiran i izgleda da se mora pripremati 6 mjeseci najmanje (tako kazu)
Najteze je "uci" u neku firmu (kao sto i sami znate) bez iskustva u radu sa amerima pa zato makar americki certifikat moze pomoci da se "otvore vrata". Dzaba ponekad budu sve nase skole i radno iskustvo ali ponekad stvarno treba imati i malo srece, sve je individualno
U ratnim zonama je to ipak malo drugacije...dodjes na bilo koji prvi posao i za 6 mjeseci stices pravo da apliciras na bilo koji drugi....e tu vec moze da pomogne nase znanje i iskustvo od prije i da se onda probere sta bi se stvarno moglo i voljelo raditi....

http://www.askedu.net/training_topic/k_CCNA_2.htm
Zavisi sta traze, ako im bas treba poznavalac Cisco, onda CCNA je velika prednost...medjutim, osim cisco strucnjaka, IT obuhvata daleko vise....tako da verujem da postoje poslovi i za onog ko to nema....ali svakako nije na odmet imati neke sertifikate.
Sto se tice Iraka i sl...ne zaboravite da ako bi radili za te kompanije, onda idete pod americkom zastavom tamo...sto predstavlja posebnu avanturu

Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja