ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Zelena Lutrija > Intervju (interview) - Ambasada

Intervju (interview) - Ambasada Pitanja vezana za dokumentaciju, specijalne slučajeve i pitanja tokom intervjua

Intervju (interview) - Ambasada » Interview DV2015 » Bitni linkovi
O drugoj koverti Lekarski pregled Ambasade Intervju Korisne informacije

Zatvorena tema

Thread Tools Display Modes
Staro 10.09.2015, 23:05
margos13 margos13 je offline
Stari vuk

Datum prijave: 05.05.2014
US lokacija: Las Vegas
YU lokacija: Beograd
Pošalji Skype™ poruku korisniku margos13
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik voja82 Prikaz poruke
Ima na stranim forumima dva identicna slucaja i ljudi su dobili vize, i pozvali se na jedan clan iz pravilnika za lutriju, koji je i meni britsimot poslao, a glasi ovako:9 FAM 42.33 N4.3 Errors in Choice of Country of Chargeability (CT:VISA-1478; 08-26-2010) If the entrant chooses the wrong country of chargeability at the time of the initial entry, the error will generally be disqualifying. However, if a DV applicant chooses a country of chargeability during DV registration that is within the same geographic region (one of the six) as the correct country of chargeability, and you determine that the applicant gained no benefit from his or her error, you may continue processing the application. Britsimon je takodje rekao da do ovoga nije smelo da dodje i da smo trebali da odma dobijemo vize jer nije u pitanju nikakva greska, sto pise i u tom clanu koji sam naveo.
Da, mislim da sam ovo negde pročitao pre par meseci. Ovaj propis (ili uputstvo) pisan je za konzule koji intervjuišu ljude koji su izvučeni na lutriji za zelenu kartu. U tom dokumentu jasno se vidi da je konzul koji je intervjuisao tvoju ženu i tebe, napravio grešku i da je trebalo da vam odobri vize (ali nije). Ono što je malo zabrinjavajuće to je šta sada ti u ovom kratkom periodu možeš da uradiš povodom greške konzula? Konzuli imaju mnogo velika ovlašćenja i oni paktično kroje sudbine ljudi na intervjuima. Konzul hipotetički može da ne odobri vizu nekome samo zato što mu se ta osoba ne sviđa ili slično (čak iako taj ispunjava sve uslove za vizu). Da si znao da će ti ova greška biti poblem, mogao si na intervju da poneseš otštampana pravila za konzule, pa da se pozoveš na taj član tog pravila i da ga štikliraš i predaš konzulu koji vas je intervjuisao (ali, nisi znao da ćeš zbog ove sitne greške imati problem na intervjuu). Obavezno pitaj BritSimon-a šta sada ti da radiš? Jasna su pravila i uputstva za konzule i jasno je da je konzul napravio grešku, ali to je sada manje bitno. Ono što je tebi bitno sada, to je šta sada ti da radiš. Da li da čekaš 17.09. ili bi možda trebalo da uradiš još nešto, a ne samo da čekaš. Ne znam, nisam pametan. Nadam se da si pametniji od mene i da ćeš ovo uspešno rešiti. Bilo bi nepravedno da ne dobiješ vizu zbog greške konzula (tj. zbog tvoje sitne greške u prijavi, a koju si ispravio naknadno) . Eto, ja mogu samo da navijam za tebe i da se nadam se da ćeš se radovati ovoga meseca. Još jednom, želim ti mnogo sreće.
24.03.2015. - Obaveštenje o datumu intervjua (2NL)
20.05.2015. - Obavljen lek.pregled (Smiljanićeva, BG)
27.05.2015. - Intervju (Beograd) - VISA APPROVED
02.06.2015. - Preuzet pasoš sa vizom
06.11.2015. - LPR (Beograd-Frankfurt-Houston-Las Vegas)
Staro 10.09.2015, 23:49
SEEUSAIC SEEUSAIC je offline
Super Moderator

Datum prijave: 22.04.2010
Nepromenjeno

Pre nego sto (ponovo) pocnemo da optuzujemo osoblje ambasade u Beogradu da ne zna svoj posao, kao i da shodno tome nagadjamo da li znamo bolje pravila DV procesa od njih, kratko podsecanje na neke jednostavne definicije ovog procesa: niste eligible na osnovu zemlje rodjenja ukoliko su vam roditelj i/ili roditelji u vreme vaseg rodjenja bili na privremenom boravku u toj zemlji (studiranje, privremeni poslovni ugovor, itd.). Ukoliko na taj nacin ne moze da se opravda nastala "greska", onda moze da se proba navedeno "izvuceni nije sebe doveo u prednost". Pitanje je da li to moze da se dokaze - da li su sanse izvlacenja (broj prijavljenih u odnosu na broj izvucenih) priblizno jednake za dve zemlje ili ne, imajuci u vidu da Srbija ima vise nego dupli broj izvucenih od BiH? Mozda osoblje samo gleda i najmanju gresku jer nemaju dovoljno viza za sve izvucene? U svakom slucaju srecno, ovde smo da pomognemo ne samo savetima i bodrenjem, vec i realnim sagledavanjem situacije. Ukoliko je potreban otvoreniji razgovor, Voja82 javite se privatnom porukom moderatorima.

Jos jedno podsecanje: SRBghost, otvoreno prvociranje moderatora nije pozeljno ukoliko zelite da pozitivno ucestvujete u konverzacijima na ovom Forumu. Kao sto smo objasnili u nekoliko navrata, prepucavanje je gubljenje vremena i sve distrakcije od osnovne namene ovog Foruma bice jednostavno eliminisane.
Staro 11.09.2015, 00:17
Stari vuk

Nepromenjeno

Očigledno je da je broj izvučenih iz Srbije mnogo veći od broja izvučenih iz Bosne i Hercegovine, ali zašto je to tako? Mislim da je razlog ovoga što iz Srbije ima više nego dvostruko veći broj prijava na lutriju, pa je i broj izvučenih više nego dvostruko veći. Broj izvučenih iz Albanije je višestruko veći od broja izvučenih iz Srbije, i ne mislim da je to zato što ljudi iz Albanije imaju prednost nad ljudima koji su rođeni u Srbiji. Mislim da je to zato što je broj lutrijskih prijava iz Albanije veći od 100.000, a broj prijava iz Srbije je oko 20.000 (naravno, ove brojke nisu konstantne, već se menjaju od godine do godine). Mislim (ali ne mogu da dokažem) da je svejedno iz koje se zemlje regiona EU osoba prijavljuje, tj. mislim da su šanse svima iz svih zemalja u istom regionu (EU) potpuno jednake (jer nijedna zemlja ne probija kvotu od 7% maksimalnog broja viza za jednu zemlju). Sa druge strane, šansa nekome iz regiona AF nije ista nekome iz regiona EU. Ponavljam, ovo je samo moje mišljenje, ali ovo ne mogu dokazati i mislim da niko to ovde ne može da dokaže. Ovo nije polemika i nije nikakav dokaz, ovo je moje lično mišljenje.
Staro 11.09.2015, 06:43
voja82's Avatar
voja82 voja82 je offline
Stari vuk

Datum prijave: 01.05.2014
US lokacija: Miami/FL
Pošalji Skype™ poruku korisniku voja82
Nepromenjeno

Ljudi opustite se. Kao prvo mi nismo ni pricali sa konzulom, ovo se sve desilo kada smo dosli na prvi salter, a to je sluzbenik nas covek, mi nismo ni predali dokumenta, samo nam je uzeo pasose i video "gresku", i covek je bio fer nije hteo ni da nam naplati vize da ne trosimo pare. Juce kada smo zvali ambasadu javio nam se isti taj sluzbenik, i znao je odma i ko smo i problem, i rekao je da ce sve biti OK najverovatnije, ali da on mora da ispostuje neku proceduru i to je jednostavno tako kako jeste. Meni je licno delovao kao da stvarno ima dobru nameru da nam pomogne i ja verujem da ce tako i biti. Nisam ja rekao da je covek napravio gresku i da ne zna zakon, mozda jednostavno nije smeo sam da donese takvu odluku i da nam odma odbri bize a bez da prethodno kontaktira KCC. Ja verujem da ce nas zvati i da ce se ovo sve na kraju pozitivno reisiti.
28.10.2013. Prijavili se na lutriju
01.05.2014. Izvuceni 2015EU00041xxx
19.05.2014. Poslali DS-260
21.08.2015. Lekarski pregled
09.09.2015. Intervju-pronadjena greska u prijavi
24.09.2015. Novi datum intervjua - VIZE ODOBRENE
30.09.2015. Preuzeti pasosi sa vizama
05.11.2015. Beograd-Rim-Majami
Staro 11.09.2015, 10:06
sanchez's Avatar
sanchez sanchez je offline
Drug član

Datum prijave: 19.04.2014
US lokacija: Miami, Florida
Nepromenjeno

Ja sam ove godine odbijen za J-1 vizu, nakon što sam prethodne dve godine dobio bez problema i znam koliko je jadan osećaj kada čekas nešto i glavom si već tamo a onda ti neko sa druge strane zatvori vrata zbog neke sitnice.

Naravno da je Lutrija druga stvar u odnosu na J-1, ali drago mi je zbog vas što su službenici u Ambasadi makar pokazali trunku razumevanja i ostali u kontaktu sa vama uz obećanje da će pokušati nešto, mislim da je to jako dobar znak i treba biti optimista do kraja, a u najgorem slučaju, ko zna zašto je to dobro. Glavu gore dok još uvek ima šansi, želim vam puno sreće!
DV2019 - HAS NOT BEEN SELECTED
DV2020 - HAS NOT BEEN SELECTED
DV2021 - HAS NOT BEEN SELECTED
DV2022 - HAS NOT BEEN SELECTED
DV2023 - HAS NOT BEEN SELECTED
DV2024 - Izvučen 318XX
Staro 17.09.2015, 14:09
joca zvoca joca zvoca je offline
Drug član

Datum prijave: 09.01.2014
US lokacija: New York
YU lokacija: Banja Luka
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik voja82 Prikaz poruke
Hvala vam svima ljudi zaista na recima podrske, znaci nam to puno. Desilo se sto se desilo, moramo da pokusavamo dalje, zvacemo svaki dan cisto da nas ne stave u neki fijoku i zaborave na nas slucaj. Toliko nadanja i cekanja, i eto na kraju jedna sitnica napravi problem. Ali to je greska samo u prijavi od oktobra 2013, u DS260 smo na to pitanje upisali ispravno....
Pozdrav voja82! Ne bih da budem bezobrazna i dosadna (citam toje postove od momenta kad je bilo gusto oko visine CN i hoce li biti ili ne taj intervju), koliko se sjecam 17. bi trebao rjesiti probleme nastale oko intervjua i samo zelim da posaljem rijeci podrske, mislimo na vas i nadamo se uskoro samo dobrim vjestima!
Veliki pozdrav!
12.11.2015. - ljekarski pregled
7.12.2015 - zakazan intervju - pozelenili
08.03.2016. - New York
Staro 18.09.2015, 07:08
SEEUSAIC SEEUSAIC je offline
Super Moderator

Datum prijave: 22.04.2010
Nepromenjeno

Zvanicno uputstvo za DV lottery je pre nekoliko dana dopunjeno i sada ukljucuje i slucajeve kao sto je Vojin - dodatno, mozete izabrati zemlju bracnog druga, ukoliko su vam sanse tako bolje. Nadamo se dobrim vestima od Voje i njegove porodice.

Sup.Mod.
Staro 18.09.2015, 10:07
Zoja Zoja je offline
Drug član

Datum prijave: 08.05.2015
Nepromenjeno

Moram da se javim ovde, Vojo pratim tvoj slucaj jos od frke sa visokim brojem. Nadam se da ce sve proci dobro i da cete stici do Amerike i krenuti u bolji zivot. Drzim vam palceve i nestrpljivo cekam da nam javis da ste pozeleneli!
Staro 18.09.2015, 16:28
Stari vuk

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik SEEUSAIC Prikaz poruke
Zvanicno uputstvo za DV lottery je pre nekoliko dana dopunjeno i sada ukljucuje i slucajeve kao sto je Vojin - dodatno, mozete izabrati zemlju bracnog druga, ukoliko su vam sanse tako bolje. Nadamo se dobrim vestima od Voje i njegove porodice.

Sup.Mod.
Izvinjavam se ali nisam shvatio da li je samo dopunjeno uputstvo za DV 2016 ili je izašlo novo uputstvo za DV 2017? Pogledao sam zvaničnu stranu i nisam video uputstvo za DV 2017.

U uputstvu za DV 2016 koje sam malo pre pročitao stoji da ako niste rođeni u zemlji koja se kvalifikuje za DV lutriju, možete izabrati zemlju bračnog druga ako su u prijavi na lutriji navedena oba bračna druga, pa ako vam se odobri DV, onda oba bračna druga moraju istovremeno ući u Ameriku. Dakle, ako sam dobro shvatio, može se navesti zemlja bračnoga druga samo ako ste rođeni u zemlji koja se ne kvalifikuje za DV lutriju, a to nije Vojin slučaj. U Vojinom slučaju, i on i njegova supruga rođeni su u zemljama koje se kvalifikuju za lutriju, tj. u ovom slučaju ne sme se navoditi zemlja bračnoga druga (u Vojinom slučaju postoji greška na prijavi i navedena je pogrešna zemlja - to je činjenica). Sreća u nesreći je što su obe zemlje u EU regionu, pa može da mu se odobri viza ako....itd...(ali, može i da mu se ne odobri).
Ponovo sam pročitao tvoj prethodni post na ovoj temi (sada malo pažljivije) i bojim se da si možda bio u pravu tada, tj. moguće je da više nema slobodnih viza (tj sve vize su podeljene) i da su Voju vratili zbog toga. Videćemo, nadam se da nije baš taj slučaj, ali ovo nije isključeno.

NARAVOUČENIJE za sve koji se prijavljuju: Pažljivo pročitajte i proučite uputstvo za lutriju pre nego što se prijavite i pažljivo popunjavajte prijavu na lutriji i nemojte praviti glupe greške. Obavezno odradite print screen-ove obrasca prijave i ako vas izvuku, ponovo još jednom proverite šta ste upisali na prijavi za lutriju i da li postoje greške, itd... Ako naknadno primetite grešku, možda je možete ispraviti, a najgore je da ništa ne učinite jer niste ni svesni da ste napravili grešku. Nemojte da vas odbiju za vizu zbog neke sitne greške ili zbog vašeg nerazumevanja.
Česta greške: (koja se ponavljaju iz godine u godinu) je:
- upisivanje ime oca u polju middle name. Ime vašeg oca nije vaše srednje ime, vi nemate srednje ime (najčešći slučaj na našim prostorima) i ovo polje treba da ostane prazno - uočio sam više postova o ovoj grešci, a ljudi shvate tu grešku tek kada krenu da popunjavaju DS 260.
- Country of elegibility nije zemlja u kojoj živite i u kojoj imate državljanstvo, to je (po pravilu) zemlja u kojoj ste rođeni i nebitno je gde živite i čije državljanstvo posedujete. Postoje izuzeci od ovoga pravila, tj. Country of eligibility može biti i neka druga zemlja (zemlja rođenja roditelja ili bračnog druga), ali,to su izuzeci koje treba koristiti samo ako morate i ako to možete (npr. ako ste rođeni u Meksiku ili sl...).
Staro 18.09.2015, 17:05
voja82's Avatar
voja82 voja82 je offline
Stari vuk

Datum prijave: 01.05.2014
US lokacija: Miami/FL
Pošalji Skype™ poruku korisniku voja82
Nepromenjeno

Ovde se bas digla prasina Vidite, sluzbenik je rekao da su za mene u suprugu obezbedjene vize, ali njena viza ima srpski broj. Ove nedelje smo se culi dva puta ambasadom, receno nam je da ono prvo sto su hteli da mojoj suprugi daju bosanski broj vize ne moze, i da ce da urade tkz. Crossharge i da joj ostave ovaj broj vize koji je njen. Danas smo se culi sa ambasadom, sluzbenik je rekao da je imaju veliku guzvu i da cemo se cuti u ponedeljak ali da bi trebalo da sve bude ok. E sad videcemo, sta ce biti...ocigledno ce ovo biti agonija do zadnjeg dana.
28.10.2013. Prijavili se na lutriju
01.05.2014. Izvuceni 2015EU00041xxx
19.05.2014. Poslali DS-260
21.08.2015. Lekarski pregled
09.09.2015. Intervju-pronadjena greska u prijavi
24.09.2015. Novi datum intervjua - VIZE ODOBRENE
30.09.2015. Preuzeti pasosi sa vizama
05.11.2015. Beograd-Rim-Majami
Zatvorena tema

Pravila pisanja