ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Status nakon braka sa Americkim drzavljaninom. » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Staro 30.08.2016, 22:18
karaburac karaburac je offline
Član
 
Datum prijave: 21.07.2012
US lokacija: South Carolina.
YU lokacija: Belgrade
Poruke: 6
Red face Status nakon braka sa Americkim drzavljaninom.

Dobar dan ili dobro vece. U Juznoj Karolini je 5 popodne poprilicno sam nov i listao sam forum dosta ali posle razgovora sa cimerkom nije mi bas jasno kakav bi status dobio posle braka. Dakle 2 godine imam devojku koja je Americki drzavljanin. Prvi put smo se upoznali prosle godine. Bili smo 2 nedelje zajedno pa sam se vratio za Srbiju posto sam tada radio na kruzerima i imao ugovor koji me ceka. Nakon zavrsenog ugovora krajem Maja opet sam dosao ovde kod devojke sa turistickom vizom. Znaci ovde sam evo 3 meseca i nedelju dana. Vereni smo i zanima me kakav status dobijam kad se uzmemo i predam sve dokumente? Da li dobijam neku vrstu vize na neodredjeno vreme ili se dobija odma kondiciona zelena karta. Imam cimerku koja se udala za Egipcanina na isti nacin i u braku su 6 godina i on jos nema ni kondicionu zelenu kartu sto mi je jako cudno. Brak je pravi znaci nikakve kombinacije. Palo mi je napamet mozda da je za njega teze sve ovo posto je musliman i iz vrlo nestabilne zemlje, doduse i ona mi je isto to rekla i veruje da je zbog toga. Da li je neko voljan da pojasni proces nakon braka u ovom slucaju ili jos bolje ako ima nekog ko je imao slicno iskustvo. Da iskren budem pomalo me plasi ova varijanta sa dolaskom kao turista i onda menjanje statusa,jedino sto mi uliva samopouzdanje da kad dodje do intervijua nema sta da krijem posto se stvarno volimo ali opet treba to dokazati imigracionom koji te gleda kao broj.
Reply With Quote
  #2  
Staro 30.08.2016, 22:45
Magelan's Avatar
Magelan Magelan je offline
Super Moderator
 
Datum prijave: 28.04.2010
US lokacija: Manhattan, New York; Spartanburg, South Carolina
YU lokacija: Mladenovac, RS; St. George's, Grenada
Poruke: 1 197
Nepromenjeno

Kada posaljes potrebna dokumenta za promenu statusa to ide ovim redom:
- prvo stigne pismo da su dokumenta primljena i dobijes case number
- sledeca koverta je poziv za biometrijske podatke (otisci i fotka) u lokalnoj imigracionoj kancelariji. Ovo obicno bude nekih mesec dana nakon slanja dokumenta
- uvek postoji mogucnost da u nekom momentu iz konzularnog centra posalju jos jednu kovertu gde eventualno mogu da zatraze dodatna dokumenta.
- nakon davanja otisaka stize koverta sa datumom intervjua u imigracionom na koji treba da se pojavis sa suprugom. Datum intervjua obicno biva 3-6 meseci nakon slanja dokumenta, a to sve zavisi od guzve u lokalnom imigracionom ofisu koji je zaduzen za taj deo drzave u kom se nalazis.
- isto tako nakon otisaka stize koverta sa radnom dozvolom. Sa radnom dozvolom vec mozes u SSA po socijalni i nakon dobijanja socijalnog u DMV po vozacku dozvolu. Radna dozvola vazi dok ne dobijes GC.
- nakon uspesno zavrsenog intervjua u roku od 90 dana dobijas zelenu kartu. Vrlo cesto plastika stigne vec sledece nedelje u koverti na kucnu adresu.
- prva zelena karta dobijena ovim putem vazi dve godine i uslovna je.
- nakon 21 meseca, imas "prozor" od 90 do isteka uslovne zelene karte da ponovo podneses potrebna dokumenta kako bi dobio drugu zelenu kartu. Tada uglavnom nema intervjua i samo u jednom momentu dobijas drugu zelenu kartu koja je stalna i vazi 10 godina.

Datum na zelenoj karti je datum intervjua u imigracionom, ne od datuma vencanja. Sat startujes tada i od tog momenta se broje meseci za stalnu zelenu kartu, a nakom toga i za drzavljanstvo.

33 meseca nakon intervjua i dalje u braku, imas mogucnost da podneses zahtev za drzavljanstvo.
__________________
In US since 02.02.2010.
Reply With Quote
  #3  
Staro 31.08.2016, 03:12
karaburac karaburac je offline
Član
 
Datum prijave: 21.07.2012
US lokacija: South Carolina.
YU lokacija: Belgrade
Poruke: 6
Nepromenjeno

Magelan komsija hvala puno na kratkom i detaljnom odgovoru. Srocio si ga u detalj, sad mi je donekle lakse i znam sta me ceka
Reply With Quote
  #4  
Staro 31.08.2016, 11:24
Khnum Khnum je offline
Član
 
Datum prijave: 19.05.2013
Poruke: 12
Nepromenjeno

Zdravo svima,

Zamolio bih za pojašnjenje - "33 meseca nakon intervjua i dalje u braku, imas mogucnost da podneses zahtev za drzavljanstvo."

Da li to znači da zahtev za državljanstvo može da se podnese i pre isteka od 5 godina boravka u US? Ako sam dobro shvatio, uslov je da se sa GC bude u US 5 godina i da se ne prave izlasci duži od 6 meseci, tj. da se ukupno bude u US 30 meseci u tih 5 godina, ali da ne može da se npr. posle 30 meseci (ako se npr. ne izlazi uopšte iz US za vreme tih 30 meseci) podnese zahtev za državljanstvo jer nije ispunjen uslov od 5 godina.

Možda grešim, pa bih zamolio za pojašnjenje.

Hvala puno!

Pozdrav
Reply With Quote
  #5  
Staro 31.08.2016, 13:43
Magelan's Avatar
Magelan Magelan je offline
Super Moderator
 
Datum prijave: 28.04.2010
US lokacija: Manhattan, New York; Spartanburg, South Carolina
YU lokacija: Mladenovac, RS; St. George's, Grenada
Poruke: 1 197
Nepromenjeno

Brak je izuzetak. Imas pravo na drzavljanstvo nakon 3 godine od intervjua, odnosno kada se navrsi 33. mesec od intervjua (90 dana pre te 3. godisnjice od intervjua).
__________________
In US since 02.02.2010.
Reply With Quote
  #6  
Staro 31.08.2016, 14:11
Khnum Khnum je offline
Član
 
Datum prijave: 19.05.2013
Poruke: 12
Nepromenjeno

Hvala puno na pojašnjenju i brzom odgovoru.

Veliki pozdrav
Reply With Quote
  #7  
Staro 06.10.2016, 16:51
karaburac karaburac je offline
Član
 
Datum prijave: 21.07.2012
US lokacija: South Carolina.
YU lokacija: Belgrade
Poruke: 6
Nepromenjeno

Magelan imam jos jedno jako vazno pitanje za tebe. Poceo sam polako da panicim posto sam se ozenio ali i dalje skupljam papire da predam za I-130, I-485 form a panicim posto mi datum legalnog boravka kao turista istice krajem Novembra....zena treba da izvadi potvrdu za takse i moramo da otvorimo zajednicki account u banci ali da skratim pricu sve ovo kad posaljemo bice verovatno kraj Octobra ili pocetak Novembra ako bog da ali to znaci da mi ostaje mesec dana legalnog boravka po vizi. Ocekujem da ce proces da traje nekoliko meseci kako si naveo sto znaci da cu biti ilegalno posto ce mi viza isteci. Da li to vuce neku kaznu ili sam i dalje u legalnom procesu???
Iskreno prestao sam mirno da spavam zbog svega ovoga cak sam poceo da razmisljam da se vratim posto necu da budem u ilegalnom statusu...
Reply With Quote
Odgovori

Thread Tools
Display Modes

Pravila pisanja
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Uključeno
Smajliji: Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML kod je Isključeno
Pređi u forum

Similar Threads
Tema Pokretač teme Forum Odgovori Poslednja poruka
Vencanje sa Stranim Drzavljaninom Nakon Izvlacenja newpain01 Prijava na Lutriju 4 05.05.2015 20:01
Iseljenicka viza za porodicu da li je moguca bez rodbine,posla,braka u Americi joga Stare teme 22 21.10.2012 18:10
Sklapanje braka izvan SAD-a bukusch Stare teme 6 08.01.2012 08:56
Status check buck Prva koverta 11 17.11.2009 08:04
Status po dolasku u USA... indeks Stare teme 22 07.11.2009 22:11

Newsletter E-mail:
Name:

Newsletter sent using Email Marketing Software by ActiveCampaign

Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 08:30.


Copyright ©2005 - 2019, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.