![]() |
|
|
Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira... |
Vodič za emigrante » Troškovi pre polaska u SAD » Bitni linkovi | ||||
Početak u USA | Stan | Posao | Kola (Automobil) | Osiguranje |
Porez | Dešavanja | Naša mesta | Putovanja | Avionske karte |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() ![]() Nazalost, to je jedna od neizbeznih pojava po sistemima gradskog prevoza u USA - mnostvo psihijatrijskih slucajeva i beskucnika koji maltene zive u autobusima/vozovima gradskog prevoza. Imanje/nemanje auta tj. oslanjanje na resurse gradskog prevoza u USA je jedna od stvari koju nije lako docarati novim imigrantima. Niti je ovo Uzice, niti Mladenovac... Tesko je, cak i nemoguce napraviti paralelu sa USA gradovima. Razdaljine su tolike da je suludo praviti poredjenja. U smislu, voziti bicikl do posla ili do supermarketa od Gorjana, Krcagova, Turice do centra Uzica ili Velike Ivance i Pruzatovca do Mladenovca je sulud pojam. E tako je u US. U vecim gradovima to je minimum neki prosek razdaljina koji predjes do posla ili prodavnice a da pri tom ne mrdnes iz istog grada. Mozda poredjenje zvuci previse plasticno, ali to je otprilike red velicine... |
|
|||
|
|||
![]()
Npr. Moj prvi Walmart je od kuce oko 9 km. Costco 11.5 km. Ali sve i da odes biciklom, kako ces da nosis hranu? Nema ovde kupovine svaki dan nego odes jednom u nedelju - dve. Do prodavnice i nazad nesto vise od puta Uzice - Pozega. A usput lep deo, sumljiv deo i tako u nedogled, cesto bez pesacke staze...
By the way - U Z. Lafajetu smo bili takvi entuzijasti da jesmo isli biciklom u Walmart. Ali kondicije radi. 6 km u jednom pravcu kroz totalno sigurne delove i to biciklistickom stazom. Ali u sred bela dana naravski. I ne uvek. Vidis na mapi tamno zeleno - tu svuda imaju staze za bicikle. ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
I to sve u West Lafayette, IN. A sta tek da kazemo o vecim gradovima
![]() Dosta ljudi se zanese cinjenicom da dosta gradova u USA ima metro sistem. Medjutim, kad malo zagrebes ispod povrsine dodjes do zakljucka da vecina tih gradova ima jednu-dve, maksimalno tri linije metroa koje bas i nisu od neke pomoci. Odozgo sto niti metro niti autobusi funckionisu 24/7... |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
DV2013 - HAS NOT BEEN SELECTED DV2014 - HAS NOT BEEN SELECTED DV2015 - POGODAK ![]() ![]() 28.10.2013. Prijavili se na lutriju 01.05.2014. Izvuceni 2015EU00041xxx 19.05.2014. Poslali DS-260 21.08.2015. Lekarski pregled 09.09.2015. Intervju-pronadjena greska u prijavi 24.09.2015. Novi datum intervjua - VIZE ODOBRENE ![]() 30.09.2015. Preuzeti pasosi sa vizama ![]() 05.11.2015. Beograd-Rim-Majami |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Po meni, auto je neophodan, ali opet, moje licno misljenje. Koliko poneti - sto vise to bolje. U krajnjoj liniji sve sto pretekne moze da stoji na stednom racunu. Nismo svi isti. Neko ce se zadovoljiti stanom u losijem kraju sa jeftinijom stanarinom u CHGO. Nekome ce trebati malo vise ukoliko se opredeli za NYC ili LA. Onaj ko krene u NYC bar ne mora da misli o autu... Dosta je faktora koji uticu na pocetni ceh... |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() ![]() ![]()
Prva Prijava za DV 2017 - Nista Druga Prijava 30.Oktobar 2016 2.May.2017 -Selected ![]() Case Number : 2018EU000091** DS 260 poslat 30 Maja 2017. Lekarski pregled : 01.02.2018. Interview : 07.02.2018. (odlozen za Mart) My Greeeeen Day : 12.Mart 2018. ![]() Viza u Pasosu : 16.Mart 2018. ![]() Landed in Boston 26.06.2018. ![]() |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
DV-2015 - prvi put, 2 prijave - IZVUCENI 22.05.2014. - popunjeni formulari 19.02.2015. - lekarski 24.02.2015. - intervju/odobrene vize/Administrative processing 26.03.2015. - konacno stigli pasosi (sa vizama) 28.03.2015. - kupljene karte 24.06.2015. - NYC resident ![]() 01.04.2016. - Garden State |
|
|||
|
|||
![]()
Ko dolazi u CA nek ne pomislja bez auta, jedva se funkcionise i sa njim koje su guzve ponekad, a bez nikako.
![]() Ja sam u RS imao posao preko puta kuce u kancu, sad na jedan posao putujem kolima 7 min na drugi 20ak AKO nije guzva. Koja promena, a? ![]() Upravo mi pise devojka koja je od mene kupila auto da ne moze da prodje tehnicki jer sam mu ja ugradio xenone i mora da nadje kuku da mu stavi jer je sa istom uvezen?!?! Cuo sam i da je gorivo otislo u pm. Jao majko rodjena, nedostaju mi drugovi i porodica, ali drzava ni najmanje. Zao mi je ljudi koji i dalje trpe svakojake gluposti u dragoj nam domovini. |
![]() |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |