ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Školovanje u USA - lični primer » Bitni linkovi
Uspešan početak Školovanje u USA Vrste školi Stipendije Učlanite se

Odgovori
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Staro 11.10.2008, 10:18
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer
 
Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Poruke: 1 266
Nepromenjeno Školovanje u USA - lični primer

Pitana sam nekoliko puta o skolovanju u Americi, i stvarno se nekako osecam lose sto zbog svog skolovanja jel’te nikako da nadjem vremena da napisem nesto vise o tome. Pitanja sam dobila sa vise strana, te umesto da odgovaram na private ja resila da napravim ovakav post a na specificna pitanja cu odgovoriti emailom. Odmah da se ogradim: ovaj post je za one koji sa skolovanjem ovde pocinju od pocetka i ne odnosi se na verifikacije stecenih diploma u Srbiji (medicina, advokatura, farmacije) jer ja sa time nisam toliko familiar i za te slucajeve bih morala da konsultujem ljude koji sa time imaju iskustva. Ovo je za one koji nisu zavrsili fakultete u Srbiji, ili su zapoceli skolovanje a nisu zavrsili ili imaju vise skole koje ne mogu da se verifikuju ovde. Takodje, necu da iznosim nikakve ekvivalencije jer sve iznad srednje skole ja ne mogu da napravim ekvivalentnim bez obzira kako se bukvalno prevode diplome za visa purposes. Takodje mozda pomesam ponegde redosled te se unapred izvinjavam. Ja cu pisati ovom prilikom o AA i BS diplomama, i necu se toliko osvrtati na sertifikate - tu odmah da napomenem da se ovde ceni i vrednuje svaki zavrseni ispit, seminar i bilo koji vid dodatne edukacije bez obzira da li vodi ka diplomi ili ne.

Prvi uslov da nastavite sa skolovanjem je aplikacija. Na college dobijate AA (Associates of Art) diplomu koja moze da bude transferable u svrsi daljeg skolovanja (bice objasnjeno kasnije) ili sa zavrsenom strukom (major). Za Public College se radi placement test koji ima svrhu da dokaze vas nivo znanja iz engleskog i iz matematike da bi se znalo koji vam je pocetni ispit. Placement test ne moze da vas diskfalifikuje ni u kom slucaju ali moze da vam produzi skolovanje ako ste po rezultatima testa nize na lestvici i moguce je da pre nego sto pocnete da polazete ispite koji su na akademskom nivou morate prvo da prodjete one koji su na srednjeskolskom nivou. Kod Univerziteta je drugacije – aplikacija podrazumeva rezultate na SAT testu, personal essay i interview sa komisijom. Moze da se desi da po rezultatima testa niste konkurentni sa ostalim aplikantima jer je broj studenata ogranicen. Ukoliko se desi da ne bude primljeni iz prvog pokusaja, mozete probati na drugom Univerzitetu, ili sacekati sledeci semester ili da pocnete sa college i nakon odredjenog broja bodova da se prebacite na University. Razlika u ceni je takodje drasticna pa je i to dodatni razlog sto se sve vise studenata odlucuje da sve lower division predmete (koji su isti i za Universitet i za college, general education i pocetni ispiti iz struke) ipak zavrse na college i da onda te predmete transferuju na Univerzitet. Note: sve visokoskolske intitucije imaju uslov da ste resident (da zivite u toj state godinu dana). U suprotnom, cena je daleko visa, takozvana non-resident tuition koju placaju i international students.

Nesto o finansijskoj pomoci: svi studenti koji nemaju dovoljno novca za skolovanje imaju pravu na izvesne vidove finansijske pomoci. Nakon prijavljivanja takse, podaci o income se prijavljuju preko aplikacije na www.fafsa.com. Na osnovu parametara se odredjuje kolika vam je financial need i na osnovu broja bodova mozete dobiti pespovratni grant koji pokriva skolarinu, stan, i knjige (napomena: ako se doselite u avgustu, vas prihod ce biti skoro nista, sto znaci da su vam za sledecu godinu studiranja skoro zagarantovani uslovi da cete dobiti finansijsku pomoc. Resident status takodje ispunjavate za septembar pa mozete da se upisete u fall semester. Dakle, bez obzira kao sto vec rekoh na nekom od postova, bez obzira sto zaradite ispod sume koja je obavezna za prijavljivanje poreza, to obavezno uradite da bi ste mogli da dokazete prihode ukoliko konkurisete za bilo kakve benefits koje su uslovljene niskim primanjima). Ukoliko imate malo vece prihode, mogu da vam ponude pomoc u vidu posla na college/university a takodje i BOG waiver koji daju guverneri i oslobadjaju vas placanja tuition. Takodje, prve dve godine skolovanja mozete da prijavite na taksu troskove za skolovanje do $2000 (Hope credit) koji se odbija od osnove za taksu 1:1 a posle toga neograniceni broj godina Life Earning Credit, koji vam odbija od osnovice za taksu 1:5. Svaka skolska institucija obezbedjuje jednkratne scholarships i do $2000 za koje konkurisete pisuci eseje i slicno. Svaki college/university ima na svom sajtu podatke o ponudjenim scholarships, iznos u novcu i koliki je GPA (prosek) potreban da bi se konkurisalo i koji su ostali uslovi konkursa.

Svaki college/university ima drugacije planove skolovanja ali su prilicno slicni. Ja cu opisati svoj slucaj. Ja sam pocela na Santa Monica College, izbor je bio da zavrsim za AA degree bez major, AA with major ili transferable degree (SMC ima ugovor sa UCLA i CSU o medjusobnom priznavanju ispita – IGETC). Ja sam resila da zavrsim poslednja dva evo i zasto: da uradim neophodne ispite za transfer ako iz nekog razloga prekinem skolovanje na university, svi bitni ispiti ne vaze nakon tri godine od polaganja ako nisi aktivan student (engleski, matematika, science). Odlucila sam da je bolje da dobijem jednu diplomu pa da guram dalje. Evo kako je to kod mene islo, ali svako moze da napravi svoj plan.

IGETC uslov za transfer:
- prva oblast: English Communication, obavezna tri ispita, ne postoji election: English 1 (English Composition), English 2 (Literature/Critical thinking), Oral Communications (Public Speaking)
- druga oblast: Mathematical Concepts, elective, obavezan jedan ispit, ali zbog requirement za akademski level i druge science ispite mora da se zavrsi minimum 3 ako ne i vise: Math 22 (College Algebra), Math 31 (College Geometry), Math 2 (Pre-calculus)
- treca oblast Arts and Humanities, elective, obavezna 3 ispita sa minimum 1 iz svake oblasti: Art - Art 1 (History of Art), Music 1 (klavir), Humanities - History 2 (History of Western Civilization after 1600)
- cetvrta oblast Social and Behavioral Sciences, minimum 3 ispita iz minimum 2 discipline, elective: Communication 1 (Mass media Communication), Political Science 2 (International politics), Political Science 2 (Comparative Politics)
- peta oblast Physical and Biological Science, minimum 2 ispita iz svake oblasti po jedan, i jedan ispita mora da ima lab, elective: Human Anatomy 1, Physics 6
- sesta oblast Foreign Language, minimum jedan ispit, elective: Spanish 1
CSU Graduation requirements (ja se transferujem tamo)
- Political Science 1 (Constitution)
- History 11 (American History after 1865)
AA requirements - IGETC plus:
- Global Citizenship requirements 1 ispit: Communication 10 (Race and Gender)
- Major Film: Film 1 (Film Appreciation – Introduction to Cinema), Film 2 (History of Motion Pictures), Film 5 (Film and Society), ET 61 (History of Animation), Film 6 (Women in Film), Film 20 (Intermediate Screenwriting), Film 21 (Advanced Screenwriting)

CSU Business Administration/Finance requirements – svi uslovi za transfer mogu sa jedne institucije na drugu mogu da se pronadju na www.assist.org :
- Accounting 1
- Accounting 2
- Business Law
- Business Communication
- Business Applications
- Microeconomic
- Macroeconomics
- Investment
- Statistics

Eto ja gledam da spojim ono sto volim Film (radila u medijima 8 godina u Srbiji) i ono u cemu sam dobra bez prevelikog napora (finansije) Trebalo bi da se transferujem na CSU sledece godine, na osnovu proseka mogu da konkurisem za ubrzano studiranje (predavanje svakog utorka, polaganje ispita svake druge subote, tempo 2 ispita svaka dva meseca, ispadam iz programa ako mi prosek padne ispod srpske devetke (80% ovde), dobijam BS za 18 meseci sa letnjim semestrom pauze. Prosek se ovde drugacije racuna: A(preko 90%/10 u Srbiji), B (80%-90%/9u Srbiji), C (70%-80%/8 u Srbiji, ne zadovoljava akademske parameter, prodjes na college, tesko da cete primiti University), D (60%-70%, ovo je blagi uzas otprilike/7 u Srbiji), F (failed, ispod 60%, 6 u Srbiji). Svaki ispit ima od 3 do 5 units, A/B/C/D/F nose 4/3/2/1/0 bodova retrospectively. Prosek GPA se racuna broj unita puta broj bodova podeljeno sa brojem unita. Maksimalan GPA je 4.0 – ako tri semestra imate prosek iznad 3.0 dospete na Dean’s list, ako tri puta budete na listi i prosek vam je veci od 3.0 diplomirate sa honors i to vam pise na diplomi. Ako vam je prosek iznad 3.0 pozivaju vas u clanstva (Phi Theta Kappa i slicno). Ako dobijete D imate pravo da ponovite ispit, ako vam prosek padne ispod 2.0 idete na probation jedan semestra i to vam pise na svedocanstvu ali nastavljate sa ispitima, ako ne popravite prosek sledeceg semestra budete suspendovani i udaljeni sa college, onda vas vrate na predavanja i ako tog semestra ne popravite prosek za trajno ste ispisani sa tog college i ostali u istom sistemu nece da vas prime na skolovanje. Sve vreme imate counseling i tutorship. Imate pravo da odustanete od ispita do odredjenog roka, posle toga vam stoji W na svedocanstvu. Vecina Univerziteta nece da vas primi ukoliko imate W na vise od 15% ispita. Dakle, plan predmeta se razlikuje mada ne bitno, sve ostalo je prilicno isto.

Cena unit na public college je $20 (ovde), na univerzitetu su razlicite cene po semestru, krece se od $800 do $20,000 po semestru zavisno od elitnosti Univerziteta (dental school na UCLA je recimo $22,000 po semestru, JD $16,000, Marshal School USC $34,000 godisnje, Andersons UCLA $38,000).

E sad, ja to zavrsih sa sve poslom (social life ravan nuli) ali moze se… a i posle neka mi neko tupi na raznoraznim B92 forumima (cije ja vesti inace jedino uvazavam ali komentari citalaca bas umeju da budu glupavi) i Blic komentarima kako su Ameri glupi i kako je americko skolovanje nula u odnosu na srpsko – nisam imala nijednog profesora koji je imao manje od Masters diplome, vecina sa PhD i skoro 70% radi i na UCLA, ili USC…pa posle neka mi neko zameri sto se zestim na takve komentare. Inace odnos poslodavca – nisam imala problema da izadjem ranije zbog ispita, nakon diplomiranja dobila sam povecanje plate, sada mi nude refund za troskove, kad zavrsim ocekujem bolju poziciju i unapredjenje… eto, nadam se da ovo ne zbunjuje previse. Odgovaram na sva pitanja, onima koji imaju zivaca da sve ovo procitaju ha ha izvinjavam se na greskama jer stvarno ne mogu da se vracam nazad da proveravam pravopisne i gramaticke greske… ne vidim vise na oci, pola dva je ujutro lol

Last edited by Zana; 24.01.2009 at 09:44. Razlog: Napravila citkije :)
Reply With Quote
  #2  
Staro 11.10.2008, 10:42
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer
 
Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Poruke: 1 266
Nepromenjeno kratki Dodatak

E, moj Miloshe sto limitira edit na 15 minuta grdan lol samo da dodam, pre svih ispita gore, zavrsava se ESL deo, kod mene je to bilo dodatna 3 ispita ESL 11B, ESL 21A i ESL21B. Ako vam je odlican engleski onda ovo i moze da se preskoci, ako je solidan ne savetujem isto dakle ESL obavezno, a nekima mozda bude potrebno vise ESL casova i plus ne akademski regulan engleski (English 84, English 54 koji su gramatika, citanje i pisanje...). Isto vazi i za matematiku... E sad stvarno idem da spavam!
Reply With Quote
  #3  
Staro 11.10.2008, 11:33
landlord's Avatar
landlord landlord je offline
Amer
 
Datum prijave: 21.05.2008
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Sarajevo, B&H
Poruke: 1 163
Nepromenjeno

Zana, ja ti dajem sve 10-tke iliti ga A-s na tvoj post..
Molim te.. bilo bi veoma lose da odgovaras.. na private ljudima vezano za ovu temu.. jer se ovo tice velikog broja ljudi koji namjeravaju ici u USA i to ne samo nas sreckovica koji su dobili Green Card na lutriji nego i onih koji imaju namjeru otici samo da studiraju tamo...

Ovo je do sada najbolji post koji sam procitao na ovu temu.. a vjerujte da sam ih dosta procitao.. po raznoraznim forumima.. sto domacim sto stranim..

Svaka cast Zana jos jednom.. i da ti ne spamam vise temu... neka ljudi pitaju sta ih interesuje..

Poz
__________________
2009EU00018xxx
22.04.2008 - koverta iz Kentuckyja poslana na moju adresu
21.05.2008 - dobio prvu kovertu
26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom
29.5.2008 - dobili su moju kovertu
04.2.2009 - stigla druga koverta
19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled
26.2.2009 - AOS stigao
13.3.2009 - zakazan intervju
17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio
_____________________________________

U Americi od 24.05.2009.
Reply With Quote
  #4  
Staro 11.10.2008, 13:41
jelenche's Avatar
jelenche jelenche je offline
Drug član
 
Datum prijave: 10.03.2008
US lokacija: Chicago
YU lokacija: Beograd
Poruke: 45
Red face

zana svaka ti cast, i hvala ti puno na ovom postu
ako imas vremena napisi jos koji, kako se zivi tamo...
cisto da znamo sta nas ceka....
veciti optimista...
ja tek ove godine ucestvujem na lutriji...
Reply With Quote
  #5  
Staro 11.10.2008, 15:00
D$D's Avatar
D$D D$D je offline
Stari vuk
 
Datum prijave: 10.09.2008
US lokacija: Chicago,Wheaton IL
Poruke: 123
Nepromenjeno

Spavas li ti ikada?
Ajd, da se slozimo,ovo je bilo tacno u sredinu.
Pozdrav....
Reply With Quote
  #6  
Staro 11.10.2008, 16:20
wingreen's Avatar
wingreen wingreen je offline
Stari vuk
 
Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: Florida
YU lokacija: Srbija
Poruke: 344
Nepromenjeno

Zana hvala puno na ovom postu!
__________________
2009EU000237xx
15.05.2008. stigla prva koverta
23.05.2008. vracena nazad u KCC
26.03.2009. stigla druga koverta
15.05.2009. zakazan intervju
14.05.2009. obavljen lekarski
15.05.2009. odobrene vize
18.05.2009. podigli vizirane pasose
02.09.2009. Stigli u USA
Reply With Quote
  #7  
Staro 11.10.2008, 17:04
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer
 
Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Poruke: 1 266
Nepromenjeno

Hvala narode lol ima tu jos detalja popunicu jos ali prvo moram da nadjem snage da vidim sta sam propustila ha ha D$D, eto vidis spavam u proseku 5 sati dnevno, vikendom malo duze - ali oceigledno ne i ovog lol Resila da imam "zenski dan" - sisanje, farbanje, manikir, pedikir, kozmeticar, rucak sa prijateljicom, posle toga gym i ne mogu sve da stignem ako spavam. Nemam na cemu drugom da kratim sem na spavanju. Dakel ovako ide godinama, spavanje 5 sati, posao, "druzenje" sa muzem sat vremena Kafa, opustanje, razmisljanje niocemu ozbiljnom plus eyewitnes news u 5 i world news u 6, onda ucenje, 3 puta nedeljno gym, tv, internet, tusiranje i opet spavanje. Vikendom sve isto osim posla plus malo duze spavanje, druzenje sa ljudima, kupovina, spremanje kuce, pranje vesa, kuvanje za celu nedelju i malo relaxation, obavezno bioskop... Amerika, sta ces - navikne se covek....
Reply With Quote
  #8  
Staro 11.10.2008, 18:11
wingreen's Avatar
wingreen wingreen je offline
Stari vuk
 
Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: Florida
YU lokacija: Srbija
Poruke: 344
Nepromenjeno

Uuuu, kakav li ce ti tek biti raspored kad stignu deca
__________________
2009EU000237xx
15.05.2008. stigla prva koverta
23.05.2008. vracena nazad u KCC
26.03.2009. stigla druga koverta
15.05.2009. zakazan intervju
14.05.2009. obavljen lekarski
15.05.2009. odobrene vize
18.05.2009. podigli vizirane pasose
02.09.2009. Stigli u USA
Reply With Quote
  #9  
Staro 12.10.2008, 00:03
Veronika's Avatar
Veronika Veronika je offline
Drug član
 
Datum prijave: 25.06.2008
US lokacija: Croatia
Poruke: 89
Nepromenjeno

Ovakav ritam i ovdje vec duze vrijeme traje ,a da ne govorim o ritmu u Londonu ili slicnom gradu...Tako da po mnogocemu smo vec zapad...
Reply With Quote
  #10  
Staro 12.10.2008, 00:46
Olivera's Avatar
Olivera Olivera je offline
Stari vuk
 
Datum prijave: 05.07.2008
US lokacija: Scottsdale, AZ
YU lokacija: Skopje, Macedonia
Poruke: 172
Pošalji MSN poruku korisniku Olivera Pošalji Skype™ poruku korisniku Olivera
Nepromenjeno

Uuuuuu... bre Zanice al si se ti raspisala pre spavanja. Bogami i nauchila tamo u USA

Od-li-can post!

Moram da priznam da sve kracenice i redosled meni sada izgleda little bit chaotic and complicate, ali nadam se da kad stignemo tamo i usaltamo se u sistem da ce sve biti mnogo jasnije.
Jedino me interesuje kako takva raznolikost predmeta. Kod nas bre ako studiras sta ja znam ...Film recimo ni M od Matematike nema a kamo li 3 ispita. Ili recomo Sociologija pa da na tom faxu polazes business administarion...
Reci mi molimte i kako na kraju posle svih ovih polozenih ispita glasi diploma?
__________________
2009EU00010xxx
Negde krajem Maja 2008- dobila sam prvu kovertu
24/5/2008- poslala prvu kovertu u KCC
17/07/2008-Dobila sam potvrdni mail iz KCC da su dobili moju kovertu
04/11/2008- Zakazan intervju u US Embassy - Skopje
15/10/2008- Stigla druga koverta
20/10/2008- Zakazan lekarski pregled u IOM
04/11/2008 - Uspesno zavrsen intervju, viza odobrena.
01/03/2010 - Prva stanica Williamsburg, VA
16/06/2010 - Selidba "za stalno" Scottsdale, AZ
Reply With Quote
Odgovori

Thread Tools
Display Modes

Pravila pisanja
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Uključeno
Smajliji: Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML kod je Isključeno
Pređi u forum

Similar Threads
Tema Pokretač teme Forum Odgovori Poslednja poruka
Primer pozivnog pisma mvp977 Intervju (interview) - Ambasada 3 30.10.2008 18:31
Popunjeni formulari iz prve koverte - PRIMER srdjevic Prva koverta 0 20.04.2008 08:05

Newsletter E-mail:
Name:

Newsletter sent using Email Marketing Software by ActiveCampaign

Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 13:34.


Copyright ©2005 - 2019, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.