ZELENA KARTA - LUTRIJA

ZELENA KARTA - LUTRIJA (http://www.zelenalutrija.com/forum/index.php)
-   Vodič za emigrante (http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Školovanje u USA - lični primer (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=277)

IVAN_90cro 09.06.2011 14:40

Hvala ti na odgovoru :)
Gle, znam za taj IT i svjestan sam koliko bi tu vjerovatno i bilo love i kako bi se brzo i jednostavno moglo otići putem toga. Međutim, isto tako moram u nekim stvarima i biti realan, recimo ja sam potpuno tip osobe koji spada u društvene vode, znači sigurno neću upisati matematički ili neznam koji faks ako jednostavno znam da tu ne mogu. Amerika je moj životni san. Doista sam spreman, koliko god to bilo teško , koliko god će biti teško i dugotrajno tome posvetiti svoje vrijeme,rad i sve ostalo. Ispitao sam sve postojeće naćine za odlazak tamo i da u biti sa društvenim područjima šanse su jako male, tako da sam zasada odlučio ipak upisati tu ekonomiju koliko god da je bezvezna, ali vjerujem da bih se nakon tri godine preddiplomskog studija na neku stipendiju uz veliki rad i izvrsne rezultate mogao ubaciti na nekakav postidplomski studij tamo. Relativno gledano iam izbor, ono brže i jednostavnije se srediti u HR i početi živjeti nekakav normalan život, što je pod velikim upitnikom jer svi znamo kakva je situacija na "Balkanu" ili ići na jeben rizik pa otići tamo. Moje pitanje bi bilo po tebi recimo, da ja ovdje ipak završim evo ima ti jedan smjer na preddiplomskom poslovna informatika zar misliš da bi nakon toga mogao vrlo jednostavno tamo dospijeti ? Jer ipak ovo mi je životna stvar i životna odluka i moram biti posve siguran u sve do najsitnijih detalja.

Magelan 09.06.2011 18:43

Ta poslovna informatika ne zvuci lose... Pruza dosta prostora za dalje usavrsavanje - to je sigurno.

kaneolopa 09.06.2011 19:36

Iz mog iskustva sa takvim profilom niti si ekonomista, niti si informaticar (postoje razno razni primeri tog loseg kalemljenja na nasim univerzitetima tipa agro ekonomija, mehatronika, informaciono upravljacko komunikacioni sistemi)... odaberi se za jedno od ta dva pa ce ti biti lakse da dodas na to neku drugu struku. Ovde je u poslednje vreme izuzetno postalo popularno da ako imas diplomu iz informatike ili medicine odes na dalje usavrshavanje iz neke od primenjenih umetnosti onako sebi za dusu. Svojevremeno sam slusala predmete iz racunovodstva i upravljanja finansijama, masinske proizvodnje i informacionih sistema a to me je dovelo do toga da 3 godine kasnije (po diplomiranju) budem dobra domacica. Dok sam ja zavrsila svojih 5 godina studija, promenio se ekonoski sistem u Srbiji, sa US to nema nikakve veze. U Srbiji su izumrli davno svi ti idustrijski i proizvodni sistemi, a US ako ih ima se nalaze tamo gde stvarno ne bih volela da zivim. Kao poslednja stavka ostade ta informatika gde nisam bila toliko jaka da mogu odma ovde da uplivam i eto, to je samo moje iskustvo, ili sam pre kvalifikovana sa svojim master znanjem ili nemam dovoljno iskustva.

Tako da iz nekog svog iskustva ne savetujem ljudima da ako nameravaju dolaziti ovamo ne ulaze u neku shirinu sa ucenjem, vec da se usko specijalizuju za ono sta vole, lakse ce im biti na pocetku a kasnije ti studiraj i vajanje u sto i jednoj pozi, ako mislis da ce ti to pomoci u daljem poslovnom razvitku (imas i takvih primera).

Fora sa sistemom ovde jeste da radis ono sta stvarno volis jer ces tako jedino opstati i uspeti.

kaneolopa 09.06.2011 19:39

Na kraju krajeva zato se i zove American Dream jer mozes da jako dobro prodjes radeci ono sta stvarno volis :D

IVAN_90cro 13.06.2011 22:28

Hvala ljudi :) Nadam se da ću nakraju napraviti ispravan izbor i uspjeti to sve riješiti.

AntaresNS 15.11.2011 14:27

Ko planira da studira u USA (bilo da se radi o undergraduate ili graduate studijama), za nekih pola sata pocinje virtuelni sajam koledza i univerziteta u USA. Sve detelja mozete dobiti na sledecem linku (potrebno je da se registrujete i izaberete u kojoj drzavi u USA biste studirali):

http://www.educationusa.info/confere...2011/students/

vuxanne 05.05.2012 21:11

Citat:

Prvobitno poslao korisnik kaneolopa (Poruka 11779)
da ne govorimo da je od 2007 izvrsena reforma pa da su gotovo izbacili pitanja na zaokruzivanje odovora vec se vecina svodi na dopunjavanje recenica u posebnim programima koji nemaju spell check. U razgovoru sa ljudima koji su bili asistenti i profesori u Srbiji pa ovde nastavljali shkolovanje sam cula da se GMAT smatra jednim od najtezih testova koji studenti ovde polazu posle MCAT-a, e sada bash to shto Zana rece kome je shta teshko je individualna stvar.

Nisam radila GMAT ali GRE matematika nije ni na nivou srednje skole. Verbalni deo je grozan, sve americki Engleski, masa reci koje nismo uopste ucili u skoli. Tipa mundane = ordinary i ostalo.

ivanmilosavljevic 13.05.2012 01:05

???

Kako se kotira nas drzavni Fakultet Bezbednosti,smer Human and social resources???Hvala

VanjaV 29.07.2012 16:55

Pomoc

Pozdrav,

Nova sa na forumu, i nadam se da je i dalje aktivan jer meni hitno treba pomoc oko par pitanja. Nadam se da ce neko moci da mi da odgovor bar na neka.
Imam 18 godina, i zavrsila sam IV godinu srednje skole u Americi, imala sa J1 vizu na 10 meseci. Jos dok sam bila tamo radila sam SAT test, TOEFL test i aplicirala na univerzitet. Primili su me, poslali mi obrazac I-20 i na njemu je pisalo da oni traze vizu na 60 meseci ili ti 5 godina, F1 viza. Ja sam sve papire sakupila, bila na razgovoru za ambasadu i dobila vizu ali samo na 2 godine. Da li neko zna zasto je to tako i zasto mi je nisu dali na 5. Ja sam planirala da se po zavrsetku faxa jer planiram da Bachelor diplomu zavrsim za manje od 4 god zaposlim preko fakulteta, ali sada sve to pada u vodu jer ako cu dobijati vizu na po 2 godine to nije moguce.
Razmisljam da se prijavim za Green Card?

Sta vi mislite, hvala

Good Spirit 29.07.2012 18:34

To je sasvim normalno, koliko ja znam svi dobijaju na 2 godine, jer kako oni da znaju da ces ti ostati na studijama 5 godina. Pre nego sto ti istekne viza od 2 godine, vratis se kuci, vidis malo svoje, apliciras za novu vizu i opet je dobijes bez problema (Naravno to ces ispratiti sa odgovarajucom dokumentacijom sa univerziteta)

Ukratko, nema brige :)

Srecno na studijama!

Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 04:31.

Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.