![]() |
Ma ovde ti je glavna frka oko Bozica, Novu Godinu samo slave stranci. Njima je to dan kao i svaki drugi maltene... Mi cemo kuci kao i svakog drugog dana. Odkad smo postali roditelji, izlaske i ludila smo okacili u stare albume...
|
A da li se za Božić negde ide, putuje, bude kod nekog ili je to najvećim delom porodični praznik?
|
Citat:
Moje radne kolege recimo idu porodicno na okean, Myrtle Beach. Da stignu, odavde im treba oko 3.5-4 sata voznje. Tamo ce da proslave Bozic I da docekaju NG. To su ljudi u srednjim 50-im. Obicno se iznajmi kuca na obali ili blizu nje, tako je najisplatnije. Mladji vole da putuju autom, da vide nesto, svaki dan drugi grad, da dozive neke predjele Amerike na taj nacin...mladic I djevojka se spremaju da idu do NY, Manhattan je odrediste I za to su odredili 5 dana. Uz put ce da stanu na mnogo mjesta koje su sebi odredili, probaju hranu po lokalnim restoranima, slikaju se, nocni zivot.... Oni sa djecom vole da odu u Diznilend na par dana....lijepo I njima I djeci.... Mnogi ce da ostanu kod kuce, da kuvaju za cijelu porodicu I svi ce onda da se skupe u roditeljskoj kuci na proslavu Bozica. U svakom slucaju, svako se odnosi drugacije prema novcu I prema praznicima. Neko ima malo ustedjenih para pa ide da ih potrosi na sebe, neko ima puno I ne ide nigdje (I dalje stedi za crne dane), neki se zaduze pa odu I onda mjesecima otplacuju dug... |
A неки раде и раде... као моја жена која ради у радњи и сада је ударно време и отпада од посла... тако да, маните се илузија како је овде као у бајци...
већ 27 месеци, није имала више од једног дана слободно у недељи, нема плаћеног одмора, нема бенефиција, да ти газда плаћа део здравственог осигурања (без обзира што је увек радила 40+ сати), или не дај боже неку другу бенефицију... не кажем да неки не живе као у бајци, али ми, прост, обичан свет, то можемо да гледамо као и ви, у филмовима. стално јој говорим да гледа да нађе неки други посао, јер за разлику од мене одлично стоји са енглеским, али и ја ћу да се потрудим да јој нађем нешто друго... |
Bas sam to htela da kazem. Ko ima slobodne dane taj nesto to i oseti. Ko radi na tim najcescim zanimanjima, slobodan dan je samo 25. decembar. I nema tu nekog posebnog ludila. Masa ovih sa minimalnim a boga mi i srednjim primanjima na odmor nikad nije ni otisla. Skupe se kuci i to je to.
|
Citat:
нисмо сви информатичари па да можемо да бирамо послове, да се отимају од нас... али, хајде, да не мрачим... |
Citat:
Ja im kapu skidam (informaticarima), isto kao I doktorima, zubarima, advokatima....neka imaju da ne znaju sta ce sa tim I neka se svima diplome dobro unovce...kad vec kod nas nisu to mogli... Slucajno sam upoznala mladji bracni par (srednje 30-e), oboje ljekari...ubijaju godisnje pola miliona dolara zajedno na godinu, plus prekovremeni, nocne, bonusi....svaka im cast.....a zive u veoma malom mjestu u Nebraski (stanje od prije 3 godine kad su tu poceli da rade sa par godina iskustva. Ona je u medjuvremenu postala director odjeljenja)...Taj zanat je svuda u USA dobro placen..... Mi "ostalih struka" mozemo da se doskolujemo, opet neki certifikat I tako se malo probijemo do boljih radnih mjesta.... |
Ja mislim sto je vise fensi posao da se radi jos i vise. Evo licni primer, 4 ujutru, ja nesto zavrsih i odoh u krpe. Radim daleko vise od 40 h nedeljno. A ne placaju me po satu. Vec je kompleksna priroda posla, ne moze da se sve stigne za tih 40h.
|
Za mene je normalno radno vreme od cca 10 radnih sati dnevno. To je ono skroz ok, nema puno posla, imam vremena koliko hocu (mimo tih 10 sati) I tako.. Vikende, praznike I sl. slabo poznajem da su neradni..
Jedva cekam NG da se naspavam.. Nadam se da me niko nece zvati ta dva dana. Ali za sada je to jos uvek u domenu nade.. Ako se desi da negde otputujem uvek blackberry, uvek lap top I sl.. Moram biti tu ako zatreba, a cesto zatreba.. Ne znam za drugo.. Nisam valjda imala srecu ili priliku da radim drugacije.. A realno nisam sigurna ni da je to sreca zaposliti se u javnom preduzecu I nista ne raditi I nista ne znati. Ja smatram da je moje znanje I iskustvo ipak nesto sto vredi I nesto sto imam. A zivim u Srbiji... Nesto mislim, Amerika je ipak perspektivnija od Srbije, ne u smislu manjeg rada vec neke buducnosti uopste. Kod nas je sve manje mesta na kojima moze da se radi.. Sve je manje posla, sve veca nezaposlenost itd, isl. |
Primetila sam da je tema "Zelena karta preko posla" zatvorena, sto znaci da smo ostali uskraceni za nastavak Vuxanne puta ka zelenoj karti. @Vuxanne - ja bih te zamolila da otvoris novu temu sa nastavkom ili jos bolje da moderator otkljuca staru temu.
I uopste otkud to zakljucavanje???? Zar nije bilo bolje izmestiti sve one nepotrebne komentare clanova koji znaju kako "srediti zelenu kartu od kuce" - ali nece da kazu??!?!? Vuxanne je podelila svoje iskustvo, koje ce sigurno znaciti mnogim buducim imigrantima koji u USA dolaze preko posla a onda neko troluje potpuno bez veze i puf tema zakljucana. Mene stvarno interesuje sta ce se desiti i bicu vrlo zahvalna ako Vuxanne nastavi da pise. |
Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 17:35. |
Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.