ZELENA KARTA - LUTRIJA

ZELENA KARTA - LUTRIJA (http://www.zelenalutrija.com/forum/index.php)
-   Lokacije u USA (http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Fargo, North Dakota (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=587)

tataprase 21.04.2011 20:45

Zanima me posao security officer,guard...ako mozda neko nesto zna.Naravno,prvenstveno u Fargu,a moze i cela North dakota.Nista me ne zanima jedino posao i poboljsanje standarda.pozdrav svima i svu srecu zelim.:1081:

dejancic 22.04.2011 20:59

Citat:

Prvobitno poslao korisnik tataprase (Poruka 22193)
Zanima me posao security officer,guard...ako mozda neko nesto zna.Naravno,prvenstveno u Fargu,a moze i cela North dakota.Nista me ne zanima jedino posao i poboljsanje standarda.pozdrav svima i svu srecu zelim.:1081:

Za Illinois su pravila prilicno slicna pravilima u Srbiji. Moras da budes cist u svakom smislu.
Kada prodjes prvu selekciju, pozvace te na intervju. Imao sam intervju sa HR menadzerom gde me je pitala opste stvari, odkud ja u Americi, sta sam sve radio u Srbiji i tako dalje. Onda je bila primetila da je ispred kancelarije prosla jos jedna osoba koju je ona pozvala da dodje, ako ima vremena. Ta osoba je nastavila da posmatra nas razgovor, a na kraju je jedino pitala sta bih radio ako bih prilikom redovne kontrole nasao da je na nekom spratu pukla cev za vodu. Posle toga su mi rekli da izadjem i da sacekam. Kada sam se vratio, opet je tu bila samo HR menadzerka i ona mi je rekla da sam joj se svideo i da nije htela da gubi vreme, pa je pozvala sefa obezbedjenja zgrade u kojoj smo se nalazili posto imaju jedno upraznjeno mesto. Osoba koja nam se bila pridruzila je taj sef i ona je odmah morala da odluci da li joj se svidjam ili ne. Ponudili su mi pocetnu satnicu i pitali da li pristajem. Posto sam pristao odmah sam isao kod sefa za pravne poslove. On mi je trazio sva dokumenta, zelenu kartu, SSN karticu, diplome, pisma preporuke... Odmah je napravio test za drogu i rekao da sve moje podatke salju agenciji koja vrsi provere i ako sve bude ok javice mi kada pocinje obuka. Posle nekoliko dana sam isao u agenciju da dam otiske i posle dve nedelje su mi javili da sam cist i da mogu da krenem sa obukom. Obuka je trajala nekoliko dana uglavnom opste stvari. Posle toga polazes testove na kojima mozes da koristis svoje beleske tako da svi poloze. Prodjes obuku za vestacko disanje i masazu srca, obuku za upotrebu defibrilatora i onda u zavisnosti na kojoj si lokaciji dobijas uniformu. Meni je posao ponudjen u zgradi gde se nalazi sediste agencije tako da mi je uniforma bilo odelo. Posle toga sam imao tri smene obuke i vec posle trece smene koja je bila od 15-22h su me zvali da me pitaju da li smem da ostanem do jutra posto je decko koji je trebao da radi otkazao dolazak. Odmah prekovremeni rad :grin: Posle nekih mesec dana rada sam dobio licencu da na teritoriji Illinois-a mogu da radim kao obezbedjenje, privatni detektiv i ostala zanimanja tog tipa.
Posao je po meni OK. Plata je od $10 pa na vise na sat. Ako radis na mestu koje zahteve nosenje oruzja to ti donosi jos par dolara. Ako radis na mestu gde moras da vozis patrolna kola to je jos koji dolar. Radi se 40 sati nedeljno, po pet smena. U zavisnosti koliko je veliko mesto mozes po smeni imati i 20-tak kolega. U zavisnosti od toga ce biti potrebe za prekovremenim radom koji se placa 50% vise. Rad na praznike se placa puta 1.5 prvih 6 meseci do godinu dana, posle toga ide od puta 2 do puta 2,5. Beneficije su ok posto su ovi poslovi uglavnom unijski. Imas prilican broj agencija pa relativno lako mozes da promenis firmu ili lokaciju. Cesto se desava da druga firma preuzme tvoju zgradu pa ti mozes da biras da li ces da ostanes u istoj firmi ili na istoj lokaciji. Pauze su ti propisane i koliko sam ja imao iskustva placene su sto je super. To je po meni super stvar, jer ostajes sat vremena manje na poslu. Meni je radno vreme bilo od 16-00h i pauze su mi bile od 18-18:15 i od 20-20:30. Uglavnom ti firma organizuje pranje uniforme tako da nemas nikakvog opravdanja ako dodjes prljav i neuredan na posao.
Mana ovog posla je to sto unija diktira satnicu, tako da sam ja znao da mi povecanja nema do 2013, a i onda bi povecanje bilo za 0.25 centi. Ljudi uglavnom rade ovaj posao kada nemaju izbora tako da ako pocnes ovo da radis nagledaces se svega i svakakvih.
Nadam se da sam ti bar malo docarao kako izgleda raditi kao obezbedjenje u Chicago-u. Ne verujem da se stvari preterano mnogo razlikuju u drugim drzavama pogotovo sto nekoliko firmi cuva lokacije po celoj Americi.

TheNenad 25.04.2011 01:09

Bez tuče narode... Ko se bije taj se voli, piše u ustavu.

Iskreno - meni je nekako bolje da ako želim da se pojavim na nekom drugom kontinentu, da dobijem reakcije koje treba da dobijem umesto da mi neko diže lažnu nadu i poliva govno medom.

Prvo... Ako je neko pitao za posao Security Guard, i treba da dobije odgovore kakve je dobio umesto da mu neko šećeri puste želje. Security Guards i officers moraju, ako se ne varam, da budu sposobni da nose oružje i da imaju kvalitetan background check, a često i zvanični training. Kakvu reputaciju ima novopridošli imigrant bez kučeta i mačeta, bez kreditnog skora, ssn-a? Da li dotični imigrant shvata federalne zakone USA, zakone savezne države u kojoj živi i propise na lokalnom nivou? Da li dotični ima bilo kakvu obuku? Da li dotični zna da rukuje sigurnosnom opremom (brave, kapije, kamere, alarme)? Čuvari jednostavno nisu ono što jesu u Srbiji, jer "preko" mora da se znaju i poštuju svi propisi, a ako je u pitanju neka vrsta izbacivača, mora se biti komunikativan i smiren, jer da se popiju tužbe ako neko nekoga za uvo iznese napolje, ili ako se budu delile ćuške po random. Moj lični zaključak (vaš može biti drugačiji): Apsolutno nije problem postati security guard, ali za to treba vreme i novac, a novopečeni imigrant nema baš puno ni jednoga ni drugoga, a posao nije baš nešto primamljiv kako bi se toliko opravdao rizik. Treba početi sa nečim drugim, pa kasnije po želji se uključiti u program.

Drugo... Nemojte se ponašati kao da pričate sa komšijom ispred seoskog dragstora dok cugate pivo. "Pa je l' se traže moleri u NJemačku?", "Koliko se plaća za pločice u Austriju?", "A kako ide to za čuvare u Ameriku?" Iako sam ih malo izbanalizovao, to nisu pitanja koja bi trebala da budu olako pitana na forumu iz sledećih razloga:

- Specifična su
- Variraju od lokacije do lokacije
- Menjaju se često
- Niko neće na forumu napisati sve o tome, i doći će do nesporazuma koji može gadno da opeče

Evo, jedan google search je našao requirements i procedure za Security Guard training u državi NY: http://criminaljustice.state.ny.us/o...ning/index.htm
Da li je teško to pročitati? Nadam se da nije, jer ako jeste onda se manite tog posla. Kada pročitate ovo što sam postavio, videćete koliko vremena i novaca je potrebno, pa na taj način možete vrlo lako da se vratite na forum i da vidite koliko u proseku košta GC, avionska karta, iznajmljivanje stanova, režija, hrana i sl. pa da preračunate to u vaš jedinstveni plan (mora da bude jedinstven - niko ovde nema isti plan, makar i svi išli u Čikago u istu četvrt :P ). Naučite da tražite informacije. "Teach a man how to fish, and he'll eat for a lifetime" - rekoše pametni ljudi, a to i ovde važi. Sutra ćete tražiti liniju za BUS, metro i brojeve telefona taksija, lokacije DMV-a, zdravstvenih ustanova, državnih ustanova, telefonskih kompanija, internet provajdera, prodavnica, itd. To nećete moći pitati na forumu.

Treće... (ovo važi za par članova, od kojih većina ovo neće ni pročitati) Ako pitam 100 pitanja odjednom, od kojih ima barem par njih sa već 1000 napisanih odgovora - očigledno je da mi se ne čita forum i da želim sve na tacni tj. gotovo rešenje. Pre ili kasnije će mi to doći glave jer ako ne umem da pročitam nekoliko desetina tema, kako ću da se snađem sa novim životom u novoj državi? Pitajte pitanje po pitanje, u pravom forumu, u pravoj temi. Pitajte konkretno i sažeto za ono što vas interesuje, zabavljajte se, razmenjujte iskustva, čestitajte ili tugujte... ali nemojte tražiti od nekog da vam uradi domaći zadatak, to je za svačije dobro.

Ukratko:
"Kako ovo ono?" = Loše.
"Proučavao sam ovo i ono, i smatram da je to i ono takvo i onakvo. Mišljenja?" = Super.
"Čitao sam o ovome i onome i saznao o nečemu. Da li nešto može da tako i onako, ili moram nešto drugo?" = Odlično.

Ja ovde nisam ništa do vašeg drugara člana (iako mi u profilu piše "stari vuk" - ajd' važi :) ), ali vas molim - bez pozivanja na karačinu sa partnerima u cilju rešavanja frustracija. Nije prikladno niti doprinosi našem radnom kolektivu (KPJ progovara iz mene). :)

Zana piše često ono što bi ja ponekad napisao, samo što ona malo udari jače po mesu... ali mi je jasno i zašto. Primetio sam da je proučila mnogo zakona i zna foru-dve više nego mnogi članovi ovde (u koje definitivno spadam i ja), i ako je pitate konkretno šta vas interesuje, siguran sam da će vas zadovoljiti sa odličnim odgovorom. Ali ako (kao što je navedeno u mom "trećem" izlaganju) pitate nešto banalno i uopšteno, osobe koje su provele mnogo vremena proučavajući novi sistem jednostavno pošize i ne shvataju kako neko može da želi da sedne u avion a da ne želi da ugreje kancelarijsku stolicu prvo. Ja sam jedan od njih, samo što često jednostavno kažem na glas "cccc" kroz zube i zatvorim forum kada pročitam pitanja ala "pomagajte ljudi". Uprkos tome, verujte mi, ja vam manje koristim kada vas ne udostojim odgovora nego neko drugi kada vam ga da (ma koliko on bio surov, neprivlačan i ponekad uvredljiv).

Ovo je jedini forum na ovom govornom području koji zaista ima prave informacije... ajde da ga tako održimo, jer ne želim da pređem na onu glupu Krstaricu i sl. forume gde svako svašta pita, a niko ništa ne odgovori.

TheNenad 25.04.2011 01:13

Edit: Poruka je bila namenjena za flame koji je bio obrisan. Čisto da ne ispadne da pišem u prazno :)

Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 19:21.

Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.