-
Stare teme
(
http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=22)
Citat:
Prvobitno poslao korisnik ferrigno
(Poruka 14862)
...svi će mi se smijat...:no:
|
Sto mi je ovo poznato :obrva:, ali bash kako si opisao, posle sve dodje polako samo od sebe, bash me briga da li ce da mi se neko smeje ili ne, bitno je da hocu da ga naucim i pravilno pricam. Pa kako mala deca nauce jezik, pricaju, grese i mnogo brze nauce jezik tako jer se ne obaziru na to da li im se neko smeje ili ne, jednostavno pricaju i ispravljaju sebe tamo gde grese da bi pravilno pricali. Sto se obecanja tice nisam uspeo danas jer sam morao ranije da zbrisem sa nastave, ali cu se raspitati sigurno.
|
steelers |
08.04.2010 23:25 |
Jel samo ja ne umem ovo da koristim? :no:
|
Citat:
Prvobitno poslao korisnik dragonn
(Poruka 14863)
Sto mi je ovo poznato :obrva:, ali bash kako si opisao, posle sve dodje polako samo od sebe, bash me briga da li ce da mi se neko smeje ili ne, bitno je da hocu da ga naucim i pravilno pricam. Pa kako mala deca nauce jezik, pricaju, grese i mnogo brze nauce jezik tako jer se ne obaziru na to da li im se neko smeje ili ne, jednostavno pricaju i ispravljaju sebe tamo gde grese da bi pravilno pricali. Sto se obecanja tice nisam uspeo danas jer sam morao ranije da zbrisem sa nastave, ali cu se raspitati sigurno.
|
Ako stalno razmisljate da ce vam se neko smejati nikada necete ni nauciti jezik. Jednostavno tako to ide. Dok smo bili mali ni maternji jezik nismo znali, pa smo ga naucili, zasto? Zato sto se dete od 2-3-4 godine ne stidi i nema kompleks da ce mu se neko smejati. Kompleks dolazi sa godinama. Secam se kao da je juce bilo kada sam prvi put u zivotu morao na engleskom da pricam.... a uuuu sto je to bilo tuc muc Ken Lee.... uzas jedan. Pricam i sam ne verujem sta pricam, a sve razumem. E to je vise bilo od tog "blama". Medjutim kada se popilo par piva da vidis promene! Sve krenulo ko podmazano. Sve je u glavi. Prosto je nemoguce da sve razumete a da ne umete da govorite. To je cisto u glavi! Oslobodite se i sve ce biti OK. Posle tog iskustva (pre jedno 10 godina) shvatio sam da treba biti opusten i sve dodje samo od sebe. naravno iamte onaj deo privikavanja koji treba da prodje da pocnete, sto ljudi kazu, da "mislite na engleskom". Ako ste losiji sa jezikom za to vam treba duze vremena (10-15 minuta), ako ste bolji za to vam treba.... pa 5-10 sekundi, mozda, ako ne i manje.
Ako ne spadate u one koji vole da sede i uce, da citaju i tome slicno, a ipak bi hteli da popravite znanje engleskog jezika gledajte filmove, serije i posebno preporucuje Discovery, National geographic, Explorer, History, BBC i slicno. Za svega 2-3 meseca "zategnucete" jezik. Naravno ako gledate pomenute kanale to cinite bez prevoda, ako ne mozete da iskljucite prevod pokrite ga necim na TV.
Imam na HDD jako dobar materijal za uzenje govora. U pitanju je metoda jednog mladjeg profesora engleskog jezika koji radi bas sa doseljenicima u USA. Posle nekoliko godina rada primetio je da ljudi imaju vecinom pasivno znanje jezika, tj. razumeju ali nikako da progovore. Kroz nekih 30-40 sati audio materijala naterace vas da progovorite. Kurs je izkljucivo za one koji imaju solidno pasivno znanje. u kursu prolazi i kroz gramatiku ali iskljucivo usmeno ne koncentrisuci se na to cak ni akko se koje vreme zove! njegov moto je da deca znaju da govore jezik pre nego sto krenu u skolu, a da ni slova ne umeju napisati, kako? Znaju gramatiku (solidno), a opet nisu ni culi za grec grammar , kako? Sve su naucili "na osecaj" i "na sluh". To je po njemu jedini nacin za ODLICNO usvajanje jezika. Kaze da nismo ni svesni da u govoru koristimo "forms and patterns" i na tome gradi ucenje pricanja.
Ja se bas raspisao, da skratim, slusajte pomenute TV kanale to i on preporucuje, zatim filmove, serije. Moram dodati da slusanje muzike ne preporucuje ni u jednoj formi kao sredstvo ucenja jer ce vas nauciti pogresnom izgovoru. ipak je to pevanje.
|
Citat:
Prvobitno poslao korisnik goranm
(Poruka 14869)
.... a uuuu sto je to bilo tuc muc Ken Lee.....
|
Hahaha, Keen Lee, ne mogu da verujem - podsetio si me ovoga sada i morao sam da odgledam josh jednom, mnogo je jako :grin:.
|
Citat:
Prvobitno poslao korisnik goranm
(Poruka 14869)
Moram dodati da slusanje muzike ne preporucuje ni u jednoj formi kao sredstvo ucenja jer ce vas nauciti pogresnom izgovoru. ipak je to pevanje.
|
Prednost je u slusanju instrumentalne muzike, makar u ovom komtekstu, sto stalno pokusavam da objasnim ljudima. :grin:
|
dreadnot |
09.04.2010 14:35 |
Moze da pomogne i citanje knjiga, casopisa i sl., vise za pasivno ucenje, ali i za usvajanje konstrukcije recenice, stila i sl. Ma, samo rad, rad i rad...
|
Citat:
Prvobitno poslao korisnik dreadnot
(Poruka 14880)
Moze da pomogne i citanje knjiga, casopisa i sl., vise za pasivno ucenje, ali i za usvajanje konstrukcije recenice, stila i sl. Ma, samo rad, rad i rad...
|
Upravo tako. Ja imam gomilu strucnih casopisa koji su pisani dvojezicno, doduse na hrvatskom i engleskom, ali nije problem jer ja spadam u onu stariju generaciju koja se skolovala na srpsko-hrvatskom jeziku.
|
dreadnot |
12.04.2010 08:36 |
Ja sam procitao gomilu knjiga od Stivena Kinga u originalu, jedna moja koleginica je imala rodbinu u USA pa su joj slali kako sta izadje, poslednjih nekoliko godina na letovanjima u Grckoj obavezno naidjem na beletristiku namenjenu englezima u apartmanima u kojima odsedamo, pa i to progutam, sve lagana literatura, a dobro dodje da vezbas.
|
Citat:
Prvobitno poslao korisnik dreadnot
(Poruka 14944)
Ja sam procitao gomilu knjiga od Stivena Kinga u originalu, jedna moja koleginica je imala rodbinu u USA pa su joj slali kako sta izadje, poslednjih nekoliko godina na letovanjima u Grckoj obavezno naidjem na beletristiku namenjenu englezima u apartmanima u kojima odsedamo, pa i to progutam, sve lagana literatura, a dobro dodje da vezbas.
|
Knjige su odlicne za ucenje jezika, kako stranog tako i svog, maternjeg.
|
Neverhood |
13.04.2010 19:24 |
Knjige su i po meni dobra stvar. Samo malo ih je teze naci u okolini. U nasoj biblioteci postoji nesto knjiga na engleskom, medjutim nisu bas neki naslovi. Tako da sam narucio preko amazona... Nije jeftino(15e) niti je knjiga super kvaliteta ali zato citam ono sto zelim. :)
|
Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 20:28. |
|
Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.