ZELENA KARTA - LUTRIJA

ZELENA KARTA - LUTRIJA (http://www.zelenalutrija.com/forum/index.php)
-   Vodič za emigrante (http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Preduzetnik u USA (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=1534)

landlord 06.02.2015 00:52

1) Pa obicno ti kupis kucu pa je izdajes ili njen dio za obavljanje djelatnosti.
Isto tako sa autom.
Ono sto je na tvoje ime to ti niko poslije ne uzima.

5 a) Ovo ti zavisi od drzave do drzave i od visine zarade. Ako imas S-Corp i recimo na godinu zaradis 100.000. Ti mozes sebi na ime plate isplatiti minimalac i platit mnogo manju taksu. Doduse ovim gubis benefite, ako nemas jos neki posao. I mislim da Obama hoce da ukine ovo.
b) Ne ide na mjesecnom nivou vec kao kompanija mozes da placas kvartalno. Ti vodis evidenciju o zaradi/troskovima i kad dodje vrijeme za placanje poreza onda sjednes sa covjekom koji ti to sve obradi. Za S-Corp je oko $700.

House MD 06.02.2015 01:39

Citat:

Prvobitno poslao korisnik whitewater (Poruka 51790)
Budi iskren ! Da li je lepa Severna Karolina ?
Gde je Severna Karolina ?

Lepa je North Carolina :)

Jugoistok Sjedinjenih Americkih Drzava - Istocna Obala

vuxanne 06.02.2015 02:50

Citat:

Prvobitno poslao korisnik whitewater (Poruka 51790)
Budi iskren ! Da li je lepa Severna Karolina ?
PS. Feudalizam je nastao nakon robovlasnickog sistema, i to je bio tada veliki civilizacijski korak ! ( odrzao se doduse jedino u nekom zabitima) . Gde je Severna Karolina ?

Severno od juzne!

Ja nikad ne bih radila privatno, self-employed... Nema sanse. Otac mi je osnovao firmu jos u vreme druga T (1979) i od te 1979 do 1992 sam gledala kroz sta sve prolazi. Neka hvala. Zivot u neizvesnosti i rizicima nije za mene. Nek sa ja na necijem platnom spisku i milina. Landlord tu se totalno slazem sa tobom

milosx 06.02.2015 05:08

Oblici firme su ti LLC, S-Corp i C-Corp. Za vecinu delatnosti verovatno bi ti odgovarao LLC a kao sto rece landlord S-Corp za IT i slicno. LLC nema smisla da se otvara u NY jer ima obaveza da se plati objavljivanje osnivanja u 2 dnevna lista sto kosta $2000.

Sva 3 su slicna nasem D.O.O u smislu da imas ogranicenu odgovornost ali nema nasih gluposti tipa obavezna taksa za isticanje reklame, obavezna fiskalna kasa od EUR500 (cak i za IT poslove (BiH)), obavezan poslovni prostor, obavezno isplacivanje plate i placanje zdr i soc na istu, placanje 10% takse na licni dohodak koji si sam sebi uplatio jer je drzava rupa i nema posla, mesecni knjigovodja... i na kraju kad odlucis da zatvoris firmu proces traje godinu i po dana i sve vreme placas iste gluposti (licno iskustvo).

S-Corp je recimo zgodan jer takse se placaju kroz licne takse.
Odes na jedan od bezbroj sajtova, platis 180$ i za 5 dana ti na kucnu adresu stigne koverta sa tvojim novim preduzecem.
Uz to dodje i poziv od lika kome mozes postaviti sto pitanja oko taksi ali pokusace da te navuce da placas 50ak dolara mesecno (zaboravio sam koliko) da ti njegova firma radi takse. Mozes i da sopingujes okolo kod drugih i da prodjes dosta jeftinije tako sto ce ti neko jednom godisnje uzeti papire i za $300 uraditi takse.

U privatnom biznisu jeste veci novac, ali mozes da dobro zivis i od prosecnog posla radeci za nekog drugog. Dodje vikend i radis sta zelis, dok "Kad radis za sebe svaki dan je sreda"

vuxanne 07.02.2015 19:17

Citat:

Prvobitno poslao korisnik milosx (Poruka 51806)
U privatnom biznisu jeste veci novac, ali mozes da dobro zivis i od prosecnog posla radeci za nekog drugog. Dodje vikend i radis sta zelis, dok "Kad radis za sebe svaki dan je sreda"

Kako kad. I kako kome. Mene npr. placaju da radim 9 meseci godisnje. Ostalo mogu ako hocu ali ne moram. U kancelariji moram da sedim onda kad sama odlucim i napisem na njenim vratima. Ostalo mogu da radim odakle hocu, samo dok radim.

A u privatnom poslu imas oscilovanje u potraznji, moze da ide dobro, moze da ne ide nikako. Sve zavisi koji je posao u pitanju (od pravljenja torti i kolaca do radjenja po ugovoru za eksterne firme)...

milosx 10.02.2015 16:41

Da, mnogo zavisi od tipa posla. Ima mi smisla razvijati privatan bisnis samo uz stalan posao (ili jos bolje stabilan part time koji placa sve zivotne troskove). Najteze u privatnom poslu je znati kad odustati ako ne ide.

Evo dva linka za ostale koji vole statistiku
http://www.statisticbrain.com/startu...e-by-industry/

i

http://smallbiztrends.com/wp-content...1-660x1938.png

vuxanne 10.02.2015 18:30

Najbolje je da imas spouse-a koji ce da vas oboje izdrzava a da jedan od njih pokusava privatno. Pa da mogu da absorbuju kada krene na dole. A uvek je tu gore-dole...

whitewater 22.02.2015 22:22

Zaklina trazi sponzora !

Na zalost, u autisticnoj svojoj drzavi, naucio sam da verujem jedino sebi. U vezi sponzorstva, da li ja mogu da nakon otvaranja sopstvenog posla dovucem kod sebe par radnika u koje imam poverenja ?

whitewater 22.02.2015 22:45

Za Milosa !

Ima mi smisla razvijati privatan bisnis samo uz stalan posao (ili jos bolje stabilan part time koji placa sve zivotne troskove). Najteze u privatnom poslu je znati kad odustati ako ne ide.

Ne plasi se , uvek ces zaraditi vise ! Odustajes jedino ako nemas trziste, a sto je u USA verujem nemoguce. Napravi korak i budi siguran u uspeh ! Naaaaaaaravno , radi u oblasti koju najbolje poznajes !

snowflake 22.02.2015 23:17

Citat:

Prvobitno poslao korisnik whitewater (Poruka 52088)
Ima mi smisla razvijati privatan bisnis samo uz stalan posao (ili jos bolje stabilan part time koji placa sve zivotne troskove). Najteze u privatnom poslu je znati kad odustati ako ne ide.

Ne plasi se , uvek ces zaraditi vise ! Odustajes jedino ako nemas trziste, a sto je u USA verujem nemoguce. Napravi korak i budi siguran u uspeh ! Naaaaaaaravno , radi u oblasti koju najbolje poznajes !

Koji ti to stalan posao omogucava da se posvetis 25 sati dnevno privatnom biznisu?

Nije moguce da nemas trziste u USA? Odakle ti to?

Ja nemam pojma o privatnom biznisu, ali mislim da sta god covek namerava da pocne treba dobro da se edukuje unapred, da ispita trziste, da zna koliko vremena ce trebati da izdrzi minus, a onda nulu. I da li ima kapital da to sve iznese. Najtuznije je ako izguras neki takav period, ali onda zbog dugova nemas snage da 'poberes plodove' i neko drugi nastavi dalje - ovo o cemu pricam je ugostiteljstvo i konkretan primer koji sam video ovde.

Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 09:25.

Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.