ZELENA KARTA - LUTRIJA

ZELENA KARTA - LUTRIJA (http://www.zelenalutrija.com/forum/index.php)
-   Vodič za emigrante (http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Ulazak u SAD (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=216)

steficacvek 18.05.2009 15:54

Hvala dreameru! Napisah vec da sam nasla objasnjenje kada je potrebna viza, ali uvijek je olaksanje kada neko potvrdi iz licnog iskustva :D

dreadnot 06.07.2009 11:15

Hajde da i ja dodam licno iskustvo. Ako ides preko bilo kog aerodroma u EU, tj. krenes iz Beograda na primer, pa menjas avion u Stutgartu, Londonu, Amsterdamu ili bilo gde, ne treba ti nikakva viza jer si sve vreme na aerodromu, u delu za putnike u tranzitu, nemas veze sa prtljagom koji se pretovaruje u tvoj naredni avion i sl. Meni se desilo kada sam 2004. (prvi i jedini put) leteo za USA da smo isli preko Amsterdama i da se pilot koji je trebalo da nas vozi do Amerike razboleo, pa je let odlozen za sutradan, dok ne stigne nova posada. Kompanija se odmah pobrinula da smesti sve putnike u hotel, cak nam je dala cek da kupimo najosnovnije potrebe u odredjenoj prodavnici na aerodromu (cetkica za zube, sapun, pasta, dezodorans i sl.). Problem je bio za nas osmoro iz Srbije, nismo imali sengen vizu. Kako da izadjemo sa aerodroma i odvezemo se do hotela. Srecom, i za to je bilo resenja, otisli smo do saltera za te svrhe, objasnili situaciju i od policije ili vec koje sluzbe dobili sengen na 24 h - pecat u pasosu da mozemo u toku naredna 24 h da udjemo i boravimo na teritoriji Holandije. Sve je bilo zavrseno za nekih sat vremena i bez ikakve nadoknade, razumeju i oni sta je visa sila.

petar.world 06.07.2009 20:48

Dok si god na aerodrumu ne treba ti viza, kad sletis na bilo koji aerodrum (kod mene je bio slucaj Frankfurt) kad izadjes iz aviona imas dvije opcije prva da podjes na pasosku kontrolu i udjes u tu drzavu (jer mislim da dok si god u tranzitnoj zoni da si na ,,medjunarodnim tlu,,) i druga opcija da ides na vezne letove i uglavnom ima velika tabla Continious Flight ili tako nesto koja ti ukazuje da se tuda ide za presijedanje. . .
Ali ako bude srece oni su vec stavili mnoge Balkasne zemlje na razmatranje i moguce je da nece trebati vize za Sengen zonu od nove godine :suure:

dreadnot 07.07.2009 07:39

Citat:

Prvobitno poslao korisnik petar.world (Poruka 10948)
Ali ako bude srece oni su vec stavili mnoge Balkasne zemlje na razmatranje i moguce je da nece trebati vize za Sengen zonu od nove godine :suure:

...ako je verovati nasim politicarima... ali lepo zvuci... :drool:

Sloba_Kg 07.07.2009 14:25

Citat:

Prvobitno poslao korisnik dreadnot (Poruka 10959)
...ako je verovati nasim politicarima... ali lepo zvuci... :drool:

saznacete 14.jula!

Zvezda 22.07.2009 19:02

Evo i mojeg putopisa pre dolaska u USA i oko dolaska. Ruta nam je bila Skopje, Budimpesta, London-Tampa. Tranzitne vize nismo dobili posto u Budimpesti smo trkom iz jednog aviona u drugi ulazili {40 minuta}, dok u London {na Gatwick-u} smo kasnili 1 sat i proveli smo 3 casa cekanja..Imali smo manji zastoj zbog supruge, koja je inace dobitnik zelene katre, i u Budimpesti i u Londonu nisu mogli da je nadju u Kompjuteru da ima Americku Vizu, dok su se u Londonu snasli na 'Boarding control' pa su pustili dva faksa {ispred nas} do USA Immigration i dobili brzi povratan odgovor da je njena Viza regularna. Na aerodromu u Tampi smo dobili toplu dobrodoslicu od sluzbenice sa Carine, a na moje pitanje dali smo mi zaista za "Visitors" red, kada pise da form-I-94 {mislim da je formular bio sa tim brojem?} nije za "Aliens with Immigration visa",ona je odmah pitala prvog Immigration Officer-a koji je pocepao formular-I-94 i bacio ga je u djubre gde nas je uputio u red za "Permanent Residents ans Citizens". Tamo su njam uzeli koverte, pozeleli "Welcome to America" i uputili nas po stvari i rekao da posle sa stvarima odemo do Carinske kontrole pa do njegovog ureda posle carine odmah. Na Carini smo imali srecu, osim formulara kakav Bankovni cek nosim sa preko 10.000$ i ponovo zapisivanje iz koje banke ga nosim do moja buduce adrese nisu nam otvarali kufere,mada smo videli da ljude ispred nas, tresu majicu po majicu..U kancelariju kod Immigration officer-a smo samo dali novu adresu {razlicitu od Sponzora iz aplikacije u Ambasadi} gde cemo ziveti da bi nam poslali Green Cards, zavrio sluzbenik svu papirologiju za sve nas, duhovito pitao ko je veterinarni tehnicar od nas, i toliko.. Pozdrav svima

Taji 19.11.2009 19:01

Pozdrav svima nakon duzeg vremena:1081:

Evo da se I ja javim sa svojim iskustvom dolaska u USA I kako je sve proteklo. Prije svega, htjela bih da se zahvalim stizeljeto I moni na velikoj, nesebicnoj pomoci koju su mi pruzile po dolasku u Colorado Springs od strane njih I clanova njihovih porodica. Bez njihove pomoci bi stvarno bilo veoma tesko naci stan I sve ostalo odraditi.
Evo ovako, znaci 14 oktobar je bio dan D. Ruta je bila Beograd, London, Denver, Colorado Springs. Krenula sam iz Beograda ujutro u 11:10, stigla bez problema u London. Tamo sam se malo prosetala, prosla preglede obezbjednjenja prije ulaska na Gate za let za Denver. Tu sam prosla bez ikakavih problema. Pregledali su rucni prtljag, mene je zenska dobro ispipala i…idem dalje. Kad sam stigla u Denver, cim sam izasla iza aviona krenula sam prema pasoskoj kontroli. Tamo sam stala u red gdje pise Citizens and Green Card Holders. Kad sam dosla na red, carinik mi je uzeo pasos, pogledao vizu, pogledao kovertu koju sam dobila u ambasadi kod nas I uputio me na mjesto gdje cu pokupiti prtljag I onda da idem na imigraciono. Samo malo dalje, nekih 20-ak metara se nalazilo mjesto gdje je bio prtljag. Onda me je covjek koji je tamo radio I predao moj prtljag pokazao kuda da idem na imigraciono. Poslagala sam kofere I ruksak na kolica I polako krenula. Veoma je sve jednostavno za pronaci na tom aerodromu. Kad sam stigla ispred imigracionog odjeljenja tamo je vec bilo par ljudi koji su sjedili I cekali. Dugacak salter sa nekoliko sluzbenika. Prisla sam jednom, rekla mu sta trebam. Onda mi je on rekao da stvari ostavim tamo u uglu gdje sve stvari od drugih imigranata stoje I da pridjem saltetu ponovo. E, onda je uzeo pasos I kovertu. Otvorio je kovertu, pregledao papire I onda mi stavio prvi pecat u pasos sa datumom kad sam usla u USA. Onda me je sa pasosem uputio na druga dva saltera koja su stajala nedaleko od tog mjesta da odem tamo I da popunim formulare za ulazak. Tamo isto nije bilo guzve, jedan fin , mlad carinik je bio veoma ljubazan I on mi je popunio papire za par minuta koje sam ja samo potpisala. Kad sam se vratila na prvi salter, carinik me je upitao da li bih bila u mogucnosti da pomognem njegovom kolegi koji pregleda neke Bosance koji idu na godisnji kod djece ali neznaju engleski jezik. Naravno da sam pristala da pomognem. Otisla sam tamo, pomogla nasim ljudima da se “rastaksaju” sa carinikom I kad sam se vratila, sacekala sam samo minut vremena I vec su prozvali moje ime. Ponovo sam prisla tom dugom salteru na kojem je vec sad stalalo poredanih nekih 10-ak pasosa sa kovertama ispod. Dalala sam otiske prstiju, valjda su me tad I slikali jer su mi rekli da pogledam u kameru I tad sam dobila u pasos drugi pecat preko kojeg je carinik stavio I moj A broj. I to je bilo to. Sva procedura je ukupno trajala nekih 15-20min. Onda sam pokupila svoja kolica sa stvarima koje koje mi niko nije ni pogledao niti pregledao I vratila se na isto mjesto gdje sam ih I pokupila. Tu sam predala kofere za let za Colorado Springs. Stigla sam najzad nevece u 21:30 gdje su me docekali muz I sin od moni. Stizeljeto mi je rezervisala stan u istom kompleksu u kojem zivi ona I moni tako da sam prvu noc prespavala kod moni u stanu I vec sutradan, 15 oktobra, bili smo svi skupa u kancelariji gdje sam potpisala ugovor za stan, platila sve sto treba I preuzela kljuceve. Onda je poslije toga sve islo glatko. Kupila sam ubrzo I auto da se skinem sa vrata moni I njenoj porodici jer bez auta si bukvalno kao bez nogu i ne mozes ni hljeb da kupis a da ne sjednes u auto I da “skoknes” do najblize trgovine. Dobila sam SSC samo desetak dana po prijavljivanju. Nakon dvije sedmice mi je stiglo I prvo pismo dobrodoslice a trece sedmice sam dobila za isti dan drugo pismo dobrodoslice I GC. Posto sam brzo dobila SSC pocela sam intenzivno da se prijavljujem za sve moguce poslove. I to je urodilo plodom. Dobila sam par-time kao Trgovac u jedom trznom centru koji se, na moju srecu, nalazi preko puta od mjesta gdje stanujem. Tako, pocela sam I da radim 13 novembra. I dalje sam nastavila da apliciram za full-time poslove pa se eto nadam da ce za neko izvjesno vrijeme I to da urodi plodom.

Dragi moji forumasi, samo naprijed I hrabro…..i neka vam je svima sa srecom ove godine, i onima koji cekaju razgovor i onima koji se tek prijavljuju.
:1081:

nemili 19.11.2009 19:19

Cestitam! Uvek je lepo cuti prve utiske i pozitivan stav!

steficacvek 19.11.2009 19:24

Dobrodosla Taji! Zelim ti svu mogucu srecu i dalje. Javi se cesce i ostani pozitivna! Pozdrav!

Bane 19.11.2009 20:34

Srecno :1081::1081::1081:

Misa 20.11.2009 03:37

Dobrodosla! :1081:

dreadnot 20.11.2009 10:46

Bravo Taji, cestitam, ovo je stvarno post koji budi optimizam i nadu. Sa srecom u daljem trazenju posla i snalazenju u novom zivotu!

cile 20.11.2009 16:28

Taji,pridruzujem se cestitkama i zelim ti puno uspeha!
Moni,svaka cast!

pozdrav

dreamerns 20.11.2009 17:43

Pridruzujem se cestitkama....samo napred

Taji 21.11.2009 03:10

Hvala vam svima na cestitkama, dobri ljudi:beer:

Jos jednom zelim da se zahvalim stizeljeto i moni na nesebicnoj pomoci koju su mi pruzile pri dolasku, HVALA van do neba:1072:

srboljub89 21.11.2009 08:37

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Taji (Poruka 12696)
Pozdrav svima nakon duzeg vremena:1081:

Evo da se I ja javim sa svojim iskustvom dolaska u USA I kako je sve proteklo. Prije svega, htjela bih da se zahvalim stizeljeto I moni na velikoj, nesebicnoj pomoci koju su mi pruzile po dolasku u Colorado Springs od strane njih I clanova njihovih porodica. Bez njihove pomoci bi stvarno bilo veoma tesko naci stan I sve ostalo odraditi.
Evo ovako, znaci 14 oktobar je bio dan D. Ruta je bila Beograd, London, Denver, Colorado Springs. Krenula sam iz Beograda ujutro u 11:10, stigla bez problema u London. Tamo sam se malo prosetala, prosla preglede obezbjednjenja prije ulaska na Gate za let za Denver. Tu sam prosla bez ikakavih problema. Pregledali su rucni prtljag, mene je zenska dobro ispipala i…idem dalje. Kad sam stigla u Denver, cim sam izasla iza aviona krenula sam prema pasoskoj kontroli. Tamo sam stala u red gdje pise Citizens and Green Card Holders. Kad sam dosla na red, carinik mi je uzeo pasos, pogledao vizu, pogledao kovertu koju sam dobila u ambasadi kod nas I uputio me na mjesto gdje cu pokupiti prtljag I onda da idem na imigraciono. Samo malo dalje, nekih 20-ak metara se nalazilo mjesto gdje je bio prtljag. Onda me je covjek koji je tamo radio I predao moj prtljag pokazao kuda da idem na imigraciono. Poslagala sam kofere I ruksak na kolica I polako krenula. Veoma je sve jednostavno za pronaci na tom aerodromu. Kad sam stigla ispred imigracionog odjeljenja tamo je vec bilo par ljudi koji su sjedili I cekali. Dugacak salter sa nekoliko sluzbenika. Prisla sam jednom, rekla mu sta trebam. Onda mi je on rekao da stvari ostavim tamo u uglu gdje sve stvari od drugih imigranata stoje I da pridjem saltetu ponovo. E, onda je uzeo pasos I kovertu. Otvorio je kovertu, pregledao papire I onda mi stavio prvi pecat u pasos sa datumom kad sam usla u USA. Onda me je sa pasosem uputio na druga dva saltera koja su stajala nedaleko od tog mjesta da odem tamo I da popunim formulare za ulazak. Tamo isto nije bilo guzve, jedan fin , mlad carinik je bio veoma ljubazan I on mi je popunio papire za par minuta koje sam ja samo potpisala. Kad sam se vratila na prvi salter, carinik me je upitao da li bih bila u mogucnosti da pomognem njegovom kolegi koji pregleda neke Bosance koji idu na godisnji kod djece ali neznaju engleski jezik. Naravno da sam pristala da pomognem. Otisla sam tamo, pomogla nasim ljudima da se “rastaksaju” sa carinikom I kad sam se vratila, sacekala sam samo minut vremena I vec su prozvali moje ime. Ponovo sam prisla tom dugom salteru na kojem je vec sad stalalo poredanih nekih 10-ak pasosa sa kovertama ispod. Dalala sam otiske prstiju, valjda su me tad I slikali jer su mi rekli da pogledam u kameru I tad sam dobila u pasos drugi pecat preko kojeg je carinik stavio I moj A broj. I to je bilo to. Sva procedura je ukupno trajala nekih 15-20min. Onda sam pokupila svoja kolica sa stvarima koje koje mi niko nije ni pogledao niti pregledao I vratila se na isto mjesto gdje sam ih I pokupila. Tu sam predala kofere za let za Colorado Springs. Stigla sam najzad nevece u 21:30 gdje su me docekali muz I sin od moni. Stizeljeto mi je rezervisala stan u istom kompleksu u kojem zivi ona I moni tako da sam prvu noc prespavala kod moni u stanu I vec sutradan, 15 oktobra, bili smo svi skupa u kancelariji gdje sam potpisala ugovor za stan, platila sve sto treba I preuzela kljuceve. Onda je poslije toga sve islo glatko. Kupila sam ubrzo I auto da se skinem sa vrata moni I njenoj porodici jer bez auta si bukvalno kao bez nogu i ne mozes ni hljeb da kupis a da ne sjednes u auto I da “skoknes” do najblize trgovine. Dobila sam SSC samo desetak dana po prijavljivanju. Nakon dvije sedmice mi je stiglo I prvo pismo dobrodoslice a trece sedmice sam dobila za isti dan drugo pismo dobrodoslice I GC. Posto sam brzo dobila SSC pocela sam intenzivno da se prijavljujem za sve moguce poslove. I to je urodilo plodom. Dobila sam par-time kao Trgovac u jedom trznom centru koji se, na moju srecu, nalazi preko puta od mjesta gdje stanujem. Tako, pocela sam I da radim 13 novembra. I dalje sam nastavila da apliciram za full-time poslove pa se eto nadam da ce za neko izvjesno vrijeme I to da urodi plodom.

Dragi moji forumasi, samo naprijed I hrabro…..i neka vam je svima sa srecom ove godine, i onima koji cekaju razgovor i onima koji se tek prijavljuju.
:1081:

Cestitam Taji, i sve najbolje ti zelim u zivotu.:bravo::1081:

stizeljeto 22.11.2009 07:18

hehe, sad ste mi obje pocele raditi i ti i Moni i nemam skime kafenisati ;))) Trazila sam te neki dan u JC-u, valjda ti nisam pogodila smjenu :)) Vidimo se.

wrath:of:the:lich:king 22.11.2009 19:26

Taji dobrodosla na ovu stranu!!
Moni i Stizeljeto vama svaka cast!! Eto to je, izmedju ostalog, svrha ovog foruma! Ljudi u istoj situaciji, koji pomazu jedni drugima i druze se... Srce mi je puno :)

abdulazizsarajevo 22.11.2009 23:38

colorado springs je prekrasan gradic..bio sam tamo 1998 u manitou springs doduse blizu je...gorden of the Gods...

generalno kakva je situacija za posao u manji gradovim...dobro jeste zivot nekako sporiji tamo ali mislimda je to i bolje kad ljudi sa porodicom vec dolaze ???

ako moze malo detalja oko toga...

thanks

Taji 23.11.2009 03:20

Globalno gledano, poslovi se nude svaki dan ali sve zavisi kakvi su ti kriteriji....sto je za nekoga "dobro" za pocetak da se ubaci u sistem za nekoga bi to mozda bila mizerija...nesto sto zelis da radis a niko te ne zove na intervjue premda zadovoljavas sve kriterijume (kao sto su mene odbili za jedan posao prije nego su i zatvorili oglas:gun:).......nesto sto bas i ne bi da radis a prijavio si se cisto onako, da ispitas teren pa te ljudi ipak pozovu, ponude ti posao pa da li da prihvatis ili ne.....sve je to individualno....
Evo ova dva linka pa pogledaj sta je na trzistu rada u COS-u pa sam procijeni....vecina poslodavaca nece da kaze ni ime firme u oglasu a ni kolika bi ti bila satnica nego...bit ce utvrdjeno na intervju, te zavisi od radnog iskustva..te ovo..te ono....minimalac je negdje oko 7.5 do 8.5$ po satu, vecinom za part-time, pa do 9 ili 10$ po satu za entry level za full time.....ima i bolje placenih poslova, naravno, samo je tesko dobiti za nas tako nesto bez americkog radnog isksutva, certifikata, njihovih diploma o skolovanju....mozda, kazem mozda jedino IT poslovi da urode plodom i da su dobro placeni zbog certifikata koji su i ovdje priznati iako su donijeti iz nasih zemalja....
Svaki dan izlaze novi poslovi tako da se mora redovno pratiti i aplicirati ako se zeli nesto ugrabiti. Apliakcije su im ponekad nocne more, traju i po dva sata i imaju od 35 do 90 pitanja. Treba ti bukvalno svaki dan puno radno vrijeme da radis samo na tome, da se prijavljujes za posao.:beer:
Ovdje mozes da radis koliko god hoces poslova, zavisi koliko ko moze da podnese i izdrzi da ima radnih sati u 24 sata i da ustima radna vremena da se ne sudaraju jedni sa drugima....

http://cosprings.craigslist.org/

http://www.indeed.com/l-Colorado-Springs,-CO-jobs.html

dragonn 24.02.2010 12:49

Pozdrav svima,

Eto i mene konacno stigao u USA, i posto sam se probudio ranije resih da podelim sa ostalima moje iskustvo dolaska ovde a i Steelers mislim da je ovde odgovarajuce mesto za odgovor na ovu temu da je ne pisem u onom delu foruma gde sam napomenuo da sam stigao :).

Sto se tice polaska iz Srbije sve je bilo ok sem samog rastanka sa porodicom, bilo je i to ok ali su suze na licima dragih osoba malo rastuzile sam momenat rastanka sto je i bilo za ocekivati a i vecini ako ne i svima se slicno dogadjalo. Put do Beograda je protekao ok uz malo snega, sto je bash cudno inace za ovo doba godine ^^, ali sam ipak stigao kako su mi u JAT-u i rekli oko sat i po pred poletanje. Meni je ruta letenja bila Beograd - London, JAT-om, pa onda London - Chicago UA. Posto je ovo meni prvi put da letim avionom bio sam bash uzbudjen ali u pozitivnom smislu posto sam oduvek imao zelju da letim avionom ali nije bilo prilike do sada. I eto zelja mi se konacno ispunila i to na najlepsi nacin :D, elem da se vratim na temu...let do Londona je relativno brzo prosao, poletanje iz BG-a je bilo u 10:30, malo glavobolje kad se avion uspinje do visine krstarenja i isto to kada se spusti posle ali je verovatno to normalno za nekoga ko prvi put leti, stigli u London oko 12:40. U Londonu je bila pauza od nekih 2h, pa onda let do Chicaga koji je trebalo da traje nekih 9h i malo jace ali je trajao nesto krace, izgleda da ga je pilot malo nagazio zbog snega koji se spremao da pada. Jer bukvalno je bila fora - dok smo se polako spustali ka pisti nema snega i u momentu kada je avion dotakao pistu krenuo je sneg :D. Na aerodromu je sve proslo extra - prvo prolazak kroz carinsku kotrolu i ( stao sam u redu US citizens inace i nekako sam se cudno osecao - prvi put u USA i ne stajesh u redu visitors, ali pozitivno cudno, hehe ) slikanje tu, zatim mi gospodin rece da pokupim prtljag pa kod kolege njegovog koji je otvorio zutu kovertu cuvenu, davanje otisaka, potpis i rece mi covek da zelena karta stize za nekih 4-8 nedelja na adresu koju sam naveo josh u ambasadi a koja se u mom slucaju nije promenila. Odatle na kontrolu prtljaga sto i nije bilo nista posebno, nista mi nisu otvarali, samo prolazak kroz skener i nista vishe. Sve u svemu zadrzavanje na aerodromu u Chicagu izmedju 5-10 minuta a ja ocekivao mnogo vishe :). Moj prijatelj kod koga sam i odseo za pocetak josh nije bio stigao posto je avion poranio bar jedno 30 minuta i onda put do stana i to je to sto se tice doletanja do ovde. Sada je malo borba sa nesanicom ali nista strasno, takodje i period adaptacije na vremensku zonu, hranu i sta vec ide, saznacu polako sve. Juche predao zahtev za SSN i on kako mi rekose stize za jedno 2-4 nedelje i ... to bi bilo to za pocetak. Nadam se da nisam zaboravio nista posto ovo pisem po USA lokalnom vremenu u 05 ujutru :)

Pozdrav svima odavde ovog puta :) i srecno ubuduce :)

mitar 24.02.2010 13:19

Dragonn sad samo jos da polako ostvarujes americki san, srecno!

lala 24.02.2010 13:38

puno srece i sve naj bolje u novom pocetku.

Smith6000 24.02.2010 13:52

@dragonn, sretno! Čikago je lep grad :naughty:

Zabica 24.02.2010 14:36

@Dragonn: nek ti je sa srecom! :1081:
@lala: "naj bolje" se pise zajedno :1060: (p.s. ne zameri, ali sam pocela opsesivno da primecujem to u svakom tvom postu hihihi :grin:)

lala 24.02.2010 14:50

@zabica ne zameram,svaku opravdanu kritku uvazavam i smatram je korisnom,mada izgleda nije urodilo plodom to kritikovanje.
:)
mani se ti opsesije,udata si ti :)

nemili 24.02.2010 15:18

@dragonn

Bas mi je drago sto si se setio da nam preneses prve utiske! To treba da se stavi u pravilnik foruma: "KO STIGNE U USA MORA DA U ROKU OD 48h DA NAPISE UTISKE NA FORUMU". :grin:
Kada budes imao vremena napisi jos koje zapazanje! Srecno! :bravo:

steelers 24.02.2010 16:34

Hvala brate Dragonne, na iscprnom izvestaju.

cile 24.02.2010 18:17

Srecno:;D:

City Lights 24.02.2010 19:58

Divno... Najvazniji dio je odradjen, sretno u buducim pothvatima! :)

elizabeta 24.02.2010 22:04

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Žana (Poruka 6915)
Pa misli se na pravilo da treba da provedes u zemlji minimum 6 meseci i jedan dan u toku kalendarske godine, u suprotnom mogu da ti oduzmu zelenu kartu kad budes probao da udjes ponovo. Naravno, to ne vazi ukoliko si uzeo takozvani "beli karton" koji dozvoljava da boravis van zemlje duze od godinu dana bez ikakvih posledica. Cak i sa drzavljanstvom (za naturalization) treba da nisi van zemlje duze od 5 godina, jer mogu da pokrenu postupak za oduzimanje drzavljanstva. Ja vec pisala negde, da je kada sam ja imala intervju, pevac grupe Ruz probao da izregulise to u ambasadi. Mislim da nije uspeo, nisam sigurna. Covek je izasao i nije se vratio te godine (cini mi se da se razveo) i nije mogao da udje posle toga u USA. Mislim da mu nije pomoglo ni to sto ima decu u USA. Eto, o tom uslovu se govori - pretpostavljam. Ako je nesto drugo pak - ispravite me.

sada su smenili zakon nije vise 6 meseca nego 1 godinu dana mozes

dragonn 26.02.2010 15:07

Hvala sima na lepim zeljama :).

pekka 26.02.2010 17:21

Citat:

Prvobitno poslao korisnik elizabeta (Poruka 14304)
sada su smenili zakon nije vise 6 meseca nego 1 godinu dana mozes

Ja bih molio za pojasnjenje, ako moze, sta to mogu 1 godinu ?:blink:

steelers 26.02.2010 17:56

Srecno, i ...http://www.youtube.com/watch?v=BvJdr...eature=related

Zana 26.02.2010 19:38

Citat:

Prvobitno poslao korisnik pekka (Poruka 14350)
Ja bih molio za pojasnjenje, ako moze, sta to mogu 1 godinu ?:blink:

Da se bude van USA sa Zelenom kartom...

Ja nisam cula niti procitala na USCIS sajtu da su pravila promenjena i mislim da je ova informacija netacna. Dakle, 6 meseci i 1 dan mora da se bude u zemlji u toku jedne kalendarske godine. Naravno - teoretski, moze osoba izaci na kraju jedne godine i sastaviti boravak van zemlje sa prvim delom naredne godine. Ponovo: nisam cula da su se pravila promenila, niti vidim razlog zasto bi. Ako neko ima drugaciji info, neka javi (sa referencom izvora informacija).

pekka 26.02.2010 20:52

Hvala Zana, i kao sto si rekla bilo bi dobro da se ovo razjasni.

barajevo31 26.02.2010 21:42

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Žana (Poruka 14354)
Dakle, 6 meseci i 1 dan mora da se bude u zemlji u toku jedne kalendarske godine.

A koliko dugo mora ovako? Kada prestane da važi taj limit? Šta ako te izvuku na lutriji pa nemožeš odma da zapališ?

nemili 26.02.2010 22:00

Citat:

Prvobitno poslao korisnik barajevo31 (Poruka 14359)
A koliko dugo mora ovako? Kada prestane da važi taj limit? Šta ako te izvuku na lutriji pa nemožeš odma da zapališ?

1. i 2. dok ne steknes drzavljanstvo (koje mozes da zatrazis tek posle 5 god)
3. moras da aktiviras (tj. da udjes u usa) u roku od 6 meseci od dobijanja vize u pasosu.

dejancic 26.02.2010 22:09

Citat:

Prvobitno poslao korisnik barajevo31 (Poruka 14359)

Ovo prestaje kada sve zajedno sakupis pet godina boravka u USA, predas zahtev za americko drzavljanstvo i uspes da ga dobijes.
Procedura posle izvlacenja na lutriji je po meni vremenski krajnje fleksibilna. Od slucaja do slucaja se moze desiti da dobijes vizu u drugoj polovini neke kalendarske godine tako da u toj godini nikako ne mozes boraviti u USA potrebnih sest meseci. U tom slucaju mozes otici u Ameriku na kraci odmor da bi pokrenuo postupak oko zelene karte, vratiti se u Srbiju i imati obavezu da se pojavis opet u Americi tek pred kraj drugog kvartala sledece godine. Time ces dobiti na vremenu skoro godinu dana pre nego da trajno odes, a pri tome neces prekrsiti pravilo o boravku od sest meseci.

pekka 27.02.2010 09:58

Citat:

Prvobitno poslao korisnik dejancic (Poruka 14361)
Ovo prestaje kada sve zajedno sakupis pet godina boravka u USA, predas zahtev za americko drzavljanstvo i uspes da ga dobijes.
Procedura posle izvlacenja na lutriji je po meni vremenski krajnje fleksibilna. Od slucaja do slucaja se moze desiti da dobijes vizu u drugoj polovini neke kalendarske godine tako da u toj godini nikako ne mozes boraviti u USA potrebnih sest meseci. U tom slucaju mozes otici u Ameriku na kraci odmor da bi pokrenuo postupak oko zelene karte, vratiti se u Srbiju i imati obavezu da se pojavis opet u Americi tek pred kraj drugog kvartala sledece godine. Time ces dobiti na vremenu skoro godinu dana pre nego da trajno odes, a pri tome neces prekrsiti pravilo o boravku od sest meseci.

Dejancicu, u nasem slucaju, ako dobijemo vize u aprilu imamo fore do oktobra da udjemo u US. Onda pokrenemo postupak dobijanja zelene karte i SSN-a i nakon mesec-dva se vratimo nazad zbog ne znam ni ja cega. Ponovo odlazimo u US, na primer polovinom sledece godine. Jel tako nesto izvodljivo ili nije u navedenom slucaju???

Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 14:35.

Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.