![]() |
Kolege, treba mi pomoc.. malo sam zbunjena citavom procedurom oko dobijanja licence za RN.
Zavrsila sam Fakultet Zdravstvene Nege i polozila Drzavni ispit.. odmah nakon toga sam dosla u Chicago tako da nisam ni jedan dan radila u Srbiji.. Da li neko postavlja pitanje da li je licenca aktivna ili ne prilikom aplikacije za NCLEX? ili to nije bitno ako sam polozila drzavni ispit? I da li mogu da mi kazu da nemam uslov da izadjem na NCLEX, (recimo, da mi fale neki krediti ili nesto)? Hvala! |
Citat:
Koliko ja znam licenca u Srbiji apsolutno nije uslov, a ni drzavni ispit iz prostog razloga sto su one uslov za rad u Srbiji i nigde vise. Norvezani recimo to traze. Illinois board of nursing ne trazi CGFNS sto je olaksavajuca okolnost. Ono sto ce ti definitivno traziti to je TOEFL, a to ce ti vec reci kad ti vrate dokumenta sa informacijama sta je sve neophodno dodatno priloziti kako bi Illinois BON dao Authorization to Test. Za Toefl definitivno znam da na govornom delu imas 26 ili vise i na celom testu ukupno 83 ili vise. |
Hvala na brzom odgovoru :)
Da li mora da se salje bas u Springfield? Negde sam procitala da Professional report treba da se dobije iz PA.. http://www.cgfns.org/ ova agencija. Da li si ti to radio? |
Citat:
Ja sam nursing school zavrsio ovde i kao US graduate nije bilo potrebe za CGFNS koji je samo za foreign graduates. Naoruzaj se strpljenjem, proces moze da potraje par meseci. Ne znam nikog licno ko je iz Srbije radio proces, tako da je najbolje da porcesljas web site IL Board of Nursing i polako krenes da pripremas potrebnu dokumentaciju. |
Postovani pitanjce za vas.
Trenutno sam u NV na turistickoj vizi i pisala sam Nursing Board-u i dobila sve info o dobijanju licence za medicinsku sestru ovde, ali moje pitanje je- sta posle? Da li imate neke novije informacije, da li mogu uopste da apliciram za posao bez radne dozvole. Da li posto je zanimanje u deficitu, poslovac sredjuje papire ili :no:? Hvala sa brzom odgovoru. |
Citat:
Neophodno je da nam ostavis malo vise informacija? Koji stepen strucne spreme? Koja skola? Sa turistickom vizom ne mozes ni dobiti licencu jer nemas socijalni broj. |
Zavrsila sam srednju, cetvorogodisnju medicinsku u Srbiji, kontaktirala Nursing board, rekli da moram polagati taj zavrsni ispit za licencu u najboljem slucaju u najgorem 120 sati predavanja + ispit. 120 sati mogu i da odradim za 6 meseci boravka ovde, znaci dok sam na turistickoj vizi mogu da sredim licencu. Ali me zanima posle posao? Da li mogu da apliciram za posao bez work permit, da li je tvoje je da imas diplomu, a poslodavac sve ostalo zavrsava sa vizom?
|
Previdela sam ovaj poslednji deo poruke:udri: Nemam naravno SSN, a ni sansu kako da ga dobijem. Inace, za ostale forumase korisna informacija pored ovih sto sam napisala je da zaista moze uz mali trud da nasa srednja skola ovde prevede u CNA, bar u Nevadi. Los posao, slabo placen, sve znam, ali pocetak je uvek tezak.
Pozdrav! |
Nije to nikakvo prevodjenje diplome, jer srednja medicinska ne moze da se prevede ni na kakvu nursing diplomu, to je pohadjanje CNA skole ispocetka, jer ona toliko i traje 120 sati + clinicals. Jedini uslov za upis je da si zavrsila bilo koju srednju skolu - znaci u istoj si poziji kao i onaj ko je zavrsio srednju poljoprivrednu, na primer. Da bi uopste upisala skolu i polagala drzavni treba ti SSN zbog background check-a, sto je obavezno za svako zdravstveno zanimanje. Cak i da uspes nekako i da zavrsis skolu i polozis drzavni bez SSN, sto nisam jos cuo da je neko uspeo, ni jedan poslodavac ne moze da ti radi papire za CNA posao. Ako hoces da budes nurse, moras da ides na koledz, da postanes RN, najbolje sa fakultetskom diplomom, tzv BSN (Bachelor of Science in Nursing), da bi bila pogodna za sredjivanje papira od strane poslodavca, ali nakon Visa Retrogression programa cekanje vize za sestre je oko 6 godina.
|
Nisi dobro obavesten apsolutno i ne bi trebalo da pises sa takvom sigurnoscu.
Samo jedan od primera, copy/pasted sa sajta Nursing board I don't have a Social Security number. When will I receive my Nevada license? Under Nevada law, the Board cannot issue you a temporary or permanent license/certificate without a US Social Security number (SSN). If you have passed the NCLEX but do not have a SSN, your exam results are retained indefinitely. You may be required to submit a new application if your previous application has expired. Applications are valid for one year, after which you will need to submit a new application, fee, and fingerprints. Pa onda da dobio licencu u nekim drzavama SSN ti uoste ne treba (da,da postoji i spisak zemalja negde na internetu). Uglavnom - ne pisi. Pozz |
Citat:
CNA kurs jeste 120 sati, nevezano za to iz koje srednje skole dolazis. I CNA ne dobija licencu nego setifikat. CNA se tretira kao Unlicensed Assistive Personel. Ni CNA sertifikat se ne moze dobiti bez SSN. CNA nemaju mogucnost dobijanja radne dozvole. U pitanju je nisko kvalifikovani kadar. Mozes ti NCLEX da polozis i u Frankfurtu u Nemackoj (medjutim sa srednjom medicinskom ne kvalifikujes se za NCLEX), ali na licencu zaboravi dok ne dobijes SSN. I sama si gore citirala da oni mogu da prime k znanju da ti imas polozen NCLEX, ali da ti bez SSN-a ne mogu izdati ni provizornu/privremenu licencu, a kamoli stalnu. Znam odlicno kako to ide i sta pisem jer imam licence u Illinoisu, Teksasu i Virdziniji. Ni jedan Nursing Board nije hteo ni da pokrene proces bez socijalnog broja jer je on glavni alat za proveru "background-a". Sa cetvorogodisnjom srednjom skolom se na zalost ne kvalifikujes za izlazak na NCLEX jer su nase strucne skole srednje skole - "high school level" koja god da je u pitanju, u istom si "kosu" (i gimnazija, i medicinska i ona gore poljoprivredna - nema razlike). Samo za LPN treba minimum godinu ipo dana pohadjanja nastave uz prethodno zaversenu srednju skolu. |
Jedno je kad neke stvari ne ukapiras i u zabludi si, a drugo je kad drugima to serviras kao savet, a totalna je dezinformacija, jer ni sama nisi upucena. Ja sa sigurnoscu pisem zato sto nemas na ovom forumu nekoga ko je bolje upoznat sa zdravstvenim sistemom Amerike: Ja sam lekar, profesor na koledzu zdravstvene struke u Cikagu sa americkim radnim iskustvom i u praksi i kao lekar u zdravstvenom osiguranju i u nasavi – sebe radi je bolje da poslusas sta ti ovde pisem a ne da se tu brecas i nemusto citiras stvari koje ne razumes.
Ti NEMAS pravo da polazes NCLEX jer imas samo srednju skolu, ukoliko imas visu medicinsku i to iskljucivo smer medicinska sestra (ne dijeteticar, fizikalna, rendgen i sl), onda preko agencije CGFNS za sertifikaciju stranih visih i fakultetski obrazovanih sestara mozes da dobijes pravo da polazes NCLEX (verovatno ce da traze jos neku razliku ispita cak i sa visom skolom pre nego sto ti daju zeleno svetlo za NCLEX), sto opet ne garantuje vizu, ali otvara mogucnost da posle perioda cekanja i uspesnog nalazenja ustanove koja je voljna da te sponzorise (za to ti treba veza, odnosno kako vole da zovu ovde "preporuka") pokusas da sredis papire. Da ti sazvacem da shvatis: Posao CNA (bolnicar) ti ne otvara nikakva vrata i niko ne moze da ti sredjuje paire sa tim sertifikatom. CNA kurs ne mozes da upises niti mozes da izadjes na drzavni za bolnicara bez SSN-a. NCLEX ne mozes da polazes bez zavrsene minimalno vise skole, iskljucivo smer medicinska sestra. O ovome je sve vec pisano, procitaj malo ispred, evo na primer iskustva ljudi ovde: Citat:
|
Magelan i sama sam napisala da licencu ne mogu dobiti bez SSN-a, to je nesto sto sam previdela, prethodnim postom sam samo htela da odgovorim na Siminu konstataciju da "...cak i da uspes nekako i da zavrsis skolu i polozis drzavni bez SSN, sto nisam jos cuo da je neko uspeo..." odgovorom koji sam pejstovala.
Pogresne informacije Simo imas vezano za to neka si profesor na 42 fakulteta ja ne osporavam tebe nego informacije, osim prethodne i ova "Da bi uopste upisala skolu i polagala drzavni treba ti SSN" evo odgovora i na to http://www.hashim-immigration.com/si...quirements.pdf a sa ostalim se slazem. Zavsila sam i fakultet i master iz neke druge oblasti koja se ovde nije tako trazena mislila sam da mi je medicina bolji put ali postoje i precice. Hvala na (nekim) informacijama. Pozdrav svima. |
Citat:
Nema precica u US za dobijanje licenci u zdravstvu. CNA bas i nije neka precica, to je, na zalost, posao koji donosi koji cent vise od minimalca. Ok je za pocetak, ali nikako za na duze staze. "Been there, done that" |
Nemam pogresne informacije nego ti opet ne kapiras: Link koji si stavila se odnosi za polaganje NCLEX-a i za njega ti ne treba SSN pod obavezno ukoliko ides preko CGFNS-a, jer je to agencija za sertifikovanje stranih sestara. Ja sam rekao da bez SSN-a ne mozes da upises CNA (bolnicarski kurs) niti Nursing program u Americi niti da nakon toga izadjes na drzavni. Mozes da polazes NCLEX bez SSN-a u svojstvu stranca, ali ti sa srednjom skolom ne ispunjavas uslove za to, u Americi ti nisi sestra, bez obzira sto imas srednju medicinsku, ti si samo high school graduate. U tom statusu mozes samo da pokusas da ides na kurs za bolnicara (120 sati + clinicals) pod uslovom da imas SSN, bez SSN-a zaboravi. Isto vazi za upisivanje Nursing skole u Americi. Ukapira li na kraju?
|
Sima je u pravu.. apsolutno ne postoji sansa da dobijes licencu bez SSN. Isto tako, Nasa medicinska skola ti ovde nista ne vazi nego moras da zavrsis CNA program ovde i tek onda da uzmes ispit za licencu da bi radila kao CNA.
Ne mogu sa sigurnoscu da ti kazem, ali 99% ne mozes ni da upises CNA program bez SSN. Good luck.. |
Citat:
Imam zavrsenu Visoku medicinsku skolu (3 godine osnovnih strukovnih studija + 1 godina specijalistickih strukovnih studija), imam zvanje STRUKOVNA MEDICINSKA SESTRA-SPECIJALISTA INTENZIVNE ZDRAVSTVENE NEGE. Dakle, moje zvanje je ekvivalentno ADN ili BSN? Unapred hvala na odgovoru! (: |
Citat:
Prosesljaj allnurses.com forum. Na njemu bi trebalo da nadjes informacije sta koji state nursing board trazi kao "minimal requirement". U svakom slucaju, cak i da je samo ADN, postoje bridge programi gde za manje od godinu dana online mozes da postanes BSN za manje od 10k (University of Texas at Arlington ADN2BSN program kosta $8.995). RN license je ista i za ADN i za BSN. BSN je samo titula vise od ADN. Ne polaze se ponovo NCLEX. |
Posao St.Petersburg
Pozdrav svima.Ja sam jedan od dobitnika GC i trebao bih da putujem u januaru na Floridi St.Petersburg, e sad bih da pitam u vezi diplome srednje medicinske smer zubni tehnicar jer moja zena je to zavrsila u Crnoj Gori.Dali postoji neka varijanta za posao tamo i sta bih trebao uraditi pre odlaska.
Unapred hvala. |
Ako sam ja dobro shvatio (citajuci postove od pre) ne moras nista da radis, posto se za to tamo mora skolovati ispocetka. Ali, Magelan je mnogo iskusniji u tome...
|
Citat:
Moze uvek da se nadje posao kao Dental Assistant. Za to ne treba u principu nikakva skola, na dosta mesta obucavaju na poslu tokom orijentacije. Ali tu ne racunaj na platu. Ovde u CHGO to je placeno minimalno - $9 na sat. Citat:
|
Citat:
|
Citam ovaj forum vec mesecima i zaista je sjajan.Hvala svima, sto nama koji se tek upustamo u ovu avanturu,otvarate oci i realno prikazujete situaciju.Procitala sam celu ovu temu posto sam med.sestra sa srednjom skolom.Shvatila sam da sa svojom srednjom ne mogu da radim u USA i da treba da se skolujem.Jedino me jos interesuje da li mogu da dobijem status CNA ,na osnovu staza od 16 godina i preporuka iz bolnice u kojoj trenutno radim.Da li uopste neko proverava vase znanje i praksu koju imate ili samo traze diplomu.
|
Citat:
Detalji za proces sertifikacije su u linku pod brojem 4. Znajuci kako to u Springfield-u ume da se otegne mnogo je lakse jednostavno zavrsiti kurs za CNA koji traje 5 nedelja i kosta oko $700. Koristan je iz prostog razloga sto se tu nauci dosta detalja vezanih za pravni aspekt profesije. |
Citat:
Napomena: moje obzervacije su apsolutno korisnicke, u medicinu se ne razumem ali kapiram sto traze dodatno doskolovavanje, ovde vecina gresaka moze da se identifikuje verovatno jer koriste kompjutere za sve zivo i cini mi se da li je RFID ili barcode za proveru pacijenata (a verovatno i za proveru osoblja non stop). Meni npr dok sam bila u bolnici nijednu prepisanu pilulu nisu dali dok mi nisu skenirali narukvicu, pitali za ime i godiste i slicno. U sobi su me dve sestre dvorile kao da sam u najluksuznijem nekom hotelu sa room service. Imas daljinski pored glave pa pritisnes one dodju dok kazes "sta bi". Tipa za casu vode ili bilo sta. U Srbiji jedna zena/muskarac radi na x pacijenata ni sa kakvim sredstvima. Sav taj haos i neizvesnost ih nekako promeni, budu nekako zilave, nekad i na izgled bezosecajne, bar u ophodjenju sa pacijentima. I ocekuje se od njih da znaju sve. Ovde mislim da garant iz google-aju u nekoj aplikaciji da provere sta misle na osnovu simptoma cisto da nemaju tuzbe posle ako nesto pogresno procene (mozda, ovo se ja tripujem mozda). Pregled ti bude - dodjes na recepciju, cekiras se, cekas. Udjes unutra, premere ti visinu, tezinu, pritisak i temperaturu. Udjes u ordinaciju, sednes. Dodje sestra, ispita te neka genericka pitanja i izadje. Nakon nekog vremena dodje doktor/ka. Ceo pregled uvek vise traje nego oni kod nas kad udjes kod lekara na pet minuta. (cekam dete da se probudi da ide u obdaniste a ja na posao pa sam dokona da pisem) |
Citat:
Sa druge strane, Nursing Homes & Rehab Centers su potpuno druga prica. Prvi Nursing Home u kom sam ja radio je imao odnos 27-30:1 - 27-30 pacijenta po sestri i tu je recimo dvoje bolnicara koji imaju po 14-15 pacijenata. Ja recimo radim na Rehab Unit-u vec godinu ipo dana i tu je malo manje pacijenta, 15-20 sto je svakako bolje nego 30 :) Ni prva ni druga ustanova nisu presle na elektronski sistem i i dalje sve ide "na olovku" uz brdo papira koji ti nekad zagorcaju zivot. Sto se tice odnosa sestra-pacijent, to je tek posebna prica. Jako se puno polaze paznja na komunikaciju, sto Ameri zovu "Therapeutic Communication". Cela nauka oko toga kako pristupiti pacijentu, na koji nacin formulisati pitanje ne bi li pacijenta doveo u ono sto oni definisu kao "Emotional Jeopardy" sto je dovoljno da te neko optuzi za "Verbal Abuse" pa se ti posle sa inspekcijom objasnjavaj sta si hteo da kazes pacijentu i zbog cega ti je ton bio ovakav ili onakav. Stoga nije ni cudo sto se ovde sestre pored toga sto pruzaju negu ponasaju kao "korisnicki servis". O gomili ostalih situacija gde mogu da se zale i tuzakaju da i ne govorim. Dakle bude tu cesto preterivanja i preuvelicavanja prilikom raznoraznih zalbi ministarstvu zdravlja cisto da bi se izvukla neka (uglavnom sitna) finansijka korist. Nekad bude situacija da 5-6 pacijenata (od onih 30 koje ti natovare) zovu jer im nesto treba, a prosto ne mozes u istom momentu da zbrines sve odjednom. Tu cesto krene drama, pogotovo ako su clanovi porodice u poseti, i onda moras da koristis one gore navedene tehnike "Therapeutic Communication". U suprotnom - glavobolja :D Ameri cesto zloupotrebljavaju "preregulisanost" sistema i samo cekaju da neko u zdravstvenom timu napravi gresku ne bi li imali osnova za podnosenje tuzbe. - Mojoj mami je izgubljena carapa?! Sta ce te Vi da uradite po tom pitanju?! - Moj tata ne voli vodu na sobnoj temperaturi i ja vec 15 minuta cekam da neko donese led?! - Zbog cega moja baka danas nije isla na bingo?! - Moj deda je u istom dzemperu koji je imao juce?! - Moja cimerka stalno drzi otvoren prozor i ja tako mogu da dobijem zapaljenje pluca! - Niko vec pola sata ne donosi osvezivac prostorije?! Koliko puta treba da naznacim da kad presvucete moju cimerku treba da prsnete osvezivac?!!! - Mojoj mami vec danima niko nije nalakirao nokte?! O ledu i klizanju ipred ustanove - da i ne govorim :) Biti zdravstveni radnik u US je potpuno druga dimenzija, cak ni po zapadnoj Evropi ne postoji ovakav stepen preregulisanosti, a o Srbiji da i ne govorim. Iz svega gore navedenog, bar je moje misljenje, bolje je zavrsiti taj CNA kurs ovde kako bi se otvorili vidici i imao bar mali uvid u to sta i kako funkcionise ovde, sta se sme a sta nikako ne sme. |
Citat:
Kada se napravi poredjenje, sestra u Srbiji je otprilike analog zanimanju "Medication Aid" koji postoje u dosta US drzava (Illinois recimo to nema). To su ustvari bolnicari sa dodatnim kursem iz farmakologije koji su ovlasceni da daju lekove. Medication Aid sve prijavljuje sestri - da li neko ima bolove, povisenu temperaturu, povracanje, dijareju, konstipaciju pa sestra preduzima dalje mere dok sve to isto u Srbiji sestra prijavljuje direktno lekaru. Od medicinske sestre se podrazumeva da bude "Eyes and ears of the patient", i da maksimalno koristi "Critical Thinking" tokom pruzanja nege po "procesu". Stoga, ne treba da cudi sto medicinske sestre/tehnicari u US zaradjuju 60-100k godisnje. |
Citat:
Meni sa strane - bila sam na dve operacije - slepo crevo u Novom Sadu i carski rez ovde u SAD. Nebo i zemlja. Ovde nisam htela kuci da idem, soba sa dva plazma TV-a, kauc za muza, stolica na rasklapanje. Moj WC, room service za klopu, sestre dolete na pritisak dugmeta... Sve cisto, menjaju ti spavacicu svako malo... Dali nam sediste za auto za bebu kad smo kretali kuci, masu nekih brosura i sta sve ne... U Srbiji, taj dan je bio nocna mora, a i oni nakon operacije sto provedoh tamo u junu bez klime na plus zilion stepeni. Doduse, platise im godisnju platu jedne sestre otprilike za taj boravak od tri dana (ovde u SAD)... A sto se tice lakiranja noktiju, osvezivaca vazduha, nista me ne cudi... Pre koji dan kaze mi direktor domova ovde na univerzitetu da danasnji studenti cim imaju neki problem u domu, ne zovu oni vec njihovi roditelji. Sve u svrhu "entitlement paradox"-a. Sve im pripada, na sve imaju pravo. Placaju, dakle traze zauzvrat. I za svaku glupost umeju naokolo da se tuze, sve u fazonu "cherachemo se josh" - cisto se tuze tuzenja radi cesto - samo kad pogledam na TV-u novi sud nice ko pecurka. A cini mi se pre svega za tu struku trebaju "people skills" kao broj jedan kao i za svaki ostali iz usluzne delatnosti (service sector). |
Citat:
U pripremi je zakon po kom ce svi novi buduci NPs morati da imaju doktorat i titula se zove DNP - Doctor of Nursing Practice. DNP ce u primarnoj zastiti imati izjednacena prava i obaveze kao MD i DO. |
Da li postoji neko ko pokusava da prizna diplome iz Srbije a da zivi na teritoriji Kalifornije? Zbog nemogucnosti da vec godinu dana pronadjem fakultet koji ce mi omoguciti da zavrsim 4 dodatna casa koja mi traze, primoran sam da pocnem sve ispocetka i da odaberem neko drugo zanimanje jer za nursing program ispocetka treba zivaca, vremena i novca.
Da li imate informaciju da je mozda pametnije da probam da apliciram u neki drugi stejt (jer u Kaliforniji sve ide malo teze), i da li ostali prihvataju srednju + visoku medicinsku kao RN bez da zavrsavam dodatne casove? |
Citat:
Po nekom mom istrazivanju New York State i Florida bi trebalo da budu "lakse" za ceo proces. Znam da sve to uzima dosta vremena i zivaca, ali ako upali bilo gde - na konju si. Probaj NY, oni su zaista po dosta pitanja liberalni sto se tice licenciranja zdravstvenih radnika iz inostranstva. |
Citat:
|
Citat:
Sto se vucenja rukava po Srbiji, veruj da je to mnogo laksi put nego kretati sve iznova. Prvo, upasti u bilo koji nursing program nije ni malo lako, bar ne ovde u Illinois-u, a koliko vidim na allnurses.com ni u drugim stejtovima nije bajno. Drugo, skolarine su paprene ukoliko se ne opredelis na skolovanje na Community College-u. Tu jeste jeftinije pa je bas zbog toga i navala tolika da su liste cekanja ogromne i biraju se kanditati sa 4.0 GPA na prerequisite predmetima... I sve to traje minimum 3.5 godine. Oko godinu ipo dana za prereqs i dve godine za sam program. Trece, kriterijumi u US nursing schools su brutalni. Padnes jedan predmet - ispadas iz programa. Da li ces uspeti da se vratis i zavrsis taj predmet - tesko. Klasicno izivljavanje... Dakle, gledaj da iscupas ekvivalent gde god i onda kad dobijes prvu licencu, mozes da radis reciprocitet u drugim drzavama. |
Znam za jednu osobu koja je zavrsila visu skolu u Poljskoj i tamo je radila 10-tak godina kao nurse. Ovde u Illinois je morala samo da polozi NCLEX illi kako se vec zove i radila je kao RN. Sada je zavrsila i bridge program za BA in Nursing. S obzirom da je ovde radila kao RN, mislim da joj je bolnica gdje je radila platila taj bridge program.
Moja supruga vec ima BA, ali u drugom polju (engleski jezik), i ona je upisala ubrzani program Bachelor's to BSN. Ovaj program traje samo 18 mjeseci i nakon toga ce moci polagati NCLEX i imat ce BA in nursing. Morala je poloziti oko 10 predmeta prije nego je mogla biti primljena u program. Od strucnih predmeta to su: anatomija 1 i 2, organska hemija (ali preduslov za organsku je obicna hemija), statistika, mikrobiologija i neke dvije psihologije. Pored ovih predmeta tu su bili i engleski 1 i 2, speech. Sve ove uvodne predmete je mogla uzeti na lokalnom koledzu (College of duPage) i kostali su od 450 do 700 dollara po predmetu u zavisnosti od predmeta. Mislim da je u svim predmetima dobila A, osim za mikrobiologiju gdje je dobila B. Uz studiranje je radila full time posao. Ucila je uglavnom u vozu dok je isla na posao sa posla. Tako da taj prvi dio i nije bio toliko tezak. Za ovaj program je morala poloziti i KAPLAN test koji je bio dosta lagan. Citanje, pisanje, osnovna matematika, hemija i anatomija. Za njenu skolu nisu uzimali u obzir ocjene iz hemije i anatomije. Sto se tice diplome iz Bosne, morala je uraditi prevod plana programa i poslati to u jednu od agencija za prevod diploma. Mi smo koristili ECE (ece.org). Univerzitet u koji je primljena je Lewis University i nalazi se u Romeovilu, IL. Cijena programa je oko $32000. Skola ne daje stipendije za ovaj program, vec studenti moraju sami traziti stipendije. Dio skolarine planiramo platiti kreditom koji se dobije od vlade kroz FAFSA program. Tek smo aplicirali pa cemo da vidimo sta i kako. Kad budem imao vise informacija o ovome napisat cu. |
Pozdrav ljudi! Od skoro sam krenuo da iscitavam ovaj forum. Zamolio bih vas ako bi neko mogao da mi da par informacija. Naime, devojka i ja zelimo da idemo za Ameriku. Ja pokusavam da nadjem neki prolaz za sebe i svoje zanimanje. E sad sto se tice nje, ona je medicinska sesta u gradskoj bolnici vec par godina, sa srednjom skolom. Zanima me koje opcije ona ima pred sobom da bi se eventualno zaposlila kao medicinska sestra u Americi? Aplicirali smo oboje za zelenu kartu 2014., i to cekamo pa sta bude. Ali me zanimaju i neke druge varijante? Hvala puno unapred ko god se oglasi :bigkiss:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Ukoliko dobijete zelenu kartu, moze da nastavi da se skoluje kada dodje ovde. U prvom postu na ovoj temi sam napisao detaljne informacije o hijerarhiji u US nursing-u i kako se do koje titule dolazi. Isto tako, moze u US i da dodje kao student na F1 vizu pa da studira nursing. Pitanje je samo koliko je ta opcija finansijski vijabilna... |
Licenca
Upravo sam dobila CES report od CGFNS-a gde su mi priznali studije zdravstvene nege (BSN). Da bih izasla na NCLEX u Ilinoisu, traze mi da imam licencu iz Srbije, koju ja nikada nisam trazila u Srbiji jer sam po zavrsetku faxa dosla ovde.. medjutim, i da hocu da odem u Srbiju da dodjem do licence, za fakultetski obrazovane medicinske sestre ne postoji licenca.. sada sam procitala da su ukinuli i licence za vise medicinske sestre. nemam srednju medicinsku zavrsenu tako da ne znam kako i koju licencu uopste mogu da dobijem kada bih pokusala da se zaposlim u Srbij. Da li neko mozda zna kako oni to resavaju, koju lecencu mogu da dobijem ako bih se zaposlila tamo?
|
Citat:
Ja bih iskreno prilozio uverenje o polozenom strucnom drzavnom ispitu uz objasnjenje da Republika Srbija nema jos uvek definisanu licencijaturu i da drzavni ispit igra ulogu licence. Dakle, prevedi kod sudskog tumaca uverenje o polozenom drzavnom i sa notarizovanom kopijom originala posalji pismo kao obrazlozenje. Drzavni ispit u Srbiji je otprilike paralela "juris prudence" ispita koji recimo neke drzave traze. Za reciprocitet za Texas LVN license sam morao i to dodatno da polozim. Isto tako, pokusaj da kontaktiras Komoru Medicinskih Sestara Srbije i vidi da li mozes da dobijes licencu kao strukovna medicinska sestra. Ja koliko se secam, licence su izdavane u Srbiji, ali je bilo neophodno biti zaposlen. |
Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 03:30. |
Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.