|
|
vrhunski |
06.01.2013 20:50 |
Citat:
Prvobitno poslao korisnik edinze
(Poruka 35090)
Ja stvarno ne kuzim....ili mene ne kuze ljudi i ne prate temu od pocetka. Predstavljeno je da su to poslovi bez fakultetske diplome. Vrhunski,pa zasto onda ici dvije godine i placati oko 2000 eura,za dvije godine se moze dobiti neka diploma sa koledza ili visa skola pretpostavljam. Koliko treba vremenski da se dobije certifikat za obavljanje posla nekih od ovih zanimanja koji su najperspektivniji kao poslovi bez diplome sa fakulteta...
|
Ono sto sam ja naveo jeste da se sedne kuci i uci 1-2 godine a ne da se negde ide i to kosta 2000 zbog polaganja tih sertifikata + knjige. CCIE diploma je ovde znacajnija od colledge diplome verovao ili ne. Tj prvo te pitaju (za neke IT pozicije) jel imas CCIE a za colledge nekad pitaju a nekad ne. Naravno da je najbolje ETF + CCIE ali ako vec je vec neko propustio sansu da ide na koledz onda je najbolje da krene da uci CCIE :-). Tj ja sad sa ovom naknadnom pamecu sigurno bih tako uradio.
|
Ono o cemu Vrhunski price jeste usmerenje racunarskih mreza. Najcesce ce poslovi biti imenovani kao "network analyst", "network administrator", "network engineer". Ali isto tako pocetni sertifikat nekih od mreznih tehnologija ce vas uvesti na pozicije kao sto su "service desk tehnician - network" i slicno.
Strukturno najbolje obrazovanje je kod Cisco i sa osnovnim sertifikatom CCNA (Cisco Certified Network Associate) vec mozete da upadnete na neki osnovni posao i onda tokom vremena dok radite i sticete iskustvo i dalje da polazete. Cisco je jedan proizvodjac ali najvise zastupljen i kao sto rekoh sa najboljim programom obrazovanja.
U roku od 6 meseci ako neko sedi kod kuce i ne zna nista moze da dodje do nivoa CCNA polozenog i da razume ali bez iskustva. Ako uspete da nadjete neki osnovni posao makar part-time za jos 6 cete to upeglati samo tako i imate pristojan posao sa perspektivom daljeg unapredjenja.
|
vrhunski |
06.01.2013 21:34 |
CCNA u ovoj mojoj oblasti donosi 40$ po satu i vise.
|
d.radjenovic |
06.01.2013 21:37 |
Citat:
(Poruka 35084)
Vuxanne,pitanje o kursevima i njihovoj cijeni,te o duzini trajanja same obuke kako bi se stekao neki certifikat odnosilo se na deset zanimanja postavljenih u prvoj poruci ove teme kao 10 najplacenijih poslova u usa sa srednjom skolom,te potrebi da se ta ista zanimanja prevedu i na nas jezik jer za pojedine ne znamo koju vrstu posla podrazumhevaju. Jasno je da bi bilo presiroko pisati o svakom zanimanju ponaosob sve sto nas zanima i to je nemoguce,ali o ovih 10 koji su u sklopu teme,mislim trebalo bi....
|
Druze to ocigledno nisi otvarao link koji sam postavio, pa da ga ponovim:
http://www.kiplinger.com/slideshow/1...-degree/1.html
Otvoris tu stranicu, pa u dnu imas lepo strelicu desno i na svakoj stranici lepo opisano svako zanimanje sa detaljnim brojkama o trenutnom broju zaposlenih, prosecnom platom, projektovan rast potraznje za tom vrstom posla u narednih deset godina...itd.
A ako bas ne razumes koje je to zanimanje, onda lepo www.google.com pa tamo imas i tacno sta to zanimanje podrazumeva, kakvi kursevi postoje, koliko kostaju, koliko traju...ma ima sve. Kapish:naughty:
|
Citat:
Prvobitno poslao korisnik Good Spirit
(Poruka 35092)
Mislim da se ovde pogresno shvataju stvari. Ako posao ne zahteva univerzitetsku diplomu, to ne znaci da za sertifikat ne treba da se uci i plati.
One plate koje su navedene u prvoj poruci su vrlo dobre plate. Do njih se ne stize tako sto se zavrsi koji kurs za po par stotina dolara i koji mesec ucenja.
Nemojte biti naivni.
Ako neko sada nema znanja iz tih oblasti i zeli da se preklalifikuje to nece biti tako jednostavno. Ako je kurs lak, jeftin to znaci da je vrlo dostupan i da ce ga dosta ljudi poloziti, samim tim tesko da ce biti nesto puno cenjen i placen.
Ja na sertifikate vidim kao na dokaz vasih prethodnih znanja. Npr. vi ste elektricar koji to vec radi izvesno vreme i ima odredjeno iskustvo i znanja. U ex-ju drzavama niko ne trazi neke sretifikate i sve ide po preporuci i to funkcionise tako. Ovde vam treba licenca/sertifikat za skoro sve i za takve ljude ovi testovi nece predstavljati veliki problem da poloze i da udju u posao.
Ja ne znam kako da odgovorim nekome koliko vremena treba da se polozi neki test. Pa zavisi koliko znas, ako nemas nikakva predznanja, tesko da ces da ga polozis ikada osim ako ne naucis napamet.
Konkretno posto sam u IBM sferi, testovi su od 20-200 dolara i spremaju se od 10 minuta do nekoliko meseci. Ako imam iskustva radeci na nekom proizvodu ja posle implementiranja toga odem i polozim ispit, primenim to sto sam uradio, ali to sve povlaci gomilu nekih predznanja ...
Za frizera imas sertifikate i skole koje mozes da polozis za par meseci, ali da li ces biti dobar firzer posle toga? Tesko, jer nemas iskustva. Ako si sisao pre, onda nemas problema.
|
Hehehe, ne vredi Good Spirit. Mozemo mi ovde do sutra da pisemo, neko prosto ne zeli da vidi stvari onako kako one u sustini i izgledaju. Pisali smo odavno da se do svih tih "WoW cifara", cak i ukoliko dobijes sertifikat, dolazi posle mnooogo godina iskustva. Ljudi prosto nece da ukapiraju da Amerika nije Srbija. Cak i dodju ovde i opet pokusavaju da sprovedu "srpski biznis plan" pa onda kukaju na sav glas kako im nista ne ide od ruke. U vecini onih 10 gore navedenih zanimanja se gleda iskustvo kad te neko zaposljava. Cak i kad si vodoinstalater, elektricar, frizer, kad te klijent pozove prvo pitanje je "Koliko ste vi dugo u ovom poslu?". Da, nije to exYU gde to ide po sistemu "ujak shurakovog pashenoga" mnogo dobro postavlja instalacije i jako je jeftin...
Citat:
Prvobitno poslao korisnik Dzordz
(Poruka 35093)
Vrhunski izvini ali nemoj da lozis ljude. Oni koji se ne bave racunarskim mrezama ne da ne mogu da spreme CCIE za 2.000e i godinu i po nego ljudi koji rade to 5 godina se spremaju godinu i po.
Sto se tice sertifikata oni su jako dobri jer ih HR koristi kao filter pa kad prime par hiljada CV-jeva oni izfiltriraju one koji nemaju odredjen faks ili sertifikate. Istina je da ako posao dobro znate i stignete do intervjua prodacete se i dobiti posao.
Kursevi vas mogu odvesti do sertifikata ali vas u vecini slucajeva nece odvesti do dobrog znanja mada mogli bi da vam otvore vrata nekog pocetnog posla u IT.
Nisam u USA ali sam u EU i imam hrpu sertifikata iz IT sfere (neki su i istekli). Nije lako biti u IT ako vam to nije prirodno ali oni koji ne znaju sta bi mislim da je to ubedljivo najbolje polje u kojem mozete da se nadjete.
|
Upravo tako. Meni bi trebalo 10 godina da dodjem do nekog od tih sertifikata jer mene to apsolutno ne interesuje. Operisan sam od tih stvari. I cvrsto stojim iza toga da IT nije za svakoga, pogotovo ne za ljude koji se u zivotu nikad nisu bavili IT-jem i jos vise, pogotovo ne za ljude koji zbog bolje plate pokusavaju da po sistemu "s neba pa u rebra" udju u IT struku. To prosto ne ide tako.
Citat:
Prvobitno poslao korisnik vuxanne
(Poruka 35080)
Eh pa nije to mleko pa da ima neku fiksnu cenu. Zavisi koji kursevi i zavisi gde. Kako da neko odgovori na tako siroko pitanje. Imas teme po zanimanjima do sada vidim kamiondzije i medicinske sestre pa tamo neko pise o tome. Otvorite temu za svoje zanimanje pa probajte da saznate.
|
Nezgodno je da iz ove perspektive bilo kome pokusavamo da objasnimo kako u USA funkcionise skolski sistem... I da su cene svega, pa i kurseva za elektricare i vodoinstalatere, dijametralno razlicite u zavisnosti od toga da li se kurs uzme u "drzavnoj" ili "privatnoj" skoli, da li je "on campus", "hybrid" ili sta vec... Svaki state ima razlicite propozicije za izdavanje licenci... Nemamo aktivnih clanova koji su vodoinstalateri, elektricari, frizeri itd, te dok se neko ne pojavi ovde nece ni biti informacija iz prve ruke.
|
Sume sumarum, u USA se do dobro placenih poslova ne dolazi ni malo lako. Cast izuzecima, ali oni samo potvrdjuju pravilo :;D:
|
vrhunski |
06.01.2013 22:50 |
Citat:
Prvobitno poslao korisnik Magelan
(Poruka 35104)
Sume sumarum, u USA se do dobro placenih poslova ne dolazi ni malo lako. Cast izuzecima, ali oni samo potvrdjuju pravilo :;D:
|
pa jeste ali ni to ne mora da bude tako uvek :)
zavisi sta znaci 'dobro placen posao' i zavisi gde u USA.
|
Citat:
Prvobitno poslao korisnik vrhunski
(Poruka 35109)
pa jeste ali ni to ne mora da bude tako uvek :)
zavisi sta znaci 'dobro placen posao' i zavisi gde u USA.
|
Zato sam i napisao - cast izuzecima :;D: Moras i sam priznati da su IT strucnjaci vrlo mali procenat (promil) globalne populacije i da pravila u IT sferi u smislu dobijanja poslova nisu primenljiva na ostatak populacije (citaj - "not applicable" za nas obicne smrtnike) :grin:
|
Sad su pojedinci predstavili da neki od nas zele preko noci do brze i lake pare,sto nema veze sa istinom. Bit je pronaci zanimanje sa kojim ce se u slucaju izvlacenj moci tamo naci posao i pristojno zivjeti od moje i suprugine plate....to je konstrukcija i temelj svih mojih pitanja oko poslova,s tim da bismo cak i ovdje radili na usavrsavanju...kuzite....pogresna je procjena i cak uvreda u odredjenom smislu da se trazi lak poso i brza lova,jer upravo radim u bih gdje je sve obrnuto od toga,i nadam se da ce i za nene i moju porodicu doci vrijeme kada cemo za svoj rad i vrijeme biti posteno placeni...samo to
|
Citat:
(Poruka 35117)
Sad su pojedinci predstavili da neki od nas zele preko noci do brze i lake pare,sto nema veze sa istinom. Bit je pronaci zanimanje sa kojim ce se u slucaju izvlacenj moci tamo naci posao i pristojno zivjeti od moje i suprugine plate....to je konstrukcija i temelj svih mojih pitanja oko poslova,s tim da bismo cak i ovdje radili na usavrsavanju...kuzite....pogresna je procjena i cak uvreda u odredjenom smislu da se trazi lak poso i brza lova,jer upravo radim u bih gdje je sve obrnuto od toga,i nadam se da ce i za nene i moju porodicu doci vrijeme kada cemo za svoj rad i vrijeme biti posteno placeni...samo to
|
Uvreda ili ne, stanje je takvo. Iskreno, nema potrebe da se preterano lupa glava oko necega "Sta bi bilo kad bi bilo". To je ono, najprijateljskiji moguci savet koji ce ti dati svako realan ko je ovde vec neko vreme i zna kako sistem funkcionise. Surovo je ovo drustvo, moras da imas u vidu da velika vecina rodjenih amera ima isti san kao i ti - da budu posteno placeni za svoj rad. Odavno je ovde proslo vreme kada su poslovi sa srednjom skolom bili odlicno placeni - nema ih vise. Cak vise ni college degree iz nekih oblasti ne vredi nicemu...
Ako je neko u IT struci - odlicno - radis na tome i pokupis te sertifikate pa kad/ako dodjes u USA imas sa cim da raspolazes.
Ni za jedno od onih 10 zanimanja se ne mozes pripremiti dok si jos uvek u Yugi.
|
Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 21:18. |
|
Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.