Evo malo svezih informacija iz NYC:).Put je prosao super,pasoska kontrola extra,sve je brzo islo,isli smo u red za posetioce(tako nas uputili),uzeli otiske,prosledili kod kolega,oni nesto popunili,uzeli prtljag,potrazili taxi(35$-50$).Za 10 dana smo i suprug i ja dobili SSN,G.C. jos cekamo(na aerodromu su nam rekli da nam viza u pasosu vazi 1 god.,cak i ako G.C nesto zaskripi.Kancelariju za SSN nasli preko interneta gde je najbliza i prijavili se dan posle dolaska.Iznajmili smo stan,cene su za garsonjeru oko 900-1100,jednosobni 1200-1350,dvosobni nadalje...(ovo vazi za van Menhetna).Nasli smo stan preko agenta,traze credit h.,cosignera,ali moze da se nadje i da ne traze nista( vrlo retko,zavisi od vlasnika zgrade),agentima se daje (uglavnom) jedna mesecna kirijia.Vecina zgrada ima bube(mada se moze naci i bez,stvar srece),podovi su jakoo skriputavi,ali su cesto stanovi renovirani,pa dobijete novu kuhinju i kupatilo,sa tek okrecenim zidovima(ponekad i novim parketom).Otvaranje racuna u banci za sami pocetak mislim da najlakse ide u Bank of America,po nasem iskustvu(potreban je SSN,a druge traze i dokaz o mestu stanovanja,sto je racun za struju i gas,ili racun za mobilni(postoji tkz.flexi paket bez ugovora za nekih 50 $ ,racun vam stize mesecno na adresu,pa sa tim u banku(mozete se prebaciti na drugi paket ili prestati da koristite ovaj kada god hocete,poenta je tog racuna na kome je upisana vasa adresa).Prevoz je odlican,svi trce na metro,a voz stize svaka 2 min.:).Prosjaci su veoma bucni kada udju u voz da traze pare,za mene je to bilo zastrasujuce(ali to im je samo nacin skretanja paznje i nisu nasilni,iako sam prvi put mislila da ce redom da nas mlate:).Mape sa prevozom dobijate besplatno na svakoj stanici,samo ih trazite kod coveka koji prodaje metro karte(mesecna 89$ i vazi za sve prevoze sem za expres buseve).Nase hrane ima u prodavnicama po Astoriji.Za zene ,trake za depilaciju se jako tesko nalaze,kao i higijenska vata ,ovde postoji samo ona za skidanje sminke u komadicima ,bar ja jos drugu nisam nasla.Jedna od stvari koja mi je neverovatna je da beli ves peru na 60 stepen ,to je najveca temp. koja postoji u landromatima,i to traje oko 20 ak min,pa na susenje(to birate vreme).Cena od 1.75-2.70$ po masini plus susenje za 8 min.-25 centi .Namestaj i sitnice za kucu smo uglavnom kupovali u Ikei,najpovoljnije je,samo smo dusek u privatnoj radnji,oko 480$.Na internetu imate Ikein katalog sa cenama,pa koga interesuje moze da se informise.Cesto se desava da krenete sa spiskom stvari,a onda shvatite da morate opet doci jer taj dan nemaju sve,ali bice sutra,i ne moze sve preko interneta da se poruci,i ako placate kesom da vam stvari donesu kuci,onda tu uslugu placate odmah na kasi (oko 100$ i sutra dobijate na kucnu adresu-vazi za lokalnu kupovinu,ne on line,ta stize iz Merilenda pa se ceka duze).Sve u svemu za pocetak smo zadovoljni,nostalgija me ponekad uhvati,isplacem se kao magare,ali to sam i ocekivala,mislim da ce mi biti lakse kada bolje naucim jezik i malo se osamostalim.Eto bas sam se raspisala,ako nekoga jos nesto konkretno interesuje,pitajte,za sada toliko. Veliki poz iz VELIKE JABUKE:)!
|