![]() |
Haha...i ja sam bas nakon 9 meseci otisao nazad :-)
Citat:
|
Ej, forum drugari, imam jednu molbu za vas.
Ako neko dolazi uskoro, tačnije do 20. Februara za Srbiju, Novi Sad, Nikola Tesla aerodrom, bilo gde tu :D, da li bi mogao da mi ponese nešto sitno (2.5kg otprilike je paket). Nije neka vrednost paketa, ali meni vredi previše da bi ga nasha pošta čerupala i još ''konfiskovala'', carinila, porezovala i ko zna šta još. Samo mi je ono najgore, čitajući iskustva ljudi kojima su slati paketi iz US, kako ih nikada nisu ni dobili, a nema garancije ni da će ih dobiti... Paket je trebao da stigne u NS sa drugaricom 30. Decembra, ali je US pošta zakazala zbog božića, pa tek 4. Januara stiže u Portland, OR. :( Eto, pa ako neko dolazi, i ima malo mesta u prtljagu, ja zahvalan do neba. (+pivo/kafa na sve to :) ) |
Sto se paketa tice, ja sam nedavno slao postom drugaru u Srbiju. Fora je da se ne salje FedEx ili UPS-om, jer se te kurirske sluzbe gledaju kao distributeri, pa se tako i carini (i onda nastaju svi problemi). Znaci, salje se USPS-om (sto je redovna posta). Paket te izadje oko 35$ slanje, a carina ti naravno naplati nesto, ali ne mnogo (njemu su uzeli 340 dinara). Takodje, putuje jedno 3 nedelje (nedelju dana od USA do Srbije i jos dve od novog sada je njemu putovalo do Subotice). Ako pak imas nekog da ti to prenese, onda jos bolje....samo 2.5 kg je sada mnogo, posto su ogranicili kofer na 1x23kg....a uglavnom svako ima nekog kome nesto nosi. Kada odavde spomenes da se vracas za srbiju, ni 150kg ne bi bilo dovljno :-)
|
Hvala na info :)
Videću sa drugaricom kad se vrne (sutra), pošto je i njoj ostalo nešto da se pošalje, pa ako ona ne nadje nekoga da dolazi, ostaje samo pošta. E, a za vrednost paketa (zbog carine i otvaranja), negde sam pročitao da se naznači da je vrednost manja od $100. Da li za to trebaju i određeni računi, ili prolazi glat? Mislim, ovo moje vredi $115. Pa mi je samo još trošak njihovo otvaranje i ''provera''. |
Citat:
Vrednost koja podleze carinjenju je svaka posiljka preko 20e. Ako u posiljci stoji racun, carina i porez se racunaju na osnovu njega, u suprotnom carinski organ po kataloskoj vrednosti odredjuje pribliznu cenu. Ako je vrednost robe npr. 25e onda se za osnovicu za obracunavanje carine i poreza uzima ukupna suma sa shippingom, znaci 25e + npr. 30e= 55e. Glupost velika, ali takva je situacija. Prvo iskustvo sa narucivanjem mi je bilo vrlo gorko, a vec sledece je bilo ok. |
a ako se "istakne" negde u slanju (ne znam kako, poshto sam dobio samo paket iz Australije koji nisam nishta platio), da je roba korishcjena, ili da je u pitanju poklon?
Jel znate kako onda? :) (malo davim, ali valjda ste tu da znate sve odgovore :P) |
Moras staviti neku vrednost, ali budi pametan i stavi ispod 100$. Originalno pakovanje i racuni ako postoje, izbaci i prepakuj.
Inace, sto se tice kurirskih sluzbi, spedicija i ostalog....veruj mi (ovo govorim sa velikim iskustvom), mi smo tu najgora zemlja na citavoj planeti. Radio sam sa mnogim nevladinim organizacijama i primao kojekakve poklone u vidu cd-ova i majci (a da pri tom nisu reklama neke firme ili sl). TI isti ljudi su to slali u ceo svet i sa nama je uvek bio najveci problem. U vecini slucajeva se vracalo nazad, jer debili cak i kada im platis nisu umeli da srede papirologiju. Naravno, uvek je posaljioc kriv...nikada njihova imbecilna birokratija. Posaljioc koji salje u ceo svet koji moze da primi ne zna da salje, samo smo mi u Srbiji najpametniji. Jedan od prvih pet razloga zasto sam otisao iz te zemlje jeste upravo zajebancija sa ovim (ja to smatram kao da nam nisu ni skinuli sankcije, nego smo ih mi sami sebi uveli). Dzaba nam pasos koji putuje po celoj evropi, kada moram da predjem 1000 kilometara da bih nesto kupio, jer bagra ne dozvoljava da to uvezem (a pri tom ni nema da se kupi kod nasih svercera...pardon, distributera). |
Tenk ju veri mač :)
Ma mi smo bolestan narod... pogotovu preduzetnici i sl, mada, ovce su za šišanje, pa ko stigne koju da podšiša. Glupo mi je što kod nas to čudo koje u US košta $80 (znači oko ~55EUR), sa sve poštarinama, košta preko 100EUR... a nije da oni naručuju samo dva-tri komada, pa da im se slučajno ne isplati. Dosta sam spamovao :D Hvala još jedared za sav info ;) |
Mene je prva posiljka vrednosti 48$ + 35$(shipping) na kraju izasla 11.000 din! UPS je bio u pitanju, ali sam iste slucajeve cuo i preko DHL-a, FedEx-a... Strasno, po tome smo stvarno u srednjem veku. Kurirske sluzbe naplacuju "uslugu spedicije" kao da se uvozi kamion neke robe. Pozadina svega toga su losi carinski zakoni, koji te prakticno teraju da ti neko od njih to zavrsava, a ne da na jednom salteru mozes da popunis formular i zavrsis sve. Takvo stanje je uvedeno pre nekoliko godina zbog Neckermann-a koji je vrsio katalosku prodaju i koristio pogodnosti tadasnjeg zakona ili uredbe o bezcarinskom uvozu robe ispod 100e. Tada je to smanjeno na 20e i oni su napustili Srbiju... Umesto da stimulisemo razvoj biznisa i privlacimo investitore mi ih odbijamo ili smo ih odbijali, verovatno zato sto nekome nije stavljen koverat u dzep...
Sto se tice USPS (USA poste) i Royal Mail (UK poste) sve prolazi bez problema i tih dodatnih "spediterskih usluga". Stigne paket, postar ti ga donese, ili ga preuzmes u posti uz placanje 200-300 din takse, a postoje i sanse da paket prodje bez carinjenja jer ne otvaraju bas svaku posiljku. |
Evo mene nazad! Jos sam pod utiscima i ne mogu da verujem da sam bila preko okeana! E sad, ja sam mozda malo cudna pa ne nosim negativne utiske i meni je sve bilo super u Srbiji osim: pusenja u restoranima/kaficima, JATovih aviona, nedostatka zelenila, gomile smeca po gradovima (NS, PA, BG) i borbe za prezivljavanje velikog dela stanovnistva. Sad kad pogledam, uz ovo "osim" stoji ceo opis Srbije :bravo:
http://lh3.ggpht.com/_UzlqBiX5Xj8/S0...0/IMG_1883.JPG |
Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 00:13. |
Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.