ZELENA KARTA - LUTRIJA

ZELENA KARTA - LUTRIJA (http://www.zelenalutrija.com/forum/index.php)
-   Lokacije u USA (http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=9)
-   -   New York City, New York (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=174)

landlord 06.06.2012 15:54

Planiramo da posjetimo NYC za ove prazniek 4 jula. Ima li neko prijedlog za ok hotel, a koji nije pretjerano skup u downtownu.

Hvala.

MarkoS 06.06.2012 16:02

St James. Nije neki luksuz, ali je zato 3 min hoda od Times Square.
Kada sam ja bio cena za noc je bila oko $200.

dreamerns 06.06.2012 22:25

Znam samo da ni pod razno nemoj u Pensilvaniju. Na super je lokaciji, ali ne zelis tamo da ides...veruj mi :-)

dejancic 06.06.2012 22:57

Srce mi stalo na momenat i suza se pojavi u oku. Tek sam iz drugog citanja ukapirao da ne pricas o drzavi vec hotelu. :grin:

mikiSA 06.06.2012 23:54

Citat:

Prvobitno poslao korisnik landlord (Poruka 30013)
Planiramo da posjetimo NYC za ove prazniek 4 jula. Ima li neko prijedlog za ok hotel, a koji nije pretjerano skup u downtownu.

Hvala.

Imas na Orbitz ja mislim ono "Name your price" Sestra uspjela dobiti hotel u D.C. za $68 (Inace je bilo oko $300) pa pogledaj malo. Prvo pogledas koji te hoteli zanimaju, onda odes na to i ukucas svoju cijenu. Kad je prihvate dobijes ime hotela...

natural 14.06.2012 20:59

Ima li ko svjezih informacija o New York-u,kao naprimjer
-Mjesto gdje zive koliko stanovi kostaju
-Gorivo
-Hrana(dati neki primjer za kruh,mlijeko,meso,jaja itd..)
-Dali se moze zivjeti bez auta(koliko je gradski promet razvijen)
-Kolike su prosječne satnice tj.mjesečne plaće ako nije tajna
-itd ako vam nesto pada na pamet..
HVALA

natural 14.06.2012 21:05

I da mozete jos staviti linove nekih trgovackih centara,i nekih trgovina sa prehranom mislim da mi mnoge to zanimalo

landlord 15.06.2012 04:56

Evo ti dvije vece prodavnice. Ima ih u dosta drzava, nisam siguran ima li ih u New Yorku.

http://www.dominicks.com/IFL/Grocery/Home

http://www.jewelosco.com/

Evo nesto za povrce i voce (ovo je u Chicago area):

http://caputomarkets.com/

http://www.valleyproducemarket.com/

Costco - Ovde mozes da kupujes na veliko (tipa 5 kg secera, 20 kila brasna, 2 velike Nutelle za 8 dollara :))
http://www.costco.com/
ili Walmartova varijanta prodavnice istog tipa:

http://www.samsclub.com/sams/

vuxanne 15.06.2012 09:06

Citat:

Prvobitno poslao korisnik landlord (Poruka 30080)
ili Walmartova varijanta prodavnice istog tipa:

http://www.samsclub.com/sams/

Da kupujes ovde treba da si clan Sam's club=a. A da izbegnes placanje clanarine mozes u walmartu da kupis gift card koji mozes da trosis tamo pa da zaobidjes clanarinu...

natural 15.06.2012 09:54

hvala vama za linkove,ali ovdje ne mogu vidjeti cijenu pa ako bi netko mogao napisati cijene nekih namirnica koje koristi (kruh,jaja,mlijeko,meso,eurokrem,jabuke i td.)Hvala Vam

dare_ns 15.06.2012 12:50

Citat:

Prvobitno poslao korisnik natural (Poruka 30077)
Ima li ko svjezih informacija o New York-u,kao naprimjer
-Hrana(dati neki primjer za kruh,mlijeko,meso,jaja itd..)
-Dali se moze zivjeti bez auta(koliko je gradski promet razvijen)

Hrana, sećam se da sam 3 lepinje plaćao $1, nasečena salama oko 200gr - $2, nasečen tvrdi sir oko 200gr - $3. Samo jednom sam kupio vodu i ne sećam se koliko je koštala, pošto je NYC voda odlična za piće :) Mleko sam pio samo u kafi, pa se ne sećam koliko košta...

Ako planiraš konkretno u NYC, mreža metroa (subway, kako god ko voli) je odlično razvijena. U špicevima bukvalno svaki minut imaš voz. A unutra milina, klimatizovano, imaš signal na mobilnom 4 sprata ispod zemlje... :D
Sedmodnevna MetroCard je koštala $29 i sa njom se vozaš neograničeno za tih sedam dana. Što je odlično, jer u početku se svakom desi da upadne slučajno u brzi voz koji staje samo na nekoliko stanica umesto u "lokalni" koji staje na svakoj.
Što će reći - nema potrebe za kolima u NYC. Čovek kod kog sam spavao, živi u Queens-u, 74 godine je bez auta, po potrebi kada nešto veće kupuje ili putuje negde, iznajmi auto/kamionče.

ZeljkoUSA 15.06.2012 13:08

Citat:

Prvobitno poslao korisnik landlord (Poruka 30013)

Hvala.

Da razmislis mozda o varijanti da nije Manhattan. Ja sam nasao vrlo pristojan hotel, mnogostruko jeftiniji u Long Island City-ju. Cim se predje Queensboro Bridge u visini 59-te ulice, DVE stanice do Manhattan-a. Hotel sagradjen par meseci pre moje posete, CIST (sto je ovamo luksuz), sa vrlo ljubaznim osobljem...

Zavisi gde sletis, sa La Guardia mi izasao taxi - 20$. Dobro je pozicionirano i za JFK, jedino je Newark dalje.

Samo predlazem :book:

landlord 15.06.2012 13:27

Zeljko,

mozes li napisati ime hotela?

Hvala.

i dopuna od 50 karaktera...

ZeljkoUSA 15.06.2012 13:58

Quality Inn Long Island City
30-03 40th Avenue, Long Island City, NY 11101

Na TripAdvisor-u imas samo 20-ak hotela u Long Island City-ju pa mozes pogledati i neke druge. Od ovog je metro stanica 50-100 metara.

Slobodno pitaj jos nesto sto te zanima..., uzivaj u NYC :==D:

Tamara85 09.08.2012 22:00

Ako neko izdaje sobu ili stan u NYC ili zna nekog ko izdaje, molim vas da mi javite, dolazimo pocetkom septembra pa bi nam puno znacilo kad bi uspeli dok smo jos ovde da organizujemo bar smestaj :)

Hertzog 25.10.2012 15:41

Ja sam prosle godine bio u NYC... Uh kako blesav grad, ali opet ja sam bio smesten na Manhattanu, pa je neralno pricati o zivotu kada si tamo... Zivot je poprilicno skup pa je bolje neko okolno naselje... Troskovi mesecni za odrzavanje stana su oko 1000$, plus sto je pranje vesa 1.75$ i susenje istog 1.75$ u masini u podrumu zgrade... Nakupi se toga... Klopa... Hmmm ima toga koliko hoces, najcesce sam uzimao gotovu klopu u velikim marketima, gde su za rucak znali davati 50% popusta pa se za 5$ moze najesti 2-3 ljudi... Supe su im odvratne, kao da je neko noge oprao u vodi i to posluzio, mada se i to moze naci kao OKi, ali moras setati po blokovima...

Odjeca i obuca jeste jeftinija, ali ako kupujes domace marke, evropske su skupe, ali dobro, imas CK Hilfiger i sl, koje su povoljne... Dobar je 21st century, robna kuca sa brendiranom odecom koja je poprilicno jeftina...

U svakom slucaju nije to toliko jeftino kao sto smo/sam zamisljao... Verovatno ljudi imaju retku priliku da odu, pa ili su puni para ili kroz price zamisljaju da je to kao pre 20-30 godina...

Eto onako u par crta moje iskustvo sa velikom jabukom :D

dreamerns 26.10.2012 16:47

NYC nije jeftin grad. Odeca je daleko jeftinija van gradskih zona u premium outlets i sl. Takodje, imas te prodavnice tipa TJMaxx, Marshals i sl...ali tu treba kopati da se nadje nesto sto ti se svidja, a da ti pri tom i velicina odgovara. Jako je tesko kao turista otkriti sve te stvari, jedino ako imas nekog ko zivi tamo da ti pokaze.

Mr.Marzik 28.10.2012 07:31

Ćao svima.
Ja se odavno nisam javljao...meseci su već prošli. Uglavnom je bio paklen tempo otkad smo došli u NYC.
U svakom slučaju tu smo i ok smo (makar do ponedeljka dok nas ne poseti Sandy ;) ).
Iznajmili smo stan u Queens-u. Zdravi smo i za sada zadovoljni...Još da makar jedno od nas dvoje nađe posao i sve je na mestu. Istina, ja sam posle mesec i po dana bio počeo da radim u struci (IT revizija), ali sam posle jednog meseca rada dao otkaz (rećićete verovatno da sam lud, al nije baš tako...nadam se) i sada tražim drugi posao ili da se vraćam na programiranje...videćemo.
Nadam se da ću biti češće na forumu, pa ću preneti svoje utiske i potruditi se da odgovorim na pitanja - koga šta interesuje. So...shoot :) !

nives1103 28.10.2012 09:13

Ne znam ako će kome pomoći, ali evo blog jedne žene iz Čakovca koja je otišla kao au-pair u New York prije 15 godina, tamo je i završila faks i izgradila si život... http://newyorcanka.com/

strale016 28.10.2012 10:08

A kakva je situacija trenutno u Njujorku zbog ovog uragana? Gledam earthcam i ljudi na ulici ne deluju zabrinuto ili nama u Srbiji pogresno prenose?

caipirinha 28.10.2012 14:49

Uh, pusti sada uragan :-) Ako krenemo da razmisljamo sta sve moze da se desi...da li ce Jelouston da grune ili ce zapadna obala da sklizne u more...
Mene vise plasi kako odmah po dolasku naci stan, a da covek nema nikog svog tamo. Koliko sam se raspitao - oni za sve zivo, tj bar za posao i stan , traze preporuke... Kako da im nadjem preporuku za prvi stan i prvi posao? Da li ista vredi da prevodim ovdasnje preporuke sa posla ili ugovor sa ovdasnjim poslodavcem...? Molim za necije iskustvo po tom pitanju.
P.S. cuo sam da nije dovoljno ni imati novac na racunu, ako nemas preporuku, nema sanse da se uselis u iole pristojnu zgradu!

natural 28.10.2012 15:27

http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/na-...a-najgore.html

Nove vijesti

Hertzog 28.10.2012 16:47

Citat:

Prvobitno poslao korisnik caipirinha (Poruka 33187)
Uh, pusti sada uragan :-) Ako krenemo da razmisljamo sta sve moze da se desi...da li ce Jelouston da grune ili ce zapadna obala da sklizne u more...
Mene vise plasi kako odmah po dolasku naci stan, a da covek nema nikog svog tamo. Koliko sam se raspitao - oni za sve zivo, tj bar za posao i stan , traze preporuke... Kako da im nadjem preporuku za prvi stan i prvi posao? Da li ista vredi da prevodim ovdasnje preporuke sa posla ili ugovor sa ovdasnjim poslodavcem...? Molim za necije iskustvo po tom pitanju.
P.S. cuo sam da nije dovoljno ni imati novac na racunu, ako nemas preporuku, nema sanse da se uselis u iole pristojnu zgradu!

Sve zavisi, naravno da mozes naci stan i bez preporuke samo zavisi gde je lokacija istog, uslovi zivota u njemu i sl... Moje prijatelj je prosle godine izdao stan... Prvo mu je agent nasao neku studenticu iz SF-a, koja je kao super izgledala za zakupca, ali su joj malo pre useljenja nasli da u prijasnjem stanu nije platila kiriju, jednu ili tako nesto i odmah su odustali od nje... Naravno ja govorim o stanu na menhetnu, , Kvins, Bruklin i druga naselja nisu toliko rigorozna po tom pitanju.....

Hertzog 28.10.2012 17:20

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Mr.Marzik (Poruka 33182)
Ćao svima.
Ja se odavno nisam javljao...meseci su već prošli. Uglavnom je bio paklen tempo otkad smo došli u NYC.
U svakom slučaju tu smo i ok smo (makar do ponedeljka dok nas ne poseti Sandy ;) ).
Iznajmili smo stan u Queens-u. Zdravi smo i za sada zadovoljni...Još da makar jedno od nas dvoje nađe posao i sve je na mestu. Istina, ja sam posle mesec i po dana bio počeo da radim u struci (IT revizija), ali sam posle jednog meseca rada dao otkaz (rećićete verovatno da sam lud, al nije baš tako...nadam se) i sada tražim drugi posao ili da se vraćam na programiranje...videćemo.
Nadam se da ću biti češće na forumu, pa ću preneti svoje utiske i potruditi se da odgovorim na pitanja - koga šta interesuje. So...shoot :) !

Ako nije tajna kolia je cena stana u Kvinsu cca...? Kolike su rezije mesecne na isti?

Mr.Marzik 01.11.2012 05:01

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Hertzog (Poruka 33192)
Ako nije tajna kolia je cena stana u Kvinsu cca...? Kolike su rezije mesecne na isti?

Načelno u Q ima svega i svačega - zavisi od pozicije, od veličine stana, od gomile nekih drugih faktora...sve to kreira cenu. Bolje od ostalog se kotiraju Forest Hills, Astoria, možda i Rego Park.
Ja ću ti reći svoj primer. Iznajmljujemo jednosoban stan u Jackson Heights, skroz blizu Elmhurst i Woodside. Pristojan kraj, lep stan, dobra zgrada. Stan je oko 70m2 i u stanarinu su uključeni voda i grejanje. Mesečna renta nam je 1625$. Osim toga plaćamo još struju 40tak $, gas 15tak $ i internet - standard paket oko 35$.
Da li smo mogli bolje da prođemo - nemamo pojma. Namera nam je bila da ne plaćamo preko 1500$. Ljudi kažu da to može da se nađe, pa i niže. Međutim mi kad smo došli stanova gotovo da nije ni bilo u ponudi, a da iole izgledaju pristojno. Tražili smo svuda...preorali sajtove od Craigslist do agencija, ali ćorak. Agenti su nam pričali da se ne sećaju perioda da stanovi tako planu, a da se maltene ni ne pojave na tržištu. I ovaj naš smo našli pukom srećom, a već nam se bližio trenutak kad smo morali da se selimo iz privremenog smeštaja. Uzeli smo ga bukvalno pre nego što su drugi ljudi imali priliku regularno da ga vide (da ne ulazim u detalje sad...).
Poenta je da ti je potreban malo veći uzorak da bi došao do pravog zaključka. Ja prenosim sopstveno iskustvo.

Mr.Marzik 01.11.2012 05:11

Citat:

Prvobitno poslao korisnik caipirinha (Poruka 33187)

Preporuke za posao iz matične države ti mogu pomoći. Prikupi ih obavezno.
Od stanodavca teško.
Ovde se gleda kreditna istorija. Na Manhattan-u je gotovo obavezna. U drugim delovima grada ne, što ne isključuje mogućnost da ti je neko traži. Nama su za neke stanove recimo davali mogućnost da platimo unapred godinu dana ili da ostavimo depozit za 7 meseci. Osim toga postoji i agencija koja se zove Insurent, a pojedini stanodavci je prihvataju. Agencija radi po principu - naplatim ti 1.25 mesečnih kirija, a budem ti garantor/osiguranje da iznajmiš stan. Mnogim ljudima to rešava problem.

Hertzog 01.11.2012 20:54

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Mr.Marzik (Poruka 33340)
Načelno u Q ima svega i svačega - zavisi od pozicije, od veličine stana, od gomile nekih drugih faktora...sve to kreira cenu. Bolje od ostalog se kotiraju Forest Hills, Astoria, možda i Rego Park.
Ja ću ti reći svoj primer. Iznajmljujemo jednosoban stan u Jackson Heights, skroz blizu Elmhurst i Woodside. Pristojan kraj, lep stan, dobra zgrada. Stan je oko 70m2 i u stanarinu su uključeni voda i grejanje. Mesečna renta nam je 1625$. Osim toga plaćamo još struju 40tak $, gas 15tak $ i internet - standard paket oko 35$.
Da li smo mogli bolje da prođemo - nemamo pojma. Namera nam je bila da ne plaćamo preko 1500$. Ljudi kažu da to može da se nađe, pa i niže. Međutim mi kad smo došli stanova gotovo da nije ni bilo u ponudi, a da iole izgledaju pristojno. Tražili smo svuda...preorali sajtove od Craigslist do agencija, ali ćorak. Agenti su nam pričali da se ne sećaju perioda da stanovi tako planu, a da se maltene ni ne pojave na tržištu. I ovaj naš smo našli pukom srećom, a već nam se bližio trenutak kad smo morali da se selimo iz privremenog smeštaja. Uzeli smo ga bukvalno pre nego što su drugi ljudi imali priliku regularno da ga vide (da ne ulazim u detalje sad...).
Poenta je da ti je potreban malo veći uzorak da bi došao do pravog zaključka. Ja prenosim sopstveno iskustvo.

Hvala, to je to... Tako sam i zamisljao da se krecu cene s obzirom na kvadraturu koju imas... Cenim da se mesecno moze zaraditi preko 2000$, pa kada dvoje radi onda se moze sastaviti kraj sa krajem :D

Jos da mi je znati kako da prevedem diplomu, tj da li uopste postoji mogucnost da radim u struci, srednju sam zavrsio medicinsku, kao laboratorijski tehnicar, a sada zavrsavam stomatologiju...Videcemo sta ce biti, kada dodje do te faze pocecu da istrazujem za diplomu, mada mi nije problem da radim bilo sta i van struke (ja pricam kao da sam dobio na lutriji :D )...

Hvala za informacije :D

Mr.Marzik 03.11.2012 06:43

Nema na čemu :)
Evo ti još jedne: sa 4000 može da se živi vrlo skromno, ali samo bez dece...just in case.
Čuvanje dece je jako skup sport ovde.
...ili da imaš nekog (babe, tetke, strine...) ko bi ih čuvao za dž.

Hertzog 03.11.2012 09:18

Ma znam da je 4000$ malo, zato i napisah da krpis kraj sa krajem... Ja bih imao stan, to mi je mala prednost, ali i u njemu ima 800$ mesecnih troskova...

Ma da ja zavrsim fakultet i verifikujem doktorsku diplomu, pa da mlatim paru popravljajuci zube holivudskim glumcima, do tada zivi na minimalcu :==D::==D::==D:

wladinho 03.11.2012 16:14

Bez neke namere da protivrecim onima koji su tamo i koji bolje znaju situaciju nego mi odavde, ali mislim da se malo preteruje sa dovoljnom kolicinom para za zivot. A to kazem zato sto je moj prijatelj dugogodisnji, ziveo i radio u New Yorku od 2004-2009 godine, pa su za njega i zenu troskovi mesecnog normalnog zivota (stan u New Jersey-u, gorivo, komunalije, hrana) iznosili oko 1500 dolara a on je zaradjivao oko 2500 dolara, a zena oko 1500. Pored svih tih troskova i izlazaka, putovanja i slicno uspeli da kupe stan od 38000 eura ovde kada su se vratili.

redovnica 03.11.2012 17:48

Citat:

Prvobitno poslao korisnik wladinho (Poruka 33519)
Bez neke namere da protivrecim onima koji su tamo i koji bolje znaju situaciju nego mi odavde, ali mislim da se malo preteruje sa dovoljnom kolicinom para za zivot. A to kazem zato sto je moj prijatelj dugogodisnji, ziveo i radio u New Yorku od 2004-2009 godine, pa su za njega i zenu troskovi mesecnog normalnog zivota (stan u New Jersey-u, gorivo, komunalije, hrana) iznosili oko 1500 dolara a on je zaradjivao oko 2500 dolara, a zena oko 1500. Pored svih tih troskova i izlazaka, putovanja i slicno uspeli da kupe stan od 38000 eura ovde kada su se vratili.

Zasto se vratio? ...............................................

wladinho 03.11.2012 18:30

Pisao sam mislim negde. Covek je stariji (58 god ima sada), inace je profi muzicar koji nije uspeo tamo da se snadje u muzici skroz (iako je ovde vazio za jako dobrog i cenjenog), pa je radio kao nosac namestaja. U medjuvremenu je ovde dobio unucice pa se vratio da sinu i snaji pomogne koliko moze, a sada mu se ne vraca jer bi morao da ponovo nosi namestaj (a vise nije mlad), a ovde se ponovo vratio muzici totalno sto je mnogo lakse.
Inace uvek kad pricamo o tome, posto volim da slusam te price, on se rado seca tog perioda.

Hertzog 03.11.2012 20:04

Zavisi gde zivis, sta kupujes i gde... Uz to 2009 i sada ni blizu po pitanju cena... A sa tim parama koliko su oni zaradjivali je sigurno minimalac za zivot, ali zavisno kako trosis mozes nesto i sacuvati

Uz to, covek se jos prilagodjava, nema pojma gde je povoljnije za kupovanje, logicno da mu sada treba npr 50$ dnevno za hranu, a da ce mu za godinu dve trebati 20$ kada se uhoda

milosx 04.11.2012 05:07

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Mr.Marzik (Poruka 33505)
Nema na čemu :)
Evo ti još jedne: sa 4000 može da se živi vrlo skromno, ali samo bez dece...just in case.
Čuvanje dece je jako skup sport ovde.
...ili da imaš nekog (babe, tetke, strine...) ko bi ih čuvao za dž.

Mislim da malo preterujes. Mi smo isto u NY (Woodside, komsije :) ) i do sad nam je samo ovaj mesec presao $2500 troskova jer smo kupovali namestaj i razne sitnice i gluposti. Skromno je relativan pojam, imamo za sve, ne gledamo svaku paru, kupujemo sto bi smo kupovali i da imam 3 puta vecu platu, jedemo cesto napolju, a namirujemo i hirove.

Svako ima drugaciju pricu... kad smo dolazili culi smo od ljudi ovde da nam treba 50K za normalan zivot, neki su isli i do 80K, ali po mojoj nedavnoj racunici, ovde je dovoljna bruto plata od 38000 (ukupno) za dvoje da zive sasvim normalno.

1200 stan
100 net, struja, kablovska
1000+ hrana, odeca, prevoz, telefon, tehnika
Zdravstveno i zubno osiguranje
x12 + 25% porez

Mr.Marzik 04.11.2012 06:37

Citat:

Prvobitno poslao korisnik milosx (Poruka 33537)
Mislim da malo preterujes. Mi smo isto u NY (Woodside, komsije :) ) i do sad nam je samo ovaj mesec presao $2500 troskova jer smo kupovali namestaj i razne sitnice i gluposti. Skromno je relativan pojam, imamo za sve, ne gledamo svaku paru, kupujemo sto bi smo kupovali i da imam 3 puta vecu platu, jedemo cesto napolju, a namirujemo i hirove.

Svako ima drugaciju pricu... kad smo dolazili culi smo od ljudi ovde da nam treba 50K za normalan zivot, neki su isli i do 80K, ali po mojoj nedavnoj racunici, ovde je dovoljna bruto plata od 38000 (ukupno) za dvoje da zive sasvim normalno.

1200 stan
100 net, struja, kablovska
1000+ hrana, odeca, prevoz, telefon, tehnika
Zdravstveno i zubno osiguranje
x12 + 25% porez

Ne...u pravu ste. Ima ljudi koji žive i sa manje novca. Moguće je. Samo je pitanje kako želiš da živiš.
Život u NJ nije život u NY. U bližim delovima NJ su cene rentiranja malo niže nego na Manhattan-u. Wladinho, živo me interesuje gde je to i u kakvom smeštaju živeo tvoj prijatelj i šta je jeo kada su njih dvoje mesečno imali ukupne troškove 1500$. Malo mi je teško da u to poverujem.
Ja sam dao komentar za našu situaciju, a i obrazložiću:
Mi smo par sa malim detetom. Nama je potreban bar jednosoban stan.
1625$ nam je mesečna renta
210$ metro karte
120$ prepaid telefoni
40$ struja
15$ gas
35$ internet
40$ pranje i sušenje veša
Ovo su samo standardni mesečni izdaci (nemamo kablovsku i ne uplaćujemo zdravstveno ili zubno za sada, a to je svakako neophodno) koji dođu blizu 2100$.
Hranu, standardne potrepštine za dete (pelene, maramice, papice...), kozmetiku, hemiju i sl. plaćamo 1000+$ mesečno, pri čemu se trudimo da kupujemo robu koja je na akciji, gde god ima jeftinije i sl (Trade Fair, Target, Trader Joe's...). Ne jedemo često napolju (jednom nedeljno odemo u Chipotle i potrošimo oko 20$, pojedemo ponekad parče pizze za 1$ kod Bryant parka, ne naručujemo klopu...) i ne ispunjavamo sebi hirove.
Dakle ovo je 3100-3200$ mesečno.
Nepredviđeni troškovi se događaju s vremena na vreme (pre dva dana su nam recimo ugradili detektor za ugljen monoksid kod spavaće sobe - čini mi se da će nam naplatiti 25$).
Dodaj sada na to da imamo malo dete kojem je svako malo potrebno kupiti komade garderobe, igračku, ili neku drugu nestandardnu potrepštinu.
Ako misliš sebi kupiti neku neophodnu stvar - komad garderobe, obuće, knjigu ili bilo šta slično (a svaki mesec ti treba bar dva-tri takva komada), platiti šišanje, lek, komad za kuću... onda ćeš uvideti da ni ovaj ostatak do 4000$ "nije teško potrošiti".
I to je sve bez zdravstvenog i zubnog osiguranja, kablovske televizije, kafića, restorana... O putovanjima ili štednji para u okviru tih 4000$ ni ne pomišljamo. Tehniku (TV recimo još uvek nemamo. Računare, kameru i foto aparat, Ipod-ove, telefone smo doneli sa sobom i to nam nije predstavljalo trošak) nisam računao u troškove, kao ni nameštaj, pokućstvo i slično.
Ovo kako mi trenutno živimo je za mene skroman život.
Ja mislim da nisam preterao - samo je pitanje perspektive.

ancicailic80@yahoo.com 05.11.2012 12:36

sta sa deckom

Ja prijavila sebe za green card a decka nisam a sta ako ja dobijem kako da podje i on sa mnom?Sta uradeti necu da ga ostavim:wtf::inlove:

strale016 05.11.2012 12:44

Citat:

Prvobitno poslao korisnik ancicailic80@yahoo.com (Poruka 33574)
Ja prijavila sebe za green card a decka nisam a sta ako ja dobijem kako da podje i on sa mnom?Sta uradeti necu da ga ostavim:wtf::inlove:

Ima na forumu vec pisano o tome. Pa ako ga toliko volis onda se vencate pre odlaska na interviju ponesete dokaz (izvod,zajednicke slike..itd) i on dobija automatski.

vuxanne 05.11.2012 14:37

Ma to ne mozes generalizovati, koliko kome treba. Neko voli da izlazi i da potrosi malo novca na to, neko voli skupe krpice, neko voli sta vec... Neko zna da se stisce, da kuva i da jede kuci, da se oblaci skromnije. Koliko ljudi, toliko i razlicitih finansijskih prica. To nema sanse da se moze da se utvrdi.

Elem, gledam juce sta je ovaj uragan Sendi napravio u Njujorku, majko moja mila. Potop. Pogotovu elektricnih instalacija. Masa ljudi je i dalje bez struje a nije bas toplo vreme. Nadam se da ce im se to regulisati sto pre. Ja sam nesto juznije, nisam imala struju 8 h a kontam bas kako bi da je to vise dana, nemam pojma. Stvarno uzas.

vuxanne 05.11.2012 14:39

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Mr.Marzik (Poruka 33538)
Ne...u pravu ste. Ima ljudi koji žive i sa manje novca. Moguće je. Samo je pitanje kako želiš da živiš.
Život u NJ nije život u NY. U bližim delovima NJ su cene rentiranja malo niže nego na Manhattan-u. Wladinho, živo me interesuje gde je to i u kakvom smeštaju živeo tvoj prijatelj i šta je jeo kada su njih dvoje mesečno imali ukupne troškove 1500$. Malo mi je teško da u to poverujem.
Ja sam dao komentar za našu situaciju, a i obrazložiću:
Mi smo par sa malim detetom. Nama je potreban bar jednosoban stan.
1625$ nam je mesečna renta
210$ metro karte
120$ prepaid telefoni
40$ struja
15$ gas
35$ internet
40$ pranje i sušenje veša
Ovo su samo standardni mesečni izdaci (nemamo kablovsku i ne uplaćujemo zdravstveno ili zubno za sada, a to je svakako neophodno) koji dođu blizu 2100$.
Hranu, standardne potrepštine za dete (pelene, maramice, papice...), kozmetiku, hemiju i sl. plaćamo 1000+$ mesečno, pri čemu se trudimo da kupujemo robu koja je na akciji, gde god ima jeftinije i sl (Trade Fair, Target, Trader Joe's...). Ne jedemo često napolju (jednom nedeljno odemo u Chipotle i potrošimo oko 20$, pojedemo ponekad parče pizze za 1$ kod Bryant parka, ne naručujemo klopu...) i ne ispunjavamo sebi hirove.
Dakle ovo je 3100-3200$ mesečno.
Nepredviđeni troškovi se događaju s vremena na vreme (pre dva dana su nam recimo ugradili detektor za ugljen monoksid kod spavaće sobe - čini mi se da će nam naplatiti 25$).
Dodaj sada na to da imamo malo dete kojem je svako malo potrebno kupiti komade garderobe, igračku, ili neku drugu nestandardnu potrepštinu.
Ako misliš sebi kupiti neku neophodnu stvar - komad garderobe, obuće, knjigu ili bilo šta slično (a svaki mesec ti treba bar dva-tri takva komada), platiti šišanje, lek, komad za kuću... onda ćeš uvideti da ni ovaj ostatak do 4000$ "nije teško potrošiti".
I to je sve bez zdravstvenog i zubnog osiguranja, kablovske televizije, kafića, restorana... O putovanjima ili štednji para u okviru tih 4000$ ni ne pomišljamo. Tehniku (TV recimo još uvek nemamo. Računare, kameru i foto aparat, Ipod-ove, telefone smo doneli sa sobom i to nam nije predstavljalo trošak) nisam računao u troškove, kao ni nameštaj, pokućstvo i slično.
Ovo kako mi trenutno živimo je za mene skroman život.
Ja mislim da nisam preterao - samo je pitanje perspektive.

Meni su slicni troskovi. Nisam u Njujorku. Imam kablovsku, netflix. Otplacujem nova kola pa imam to umesto metroa kod vas. Ali isto nas je troje i to je otprilike to. A nekad odes kod lekara pa upadne trosak od 200 do 500 dolara ili te neko udari na parkingu pa 200, uvek ima neka nepredvidjena situacija.

landlord 05.11.2012 16:38

Mr. Marzik - preselite u Chicago. Za te pare ima da zivis u svojoj kuci. :)

Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 07:17.

Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.