ZELENA KARTA - LUTRIJA

ZELENA KARTA - LUTRIJA (http://www.zelenalutrija.com/forum/index.php)
-   Vodič za emigrante (http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Medicinske sestre-tehničari u Americi - NURSES IN USA (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=954)

Magelan 20.01.2015 02:30

Evo pojasnjenja sto se dobijanja licence u Srbiji tice:

http://www.kmszts.org.rs - Dokumentacija za upis

"НАПОМЕНА: У случају незапослености потребно је доставити уверење националне службе запошљавања да лице има статус незапосленог лица"

Dakle, pre komore, neophodno je iz Nacionalne Sluzbe za Zaposljavanje (biroa) uzeti potvrdu o nezaposlenosti.

VessC 20.01.2015 02:42

Pokusala sam to sa drzavnim iz Srbije ali ne vredi.. Kazu mora licenca.. Sutra cu zvati komoru u Srbiji po 1125 put :) svi se ograduju i niko nista ne zna.. Polako gubim i zivce i nadu da cu nesto uspeti da uradim :(

VessC 20.01.2015 02:45

Sve sam ovo prostudirala..
Rekli su mogli bi da izdaju licencu koja je stepen niza, sto je znaci licenca sa visom skolom.. Ali posto su nju ukunuli, sledeca ispod je sa srednjom skolom, a to ne mogu da dobijem jer nemam tu srednju.. Nista ne kontam vise

Magelan 20.01.2015 02:54

Citat:

Prvobitno poslao korisnik VessC (Poruka 51464)
Sve sam ovo prostudirala..
Rekli su mogli bi da izdaju licencu koja je stepen niza, sto je znaci licenca sa visom skolom.. Ali posto su nju ukunuli, sledeca ispod je sa srednjom skolom, a to ne mogu da dobijem jer nemam tu srednju.. Nista ne kontam vise

Da li su ti uopste dali razlog zbog kog ne mogu/nece da ti izdaju licencu u skladu sa stepenom obrazovanja? Kapiram da je Srbija u pitanju i da gomila stvari ne ide kako bi trebala da ide. Stoga, kreni da zoves i insistiras dok ne dobijes ono sto ti je potrebno. To je igra umisljenih "glavonja" - "Mica Ubica"... Jako mi je zao zbog toga kroz sta prolazis, a cela problematika nije sa Americke strane, vec te koce ovi iz "domovine" nam... Probaj da kontaktiras i osobu za kontakt pri ogranku za Vojvodinu - izvesna Ranka Jesic...

BSN nije mala stvar, ja bih im se iskreno na glavu popeo da dodjem do onoga sto mi pripada na osnovu stecenog obrazovanja.

VessC 20.01.2015 03:24

Veruj mi da to i radim.. Oni se vade sa pricom da Srbija jos uvek ne izdaje licence sestrama sa fakultetom..nase zanimanje ne postoji trenutno.. Sa Rankom sam pricala nekoliko puta.. Ne znam nikoga ko je posle gimnazije otisao na Zdravstvenu negu, tako da ne mogu da skontam kako ti ljudi dobijaju licence..
Po nekoj zdravoj logici, ako bih nasla posao u Srbiji, i predala im svu potrebnu dokumentacinu, trebali bi da mi izdaju neku licencu.. Ali ipak je to Srbija, svasta je moguce.. Zvacu opet sutra.. Wish me luck :)

Magelan 20.01.2015 03:31

Citat:

Prvobitno poslao korisnik VessC (Poruka 51466)
Veruj mi da to i radim.. Oni se vade sa pricom da Srbija jos uvek ne izdaje licence sestrama sa fakultetom..nase zanimanje ne postoji trenutno.. Sa Rankom sam pricala nekoliko puta.. Ne znam nikoga ko je posle gimnazije otisao na Zdravstvenu negu, tako da ne mogu da skontam kako ti ljudi dobijaju licence..
Po nekoj zdravoj logici, ako bih nasla posao u Srbiji, i predala im svu potrebnu dokumentacinu, trebali bi da mi izdaju neku licencu.. Ali ipak je to Srbija, svasta je moguce.. Zvacu opet sutra.. Wish me luck :)

To je problem... Oni su krenuli da se bukvalno "igraju" sa licencama, a da pri tom gomila stvari oko licenciranja nije definisana. Bitno je da su definisani kriterijumi za kontinuiranu edukaciju i mesecna clanarina jer je tu prihod. Sve ostalo - prebacivanje loptice sa jedne na drugu stranu... Strasno...

Drzim palceve :;D:

dr_misha 21.01.2015 05:42

Citat:

Prvobitno poslao korisnik VessC (Poruka 51463)
Pokusala sam to sa drzavnim iz Srbije ali ne vredi.. Kazu mora licenca.. Sutra cu zvati komoru u Srbiji po 1125 put :) svi se ograduju i niko nista ne zna.. Polako gubim i zivce i nadu da cu nesto uspeti da uradim :(

Ja sam kontaktirao skoro sve nursing board-ove u USA i dosta njih trazi da se ima licenca iz zemlje iz koje dolazimo. Ja je nemam, niti sam ikada volontirao, jer sam isto kao i ti posle diplomiranja odmah dosao ovde. Magelan mi je spomenuo Floridu za koju planiram da apliciram jer oni ne traze licencu, nego samo CES report i test engleskog. Posto sam zavrsio college English, critical thinking i public speaking na lokalnom koledzu, FL ce me osloboditi polaganja engleskog, dok svi ostali traze TOEFL iako imam te casove zavrsene. Eto, cisto da imas jos koju informaciju vise :)

VessC 21.01.2015 13:27

Citat:

Prvobitno poslao korisnik dr_misha (Poruka 51474)
Ja sam kontaktirao skoro sve nursing board-ove u USA i dosta njih trazi da se ima licenca iz zemlje iz koje dolazimo. Ja je nemam, niti sam ikada volontirao, jer sam isto kao i ti posle diplomiranja odmah dosao ovde. Magelan mi je spomenuo Floridu za koju planiram da apliciram jer oni ne traze licencu, nego samo CES report i test engleskog. Posto sam zavrsio college English, critical thinking i public speaking na lokalnom koledzu, FL ce me osloboditi polaganja engleskog, dok svi ostali traze TOEFL iako imam te casove zavrsene. Eto, cisto da imas jos koju informaciju vise :)

Hvala na informaciji :)
Nisam znala za Floridu, ali znam da u WI, IN i CA isto ne traze licencu.

VessC 21.01.2015 16:41

Dr_misha, jedno pitanje za TOEFL sada :)
Da bi te oslobodili tog ispita, koliko casova treba da imas zavrseno ovde ili postoje odredjeni casovi koji se vaze?
Ja sam uzimala neke casove ovde, mozda bih mogla da ih iskoristim. :)

dr_misha 23.01.2015 03:50

Citat:

Prvobitno poslao korisnik VessC (Poruka 51478)
Dr_misha, jedno pitanje za TOEFL sada :)
Da bi te oslobodili tog ispita, koliko casova treba da imas zavrseno ovde ili postoje odredjeni casovi koji se vaze?
Ja sam uzimala neke casove ovde, mozda bih mogla da ih iskoristim. :)

Najbolje ti je da kontaktiras direktno board jer oni imaju pravu informaciju. Jedino sto znam je da za CA nisam trebao nikakav engleski, vec su mi pravili problem oko hirurgije I ostalih predmeta. Postoje tri grupe engleskog: public speaking, critical thinking I writing. Kao sto sam vec rekao, FL je jedina koja bi mi to priznala, ostali traze test engleskog. Verovatno ti se vise isplati da odradis TOEFL ako vec nemas ova tri zavrsena. Neka me neko ispravi ako gresim

ladolcevita 23.01.2015 07:37

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Magelan (Poruka 51095)
Na ovom forumu nemamo vise nikog u profesiji. Probaj na allnurses.com pod sekcijom "international nursing" da procesljas da li je neko imao slicno iskustvo kao ti.

Sto se vucenja rukava po Srbiji, veruj da je to mnogo laksi put nego kretati sve iznova. Prvo, upasti u bilo koji nursing program nije ni malo lako, bar ne ovde u Illinois-u, a koliko vidim na allnurses.com ni u drugim stejtovima nije bajno.

Drugo, skolarine su paprene ukoliko se ne opredelis na skolovanje na Community College-u. Tu jeste jeftinije pa je bas zbog toga i navala tolika da su liste cekanja ogromne i biraju se kanditati sa 4.0 GPA na prerequisite predmetima... I sve to traje minimum 3.5 godine. Oko godinu ipo dana za prereqs i dve godine za sam program.

Trece, kriterijumi u US nursing schools su brutalni. Padnes jedan predmet - ispadas iz programa. Da li ces uspeti da se vratis i zavrsis taj predmet - tesko. Klasicno izivljavanje...

Dakle, gledaj da iscupas ekvivalent gde god i onda kad dobijes prvu licencu, mozes da radis reciprocitet u drugim drzavama.

uh bas sam se sad smorila.bas svi u chicagu?a online?
ides li ti u skolu za nurse?

dr_misha 23.01.2015 08:26

Citat:

Prvobitno poslao korisnik VessC (Poruka 51477)
Hvala na informaciji :)
Nisam znala za Floridu, ali znam da u WI, IN i CA isto ne traze licencu.

Indiana trazi licencu:
''VERIFICATION OF LICENSURE - Graduates of foreign schools of nursing shall meet the following qualifications before being licensed in Indiana: Be licensed in the territory or country in which they graduated. We must receive official verification of your nursing license from the territory or country you graduated in.''

Kazi mi samo posto si ti vec odradila CES report, jel mi tu nesto polazemo konkretno ili je samo papirologija u pitanju? Posto sam nekoliko puta naisao na ovakav tekst:
Evidence must be provided that a candidate has taken and passed the Commission on Graduates of Foreign Nursing Schools (CGFNS) examination directly from the CGFNS to the Indiana Professional Licensing Agency

Magelan 23.01.2015 14:29

@ladolcevita

Vecina exYU imigracije i jeste u CHGO tako da nas je i na forumu dosta iz CHGO.

Ja sam zavrsio skolu ovde u US - Practical Nursing Program. On-Campus. On-line sada idem za RN.

LPN online program ne postoji. RN online moze, ukoliko si vec LPN ili Paramedic pa zelis da napredujes ("Bridge Programs"). RN online moze isto ADN2BSN. Ceo RN program koji je u online formatu ne postoji...

@VessC & Misha

Hvala na ucescu u temi :) Od cisto informativne, sada je tema presla u pravu forumsku sa razmenom vrlo korisnih informacija.

Oboma zelim srecu u celom procesu i da sto pre dobijete licence, a onda bi bilo super ako biste mogli onako taksativno da ispisete kako je trajao ceo proces nostrifikacije i licencijature. Osim vas dvoje nemamo (bar ne da je meni poznato) vise clanova koji su se skolovali u ovoj struci na exYU prostorima tako da informacije koje vas dvoje dajete su iz prve ruke.

Hvala unapred :;D:

ladolcevita 23.01.2015 15:46

Na kom si college-u zavrsio za PN?
mislila sam - bas svi u cikagu - na sve komjunite koledze sa listama za cekanja:)
nemam ja nista, skoro mi je palo napamet da bih ovo mogla da zavrsim, posto je super lova, ali ne znam od koj kursa da krenem? Practical Nurse ili L Prac Nurse? godinu dve- traje da?

I jos jedno pitanje, kako sada produzavas vizu? da li jos ides u neku skolciu sa strane, posto predpostavljam da online skolovanje ne produzuje F1?

ladolcevita 23.01.2015 16:03

Haha trebalo bi da je to isto, da?
E sada - ovo si postavio - http://cmkhealthcare.wix.com/cmkalli...l-policy/c1fec

jesi li tu bio?
Je l oni uopste menjaju vizu ili moram paralerno jos negde da idem?

Magelan 23.01.2015 16:23

Citat:

Prvobitno poslao korisnik ladolcevita (Poruka 51509)
mislila sam - bas svi u cikagu - na sve komjunite koledze sa listama za cekanja:)
nemam ja nista, skoro mi je palo napamet da bih ovo mogla da zavrsim, posto je super lova, ali ne znam od koj kursa da krenem? Practical Nurse ili L Prac Nurse? godinu dve- traje da?

Program je "Practical Nursing", a kada polozis drzavni ispit - NCLEX-PN, tada postajes LPN (Licensed Practical Nurse)

Sam program je 12-13 meseci.

I jos jedno pitanje, kako sada produzavas vizu? da li jos ides u neku skolciu sa strane, posto predpostavljam da online skolovanje ne produzuje F1?

Citat:

Prvobitno poslao korisnik ladolcevita (Poruka 51511)
E sada - ovo si postavio - http://cmkhealthcare.wix.com/cmkalli...l-policy/c1fec

jesi li tu bio?

Da, ja i jos jedno 5 Srba posle mene i jedan Makedonac smo isli u CMK jer sam tamo nasima utabao stazu, vlasnici skole me znaju vec 5 godina i na preporuku sam ubacio dosta nasih.

Nemaju mogucnost davanja F1. Ja sam kod njih isao za vreme trajanja OPT-ja koji sam dobio preko druge skole.

Magelan 23.01.2015 16:24

Citat:

Prvobitno poslao korisnik ladolcevita (Poruka 51509)

Program je "Practical Nursing", a kada polozis drzavni ispit - NCLEX-PN, tada postajes LPN (Licensed Practical Nurse)

Sam program je 12-13 meseci.

Citat:

Prvobitno poslao korisnik ladolcevita (Poruka 51511)

jesi li tu bio?

Da, ja i jos jedno 5 Srba posle mene i jedan Makedonac smo isli u CMK jer sam tamo nasima utabao stazu, vlasnici skole me znaju vec 5 godina i na preporuku sam ubacio dosta nasih.

Nemaju mogucnost davanja F1. Ja sam kod njih isao za vreme trajanja OPT-ja koji sam dobio preko druge skole.

ladolcevita 23.01.2015 16:28

Vidim da je daleko od grada... Kako si putovao, ili tamo živiš?
I jos nesto - koliko je iscrpno sa casovima i učenjem, da li ti ostane vremena za rad sa strane?

Magelan 23.01.2015 16:34

Citat:

Prvobitno poslao korisnik ladolcevita (Poruka 51514)
Vidim da je daleko od grada... Kako si putovao, ili tamo živiš?

Autom. U to vreme sam ziveo u Hyde Park-u, a Clarendon Hills campus je tada bio u Westmont-u tako da mi je kolima trebalo oko pola sata sto i nije neki veliki commute. Pogotovo sto su predavanja bila subotom i nedeljom kad ni nema preterano saobracaja. Kako sam tada radio u Naperville-u pon-petak popodnevnu smenu, clinicals (praksa) su bili u Bolingbrook-u pre podne ponedeljkom i petkom pa sam odatle isao pravo na posao (Bolingbrook je nekih 15 minuta od Naperville-a). Bilo je malo naprono ici u skolu uz full time posao, ali se isplatilo :)

Magelan 23.01.2015 16:39

Citat:

Prvobitno poslao korisnik ladolcevita (Poruka 51514)
I jos nesto - koliko je iscrpno sa casovima i učenjem, da li ti ostane vremena za rad sa strane?

Znas kako, na ovo pitanje ne mogu da ti dam najobjektivniji odgovor jer sam ja iz BGD dosao kao stomatolog i nije tu bilo nesto preterano novih stvari da se nauci (bar ne u mom slucaju).

Ovima sto su isli posle mene je malo teze jer je skola u medjuvremenu malo poostrila kriterijum, ali je i dalje izvodljivo. Trenutno moj komsija Dragonn zavrsava program, a pri tom ima full time posao.

Dakle, izvodljivo :;D:

ladolcevita 23.01.2015 16:52

Haha! Pitam da li je moguće, isto i zbog casova, posto vu već ići tada u školicu za jezik, da li to moze sve stati + posao:-_-;:
Cmk je 15k,da?
Ja cu morati neku blizu grada definitivno ili da kupim auto :-_-;:

Thanks so much na iscrpnim odgovorima!!:1072:

Magelan 23.01.2015 16:56

Citat:

Prvobitno poslao korisnik ladolcevita (Poruka 51517)
Haha! Pitam da li je moguće, isto i zbog casova, posto vu već ići tada u školicu za jezik, da li to moze sve stati + posao:-_-;:
Cmk je 15k,da?
Ja cu morati neku blizu grada definitivno ili da kupim auto :-_-;:

Thanks so much na iscrpnim odgovorima!!:1072:

15k je najjeftiniji deal sto se tice privatnih LPN skola u Chicagoland-u. Odozgo sto i te druge skole prave problem oko upisa, imaju prijemni ispit. Upis u LPN skolu kod mojih filipinaca u CMK ide vrlo lagano, pogotovo kad kazes odakle dolazis :;D: Niko od Srba im nije pao drzavni do sada :)

ladolcevita 23.01.2015 17:21

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Magelan (Poruka 51518)
15k je najjeftiniji deal sto se tice privatnih LPN skola u Chicagoland-u. Odozgo sto i te druge skole prave problem oko upisa, imaju prijemni ispit. Upis u LPN skolu kod mojih filipinaca u CMK ide vrlo lagano, pogotovo kad kazes odakle dolazis :;D: Niko od Srba im nije pao drzavni do sada :)

Haaa sjajno! A Upisi Samo jednom godisnje? Predpostavljam da je ga Praksa preko njih ili si Sam trazio?

Magelan 23.01.2015 17:26

Citat:

Prvobitno poslao korisnik ladolcevita (Poruka 51521)
Haaa sjajno! A Upisi Samo jednom godisnje? Predpostavljam da je ga Praksa preko njih ili si Sam trazio?

Upisuju u proseku dva puta godisnje, obicno mart i oktobar.

Clinicals (praksa) je obavezno pohadjati sa skolskim instruktorom u predodredjenim ustanovama. Do sada su imali Bolingbrook (Meadowbrook Manor), Park Ridge & Naperville.

ladolcevita 23.01.2015 18:30

Ok! A da li se polaze prijemni i sta se sprema od predmeta ukoliko je potreban?

Magelan 23.01.2015 18:41

Citat:

Prvobitno poslao korisnik ladolcevita (Poruka 51523)
Ok! A da li se polaze prijemni i sta se sprema od predmeta ukoliko je potreban?

Polaze se prijemni. Matematika i Engleski. Taj prijemni je cisto da se zadovolji forma.

Secam se kad sam makedonac i ja polagali taj test, kaze nama gazda (vlasnik skole): "Polozili ste, ako bas zelite da znate rezultat, mozemo da pregledamo testove". Samo sam se nasmejao i uplatio down-payment :)

ladolcevita 23.01.2015 18:45

Hahahaha! :grin::bravo: hvaaaala,izbombardovala sam te pitanjima!

ladolcevita 24.01.2015 00:05

I jos jedna stvar, kada budeš imao prilike.
Kako si sad ti npr, preskocio par koraka i studiras za NP?
Citala sam da moras da imas bilo koji Bachelor, je li to tačno?
Da li je moguće sa LCN na NP a da nemaš dr Bachelor degree?

Magelan 24.01.2015 02:21

Citat:

Prvobitno poslao korisnik ladolcevita (Poruka 51533)
I jos jedna stvar, kada budeš imao prilike.
Kako si sad ti npr, preskocio par koraka i studiras za NP?
Citala sam da moras da imas bilo koji Bachelor, je li to tačno?
Da li je moguće sa LCN na NP a da nemaš dr Bachelor degree?

Nisi me razumela. Ja trenutno radim LPN2RN (ADN) online preko excelsior.edu

Kad jednog dana dodjem do RN-ADN, mogu direktno da idem na NP/DNP i bez BSN-a jer imam Bachelor u drugoj oblasti (imam professional degree koji je i vise od Bachelor-a - stomatologija). Da li cu tim putem, jos uvek nisam siguran jer cu prvo pokusati da upadnem na Medicinski fax. Ukoliko to ne upali, onda cu polako na NP/DNP.

Postoji i online LPN2BSN program preko Indiana State University, a onda mozes dalje na NP/DNP

landlord 26.01.2015 23:44

Magelan, a koji je razlog bio da se nisi odlucio za ubrzani BSN program kad vec imas BA? Traje dosta krace i vjerovatno bi doslo i nesto jeftinije.

Magelan 27.01.2015 00:14

Citat:

Prvobitno poslao korisnik landlord (Poruka 51605)
Magelan, a koji je razlog bio da se nisi odlucio za ubrzani BSN program kad vec imas BA? Traje dosta krace i vjerovatno bi doslo i nesto jeftinije.

U onom momentu mi je to bilo predugo. Trebalo mi je nesto sto je moglo da se zavrsi u najbrzem mogucem roku, a bude profitabilno. Gledao sam samo kako da se sto pre odlepim od "minimalca". LPN je otprilike bila jedina opcija tada, i kamion naravno :)

Samo za prerequisites bi uzelo godinu dana jer su svi moji opsti predmeti sa stomatologije bili stariji od 5 godina. Pa za ubrzani BSN jos godinu ipo. Dakle saberi - oduzmi oko 3 godine full time studiranja.

Ovako sam to odradio za nekih 13 meseci. Dobio jako brzo posao i finansijski se oporavio. Startna plata mi je bila $23, a posle manje od dve godine sam stigao na $27.50 po satu sto je 3 puta vise od onoga sto sam pravio kao CNA. Jako cesto ima i prekovremenog. Da se razumemo - nije ovo neka astronomska cifra, ali za 13 meseci skole - cak i previse. Ljudi sa raznim masterima i doktoratima zaradjuju manje sto je porazavajuce. No, zanimanje je trazeno i posla je do sada bilo. Videcemo kako ce me sreca posluziti u Virdziniji :)

Sada polako zavrsavam za RN online. Iskreno, ne nedostaje mi ucionica i ovaj online tj. distant format mi vise odgovara. Odradio sam 8 ispita, a ostalo je jos 5 i zavrsni klinicki ispit. LPN2RN "bridge" ce me kostati nekih 8k u zbiru, placam po ispitu tako da nisam morao da uzimam kredit.

landlord 27.01.2015 03:48

Hvala na pojasnjenju. To je super da mozes placati po ispitu.

To je super satnica. Ja sam mislio da RN imaju tu satnicu.

Sretno u Virginji.

Magelan 27.01.2015 05:05

Citat:

Prvobitno poslao korisnik landlord (Poruka 51612)
Hvala na pojasnjenju. To je super da mozes placati po ispitu.

To je super satnica. Ja sam mislio da RN imaju tu satnicu.

U Chicagoland-u je malo paradoksalna situacija sa platama kada se napravi paralela izmedju bolnica i Nursing Home/Rehab Centara i plata koje imaju LPNs i RNs. Iako su razlike u degree-ju velike, satnica RN je u proseku za $3-4 visa u odnosu na LPN. Po bolnicama se mesta popunjavaju iskljucivo RN kadrom dok je po Rehab/Nursing Homes gotovo podjednak broj LPNs i RNs.

Po bolnicama startna satnica je uglavnom $25-27. NorthWestern startuje sa $26, Advocate $27... Ovo se naravno odnosi na RN kadar i vazi za "New Grads". Sestre sa iskustvom mogu uvek da pregovaraju za vise. Dobra stvar kod bolnica je sto imaju dobre benefite, smene od 12 sati (7a-7p & 7p-7a), gotovo redovne godisnje povisice, dodatak na nocni i vikend rad i znatno manje pacijenata po sestri. Neka odeljenja umeju da budu fizicki naporna gotovo isto kao po Nursing Homes kao sto je Med/Surg Unit. U nekim bolnicama sestre obavljaju negu po "Primary Nursing" procesu sto znaci od presvlacenja i menjanja pelena pa do davanja intravenske terapije i kontinuiranog assessment-a, jer ne zele da bolnicarima prepuste negu medicinski nestabilnih pacijenata. Losa strana bolnica - jako je tesko uci, pogotovo za "New Grads". Traze iskustvo, i to ne bilo kakvo vec samo bolnicko. Po Cikagu se u bolnice mahom ulazi po preporuci jer je ogromna navala. Dosta sestara pokusavaju da predju iz Nursing Homes u bolnicu jer je manji "Workload". Par koleginica je pokusalo da se zaposli u bolnicu, ali bezuspesno jer iako imaju iskustvo nije zaBoga "bolnicko" i nisu imale insajdera da "pogura" stvar. Uz dobru preporuku - nema zime.

U Nursing Homes pocetna plata za RN nigde nije ispod $25. Na prvom poslu je bilo $25 na sat, na drugom $26.50 za RN (bez obzira da li je ADN ili BSN) dok su LPN startovali sa $24. Opet, ove satnice vaze za "New Grads" - ljude koji tek ulaze u profesiju, bez iskustva. Svi obavljamo identican posao. Workload ume da bude vrlo veliki. Ja sam imao srece da na poslenjem poslu imam u proseku 15-20 pacijenata u smeni, dok po nekim ustanovama to ide i do 35 po jednoj sestri... Benefiti po ovim ustanovama jako variraju i uglavnom nisu ni prineti onim u koje imaju sestre zaposlenje po bolnicama. U Chicagoland-u 90% Nursing Home Ustanova pripada jednoj od 7 velikih korporacija (lanaca ustanova). Kakva korporacija - takvi benefiti. Moja poslednja firma je imala ocajno zdravstveno osiguranje, ali je zato povisica bila mnogo vise od 3% godisnje. Dobra strana - posla uvek ima, i ukoliko niste probirljivi, nalazi se relativno lako.

Citat:

Prvobitno poslao korisnik landlord (Poruka 51612)
Sretno u Virginji.

Hvala :) Nadam se da nece biti "Nalevo krug - nazad za Chgo" :)

landlord 27.01.2015 17:58

Hvala na iscrpnom i detaljnom odgovoru.
Sta podrazumijevas pod dobrim benefitima u bolnicama? 401K? Zdravstveno osiguranje?
Kako ferceraju te smjene po 12 sati? Radis 12 odmaras 48?

Magelan 27.01.2015 20:15

Citat:

Prvobitno poslao korisnik landlord (Poruka 51620)
Hvala na iscrpnom i detaljnom odgovoru.
Sta podrazumijevas pod dobrim benefitima u bolnicama? 401K? Zdravstveno osiguranje?
Kako ferceraju te smjene po 12 sati? Radis 12 odmaras 48?

Dobro zdravstveno osiguranje, sick days off, minimum 2 nedelje placenog odmora + "Personal Time Off" koji se akumulira na osnovu broja odradjenih sati, 401k, dodatak na nocni i vikend rad...

Smene - zavisi. 3 dana nedeljno je full time, e sad kako ih rasporede, to je vec pitanje. Po nekom pravilu trebalo bi da bude slobodan dan izmedju smena i da se svaki drugi vikend odradi po bar jedna smena. 12/48 je srpski fazon gde se smenjuju dnevna i nocna smena. Ovde uglavnom dobijes ili dnevnu ili nocnu, a po potrebi te povuku u suprotnu smenu. Dosta ljudi uzme fiksni raspored - tipa cet-pet-sub ili pet-sub-ned ili zbog dece kako bi sa supruzima na smenu bili sa decom ili zato sto imaju jos jedan posao.

U nekim bolnicama ti daju da biras smene od 12 ili od 8 sati. Ukoliko su smene od 8 sati onda je raspored 7a-3p, 3p-11p, 11p-7a. U tom slucaju je full time logicno 4 ili 5 dana (32-40 sati). Dosta ustanova ukoliko odaberes 8 sati smenu ce ti dati 4 dana nedeljno pa ukoliko im trebas za jos jednu dodatnu smenu i dalje se ne kvalifikujes za preovremenu satnicu. 8 sati smene obicno podrazumevaju rad svakog drugog vikenda i subotom i nedeljom, i po jedan slobodan dan u razdoblju pon-pet (ili dva ukoliko je raspored 4 dana nedeljno).

95% Nursing Homes radi po sistemu smena od 8 sati. Meni je u jednom momentu bilo previse da 5 dana nedeljno klackam na posao pa sam uzeo dve duple 7a-11p subotom i nedeljom i utorkom 7a-3p. Tako sam radio duze od godinu dana. Jeste da sam ponedeljkom bio kao zombi ali sam imao full time i 4 slobodna dana u toku nedelje.

vuxanne 28.01.2015 06:06

Ti si definitivno radoholicar... Brate mili... Ja imam jako puno dana kad radim toliko u cugu, ali sa pozadinom na stolici a ne trceci tamo vamo non stop, baldisala bih...

A koliko kosta prosecan medical school, sad kad bi hteo da ponovo zavrsis fakultet u tom domenu (znam jedan vec imas) i da budes MD, koliko para oni placaju da upadnu u tu pricu po godini i koliko godina traje? Cenim blizu 100 K po godini, ali stvarno nemam pojma...

Magelan 28.01.2015 14:55

Citat:

Prvobitno poslao korisnik vuxanne (Poruka 51632)
Ti si definitivno radoholicar... Brate mili... Ja imam jako puno dana kad radim toliko u cugu, ali sa pozadinom na stolici a ne trceci tamo vamo non stop, baldisala bih...

Kad udjes u masinu, onda nema nazad :) Arbeit, Arbeit, Arbeit :) Videli moji filipinci da ne kukam, da uskocim kad god zaskripi, da ne hvatam krivinu, da odradim ono sto treba da se odradi... Cudan im bio taj neki belac sto radi po 56-64 sata nedeljno i ne zali se. Navikli da im Ameri zbrisu posle par nedelja jer je previse posla. Na tom prvom poslu je bilo po 30 pacijenata u smeni. Jedan od onih poslova gde juris celu smenu i stalno ti fali vremena. Kada sam presao da radim ove smene od po 16 sati fizicki je bas bilo nezgodno. Sto kazes svo vreme na nogama. Pogledam pedometar na telefonu i za ta dva dana po danu bude prepesaceno 7-8 milja i nekih 10-15 spratova. Nedeljom ne lezem u krevet bez dva naproksena :) Super stvar kod ovog posla je sto si stalno zauzet i tih 16 sati proleti. Kad odem utorkom da odradim onu jednu smenu od 8 sati bude mi smesno koliko je smena zacas prosla.

Moja direktorka ima mrezu spijuna koji krenu da te uhode, onako iza ledja dok si jos nov. Preturaju po svim mogucim papirima da vide da li si i kako zaveo ono sto je trebalo da se zavede kad ti odes sa posla. Krenu da se raspituju kod pacijenata kako se taj novi nurse ophodi prema njima. Podmetnu neku od koleginica da joj pomognem da uspostavi vensku liniju (ubode braunilu po srpski) jer ona "nije uspela" da nadje venu... Podmetnu drugu da me kao pita o nekom leku nesto... Ja cutao neko vreme da sam stomatolog, plasio se da me ne uzmu na zub. Pita me jedna koleginica sa Haitija sta sam ja tamo nazad u Evropi radio i studirao. Prvih par meseci na novom poslu ni ne obracas paznju na sitnice pa ni ne vidis da ti je za ledjima armija uhoda :) Sume sumarum, napravise moje filipinke "complete assessment" i posle 6 meseci zove mene direktorka i kaze onako otvoreno rezultate njene "ankete". "Od veceras si supervizor nocne smene, "to, to i to" su ti obaveze". I tako je Magelan postao deo "filipinske mafije" - jedini beo u celoj ustanovi koju su moje filipinke davnih dana "ocistile" od "lenjih" ljudi i da prave "ravnotezu" ostavile tu jednu sa Haitija, i po jednu Portorikanku, Koreanku i Vijetnamku.

Citat:

Prvobitno poslao korisnik vuxanne (Poruka 51632)
A koliko kosta prosecan medical school, sad kad bi hteo da ponovo zavrsis fakultet u tom domenu (znam jedan vec imas) i da budes MD, koliko para oni placaju da upadnu u tu pricu po godini i koliko godina traje? Cenim blizu 100 K po godini, ali stvarno nemam pojma...

MD schools traju 4 godine, ali je pre njih neophodno imati PreMed - Bachelor Degree sa odredjenim brojem kredita iz biologije, hemije, organske hemije, fizike...

Jos dok sam bio bolnicar, kaze meni jedna afrikanka, sestra iz Gane: "Sto ti ne vidis ove skole po ostrvima, ja da sam malo mladja upisala bih bez razmisljanja". Baci ona mene na razmisljanje i jos tada 2010. sam polako poceo da se raspitujem. Posle nekog vremena, kad sam ja vec postao nurse, imao sam u nocnoj smeni neka dva bolnicara iz Nigerije. Cutljivi, rade svoj posao, al' vidim da "odudaraju" od ostatka ekipe. Posle mi rekose da su obojica zavrsili medicinu na Karibima i cekaju da pocne specijalizacija i tu pokupim jos brdo korisnih informacija. Sada radim na tome da ili u Avgustu ove godine ili sledeceg Januara krenem na SGU.

Skolarine na Medicinskim fakultetima:

Drzavni Medicinski Fakulteti:

UIC - University of Illinois at Chicago
- In-State: total~164k
- Non-Resident: total~337k

SUNY - Downstate (NYC)
- In-State: $35.090 godisnje - total~140k
- Non-Resident: $60.250 godisnje - total~241k

UVA - University of Virginia School of Medicine:
- Virginian: 47k godisnje - total~188k
- Non-Virginian: 57k godisnje - total~228k

Privatni Medicinski Fakulteti:

Harvard Medical School
Total Tution~216k

Duke University School of Medicine
Total tuition~208k

Wake Forest School of Medicine
Total Tuition~201k

Off-Shore Medicinski Fakulteti:

SGU - St. George's University Medical School
Total Tuition~250k

Ross University School of Medicine
Total Tuition~210k

St. Matthew's University School of Medicine
Total Tuition~125k

Ove cifre se odnose samo na Skolarinu, bez milion "fees" koji idu kao obavezni dodatak. Dakle nije 100k po godini ali se nakupi preko 50k. Najjeftinije je ici udrzavne skole jer imas popust na skolarinu ako si in-state. Stoga je navala na skole tog tipa najveca. Upisati se na Harvard ili Duke - mozda (u sledecoj reinkarnaciji), da sam dosao u US sa 18 godina i roditeljima sa dubljim dzepom... Koliko god US bila liberlana sto se skolovanje tice, kada pogledas statistike vezane za "starost" studenata koje upisuju na medicinske fakultete, vidis da ovi preko 30 (gde uveliko spadam i ja) bas i nisu pozeljna kategorija... Posle opseznog istrazivanja, po svoj prilici bice SGU. Na Grenadi sam vec 5 nedelja, dosao sam da izvidim situaciju i odmorim malo. Ovde mi izgleda ok. Prvih 5 semestara (20-22 meseca) se provodi na ostrvu. Nakon toga ostatak je na kopnu, klinicke rotacije po US bolnicama. Krenuo sam da spremam MCAT, pa cemo da vidimo. Vredi pokusati :)

vuxanne 29.01.2015 06:36

Svaka ti cast. Nemas ni vremena za N od nostalgije kad si non stop u spidu...
A svaka od tih cena je kuca negde...

Ja najvise se odusevim kad odem negde kod doktora i dodje mi neko sa stranim akcentom. Znam ako je dogurao dotle, taj ili ta ce da me "oprave" dok si rekao keks.

I na sta ja kukam? Glupost... Mi iznenjeri stvarno ne smemo ni A da kazemo. Sto se tice priznavanja diploma. Plus su nam studije bile pet godina a ne sest...

Magelan 29.01.2015 14:12

Citat:

Prvobitno poslao korisnik vuxanne (Poruka 51648)
Svaka ti cast. Nemas ni vremena za N od nostalgije kad si non stop u spidu...

Iskreno, nisam ni u jednom momentu osetio nostalgiju, a razlog je upravo to - Non-Stop neki speed.

Za 4 dana - 02.02. ce biti 5 godina kako sam sleteo na JFK. Nisam od tada isao u Srbiju, niti planiram uskoro. Sto ti kazes, nemam vremena za nostalgiju.

mikiSA 29.01.2015 14:23

Magelan, jesi li predao za drzavljanstvo? Znas da mozes 3 mjeseca prije 5 godina predati?

Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 14:40.

Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.