ZELENA KARTA - LUTRIJA

ZELENA KARTA - LUTRIJA (http://www.zelenalutrija.com/forum/index.php)
-   Stare teme (http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=22)
-   -   Intervijui 2013 (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=1145)

oskark 21.02.2013 21:27

Hvala svima na cestitkama vidim da ste bas postavili dosta pitanja pa cu pokusati na sve da odgovorim :grin:

Juce sam pisao verovatno nepovezano sa jakim utiscima :grin:

Dakle, upisao sam da imam zavrsenu visu skolu nakon trogodisnje srednje skole. Na intervju sam nosio samo diploma vise skole, a srednju nisam ni hteo da nosim. Znaci furao sam pricu da imam zavrsenu visu, koji ce vam srednja.

On me je pitao samo, kada je video da sam u DS-230 napisao srednja ekonomska:
- Jel ova Srednja Ekonomska cetvorogodisnja?
- Odgovorio sam mu, ne trogodisnja.

Dalje me nije pitao nista, vec je uzeo diploma vise skole I uporedjivao sa formularima sto sam slao u KCC.

A sto kaze neko, sad mi je smesno kad se setim da sam hteo odustati, doduse tada me je Miljan iztraumirao da sa trogodisnjom + visom,ne moze da se dobije viza.

Planiram u maju da idem, gde jos tacno ne znam. Sve zavisi od sudbine u narednih mesec dana. Ili Miami ili AK :grin:

@tropfouziK
Sto se tice kopija meni je uzeo kopiju diplome I kopiju izvoda iz MKR. Ja sam kopirao sve u slucaju da zatreba. Overavati ne treba kopije. samo ih kopiras. A drzavljanstvo ne treba uopste. MKR moze da bude starija od 6 meseci.

Nego neko me je pitao za blog, zavisi koji vas interesuje. Imam jedan koji pisem da se lakse nadju informacije, a koji je pisan da bude ispomoc ovom forumu sto se tice informacija neophodnih za lutriju, a njegova adresa je zelenadvlutrija.blogspot.com (rizikujem da opet obrisu ovaj post)
A drugu planiram da pisem kao I ostali, sto se tice desavanja I iskustva od pocetka, mada jos nije toliko interesantno...bice kad budem krenuo. A ko hoce moze da cita...oskarkovac.wordpress.com :grin:

Milke 22.02.2013 07:51

Cestitam Zrenjaninac! :) Ja cu skoro nazad za Srbiju do ambasade, pa se vidimo ako ne odletis do tada...

LoLa Galland 22.02.2013 12:12

[*]Pismo od druga da me poziva kod njega
imam pitanje, da li se pismo nalazi na popisu potrebnih dokumenata? jer ga nisam vidjela i moze li umjesto pisma ici npr izvadak iz banke?

ivanmilosavljevic 22.02.2013 12:45

Citat:

Prvobitno poslao korisnik free (Poruka 36061)
Kako bre sada tako sitni brojevi u aprilu? E ste bre vi to dobro pogledali datume? Auuuu bre ko je ovde lud ko je bre blesav, pa sad mi u opste vise nije jasan taj njihov Visa Bulletin. :blink:

Pa nisu sitni to je martovski bilten koji poziva dobitnike za april.U martu izlazi aprilski bilten koji poziva dobitnike za maj.2 meseca unapred.
Sto znaci FREE npr. ako je tvoj broj 26xxx a majski bilten(koji izlazi u aprilu) bude cut off izmedju 26xxxx- 28xxx,tebe ocekuje ambasada u junu...

SrleBG 22.02.2013 17:56

Tastina praznina

Ovo je procedura kroz koji smo prosli zena I ja da bi doveli zeninu majku u Ameriku radi suzivota. Postedecu vas prica o zeninom kriziranju, nasim prepirkama I ostalim nelagodnostima. Prica je dosta drugacija od vecine vas na ovom forumu ali ipak mislim da bi nekome mogla da pomogne

Zena i ja smo americki drzavljani. Pokusali smo da dovedemo moju tastu sada vec davne 2011. godine ali su je na razgovoru u ambasadi u Beogradu odbili prilikom konkurisanja za turisticku vizu. Ni sami ne znaju zasto su je odbili ali to vise nije ni bitno. Inace, tasta je vec odavno u penziji. Tada nije imala nameru da ostaje duze od sest meseci ali se situacija promenila u poslednjih par godina tako da je tasta, koja je inace udovica i sama bez igde ikog, pozelela da zivi sa nama preko bare.

Da ne bude lenja, preko programa spajanja porodica, zena je pokrenula proces dovodjenja svoje majke (znaci vadjenje zelene karte) koji joj je americkim zakonom zagarantovan (pravo na konkurs a ne i sama zelana karta).

Nismo hteli da unajmljujemo advokata jer bilo ko sa dva grama mozga moze sam da sprovede proces od pocetka do kraja bez icije pomoci. Pritom izbegavate placenje par hiljada dolara a iste te dokumente koje vam popuni advokat mozete sami da popunite.

Elem, poslali smo prvu turu dokumentata u imigracioni centar u Kaliforniji koja je ukljucivala i trosak od $420 (application fee) 13. Januara 2012 godine. Posle tri meseca su nam javili da su primili aplikaciju i da je nas slucaj sada zaveden u sistemu. Trazili nam da prilozimo sve moguce vidove dokaza da su zena i tasta u srodstvu. Slali smo slike, kopiju popisa stanara u zgradi, kopiju studentskog indeksa, itd. Pocetkom Septembra 2012. godine smo dobili obavestenje da je aplikacija odobrena i da je nas slucaj predat National Visa Center-u (NVC) u Nju Hamsiru. Mesec dana nakon toga smo dobili obavestajno pismo od NVC-a u kom su nam dali broj slucaja. Od tog trenutka, svaki vid komunikacije se sveo na imejl sto je u jednu ruku bilo jako jednostavno i korisno ali u drugu ruku dosta obezhrabrujuce jer je bilo jako tesko dobiti konkretne odgovore putem imejla ili telefona.

Na svu srecu, sve je islo jako brzo i samo su nam slali mejlove kad sta treba da platimo ili posaljemo. Platili smo troskove od $88 (IV Case AOS Fee) i $230 (IV Fee Paymnent Status Fee). Krajem Oktobra 2012. smo u NVC poslali kovertu sa sledecim originalnim dokumentima i overenim prevodima:

Tastinom krstenicom, vencanim listom, potvrdom iz policije, popunjenom iseljenickom aplikacijom, kopijom pasosa, dve slike, popunjenim formularom DS-230 i potvrdom iz banjalucke policije da tasta nije hapsena niti osudjivana za vreme studija ’66. -’71. Znaci otelili smo se dok nismo uzeli tu potvrdu. Od zene su trazili krstenicu, vencani list, zasebnu aplikaciju, isecke od poreza za 2009, 2010, i 2011. godinu kao i formular kojim se obavezujemo na stopostotnu finansijsku podrsku tasti (zaboravio sam broj formulara).

Konacno, 15. Januara ove godine su i tasta i zena dobili pismo putem kojeg su nas obavestili da je intervju zakaz za 21. Februar u 8:30 ujutru u ambasadi u Beogradu.
Posto smo vec platili sve troskove u Americi, tasta nista nije morala da placa u ambasadi. Stigla je 15 minuta pre vremena, prozvali su je i usla je. Prvo je pricala na kratko sa nasim covekom kome je dala sve gore navedene dokumente a u 1 popodne je otisla na salter gde je pricala sa konzulom.

Konzul je u rukama drzao sve originale I prevode prethodno poslate NVC-u. Tasta je donela samo pismo od NVC-a, rezultate lekarskih pregleda, dve slike i svoj pasos. Mi smo joj naknadno poslali kopiju obracuna poreza za 2012. godinu da ga ima cisto za svaki slucaj.

Tasta je podigla ruku i dala zakletvu. Konzul ju je pitao kod koga ide, da li je ikada pre bila u Americi, koje je godine njena cerka postala drzavljanin (na sta tasta nije znala odgovor). Trazio joj je kopiju poreza za 2012. godinu (hvala Bogu pa smo joj poslali). I na kraju, pitao je da li je ikada konkurisala za turisticku vizu na sta je ona potvrdno odgovorila uz komentar da je bila odbijena.

On joj je rekao ovako I to na srpskom: “Ne brinite ovog puta, vasa viza je dobrena. Dobrodosli u Ameriku”!!!

Tasta je danas pokupila viziran pasos i kovertu koju ce predati pri ulasku u Ameriku.

Karta je kupljena za $1.127 dolara na relaciji Bec-London-Finiks preko British Airways-a.

Ne znam da li da se radujem ili da placem jer mi dolazi tasta! Hehehehe.

Posle svega sam stekao utisak da je razgovor u ambasadi samo formalnost. Konzul proveri par informacija koje su prerhodno unete u njihovu bazu podataka cisto da proveri da li govorite istinu. U principu, sama cinjenica da ste pozvani na razgovor predstavlja 99% obavljenog posla.

Od mnogih ljudi sam cuo da sve vise odbijaju starije ljude za turisticku vizu iz “ekonomskih razloga”. Da li se plase da bake i deke cuvaju unucice i samim tim uskracuju vrticima i predskolskim ustanovama neku zaradu, pojma nemam. Mi smo, hvala Bogu, imali tu varijantu da dovedemo tastu preko prgogama spajanja porodica. Roditelji i deca mladja od 21. godine imaju prednost pri dodeli viza ciji je broj svake godine limitiran. To nema nikakve veze sa lutrijom koja je proces za sebe. Ako poznajete ikgo sa ovim problemom, prenesite im nase iskustvo. Cak mislim da je dovoljno I da ste vi sami u procesu za dobijanje zelene karte da bi pokrenuli proces spajanja porodica ali da morate biti na tlu Amerike.

Sad ostaje da jos platim $165 dolara za novu taksu nametnutu 1. Februara i to je to.

Popunjena tastina praznina! Pozdrav svima.

P.S. Izvinjavam se sto sam sve pisao s’ brda s’ dola ali je tesko preslikati dve godine nerviranja na dva lista papira…

:bravo:

flops 22.02.2013 19:37

@SrleBG
Nadam se da si lepo proveo ovaj period u Americi, ako ti budu trebale informacije ili pomoc o povratku u Srbiju, slobodno nas kontaktiraj.
sifra:tasta :)
Salu na stranu, hvala na informacijama, sigurno ce mnogima biti veoma znacajne.

ASSI 22.02.2013 20:43

Ako bi me izvukli, ja se za babinu podrsku oko dece tamo ne brinem, mojoj majci turisticka istice kroz 8 godina, ali ako bi joj kakvom nesrecom turisticku ponistili iz ko zna kojeg razloga... znam koji deo foruma cu da rondam da bi nasao tvoj post :grin: :bravo:

SrleBG 22.02.2013 21:15

Citat:

Prvobitno poslao korisnik flops (Poruka 36097)
@SrleBG
Nadam se da si lepo proveo ovaj period u Americi, ako ti budu trebale informacije ili pomoc o povratku u Srbiju, slobodno nas kontaktiraj.
sifra:tasta :)
Salu na stranu, hvala na informacijama, sigurno ce mnogima biti veoma znacajne.

Hehehehe, za razliku od mnogih, imam jako dobar odnos sa tastom, verovatno zato sto zivimo na dva razlicita kontinenta. :bigkiss:

gogecko 23.02.2013 06:03

Cestitke Oskaru,mnogo , mnogo zravlja i srece u nadam se ljepsem i boljem zivotu ,:beer::beer::beer:, drago mi je da je pocela promjena statusa nekim od clanova foruma,samo bez nervoze,naravno koliko se moze, :1081: Uskoro cu napisati prve utiske nasih prvih sedmica sa ove strane okena :grin:

oskark 23.02.2013 10:57

Citat:

Prvobitno poslao korisnik gogecko (Poruka 36105)
Cestitke Oskaru,mnogo , mnogo zravlja i srece u nadam se ljepsem i boljem zivotu ,:beer::beer::beer:, drago mi je da je pocela promjena statusa nekim od clanova foruma,samo bez nervoze,naravno koliko se moze, :1081: Uskoro cu napisati prve utiske nasih prvih sedmica sa ove strane okena :grin:

Hvala ti. :grin: Stvarno bi bio red dan nam kazes ponesto I ti, kako je sve kod tebe :D

Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 17:44.

Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.