Zana,
Ljudi svuda, u svakoj zemlji ljudi ne vole da znaju za realnost. Tako je svuda. Potpuno se slazem sa tobom. Kod mene na poslu svi pricaju da bi radili bilo sta, a sada kada se dele otkazi, svi kukaju kako nema posla. Kazem da na Infostudu ima losijih poslova, da cu da ih radim dok ne nadjem nesto bolje, a oni meni kazu da ce njima pomoci mama, tata.... i da oni nikad nisu bili u situaciji da rade bilo sta.
Jednostavno, ljudi ne vole da rade i svi hoce samo komfor, lagodnost i da trose mnogo novca. Sve je to lepo, ali to nije realan zivot za nekoga ko nije rodjen bogat.
|
Znaci ti 99-ers (ugl. ljudi sa fakultetom) su se nasli u poziciji kao mi pocetkom '90-ih kada je skolovana osoba morala da valja cigarete (ili neki drugi posao ispod casti i diplome) na ulici da bi prezivela.
Sta je EED i kakva im je to 'nenormalna procedura'?
|
City Lights |
01.11.2010 12:05 |
Slažem se s vama. Ono što vidim zajedničko ljudima u ovom prilogu jest -svi su stariji (preko 50 godina) i prije otkaza su živjeli skupim lifestyleom, a nakon otkaza ne pristaju raditi ništa ispod razine do koje su stigli... Ne vjerujem da je situacija ista s mladim ljudima, posebno imigrantima.
|
Verovatno cu samo drugim recima ponoviti ono sto su Zana i dreamer pomeuli u par prethodnih posotva.
USA je zemlja koja je nastala od imigranata jer su imigranti ti koji pokrecu ekonomiju i rade poslove koje amerikanci ne rade... Zato i postoji program za zelene karte. Prosecan amer ce pre da sedi i sve izgubi nego da ne daj Boze promeni karijeru ili radi posao za $8.25. Da se ne lazemo, takvih poslova uvek ima, samo sto niko ne zeli da ih radi i to na kraju pokrivaju imigranti koji su tek dosli sa svezim zelenim kartama i nemaju izbor (tj. mogu da se vrate nazad :grin: )
Dacu sopstveni primer. Ja radim trenutno na dva posla za $10 na sat. Ni na jednom od tih poslova nemam kolegu koji je rodjeni amerikanac jer amerikanci ne zele da rade "prljave poslove". To su sve filipinci, africki crnci i pokoji imigrant iz istocne Evrope. Imam nedeljno 64 radna sata i to sve zato sto zelim sebi da priustim placanje dodatnih skola sa kojima bi finansijska situacija za nekih godinu ipo dana trebala znatnije da se popravi i napravim nesto ovde (nijedan rodjeni Amerikanac se ne bi upustao u tako nesto jer je njima sve predugo i pretesko i nema sanse da se odreknu svojih zivotnih zadovoljstava zarad placanja neke skole ili da trose vreme na isto). Dzaba meni sto sam ja u Srbiji bio dr kad od toga nema 'leba. Ja sam zaista jedan od onih koji je krenuo preko da radi bilo sta nego da u Srbiji sedi besposlen i place nad sopstvenim grobom. 99% mojih kolega kojima kazem sta i koliko trenutno radim kazu da sam lud i da ni u ludilu ne bi radili tako nesto (da se jedan dr spusta na nivo medicinskog tehnicara?!) ali zato kukaju kako nema posla i kako jedva prezivljavaju, a svi bi u nekoj perspektivi preko bare?!
|
@ Magelan
I u mojoj (arhitektonskoj) bransi je to tu negde. Brdo mojih kolega koji trenutno nemaju posao nema sanse da prihvate posao koji nije u struci i to za min platu od ~700,800e/mesecno. Sve drugo sem arch im je ispod casti.
Cini mi se da je cela ta prica oko zelene lutrije 'najisplativija' ljudima bez faxa jer nemaju (psiholoski) problem sa izborom prvog posla. Ovako, ako si zavrsio fax i jos si radio u struci, a posebno ako volis svoj posao nije svejedno napustiti to i otici da radis bilo sta za 8$/h. Naravno, tu ne racunam ljude kojima je odlazak u USA lajt motiv.
|
TheNenad |
01.11.2010 20:55 |
Citat:
Cini mi se da je cela ta prica oko zelene lutrije 'najisplativija' ljudima bez faxa jer nemaju (psiholoski) problem sa izborom prvog posla.
|
Završio sam fax (samo još da završim diplomski), ali opet sam išao da radim mnogo prljave poslove u Srbiji jer mi se pružila prilika (kombinacija informatike, mreža i veoma prljavih i opasnih lokacija). Postavio sam sebi cilj da makar mesec dana "rintam" kako bi se tih dana setio dok budem sedeo u nekoj toploj kancelariji. Zvuči šašavo, ali deluje :)
Ukoliko bude bilo potrebe, uvek se iz kancelarijske stolice mogu prebaciti na lopatu, i nije mi bedak, naročito ako uspem da platim sve račune.
|
Zavrsila sam visu skoli, fax jedan i ucim drugi, pricam tri strana jezika. radim od 19-te godine i ucim. Radila sam razne poslove preko omladinskih zadruga, u restoranima, pekarama, poslasticarnicama, administrativne poslove u banci, sekretarske poslove, a sada u struci. Zaista nemam psiholoski problem da pocnem iz pocetka, bilo koji posao. Ovde sa prosecnom platom ne moze da se uzme stan na kredit i nema mnogo mogucnosti, sto se izbora tice.
|
dreamerns |
02.11.2010 16:54 |
Citat:
Prvobitno poslao korisnik lanas
(Poruka 19467)
Zavrsila sam visu skoli, fax jedan i ucim drugi, pricam tri strana jezika. radim od 19-te godine i ucim. Radila sam razne poslove preko omladinskih zadruga, u restoranima, pekarama, poslasticarnicama, administrativne poslove u banci, sekretarske poslove, a sada u struci. Zaista nemam psiholoski problem da pocnem iz pocetka, bilo koji posao. Ovde sa prosecnom platom ne moze da se uzme stan na kredit i nema mnogo mogucnosti, sto se izbora tice.
|
Slazem se. U srbiji ne moze da se sa prosecnom platom uzme prosecan stan. U americi ne moze sa jakom platom da se uzme prosecan stan :-) Naravno, zavisi gde hoces da kupujes stan.
Takodje, ja ne znam koliko ljudi ovde ima toliko para da moze sebi da prisuti studiranje 3x.
Upravo si navela dve stvari koje se u Srbiji mogu lakse priustiti nego u USA :-)
|
Sto se studiranja tice, potpuno si u pravu, ali diplome u 99% slucajeva nista ne vrede. Meni su do ove godine, priznavali samo srednju skolu, a sasvim slucajno su trazli od Nove godine fakultet, jer im je trebalo za sistematizaciju. To rade, da bismo imali sto manju platu.
Sto se stana tice, veoma je tesko i znam vrlo malo ljudi koji su kupili stan od oko 50 kvadrata negde na periferiji i to su obicno bracni parovi, koji sastave platu, koja iznosi oko 1000 eur. Ako zelim da kupim stan za sebe i da zivim sama, nema sanse, na zalost ni na periferiji Beograda. Moram da cekam jos nekoliko godina, dok ne postanem sef racunovodstva i da "jurim" firmu koja ce mi dati platu 1000 eur.
Sta da radim, ostaje mi da radim i da se borim za bolje. Sefica mi rece da ce mi se u zivotu vratiti. Ako se budem nadala, mozda i hoce.:==D:
P.S. Medju 900.000 nezaposlenih u Srbiji, najvise je mladih do 35 godine(nece niko da ih zaposli bez iskustava (ja sam jedva uspela da steknem iskustvo, bas iz ovog razloga)) i starijih od 50 godina.
Ovih dana treba da se izglasa zakon u skupstini po kome se u penziju odlazi sa 67 godina i penzije ce biti smanjene, da ne kazem socijalna pomoc.
|
dejancic |
06.11.2010 06:19 |
Citat:
Prvobitno poslao korisnik Magelan
(Poruka 19434)
Prosecan amer ce pre da sedi i sve izgubi nego da ne daj Boze promeni karijeru ili radi posao za $8.25. Da se ne lazemo, takvih poslova uvek ima, samo sto niko ne zeli da ih radi i to na kraju pokrivaju imigranti koji su tek dosli sa svezim zelenim kartama i nemaju izbor (tj. mogu da se vrate nazad :grin: )
|
Slazem se, takvih poslova ima, ali ljudi moraju da budu svesni pre dolaska ovamo da iako takvih poslova ima novi emigranti ih tesko dobijaju bez veze. Nemam objasnjenje za to, ali je tako. Jedan sam od mnogih koji se prijavljivao na oglase za minimalno placene poslove tipa McDonalds, Starbucks, Target, Dunkin donuts... Nisu se udostojili ni da mi napisu hvala lepo, izabrali smo nekog drugog...
Reci su suvisne, moj savet naoruzajte se strpljenjem i sve ce doci na svoje mesto...
|
dreamerns |
06.11.2010 22:07 |
Citat:
Prvobitno poslao korisnik dejancic
(Poruka 19574)
Slazem se, takvih poslova ima, ali ljudi moraju da budu svesni pre dolaska ovamo da iako takvih poslova ima novi emigranti ih tesko dobijaju bez veze. Nemam objasnjenje za to, ali je tako. Jedan sam od mnogih koji se prijavljivao na oglase za minimalno placene poslove tipa McDonalds, Starbucks, Target, Dunkin donuts... Nisu se udostojili ni da mi napisu hvala lepo, izabrali smo nekog drugog...
Reci su suvisne, moj savet naoruzajte se strpljenjem i sve ce doci na svoje mesto...
|
Vecina ljudi ti nikada ne odgovori. To je americka nekultura, i o tome ne zelim ni da raspravljam.
Sto se oglasa za gore navedenu vrstu poslova tice, oni su uglavnom konstantni. Te firme stalno traze ljude, em zato sto se sire, em zato sto vecina ljudi tu koja radi ili je na part time, ili jedva ceka da pobegne odatle....tako da se osoblje stalno menja. Najbolji nacin je nakon slanja rezimea otici direktno u prodavnicu. Oni primaju milion tih rezimea i uglavnom ih niko ne cita (zato ni nemas odgovor). Kada dodjes tamo licno, onda te izvuku....iskreno....bole ih bre uvo.
|
dragance |
07.11.2010 02:39 |
Američka nekultura ? Hmm ja sam zaista slao CV na ogroman broj adresa u EU prilikom apliciranja za posao i niko nikad mi nije odgovorio osim jednom i to neka Češka kompanija..tako da iako ne živim u US, a nisam ni bio nikad tamo, ne bih to nazvao američkom nekulturom kad ni u EU nikom nije stalo da odgovori kanididatu za kojeg nisu zainteresovani.
|
dreamerns |
07.11.2010 03:46 |
E ne znam sta onda reci....kanda su to svi pokupili.
Mislim da je to krajnje nekulturno.
|
libertas222 |
10.11.2010 14:51 |
|
VonTuzni |
10.11.2010 15:38 |
Unaprijed cu se ispricati ako je vec netko nesto napisao sto cu ja sada, ali mi se neda citati prijasnje postove. :drool:
Mislim za prvi posao (ako ste musko) da ces lako naci na gradevini na crno jer i u americi rade nasi na gradevini. Razlika izmedu Njemacke i USA u tom biznisu je sto u Njem rade poljaci, bugari,..., a u USA meksikanci, afrikaci i sl. Nasih ima svugdje tako da se za prvi posao mislim ne treba previse brinuti. Najbitnije je se snaci za pocetak pa kad naleti bolje prilika lako je otici.
|
Citat:
Prvobitno poslao korisnik VonTuzni
(Poruka 19656)
Mislim za prvi posao (ako ste musko) da ces lako naci na gradevini na crno ...
|
Ne kontam zasto bi uopste neko s green card radio na crno i rizikovao dozvolu legalanog boravka i rada? :wtf:
|
VonTuzni |
10.11.2010 17:26 |
Citat:
Prvobitno poslao korisnik spectra
(Poruka 19658)
Ne kontam zasto bi uopste neko s green card radio na crno i rizikovao dozvolu legalanog boravka i rada? :wtf:
|
Tu si potpuno u pravu, ali znas kako to kod nas vec ide. Mislim da bi dosta ljudi to ovako napravilo kao sto sam ja napisao. Vjerojatno je bolje placen posao a ne moras ni porez platiti.
|
Citat:
(Poruka 19659)
Tu si potpuno u pravu, ali znas kako to kod nas vec ide. Mislim da bi dosta ljudi to ovako napravilo kao sto sam ja napisao. Vjerojatno je bolje placen posao a ne moras ni porez platiti.
|
Druze moj, totalno ti je pogresan taj nas "balkanski rezon". Sa njim ces samo doci u velike neprilike kad budes "preko bare". USA ti je totalno drugacije drustvo, ne da se uporediti sa Europom i savet ti je da se sa njima nikako ne igras, kao sa Nemcima, mnogo su gadniji, a posebno ako stvarno nema potrebe da to radis (nisi ilegalan), nego zbog "few dollars more"...totalno se ne isplati zbog ogromnog rizika, a skoro nikakve dobiti...:nene:
|
VonTuzni |
10.11.2010 22:08 |
Citat:
Prvobitno poslao korisnik Score
(Poruka 19660)
Druze moj, totalno ti je pogresan taj nas "balkanski rezon". Sa njim ces samo doci u velike neprilike kad budes "preko bare". USA ti je totalno drugacije drustvo, ne da se uporediti sa Europom i savet ti je da se sa njima nikako ne igras, kao sa Nemcima, mnogo su gadniji, a posebno ako stvarno nema potrebe da to radis (nisi ilegalan), nego zbog "few dollars more"...totalno se ne isplati zbog ogromnog rizika, a skoro nikakve dobiti...:nene:
|
Znam da je tako, nego sam mislio samo na taj bas BALKANSKI REZON. Kod nas su ljudi drugaciji pa mislim da im treba neko vrijeme da se priviknu. A sto se tice toga da nisi ilegalno tamo pa ne treba ni ilegalno raditi, to je 100% u pravu. Ne isplati se zaraditi koji dolar vise pa dobiti izgon a i kaznu. Ako dobijem green card nadam se da necu morati raditi svoj prvi posao na crno. Vjerojatno tko nema nema izbora mora raditi takav posao dok nesto drugo ne nade. Sigurno je da takvi slucajevi postoje, a s obzirom na nasu kulturu i mentalitet, lakse bi prihvatili rad na crno nego neki nijemac ili sl. Mislim da ces se s tim sloziti.
|
dreamerns |
10.11.2010 22:40 |
Citat:
(Poruka 19661)
Znam da je tako, nego sam mislio samo na taj bas BALKANSKI REZON. Kod nas su ljudi drugaciji pa mislim da im treba neko vrijeme da se priviknu. A sto se tice toga da nisi ilegalno tamo pa ne treba ni ilegalno raditi, to je 100% u pravu. Ne isplati se zaraditi koji dolar vise pa dobiti izgon a i kaznu. Ako dobijem green card nadam se da necu morati raditi svoj prvi posao na crno. Vjerojatno tko nema nema izbora mora raditi takav posao dok nesto drugo ne nade. Sigurno je da takvi slucajevi postoje, a s obzirom na nasu kulturu i mentalitet, lakse bi prihvatili rad na crno nego neki nijemac ili sl. Mislim da ces se s tim sloziti.
|
Koliko je meni poznato, na tebi je odgovornost da prijavis porez...
|
morison_tz |
19.11.2010 13:42 |
sto se tice ove teme za pronalazenje prvog zaposlenja, uredu je to za pocetak raditi bilo kakav posao dok ti ne ispadne prilika za bolje, ali raditi na crno i rizikovati, neznam bas. Ako si vec legalno dosao pa legalno i radi. Ja licno i ovde sam radio svakakve poslove, od proizvodnje, gradjevine... mene zanima ako ima neko da zna kako je tamo naci posao sa dip. defektolog-oligofrenolog, kolike su satnice i tako to. Bilo kakve inf su dobrodosle. hvala unaprijed
|
mozda ce nekome koristiti moje iskustvo iz majamija
bio sam u Americi oko 5 meseci turisticki od toga 4.5 u Majamiju
posao sam nasao veoma lako vec posle 2 dana ,imam Francuski i Srpski pasos i koristio sam Francuski ,Engleski slabo pricam pa sam uglavnom radio u restoranima koje drze Francuzi ,palta je bila simbolicna ali je bilo i nesto baksisa pa je sve ukupno izlazilo na oko 1100-1300 $ mesecno zavisno od prometa .Radio sam punu radnu nedelju od 6 radnih dana po 8 sati
poslednii posao sam nasao u hotelu kao parking atendant -za taj posao sam morao da platim menadzeru postotak (potplatio) da bi me zaposlio ali se isplatilo vec posle prve nedelje inace nisam imao radnu dozvolu ni pravo rada ali sam video da je par ljudi koje sam upoznao ovde (iz EU) radi bez problema na crno ,neki snalazljiviji su zaradili dosta para na ''obrnutom baksisu" -to se dosta radi ovde pa moze da se i na taj nacin ustedi kad se kupuje nesto a kad se radi za nekog onda se i zaradi cela plata preko pa i vise .
cini mi se da je cak lakse naci posao bez papira nego za papirima .mozda gresim ali tako je ispalo
|
Nako dolaska sa decom u USA da li postoji posao koji je rasprostranjen ili vi forumasi znate neki predlog koji moze zena sa jednim ili dva deteta za pocetak da radi u stanu?
Svakako ne da zaradi neki veliki novac ali da ipak pomogne nekim prihodima budzetu svoje porodice radi lakseg funkcionisanja u pocetku.
|
Aj Jovo nanovo |
23.12.2010 18:02 |
Pocnimo ljubav iz pocetka
Pozdrav svima!
Detaljno sam procitao prethodnih 15-tak stranica, bile su veoma informativne i hvala svima na detaljnom prenosenju licnih iskustava i poznatih informacija. Posebno bih zeleo da u tom smislu pohvalim Zanu, mislim da bi svi trebali da izdvojimo neki procenat buducih zarada kao znak zahvalnosti na opsirnim postovima :grin:
Ajd, pokusacu kratko da izlozim svoju situaciju i voleo bih da dobijem neki konstruktivan savet od ljudi koji vec zive u USA. Znaci, manje - vise, Srpski standard, zavrsio gimnaziju, upisao faks, studirao 2 godine, otisao u VJ, batalio studije po povratku, radio 2 godine kod privatnika, otvorio sopstvenu firmu, uspesno poslovao 3 godine, propao, opet radio godinu i po u privatnoj kompaniji, pre mesec dana se iznervirao nacisto kada sam skontao da u 29 - oj i dalje tapkam u mestu, dao otkaz i resio se da emigriram. Obzirom da (kako cujem od drugara sa lica mesta) po Jevropi i nije bas najsjajnija situacija, kao jedino logicko resenje se javlja USA. Nemam zivaca da cekam da me neko mozda izvuce, a mozda i ne, pa sam stogao nasao drugu kombinaciju kako da se dokopam vize (usavrsavanje engleskog jezika) ali je cinjenicno stanje da je prvensteni motiv odlaska novac i mogucnosti da se isti zaradi. Iskreno, alav sam i grizem, ne umem drugacije i uopste nisam probirljiv u izboru posla ili poslova, bitno je samo da se ili mnogo zaradjuje ili neka se i zivi kranje sirotinjski samo da postoji perspektiva i svetlo na kraju tunela. Veoma bih voleo kada bih mogao da pored rada, upisem i neki koledz i da postepeno zavrsavam neke strukovne studije, da li je to realno znacu tek kada pristignem pa + 5-6 meseci.
Bio bih vam veoma zahvalan za komentare ovih mojih zamisli od onih koji su ove moje muke prebrodili, a i takodje za preporuke gde (koja drzava, grad, mesto), sta i kako ;-) , verujte da mi vasa iskustva mnogo znace, a dosta sam toga i naucio citajuci vase postove, hvala vam unapred!
|
TheNenad |
24.12.2010 10:01 |
Ja sam završio svoje studije donedavno u Srbiji, i želim samo da kažem da ako se ikad nađeš tamo, o studijama razmišljaj tek kasnije (osim ako nisi na studentskoj vizi) tj. kada se smestiš i snađeš u svom novom okruženju. To može biti za 2 meseca, a može i za 2 godine. Jednostavno, cilj studiranja jeste i da nešto naučiš, a da bi to uradio, treba ti čista i bistra glava koja neće razmišljati o novcu, hrani i načinu transporta svakih 5 minuta.
Naravno, načina finansiranja školovanja ima mnogo o tome ti ne mogu puno reći jer nemam iskustva sa time, ali naravno da će ti uvek trebati neki "štek" sa strane. Ima par tema ovde o školovanju u USA, prostudiraj ih, a verujem i da će se ovde neko naći da ti napiše nešto više o tome. Ono što će te sigurno ohrabriti jeste činjenica da, za razliku od nas, studirati u USA je normalna stvar bez obzira na starost studenta. :book:
|
Citat:
Prvobitno poslao korisnik Aj Jovo nanovo
(Poruka 20081)
Pozdrav svima!
Obzirom da (kako cujem od drugara sa lica mesta) po Jevropi i nije bas najsjajnija situacija, kao jedino logicko resenje se javlja USA. Nemam zivaca da cekam da me neko mozda izvuce, a mozda i ne, pa sam stogao nasao drugu kombinaciju kako da se dokopam vize (usavrsavanje engleskog jezika) ali je cinjenicno stanje da je prvensteni motiv odlaska novac i mogucnosti da se isti zaradi. Iskreno, alav sam i grizem, ne umem drugacije i uopste nisam probirljiv u izboru posla ili poslova, bitno je samo da se ili mnogo zaradjuje ili neka se i zivi kranje sirotinjski samo da postoji perspektiva i svetlo na kraju tunela.
|
Dakle F1 :grin:
Ukoliko sam pogodio, onda ti je Chicago najbolje resenje za pocetak (okreni obrni Chgo)
Razradili smo temu o dolasku bez GC na vise mesta. Sume sumarum, preveliko cimanje uz previse stresa kako bi se opstalo u legalnom statusu i u nekoj krajnjoj instanci sredili papiri...
Elem, i sanse za dobijanje studentske vize su polovicne. Treba ti zesca "zvaka", dobra priprema za razgovor i gomila dokumentacije...
Srecno u pohodu :;D:
|
Aj Jovo nanovo |
04.01.2011 04:46 |
:-)
Zvaka je najmanji problem (radio sam kao komercijalista na terenu u Neltu, prodao bih i sneg Eskimima :grin: ) sredicu i papire nekako i garanciju, samo se jednoga plasim, a to je da odem i da nesto neocekivno iskrsne, nesto sto nisam mogao da predvidim iz sadasnje poziciji i da budem primoran d se posle par meseci vratim sa te ekskurzije, a kuci me nista osim dugova i racuna ne bi sacekalo ;-) .... Racunam da ce mi 4 - 5 000 eura biti dovoljno za tu akciju i za ne daj boze da ne mogu da iskukam SSN iz prve, da ne nadjem posao mesec - dva ...
|
Yossarian |
27.02.2011 13:30 |
Agencije za zapošljavanje
Citat:
Prvobitno poslao korisnik Zana
(Poruka 4728)
Ja sam poslednji posao pronasla preko agencije - uradila testove i razgovor sa njima, rekla im sta otprilike trazim i za kolike novce i nasli su mi posao posle dva dana. Pre toga, nesto preko interneta a za prvo vreme su mi pomogli nasi ljudi koji su vec bili ovde... to bas nisu bila nesto sjajna resenja ali je pomoglo da se prezivi to prvo vreme.
|
Interesira me kakve su to agencije (agencije za zapošljavanje, logično, međutim kakav im je naziv u USA?), kako ih mogu potražiti preko interneta da se informiram o njihovom radu?
Hvala!
|
wrath:of:the:lich:king |
01.03.2011 02:54 |
Citat:
Prvobitno poslao korisnik Yossarian
(Poruka 21214)
Interesira me kakve su to agencije (agencije za zapošljavanje, logično, međutim kakav im je naziv u USA?), kako ih mogu potražiti preko interneta da se informiram o njihovom radu?
Hvala!
|
Trazi staffing agency ili employment agency prema gradu koji te zanima.. I mi smo tako dobili nekoliko poslova, nije lose za prvu pomoc.
|
Kakvo je trenutno stanje građevine u Americi (nadam se da nije kao u Srbiji) i kakve su šanse jednom Srpskom građevincu za pronalaženje posla u struci?
|
Citat:
Prvobitno poslao korisnik batiša
(Poruka 22262)
Kakvo je trenutno stanje građevine u Americi (nadam se da nije kao u Srbiji) i kakve su šanse jednom Srpskom građevincu za pronalaženje posla u struci?
|
Sve zavisi od toga gde u Americi.Na primer mi smo ovde od 9 Marta,znaci skoro 2 meseca,moj muz je majstor gradjevinac i nismo nasli nista po toj struci obadvoje radimo u restoranu gde je moja sestra menadzer.Inace mi smo trenutno u Edisonu 28 milja od Nju York-a.Ali to je u nasem kraju.Za gradjevinu kazu da je dobro da odes u Clifton ili Garfild,tamo su nasi zemljaci i Gradjevinske firme.A ako neko zna vise moze i nama da kaze.
|
Citat:
Prvobitno poslao korisnik noki
(Poruka 22341)
Sve zavisi od toga gde u Americi.Na primer mi smo ovde od 9 Marta,znaci skoro 2 meseca,moj muz je majstor gradjevinac i nismo nasli nista po toj struci obadvoje radimo u restoranu gde je moja sestra menadzer.Inace mi smo trenutno u Edisonu 28 milja od Nju York-a.Ali to je u nasem kraju.Za gradjevinu kazu da je dobro da odes u Clifton ili Garfild,tamo su nasi zemljaci i Gradjevinske firme.A ako neko zna vise moze i nama da kaze.
|
Znaci i tamo isto mora preko veze? Ja znam da ovde ljudi kukaju kako za poslove treba veza i da jedva cekaju da odu tamo "preko" i sve ce se samo od sebe resiti :nene:.
|
Jeste, potrebna je veza isto kao i tamo. To je razlog zasto je tesko naci prvi posao. Postoje izuzeci i oni koji imaju mnogo srece, kao i oni koji rade u internacionalnim firmama pa su im i preporuke takve - ali sve ovo vazi i za Srbiju. Sto se veza i preporuka tice ne vidim bas nikakvu razliku u odnosu na Srbiju; razlika je u tome da je ovo vece trziste i funkcionise, ima neuporedivo vise mogucnosti pa samim tim i sansi da se i bez veze nesto uradi. Ali za sam pocetak idealno je imati nekoga ovde ko ce da vas ubaci negde, da se ne gubi vreme (tj. novac) i sansa da se uopste ostane ovde, a posle toga za svaki sledeci posao sve vise "postojimo" pa bi trebalo da bude jednostavnije, bar se ja nadam da je tako :1081:. Ali sigurno je da se samo od sebe, samim dolaskom ovde, ne dobija bolji zivot. Cesto se ne dobija ni uz tezak rad. Od mnogo faktora sve to zavisi ali ovo svakako nije idealno drustvo i jako je bitno biti realan u ocekivanjima.
|
Uopste nije tako,ovde cak i da udjes preko veze ako nisi dobar radnik dobices nogu isti dan,pa cak da ti je i otac direktor.To sto treba da imas nekog za da udjes na poso je zato sto se ovde trazi rezime i preporuke.Sve ono sto si radio u svojoj zemlji ovde ne vazi uopste,tako sto ovde ti pocinjes od nule,ako nemas nekog sto ce da garantuje za tebe da si doverljiva osoba tesko neko da te zaposli,zatoa sam i spomenula da ja imam srecu sto nas je sestra preporucila,tako i da trazim sad drugi poso,treba ce mi preporuke iz njene firme,a te pise covek iznad nje tako da ako se ne pokazes sve ode u vodu.Tako stoje ovde stvari a ne ko kod nas na Balkanu valjas ne valjas ako imas pozadinu imas i poso.:belj:
|
Citat:
Prvobitno poslao korisnik Mirko86
(Poruka 22342)
Znaci i tamo isto mora preko veze? Ja znam da ovde ljudi kukaju kako za poslove treba veza i da jedva cekaju da odu tamo "preko" i sve ce se samo od sebe resiti :nene:.
|
Odlazak preko retko kome je resio sve samo od sebe...
Ali daleko od toga da je isto u Srbiji i ovde. Evo ti mog primera: mene je po dolasku preporucio dobar drug sa kojim sam ranije radio u Srbiji. On se zaposlio u toj firmi 2 godine pre nego sto sam ja dosao, i kada je cuo da dolazim, pitao jel im neko treba, oni rekli da treba, i onda sam prosao kroz 3-4 rundi razgovora sa svim inzenjerima i svojim buducim menadzerima da se uvere da im mogu biti koristan radnik.
Godinu dana kasnije, dolazi covek na preporuku mog menadzera, znaci on poznaje mog menadzera i kaze da trazi posao, ja obavim intervju, covek je generalno jako los kandidat i ja mu kazem da mislim da ne odgovara za poziciju koju mi imamo. I ne prime ga. Stvar je jako prosta, svaki menadzer ovde radi iskljucivo za sebe i najbitnije mu je da na kraju godine sve bude OK i dobije dobar bonus. Ako zaposli nekog prijatelja, rodjaka, poznanika ili sta vec i taj ne zaradi ni svoju platu ili jos gore ako nesto zezne, nece samo leteti taj radnik, nego ce se steta odbiti od bonusa tog menadzera.
Pazi, normalno je ti kad dolazis sa strane da ti treba preporuka... Naravno, da je moja firma i da dobijem preporuku za nekog radnika od nekog koga poznajem i postujem, sigurno bih obratio paznju na njega, ali ga ne bih zaposlio ako ne moze da radi ono sto meni treba.
Pozz
|
Da objasnim malo, mozda ne zvuci tako ali ovo sto sam pisala da je isto kao u Srbiji gde ti treba veza se odnosi na prvi posao ovde - ako znas da radis, imas iskustvo, preporuke iz Srbije i dobar si radnik to ti ovde ne predstavlja ulaznicu, vec ti je ulaznica neko odavde ko ce da te preporuci - ja tu vidim slicnost a ne u tome da onda mozes da se baskaris i ne znas da radis ali ti je posao osiguran. Kada dobijes posao sva slicnost prestaje, vrednuje se rad i ako si dobar radnik sam gradis svoje preporuke za ubuduce i tu vec sve zavisi od tebe. I sigurno da niko nece da ti drzi ledja ako si neradnik i da ti da dobre preporuke ako ih nisi opravdao. To jeste velika razlika u odnosu na Balkan koju ja cenim i sansa za sve koji dolaze ovde da uzmu stvari u svoje ruke :-).
I ovo za prvi posao nije pravilo, ali ima prilicno primera ljudi koji su kvalitetni, imaju i iskustvo i fakultete i preporuke iz Srbije pa nisu mesecima uspeli da nadju posao. Neki su se cak i vratili zbog toga. Da su imali nekoga da im nadje bilo kakav posao, preporuku tj.vezu, ne bi bili vise nevidljivi i dobili bi priliku da se pokazu. Kad kazem da je dobro imati nekoga da vas ubaci ovde na neki posao ne mislim nista lose, to je samo prva pomoc a sve ostalo je na vama (nama).
|
Citat:
Prvobitno poslao korisnik Orange
(Poruka 22354)
Da objasnim malo, mozda ne zvuci tako ali ovo sto sam pisala da je isto kao u Srbiji gde ti treba veza se odnosi na prvi posao ovde - ako znas da radis, imas iskustvo, preporuke iz Srbije i dobar si radnik to ti ovde ne predstavlja ulaznicu, vec ti je ulaznica neko odavde ko ce da te preporuci - ja tu vidim slicnost a ne u tome da onda mozes da se baskaris i ne znas da radis ali ti je posao osiguran. Kada dobijes posao sva slicnost prestaje, vrednuje se rad i ako si dobar radnik sam gradis svoje preporuke za ubuduce i tu vec sve zavisi od tebe. I sigurno da niko nece da ti drzi ledja ako si neradnik i da ti da dobre preporuke ako ih nisi opravdao. To jeste velika razlika u odnosu na Balkan koju ja cenim i sansa za sve koji dolaze ovde da uzmu stvari u svoje ruke :-).
I ovo za prvi posao nije pravilo, ali ima prilicno primera ljudi koji su kvalitetni, imaju i iskustvo i fakultete i preporuke iz Srbije pa nisu mesecima uspeli da nadju posao. Neki su se cak i vratili zbog toga. Da su imali nekoga da im nadje bilo kakav posao, preporuku tj.vezu, ne bi bili vise nevidljivi i dobili bi priliku da se pokazu. Kad kazem da je dobro imati nekoga da vas ubaci ovde na neki posao ne mislim nista lose, to je samo prva pomoc a sve ostalo je na vama (nama).
|
Tacno tako i ja se potpuno slazem sa tobom,i ne samo u pitanju posla vec i za prvi stan ili upisivanje deteta u skolu zahteva da imas nekoga sto ce da te uputi.Ko ce da ti izda stan ako nemas grin kartu ili slicno,a to se ne dobija odmah.Barem ja licno za sebe pisem da nisam imala nikog ovde ne bi ni krenula u ovu avanturu,barem ne sada kada imam dvoje dece-drugacije je kad si sam...
|
A da je sve ovo velika avantura ( verujem posebno sa klincima) - stvarno jeste :).
|
mirella86 |
03.07.2011 04:03 |
NY
Ako neko planira u skorije veme da ide za NY neka mi pusti e-mail skye@ptt.rs
|
Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 01:37. |
|
Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.