![]() |
Citat:
|
Magelan I ja sam cuo za Karibe, to mi je neki plan D. Super sto si vec tamo tako da mozes da nas informises o proceduri. Znaci moram da uzmem Pre Med Bachelor, ne moze bilo koji? Ako je tako, ti si vec zavrsio taj ovde u USA?
|
Citat:
Na Karibima ima 40-50 Medicinskih fakulteta. Sto jeftiniji fax - to je priznat u manje drzava, generalno manje akreditacija, nema financial aid (placas sve iz dzepa), los prolaz na residency. Sajtovi za rotacije su uglavnom po najgorim community bolnicama po Chgo. Low-cost fakulteti niti ti traze Bachelor Degree (PreMed) niti MCAT. Gotovo ni jedan od fakulteta iz ove klase nisu priznati od strane Cali i NY. S druge strane, tu su "TOP 3": - Ross University School of Medicine - AUC - American University of the Caribbean School of Medicine - SGU - St. George's University School of Medicine Ova tri fakulteta su akreditovana u svih 50 US drzava, imaju odlican "residency placement", studenti se kvalifikuju za "student loan". Medjutim, za upis je neophodan PreMed i MCAT. SGU facts: PreMed je neophodan - Bachelor Degree ili Ekvivalent Bachelor-a, sto bi bilo 90 College Level kredita u koje je ukljuceno sledece: "The science foundation courses are the following requisite undergraduate-level courses for admission to the medical program: Biology I and II with lab, Organic Chemistry I and II with lab, Inorganic Chemistry I and II (General or Physical) with lab, at least one semester Physics with lab, one semester of Math (Calculus, Computer Science, or Statistics), and one semester of English." Ukoliko nemas 90 kredita, SGU nudi premedical program. PreMed moze da traje i krace ukoliko prikazes kredite iz tvoje vise medicinske skole. Baci pogled na link u prethodnoj recenici pa ce ti biti jasniji sistem :) Nisam isao ponovo na PreMed jer sam uradio ekvivalenciju predmeta sa Stomatoloskog Fakulteta u Beogradu i tu je vec 168 kredita. Polagacu MCAT i sa tim se prijavljujem. |
Dosta nursing skola zahtjeva da su science casovi polozeni u zadnjih 5 godina. Pogledaj da li isto vazi za te skole koje gledas.
|
Citat:
Excelsior mi je recimo priznao sve kredite sa stomatologije iako su bili stariji od 5 godina. U IL recimo ni jedan kredit nisam uspeo da iskoristim pa sam za LPN skolu morao ponovo na farmakologiju. Informacije od insajdera sa SGU su da kontaktiram Admission Office i sa njima krenem u pregovore sto sam i uradio, tako da ce po svoj prilici MCAT biti dovoljan jer iza sebe imam stomatologiju, nursing i EMT i poprilicno dug staz u zdravstvu... Videcemo kako ce se situacija odvijati :) Kad/ako budem primljen napravicu "update" kako se sve odvijalo :) |
Prehladjena sam i juce sam bila kod lekara. I pregledala me je "nurse". Iz aviona vidim da je zena lekar. Selma sa bliskog istoka. Lepo me zena pregleda, ispita, sva je da je na leb namazes. Pristojna, kulturna i pametna zena.
|
Zdravo magelan. hteo bih da te pitam koji bi meni najbrzi bio put u Ameriku za LPN ili RN posto sam zavrsio srednju medicinsku - opsti smer (a znam da se to nista ne priznaje). Kako si ti dosao u USA i kako si upisao za LPN, posto znam da se placa prilicno dosta (oko $15,000)...
Drugo, kakvi su tvoji utisci o Americi (u smislu nasilja, mentaliteta i sl) i zasto si izabrao bas Cikago? poz |
Citat:
Da li si razmisljao da upises Visoku Zdravstvenu Skolu Strukovnih Studija? To bi mozda bio najlaksi put. Nas clan, dr_misha je pisao svoje iskustvo vezano za nostrifikaciju. Sto se CHGO tice, nije bas ni bio izbor u onom momentu. Tako je bilo ispalo. Sto se tih skola tice, CHGO pruza dosta mogucnosti. Moj licni dozivljaj Chicago-a bas i nije naj naj. Nisam voleo taj grad od prvog dana, a u njemu sam proveo duze od 5 godina :) Pisao sam o svom stavu o CHGO u temi "Chicago" koju sam zapoceo 2010. pa mozes da bacis pogled :) Proslog petka sam se preselio u Severnu Virdziniju (NoVA) pa cemo videti kako ce ovde biti :) Vec sutra imam razgovor za posao ovde u Alexandria, VA :;D: |
Proslog petka sam se preselio u Severnu Virdziniju (NoVA) pa cemo videti kako ce ovde biti :) Vec sutra imam razgovor za posao ovde u Alexandria, VA :;D:[/quote]
Pa sto se ne hvalis? :grin: Super! Super! :bravo: Cestitam! Puno srece! :;D: |
Pozdrav ljudi
Našao sam puno korisnih informacija na ovom forumu i zato hvala vam svima koji ih tako velikodušno dijelite. Pročitao sam cjelu temu no još mi neke stvari nisu jasne:==D: Zanima me da li bi ja kao gimnazijalac iz Hrvatske bez zelene karte mogao upisati LPN skolovanje s tim da prije toga položim te kurseve šta su potrebni? Za to mi treba f1 viza? Vidim da pišete da je to skupa viza pa me zanima i kolko dođe? Ili možda moram upisati 4-godišnji studij? Postoji li mogućnost da radim dok studiram i postoje li mozda kakve stipendije? Nisam bas bio briljantan u gimnaziji 1. i 2. razred sa 4, 3. i 4. razred sa 3 prošo.:no: Hvala |
Citat:
Vidio sam opciju upisivanja skole jezika preko f1, preko toga ssn i onda mogucnost rada? za vrijeme toga upisati npr tečaj CNA? da li je to izvedivo il sam nesto pobrkao? (moze i na pm odgovor ak neko zna) No cijelo vrijeme treba pohađati školu jezika i onda još CNA, LPN i još raditi, ne znam bas dal se to moze? I pitanje je da li bi mi dali f1 za skolu jezika pošto nisam student niti zaposlen, nit imam nekretninu na svoje ime. Ako ništa od toga neide ima li netko neki prijedlog Visokih škola za sestrinstvo, Zdravstvenih i sličnih koje bih mogao završiti negdje i koje bi mi omogučile kolko tolko lagan prelazak u USA. Ima li ih od 2 god ili su sev od 4 godine? Hvala |
@ercard
- LPN program nije podoban za F1 vizu vec za M1 vizu koja se ne moze produzavati radi daljeg skolovanja. RN program daje mogucnost za F1 vizu, bilo da je u pitanju associate degree RN-ADN ili bachelor degree RN-BSN. - Rad tokom studija je moguc ukoliko dobijes CPT za vreme studija. OPT program dozvoljava rad nakon zavrsetka studija. - Cene za ADN na Community College su oko $3600 po semestru (bar u CHGO, zavisi sve od drzave do drzave i od Community College do Community College), a recimo da ti za prerequisites treba oko 3 semestra i da je "core" program 4 semestra. BSN skole su oko $15-20.000 po godini i to su programi koji traju 4 godine. - Kao stranac na osnovnim studijama u Nursing-u nemas pravo na stipendije. |
Citat:
Da ides na ESL i uporedo radis kao CNA i onda po ostalim skolama... Mislim, ne zelis sebi taj pakao da priredjujes... Vidi zavrsi neku visu tj. strukovnu skolu sestrinstva pa onda kreni u nostrifikaciju. To je mnogo manje novca, lakse izvodljivo i neuporedivo manje glavobolje. |
Šta se može international student upisat na community college? Vidio sam da su duge liste čekanja i to?
Šta su i prerequsites i core program po 3600 $ il su prerequsites jeftiniji? Da čini se puno previše ako je posao na kampusu tako slabo plaćen.. A te Više škole sestrinstva ima li neke za preporučiti s kojima je lakše dobiti notifikaciju? Ja sam iz Hrvatske no otvoren sam za sve prijedloge, vidio sam da neke zemlje u Europi nude besplatno studiranje na engleskom i tako |
Citat:
Gradovi u Hrvatskoj sa Strucnim Studijem Sestrinstva: - Zagreb - Rijeka - Split - Osijek - Zadar - Pula - Varazdin - Bjelovar - Pregrada |
Pozdrav,
nov sam na forumu, čitam teme, upućujem se, prijava za gc mi tek predstoji ove godine pa ćemo videti... U međuvremenu, eto, trčim pred rudu pa rekoh, otkud znam, da se već pripremam za neke stvari ako bude to što se nadam da će da bude. :) Elem, završio sam srednju i Višu medicinsku školu, smer fizioterapeut. Dakle ne Visoku već višu, poslednja sam generacija po starom (2002. sam upisao). Pitanje je, pošto nisam ovde video da je neko konkretno terapeut - da li je proces isti kao za med. sestre i da li pravi razliku da li imam VIŠU ili VISOKU? Ako pravi da upisujem od jeseni još taj jedan semestar. Dakle - postoji li šansa da se radi kao FT u US sa tom diplomom i ako ne kako ide proces doškolavanja i malo bliže o tome? Konkretno pitanje za Magelana ako je upućen. Hvala unapred :) Ivica |
Citat:
Sume sumarum, ovde su fizioterapeuti podignuti na nivo doktorata pre par godina - DPT (Doctor of Physical Therapy). Ljudi iz Srbije za nivo DPT uglavnom moraju dodatno u skolu ne bi li dodali dodatne kredite da bi se postigao ekvivalent DPT pa se nakon toga izlazi na drzavni ispit. Laksa je procedura za PTA (Physical Therapy Assistant) jer je to associate degree i to je kadar koji je najblizi nasim fizioterapeutima. |
Hvala Magelan.
Nisi mi samo odgovorio - da li znaš ima li veze 5 ili 6 semestra? Vidim sad su Visoke škole u BEogradu i Ćupriji uvele i specijalističke studije za fizioterapeute pa u Ćupriji tako postoji specijalizacija za oblast rehabilitacije u neurologiji i traje godinu dana i za to vreme se stiču 60 espb poena, što ukupno daje 240 poena i zvanje professional master, kad bi se prevelo. Ne znam da li to znači nešto tamo i da li možda povećava šanse, odnosno broj kredita pri priznavanju ili je, eventualno, ekvivalent nekoj diplomi u US? |
Citat:
Kredite koje pupmaju u Srbiji mozes da stavis sa strane. Ovde jedan semestar full time skolovanja donosi 12 kredita, dakle krediti po Evropi nisu ekvivalentni kreditima u USA. Te neke kerefeke koje u Srbiji izvode da bi ljudima uzeli novac bas i nisu od neke pomoci ukoliko dodjes ovde. Za PT (DPT) ti oni urade ekvivalenciju i vide sta ti imas od predmeta, a zatim ti posalju spisak predmeta i broj kredita iz pojedinih oblasti koji nedostaju u planu i programu iz srpskih skola. Uglavnom to bude veliki broj kredita iz opstih predmeta: hemija, fizika, biologija, matematika, Engleski... Mi na nasim fakultetima imam jako malo opstih predmeta jer se podrazumeva da smo to presli u srednjoj skoli, a ovde se traze opsti predmeti koji su college level. |
Citat:
|
Citat:
Ukoliko ti to dodatno skolovanje otvara vise vrata u EU, onda sto da ne. Ukoliko dolazis u USA, nemoj dzaba traciti i vreme i novac. |
Citat:
Videćemo. |
Pročitao sam većinu foruma i molio bih Magelana da mi odgovori pošto vidim da je odlično upućen.Završio sam fakultet Medicinsko-laboratorijski inžinjering po Bolonji preko 180 ects bodova u Banja Luci,BiH.Takodje u Bosni sam radio 7 godina kao medicinski tehničar laborant.Dobio sam J 1 vizu i krajem maja dolazim u USA.Ako može neki savjet šta bih trebao uraditi kad stignem tamo da nađem u USA posao u struci.Neko doškolovavanje dalje?Postoji li neka mogućnost?Hvala unaprijed
|
Citat:
Stavi u pretragu na google "Medical Technology License" i ime drzave koja te interesuje pa vidi kako stvari stoje. To zanimanje ovde u US ne spada u "sestrinstvo" pa ne mogu da ti dam najpreciznije smernice. Sa J1, bas i nemas mogucnost da uletis u zdravstvo cak i da imas licencu. Doskolovavanje - da, samo treba naci skolu koja je akreditovana za F1 studente kako bi bio moguc prelaz sa J1 na F1. |
Hvala na odgovoru :).Potrudiću se da pronađem što više informacija!Predpostavljam da je školovanje tamo veoma skupo ali opet drago mi je da postoji neka šansa...
|
Taman kad sam pokrenuo papirologiju za Floridu, desio se preokret I pronasao sam jedini fakultet u celoj CA, u San Francisku, koji daje te individualne casove sto nama strancima nedostaju. Casovi su u letnjem I zimskom semestru (kad su redovni studenti na odmoru) ali bas mnogo kostaju. Osnovna cena je 5000$ plus svi moguci troskovi, znaci nekih 25,000$ za sva cetiri casa I ne postoji nikakav financial aid niti loan, mora u kesu. Cisto ako nekome nekada bude trebala ova informacija, a ja se nadam da cu vec tada biti nurse :)
|
Duduk sam sto se foruma tice, ne zamerite ako sam nesto pogresno pritisla-uradila.
Vec neko vreme trazim sledecu inf. U Novom Sadu postoje Akademske studije zdravstvene nege koje traju cetiri godine. Koji bi to nivo bio u inostranstvu, da li je prihvatljivo? Pitao je neko na pocetku za zdr. negu, ali mi bas nije jasno. Unapred zahvaljujem. :) |
Citat:
To je nivo RN-BSN. Koleginica VessC ovde na forumu je svoje sestrinsko obrazovanje stekla u NS. |
Vetreina
Cao svima,
trazili smo na forumu infrmacije vezano za nostrifikaciju veterinarske diplome ali nigde nismo nasli bilo kakvu informaciju, pa smo pomislili da je ovaj deo forume nesto najblize temi koja nas interesuje. Zeleli bismo da nam neko kaze kako se kotiraju nase veterinarske diplome, i koji je nabrzi put do nostrifikacije diplome. Gledali smo i videli da je velika razlika u platama vet. technicara ili asssistena i samog vetrinara. Zato vas molimo da ako bilo ko ima bilo kakvu informaciju vezano za rad kao veterinar u Americi da nam pomogne i javi kako bismo se spremali za to. Veliko hvala |
Citat:
Krenite sa pretragom odavde: National Board of Veterinary Medical Examiners The Student Doctor Network - Veterinary Forum Koliko iz neke brze pretrage vidim, TOEFL je neophodan tako da bih se je fokusirao prvo na to, a onda u hodu istrazivati sta, kako i gde dalje da bi se doslo do veterinarske licence u US... :) |
[quote=Magelan;53049]Nazalost, kao sto sam vec pomenuo na trucking temi gde ste postavili isto pitanje, do sada se na forum nije javio clan koji je prosao ili bar bio u procesu nostrifikacije veterinarske diplome. Generalno nas je ovde malo koji smo u zdravstvu.
Mагелане, имамо члана који је ветеринар, не могу никако ника да му се сетим, али знам како му изгледа аватар... сетићеш се, радио је у Србији у министарству, ветеринар је, овде је у Милвокију и добро се снашао. Колико сам ја разумео, он ради у струци, али да... не сећам се да је писао нешто о нострификацији... сад, како ради у струци а није нострификовао диплому, не знам... или сам ја погрешно схватио да ради у струци... Нема га дуго на форуму, али ако ово прочита, можда се јави да да неку информцију Саши а и свима које то занима... Сетио сам се напон, у питању је члан dreadnot |
[quote=Bockyman;53064]
Citat:
|
Da preformulisem da ne bi doslo do zabune. Dreadnot jeste DVM, ali bar na ovom forumu nije zalazio u detalje oko svoje profesije. Dakle od njega nemamo, bar ne za sada, informacije o tome kako ide nostrifikacija ukoliko se covek u to do sada upustio. Probajte da ga kontaktirate na pvt. Nema ga tako cesto online.
|
Na koji način do zvanja "Nurse" kada se udje u Sjedinjene Američke Države
U prvom postu na ovoj temi sam pre par godina objasnio nomenklaturu i hijerarhiju u americkom sestrinstvu. Kako sam u tom prvom postu manje stavio akcenat na moguce nacine kako doci do licence, pokusacu da u ovom postu malo detaljnije pojasnim problematiku. Takodje sam ostao duzan za pojasnjenje u razlici izmedju zvanja "Nurse" i "Emergency Medical Technician".
Da li poceti od nule kao bolnicar, LPN, RN ili BSN? Da li Vam vise odgovara Community College, Vocational School ili Univerzitet? Sve zavisi sta su vam zelje i mogucnosti, prevashodno finansijske. CNA: nema uslovne predmete koji su potrebni da bi se startovalo sa kursom. LPN RN-ADN i RN-BSN: u zavisnosti od skole, potrebno je uzeti predmete koji su neophodni uslov da bi se program upisao - "prerequisites". Uslovni predmeti se cesto razlikuju od skole do skole i to definitivno treba uzeti u obzir prilikom odabira skole. - Osobe bez prethodnog medicinskog obrazovanja sa srednjom strucnom spremom sa exYU prostora: Vocational (Technical) Schools imaju CNA i LPN programe Community Colleges imaju CNA i RN programe, dok neki CC imaju i LPN Universities - BSN programi - Osobe bez prethodnog medicinskog obrazovanja sa visokom strucnom spremom sa exYU prostora: Ukoliko zelite, mozete ici korak po korak. Ukoliko vam finansije dozvoljavaju, postoji nesto sto se zove "Accelerated Nursing Program". U pitanju su programi koji pruzaju ubrzano sticanje sestrinskog obrazovanja za kandidate koji vec imaju Bachelor Degree (visoku strucnu spremu) iz neke druge oblasti. Programi ovog tipa su mahom aBSN (Accelerated BSN Programs) i u proseku traju 18 meseci. I ovaj tip programa postoje "prerequisites" tako da pohadanje istih najcesce traje dodatna 2-3 semestra pa do RN licence treba ukupno neke 3 godine. - Lekari sa exYU prostora: Ukoliko nesto krene po zlu sa USMLE ispitima i lekarskom nostrifikacijom, Excelsior College nudi Distant RN-ADN program (nesto slicno online programu) za lekare iz inostranstva. - Medicinske sestre-tehnicari sa exYU prostora: Medicinske sestre-tehnicari sa srednjom strucnom spremom u nekim drzavama mogu da se kvalifikuju za izlazak na ispit za CNA bez pohadjanja kursa. Strukovne (Vise) Medicinske Sestre-Tehnicari imaju mogucnost nostrifikacije i u vecini americkih drzava, u zavisnosti od broja kredita stecenih u Strukovnoj (Visoj) Medicinskoj Skoli ekvivalent moze biti RN-ADN ili RN-BSN. Nakon sticanja ekvivalencije, nadlezni Nursing Board daje dozvolu za izlazak na drzavni ispit NCLEX-RN. - Paramedic: U narednom postu vezanom za EMS, bice spomenut Paramedic2RN program. Kao sto sam gore napomenuo, u zavisnosti od mogucnosti, pre svega finansijskih jer skolarina ume da bude poprilicno visoka i ne tako lako priustiva novopridoslom imigrantu, moze se ici korak po korak - od bolnicara pa na gore - LPN - RN (ADN) - RN (BSN) - RN (MSN) - DNP. |
EMS & EMT - Emergency Medical Services & Emergency Medical Technician
Za razliku od exYU republika, za rad u sluzbama hitne medicinske pomoci ("EMS" - Emergency Medical Service) koje su najcesce u okviru vatrogasne sluzbe ("FD" - Fire Department) potrebno je imati licencu EMT-B ili EMT-P sto nije "Nurse".
EMT-B - Emergency Medical Technician - Basic je kadar koji do licence dolazi nakon kursa u trajanju od jednog semestra na Community College-ima ili pri bolnicama koje imaju ovaj tip kursa (Hospital Based Programs). EMT-B je licenciran da pruzi BLS (Basic Life Support) - dakle CPR (kardio-pulmonarna resusitacija). EMT-B je takodje obucen da koristi defibrilator - AED (Automated External Defibrilator), nema pravo da intubira pacijenta klasicnim tubusom ali ima pravo da uspostavi disajni put pomocu King-Tube sto je uproscena varijanta klasicnog tubusa. EMT-B ima pravo da administrira kiseonik (kod pacijenata koji desaturisu iz bilo kog razloga) i par lekova kao sto je Aspirin peroralno (pacijent sa simptomima infarkta miokarda - MI), Nitroglicerin sublingvalno (pacijent sa simptomima infarkta miokarda - MI), Glukagon intranazalno (Hipoglikemija), Glukozni Gel bukalno (Hipoglikemija), Nalokson intranazalno (predoziranje narkoticima) i Adrenalin - Epipen muskularno (Anafilaksa). EMT-P - Emergency Medical Technician - Paramedic do licence dolazi nakon kursa od 2 semestra (10-12 meseci u proseku). Uslov za upis u Paramedic program je licenca EMT-B. Paramedic je obucen da se na terenu ponasa kao lekari na exYU prostorima - pruza ALS (Advanced Life Support) vodeci se predefinisanim medicinskim protokolima - SMO (Standing Medical Orders). Ima dozvolu da administrira veliki broj lekova, intubira, uspostavlja venske linije, daje lekove venski, interpretira EKG nalaz... Paramedic je obucen i za intraosealnu infuziju (davanje infuzije u kostnu srz ukoliko nije moguce uspostaviti venski pristup). "Nurse" nema pravo da radi na terenu ukoliko nije dodatno licenciran i kao EMT. EMT je obucen da radi na terenu, i u ustanovama ovaj kadar jedino moze da radi kao ER Tech (Emergency Room Technician) mada na tu istu poziciju cesto zaposle i CNA. Paramedic ima mogucnost da postane RN - Paramedic2RN program. Gore navedeni Distant program na Excelsior College je namenjen za LPN, EMT-P i MD (lekari) koji zele da postanu i RN. RN moze da postane Paramedic kroz ubrzani kurs. Virdzinija recimo pruza takav tip kursa - RN2Paramedic na lokalnim CC. Prednost individua koje su licencirane u isto vreme kao RN i Paramedic jeste mogucnost rada pri kompanijama koje pruzaju hitne medicinske usluge helikopterom/avionom (Flying Nurse/Medic). |
Ka bih samo rekao jedno - koji si ti meni kralj!!!! Tvoje postove treba nekako pozlatiti, uramiti i dati im zasebnu kategoriju na forumu!!!
|
SRB Ghost, tako je. Nevjerovatni Magelan, nevjerovatan doprinos pojedinim temama :bravo:.
|
Uh, ja sada videh da kreces jako malo pre mene. Jedva cekam da napises nesto o letu KLM-om. Mi isto idemo sa njima.
|
Pozdrav
Moze li nekoj da mi kaze dali ima topic so iskustva na exYu doktori vo USA?
|
Citat:
|
Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 23:52. |
Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.