ZELENA KARTA - LUTRIJA

ZELENA KARTA - LUTRIJA (http://www.zelenalutrija.com/forum/index.php)
-   Vodič za emigrante (http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Pronalaženje prvog posla u Americi (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=287)

oligoce 04.07.2011 00:17

Citat:

Prvobitno poslao korisnik mirella86 (Poruka 23958)
Ako neko planira u skorije veme da ide za NY neka mi pusti e-mail skye@ptt.rs

mi planiramo ( ja i spurug) idemo 21 avgusta..pisacemo e-mail.....oligoce@hotmail.com....pisi ako te nesto zanima pozz iz Makedonije

mijan 14.07.2011 15:55

Moje pitanje nije direktno vezano samo za prvi posao ali ga postavljam ovde. Moj posao bi se mogao nazvati posao elektricara, a inace imam zavrsenu i Visu skolu. Cuo sam da elektricari u SAD sa licencom imaju i po 25 dolara satnicu. Za pocetak ako me izvuku radio bih za minimalac bilo sta,ali bih gledao da se aktivno doskolujem u nekom pocetnom periodu po dolasku u SAD logicno u nekom poslu koji poznajem. Moze li mi neko reci sta je najbolji put za doskolovati se u SAD za posao elektricara ili neke srodne struke? Da li se pohadja neka skola u trajanju 6 meseci, godinu dana ili vise od toga?

noki 15.07.2011 05:37

To sve zavisi od razlicitih faktora,od kompanije isto tako.Ima dosta tih kurseva,u trajanju 3,6 ili 12 meseci,ali isto tako postoje i kompanije koje same nude trening u samom pocetku kad se zaposlis kod njih.Na primer u samom oglasu ti stoji trazi se elektricar za ovakav ili onakav poso',trening obezbedjen za kandidate voljne da uce,i sl.

mijan 18.07.2011 19:41

Citat:

Prvobitno poslao korisnik noki (Poruka 24080)
To sve zavisi od razlicitih faktora,od kompanije isto tako.Ima dosta tih kurseva,u trajanju 3,6 ili 12 meseci,ali isto tako postoje i kompanije koje same nude trening u samom pocetku kad se zaposlis kod njih.Na primer u samom oglasu ti stoji trazi se elektricar za ovakav ili onakav poso',trening obezbedjen za kandidate voljne da uce,i sl.

Zahvaljujem na odgovoru.Da li se iz vaseg iskustva do oglasa za posao i navedene treninge obezbedjene za kandidate lakse dolazi preko interneta ili iz lokalnih oglasa preko stampe odnosno lokalnih novina?

dejancic 18.07.2011 23:55

Citat:

Prvobitno poslao korisnik mijan (Poruka 24303)
Zahvaljujem na odgovoru.Da li se iz vaseg iskustva do oglasa za posao i navedene treninge obezbedjene za kandidate lakse dolazi preko interneta ili iz lokalnih oglasa preko stampe odnosno lokalnih novina?

Cini mi se da to dosta zavisi od firme do firme. Neka zanimanja, kao na primer poslovi obezbedjenje, imaju skoro stalno raspisan oglas za posao tako da nemaju racunicu da svake nedelje postavljaju oglas u novinama. Ako ne gresim, na jednoj od tema posvecenih Kanadi je medjutim spomenuto da je dosta oglasa upravo novinskog tipa. Mozda ti dosta zavisi i od sredine i grada u koji odlucis da odes.

noki 19.07.2011 02:07

Ja i moj suprug smo obadvoje nasli poso' preko interneta.I to mogu da kazem da se meni bas posrecilo,posto poso koi sto sam ja nasla je u neprofitnoj organizaciji(YMCA & JCC Comunity center),nije kozna koliko placen,startna plata mi je 9 dolara na sat,plus beneficije,plus besplatna clanarina za celu porodicu u koju spada kupanje u bazenu,sauna,dzakuzi,sportska sala teretana i sl.A najbolje od svega je sto u sklopu centra imaju letnji kamp i day care za decu,pa uzimam sa mnom oba moja decaka za smesnu cenu od 50 dolara nedeljno(sto je ovde jako malo sa obzirom da su decaci sa mnom od ujutro u 8 sati pa idemo zajedno kuci u 4 popodne.Sto se tice drugih poslova kao sto sam spomenula postoje firme koje placaju trening za svoje izabrane kandidate,ali isto tako mozete da popunite online aplikaciju za bilo koju vecu kompaniju,pa ako ispunjavate kriterijume pozvace vas na intervju.(To bukvalno mislim otvoris na internet veb stranicu na primer za walmart,shoprite ili neznam koja vec kompanija odes na mesto na veb strani gde pise carriers,popunis sa svojim licnim podatcima i cekas da ti se jave).Na kraju ako vec ide teze sa pronalazenjem posla,stalno se nesto nadje u food court-u (mek donalds,burger king i sl.)tako sam i ja radila prvog meseca kad sam stigla ovde,pa bolje ista nego nista dok se ne nadje nesto placenije.

dejancic 19.07.2011 04:18

Citat:

Prvobitno poslao korisnik noki (Poruka 24317)
Na kraju ako vec ide teze sa pronalazenjem posla,stalno se nesto nadje u food court-u (mek donalds,burger king i sl.)tako sam i ja radila prvog meseca kad sam stigla ovde,pa bolje ista nego nista dok se ne nadje nesto placenije.

Jel mozes, ako nije tajna, malo detaljnije da opises kako si nasla taj posao? Moje iskustvo je da nema, skoro pa teoretske, sanse da nadjes posao u prehrambenim lancima koje si navela, a ne zelim da ljudi dodju u Ameriku sa zabludom, kao i ja, da u McDonalds-u kad god hoces mozes da nadjes posao. Hvala unapred...

noki 19.07.2011 23:33

Citat:

Prvobitno poslao korisnik dejancic (Poruka 24324)
Jel mozes, ako nije tajna, malo detaljnije da opises kako si nasla taj posao? Moje iskustvo je da nema, skoro pa teoretske, sanse da nadjes posao u prehrambenim lancima koje si navela, a ne zelim da ljudi dodju u Ameriku sa zabludom, kao i ja, da u McDonalds-u kad god hoces mozes da nadjes posao. Hvala unapred...

Kad sam bila ovde u USA prvi put,u trgovskom gde smo isli u soping se nalazila(i jos uvek se nalazi) "Nathan's" fest food specijalizovan za hot dog.Usla sam unutra zatrazila menadzera i rekla mu da sam zainteresovana za poso,dao mi je formular -aplikaciju da popunim i reko mi je da ce mi se javiti ako mu e potreban radnik mojih kvalifikacija.Sutradan me pozvao i reko mi da mu trenutno treba decko ili devojka za brisanje stolova i pranje posudja,ja sam odma prihvatila za 2-3 nedelje sam naucila i kasu.I jednog dana jedna od devojka sa kase se nije pojavila ,ja sam se odma prijavila da mogu da radim i to.Posle toga sam radila na kasi sledecih dva meseca pa sam se vratila kuci u Makedoniju.Sad posle deset godina,cim sam dobila SSN otisla sam ovde u obliznji trgovski,usla u Sbarro piceriju i potrazila poso,popunila aplikaciju,imala kratki intervju i dobila poso.Jedini problem je bio sto ti ne daju vise od 15-20 sati nedeljno,a to nije dovoljno da platis rentu,pa sam isla tamo na poso a u medjuvremenu sam trazila nesto bolje i full time.I kao sto sam i prethodno napisala imala sam srece i nasla poso' koji sad trenutno radim.I plus subotama idem jos uvek u piceriju da odradim koji sat.Tako da mislim ako je neko voljan da radi bilo sta(samo da je zakonito)naci ce posla.Sa druge strane imam poznanicu koja je ovde u Americi skoro 10 godina i nikad nije radila posto je cekala da joj verifikuju fakultet i trazi nesto sto ce raditi po struci.Ja evo dali je sreca ili nesto drugo u pitanju do sada nisam bila bez posla,a uvek moze i nesto bolje da izadje,ko zna??!!:obrva:

Score 19.07.2011 23:57

Citat:

Prvobitno poslao korisnik noki (Poruka 24346)
Kad sam bila ovde u USA prvi put,u trgovskom gde smo isli u soping se nalazila(i jos uvek se nalazi) "Nathan's" fest food specijalizovan za hot dog.Usla sam unutra zatrazila menadzera i rekla mu da sam zainteresovana za poso,dao mi je formular -aplikaciju da popunim i reko mi je da ce mi se javiti ako mu e potreban radnik mojih kvalifikacija.Sutradan me pozvao i reko mi da mu trenutno treba decko ili devojka za brisanje stolova i pranje posudja,ja sam odma prihvatila za 2-3 nedelje sam naucila i kasu.I jednog dana jedna od devojka sa kase se nije pojavila ,ja sam se odma prijavila da mogu da radim i to.Posle toga sam radila na kasi sledecih dva meseca pa sam se vratila kuci u Makedoniju.Sad posle deset godina,cim sam dobila SSN otisla sam ovde u obliznji trgovski,usla u Sbarro piceriju i potrazila poso,popunila aplikaciju,imala kratki intervju i dobila poso.Jedini problem je bio sto ti ne daju vise od 15-20 sati nedeljno,a to nije dovoljno da platis rentu,pa sam isla tamo na poso a u medjuvremenu sam trazila nesto bolje i full time.I kao sto sam i prethodno napisala imala sam srece i nasla poso' koji sad trenutno radim.I plus subotama idem jos uvek u piceriju da odradim koji sat.Tako da mislim ako je neko voljan da radi bilo sta(samo da je zakonito)naci ce posla.Sa druge strane imam poznanicu koja je ovde u Americi skoro 10 godina i nikad nije radila posto je cekala da joj verifikuju fakultet i trazi nesto sto ce raditi po struci.Ja evo dali je sreca ili nesto drugo u pitanju do sada nisam bila bez posla,a uvek moze i nesto bolje da izadje,ko zna??!!:obrva:

Ovde gde sam ja, u Mountain View/Palo Alto, ako trazite takav posao, mogu da vam kazem da svaka druga radnja ima u izlogu HELP WANTED pocevsi od prodavnica namestaja, preko restorana i slicnih prodavnica. Gomila...? I cena na sad ide oko 10 dolara.

dejancic 20.07.2011 03:06

Evo i blizu mene na Milwaukee Aveniji ima prodavnica namestaja pise GRAND OPENING. I to vec godinu i po dana...
Hvala Noki na pojasnjenju. :) Nazalost, nisam cuo mnogo primera slicnih tvom. I to je jedino cega bih voleo da novi emigranti budu svesni. U danasnje vreme po meni zaista nije lako naci prvi posao iako po oglasima i konkursima ima bezbroj ponuda za posao.

PS: Nadam se da ovaj put komentar zvuci manje maliciozno, a vise sarkasticno ;)

noki 20.07.2011 05:13

Pa to je stvarno tako,ekonomija i ovde u Americi nije kao sto je bila.Poenta mi je bila da je bolje bilo sta za pocetak,nego da sanjas da ces preko noci postati naftas ili neznam sta.Ja imam realna ocekivanja,i znam da je ovde ipak bolje nego nazad kod kuce,za ovih 4 meseci,placamo sebi stan,evo pre mesec dana smo si kupili polovna kola,malo tehnike i namestaja-pa to nisam u Makedoniji mogla da kupim za poslednjih 10 godina,iako smo obadvoje radili i muz i ja....:nene:

Score 21.07.2011 05:27

Ljudi ne znam sta da vam kazem...evo, do danas nisam zvao nikoga za posao, rekoh ajde se malo aklimatizujem, probudim od jet-lega, i to....dobro malo je potrajalo (tri nedelje, he, he, he..sta cu kad se tesko budim, padne mi pritisak ujutro k'o Surdi...:suure:)

Elem, odvazim se ja danas i pozovem MD-ja u prvoj kompaniji koja mi je u struci (Real Estate) i kazem taka i taka stvar...kaze posalji cv.
Posaljem ja, i posle jedno, brat bratu, pa jedno dva sata, eto ga MD zove nazad, kaze aj se vidimo i zakaze mi sastanak za interview??

Pa sad dal je tesko da se nadje posao..mozda...al meni nekako ne izgleda tako...ili sam to samo ja?

Ne, bez zezanja...:blink:

dmi 22.07.2011 11:55

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Score (Poruka 24384)
Ljudi ne znam sta da vam kazem...evo, do danas nisam zvao nikoga za posao, rekoh ajde se malo aklimatizujem, probudim od jet-lega, i to....dobro malo je potrajalo (tri nedelje, he, he, he..sta cu kad se tesko budim, padne mi pritisak ujutro k'o Surdi...:suure:)

Elem, odvazim se ja danas i pozovem MD-ja u prvoj kompaniji koja mi je u struci (Real Estate) i kazem taka i taka stvar...kaze posalji cv.
Posaljem ja, i posle jedno, brat bratu, pa jedno dva sata, eto ga MD zove nazad, kaze aj se vidimo i zakaze mi sastanak za interview??

Pa sad dal je tesko da se nadje posao..mozda...al meni nekako ne izgleda tako...ili sam to samo ja?

Ne, bez zezanja...:blink:

consider urself quite lucky :==D:
srecno na intervjuu

Bockyman 27.09.2011 01:51

Prvi posao..

Da se pohvalim.... U Chicago sam sleteo u petak oko 16 sati (23.septembra 2011.), a danas (26.septembar 2011.) u 9:00 sam poceo da radim.
Znaci od prvog koraka na americkom tlu do prvog radnog sata je proslo oko 65 sati!
Naravno, posao je za minimalac (za koji ja jos ne znam tacno koliki je, izmedju 7,5 i 8,5$, znacu vise one tamo srede za 9 dana kada primim prvi cek), ali je za mene pravi posao jer radim u srpskoj radnji gde se govori srpski jezik (bar meni nadredjeni menadzeri i vlasnici) a s obzirom da ne znam engleski jezik, to je za mene odlicno za pocetak. I moja zena treba da pocne da radi na istom mestu za par dana.

Kao sto je vise forumasa ovde pominjalo (dreamerns) glavna stvar za nalazenje posla je preporuka. Desilo se da su se oslobodila neka radna mesta i da nas je prijateljica preporucila, tako da smo jos pre poletanja za USA znali da nas ceka posao (ja nisam mogao da verujem, i dalje ne verujem iako sam danas odradio prvih 8 sati). Za prvu nedelju sam rasporedjen za 50 sati.
Ne predstavlja problem ni to sto jos uvek nemamo SSN, samo sam menadzerki dao pasos sa vizom i pecatom udarenim na aerodromu...

Naravno, vecina ne bi prihvatila posao za minimalac, ali posto sam
ja svestan svojih ogranicenja zbog neznanja jezika, nemam zamerke...tako da ako sve bude u redu, uskoro cemo uzeti neki stan, mada nas prijateljica uopste ne pozuruje, a kako cemo raditi u razlicitim smenama i necemo se mnogo sretati u stanu...
Sto neko od forumasa skoro napisa, imao sam vise srece nego pameti...

ZeljkoUSA 27.09.2011 09:19

Pricao sam ti ja da ce sve biti ok... Samo gurajte ljudi, bas mi je drago. Puno pozdrava!!!
Svaki pocetak je tezak, ali uz posao, je puno lakse :-)

dejancic 27.09.2011 17:18

Cestitam! Najbitniju brigu ste jako jako brzo prebrinuli. Jedino sto bih ti ja preporucio je da ne dozvolis sebi da se sada opustis vec gledaj da nadjes jos neki posao bar na pola radnog vremena gde ces biti okruzen sa Amerikancima da bi sto pre krenuo da ucis jezik.

Positive Vibe 27.09.2011 19:15

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Bockyman (Poruka 25182)
Da se pohvalim.... U Chicago sam sleteo u petak oko 16 sati (23.septembra 2011.), a danas (26.septembar 2011.) u 9:00 sam poceo da radim.
Znaci od prvog koraka na americkom tlu do prvog radnog sata je proslo oko 65 sati!
Naravno, posao je za minimalac (za koji ja jos ne znam tacno koliki je, izmedju 7,5 i 8,5$, znacu vise one tamo srede za 9 dana kada primim prvi cek), ali je za mene pravi posao jer radim u srpskoj radnji gde se govori srpski jezik (bar meni nadredjeni menadzeri i vlasnici) a s obzirom da ne znam engleski jezik, to je za mene odlicno za pocetak. I moja zena treba da pocne da radi na istom mestu za par dana.

Kao sto je vise forumasa ovde pominjalo (dreamerns) glavna stvar za nalazenje posla je preporuka. Desilo se da su se oslobodila neka radna mesta i da nas je prijateljica preporucila, tako da smo jos pre poletanja za USA znali da nas ceka posao (ja nisam mogao da verujem, i dalje ne verujem iako sam danas odradio prvih 8 sati). Za prvu nedelju sam rasporedjen za 50 sati.
Ne predstavlja problem ni to sto jos uvek nemamo SSN, samo sam menadzerki dao pasos sa vizom i pecatom udarenim na aerodromu...

Naravno, vecina ne bi prihvatila posao za minimalac, ali posto sam
ja svestan svojih ogranicenja zbog neznanja jezika, nemam zamerke...tako da ako sve bude u redu, uskoro cemo uzeti neki stan, mada nas prijateljica uopste ne pozuruje, a kako cemo raditi u razlicitim smenama i necemo se mnogo sretati u stanu...
Sto neko od forumasa skoro napisa, imao sam vise srece nego pameti...

To su sjajne vesti! :bravo:
Ubrzo ce i jezik postajati sve manji problem. :;D:
Veoma bitna stvar je resena i sada nastavite hrabro dalje u nove pobede.

baso1980 28.09.2011 02:36

Cestitke od mene i sve najbolje na dalje.
Ja sam u Chicago dosao dva dana poslije tebe 25.09.

Bockyman 28.09.2011 05:39

хвала свима! надамо се најбољем... а за језик планирам да упишем курс на труман универзитету. не размишљам,бар за сада о парт-тајм послу јер нисам сигуран да то физички могу да издржим... ипак сам ја човек у годинама...

Bode 08.10.2011 05:57

Neka Vam je sa srecom novi pocetak ovde :))):bravo:

mijan 24.10.2011 19:55

Ima li posla u USA za nekog ko je ovde kvalitetan serviser mobilnih telefona? Moze li to zanimanje i znanje upotrebiti i naplatiti negde u americkom sistemu?

noki 29.10.2011 04:23

Citat:

Prvobitno poslao korisnik mijan (Poruka 25694)
Ima li posla u USA za nekog ko je ovde kvalitetan serviser mobilnih telefona? Moze li to zanimanje i znanje upotrebiti i naplatiti negde u americkom sistemu?

Prema meni,ovde najvise posla ima bas za takve struke,PC,Mobilni telefoni,Softver za PC i Mobilne telefone,instaleri za satelitske cinije(kablovske televizije sad instaliraju male satelitske cinije,i resiver),i ja sama posto sam elektro-tehnicka struka planiram da uzmem neki kurs(zbog sertifikata)i da se probam u navedenim oblastima.:naughty:
I da jedino sto sam zaboravila da dodam je da dobro vladas engleski,pa ces fino lepo da trazis posao u vecim kompanijama,verizon na pr,barem u mojoj okolini stalno zaposljava..

mijan 29.10.2011 12:18

Citat:

Prvobitno poslao korisnik noki (Poruka 25756)
Prema meni,ovde najvise posla ima bas za takve struke,PC,Mobilni telefoni,Softver za PC i Mobilne telefone,instaleri za satelitske cinije(kablovske televizije sad instaliraju male satelitske cinije,i resiver),i ja sama posto sam elektro-tehnicka struka planiram da uzmem neki kurs(zbog sertifikata)i da se probam u navedenim oblastima.:naughty:
I da jedino sto sam zaboravila da dodam je da dobro vladas engleski,pa ces fino lepo da trazis posao u vecim kompanijama,verizon na pr,barem u mojoj okolini stalno zaposljava..

Kad kazes da se ide na neki kurs, da li mislis na firme koje obucavaju radnike (PC, Mobilni telefoni) i ostavljaju ih kod sebe da rade, ili mislis na neke vrste skoli i ustanova koje izvode takve kurseve? Voleo bih kad bih mogao da vidim neki plan i program na tim kursevima ako znas i zelis neki link da podelis oko tih kurseva.

noki 29.10.2011 16:14

Sve to zavisi gde planiras da zivis kad dodjes ovamo,prva zgrada do mog radnog mesta je Lincoln tech univerzitet - oni daju kurseve trajanjem od 3 meseca pa do redovnih casova trajanjem 3-4 godine.Najtrazenije zanimanje trenutno je medical billing,i kompjuterske struke.Cena kursa sto ja hocu da uzmem je oko 3000 dolara,ali to planiram da platim na rate(mozes da placas i 3 godine-znaci oko 50-60 dolara mesecno).Neke kolege sa mog posla su mi rekli da imas mogucnost da ucis i uzmes sertifikat i online,isto tako da potoje drzavne agencije i biblioteke sto ti daju neke od tih kurseva besplatno.Zato jos uvek nisam preuzela nisto htela sam da proverim i takve opcije.Da postoje i firme sto nude trening,ali ti placaju minimalnu satnicu za tvoj trud.Kad smo dobili vize u pasosima,u ambasadi su nam dali ovu stranu,kao prirucnik za zivot u Americi,i tu mozes da nadjes korisne stvari
:http://www.welcometousa.gov/

mikiSA 29.10.2011 17:13

Community college ti je mjesto da pogledas, za biblioteku znam da ne daju bas takve kurseve, vise daju besplatne casove Engleskog jezika, story telling za mladje, mozda pomoc za zadacu. Ono sto sigurno biblioteka moze pomoci je da vam pomogne u strategijama trazenja posla, pisanja rezimea i cover letter-a, da vas uputi gdje ima agencija za trazenje posla... mislim da sam nekom vec poslala link za NY Public library, pa pogledajte i vi svoje lokalne biblioteke, one su besplatne jer se financiraju od vasih poreza.
Eto nadam se da ce nekome pomoci ovo, puno srece zelim!

dejancic 29.10.2011 18:54

Citat:

Prvobitno poslao korisnik noki (Poruka 25756)

I u Chicago-u kompanije kao sto su AT&T i Verizon stalno imaju raspisane konkurse za posao. I mozda sam ja malo nepoverljiv prema oglasima za posao :grin:, ali moje iskustvo je da treba napraviti razliku izmedju kompanije koja ima stalno raspisan oglas za posao i kompanije koja zaista stalno zaposljava. Primera radi Apple je u Chicago-u nedavno otvorio novu prodavnicu i trenutno ima raspisan konkurs za dosta pozicija. Za mene koji posmatram sa strane to moze delovati kao super sansa, nova lokacija, traze mnogo ljudi, zasto se ne bih prijavio, sve deluje da imam velike sanse da dodjem do posla. Ali, realnost je sasvim drugacija. Realnost je da je na toj lokaciji menadzer bivsi menadzer iz Starbucks-a i da posao dobija mnogo ljudi iz istoimene kompanije koji stavljaju njegovo ime kao preporuku. Pri tome Starbucks kakvo god ljudi misljenje o njemu imali, vazi za kompaniju koja dosta polaze na odnos sa kupcima i Starbucks-ovi radnici na racun toga vaze za ljudi koji itekako imaju iskustva sa korisnicima razlicite narave.
Nego da se vratim na temu :grin:, moje skromno dosadasnje iskustvo kaze da treba biti veoma obazriv u koji kurs cete uloziti svoj novac i vreme. Znam da zvuci sasavo, ali ponekad je bolje pokusati preko neke vrste kontakta uci na mala vrata u firmu, a onda menjati poziciju na racun usavrsavanja i dodatnih kurseva.
Poz

mijan 29.10.2011 18:59

Citat:

Prvobitno poslao korisnik noki (Poruka 25763)
Sve to zavisi gde planiras da zivis kad dodjes ovamo,prva zgrada do mog radnog mesta je Lincoln tech univerzitet - oni daju kurseve trajanjem od 3 meseca pa do redovnih casova trajanjem 3-4 godine.Najtrazenije zanimanje trenutno je medical billing,i kompjuterske struke.Cena kursa sto ja hocu da uzmem je oko 3000 dolara,ali to planiram da platim na rate(mozes da placas i 3 godine-znaci oko 50-60 dolara mesecno).Neke kolege sa mog posla su mi rekli da imas mogucnost da ucis i uzmes sertifikat i online,isto tako da potoje drzavne agencije i biblioteke sto ti daju neke od tih kurseva besplatno.Zato jos uvek nisam preuzela nisto htela sam da proverim i takve opcije.Da postoje i firme sto nude trening,ali ti placaju minimalnu satnicu za tvoj trud.Kad smo dobili vize u pasosima,u ambasadi su nam dali ovu stranu,kao prirucnik za zivot u Americi,i tu mozes da nadjes korisne stvari
:http://www.welcometousa.gov/

Hvala na odgovoru. Gledao sam sad ukratko katalog za Lincoln. Ono sto mi nije jasno za course description navedeno je recimo za jedan od programa sledece:
DAY/EVENING PROGRAMS
day . . . approximately 62 weeks (including holidays and scheduled breaks), 1350 instructional hours, 69.5 total credits*
eve . . . approximately 59 weeks (including holidays and scheduled breaks), 1350 instructional hours, 69.5 total credits*
Nigde ne pise kojim intenzitetom odnosno koliko cesto ide ta nastava i da li je moguce recimo preko dana raditi a uvece pohadjati sve to?! Ne vidim nigde cene za neki od programa? Na sta se odnose ovi total credits?

goranco 15.10.2012 14:39

Citat:

Prvobitno poslao korisnik stizeljeto (Poruka 4546)
Ovdje bi mogli ostavljati licne primjere kako ste krenuli u potragu za poslom kad ste dosli u Ameriku. Jeste li krenuli u oglasnike, trazili preko interneta prije dolaska, isli preko neke agencije??

Ja se trgam ovih dana da pronadem nesto preko interneta i jako je tesko. Za sve aplikacije te trazi SSN i adresa u Americi. Potrebno je objasnjavat ponekad sve o zelenoj karti jer neki ni neznaju da to postoji u Americi.
Zelim svu srecu svima koji se suocavaju sa ovim zivotnim pitanjem.:pozz:

zelim pitate posle izvlacenja jel te neko ceka u americi dali je karta plakjena gde zelis mozes ikji u americi pozdrav goran iz makedonije

landlord 15.10.2012 16:25

Pa naravno da je placena karta i jos mozes birati hoces li u prvu klasu ili biznis.
Sto se tice doceka limeni orkestar sve sa crvenim tepihom. Onda je tu limuzina koja te vozi u hotel A kategorije koji ce ti biti placen prvih 6 mjeseci dok ti ne nadju posao. E onda polako selis u svoj stan koji ti naravno oni opreme sa svim stvarima.

lafayette 15.10.2012 17:52

Citat:

Prvobitno poslao korisnik landlord (Poruka 32667)
Onda je tu limuzina koja te vozi u hotel A kategorije koji ce ti biti placen prvih 6 mjeseci dok ti ne nadju posao.

:w00t: :lool: :udri:

Citat:

Prvobitno poslao korisnik landlord (Poruka 32667)
E onda polako selis u svoj stan koji ti naravno oni opreme sa svim stvarima.

A da li ti oni kupe i stan, ili sam moraš da ga platiš :ludak:

landlord 15.10.2012 19:14

Citat:

Prvobitno poslao korisnik lafayette (Poruka 32669)

A da li ti oni kupe i stan, ili sam moraš da ga platiš :ludak:

E pa dobro necemo sad pretjerivati.. morat ces nesto i da platis.. :)

noki 15.10.2012 22:41

Citat:

Prvobitno poslao korisnik goranco (Poruka 32661)
zelim pitate posle izvlacenja jel te neko ceka u americi dali je karta plakjena gde zelis mozes ikji u americi pozdrav goran iz makedonije

Eto isto ovo su me pitali ljudi iz naseg kraja kad smo bili sad letos na odmoru u Makedoniji.Tamo vlada zabluda da sve to ide u paketu.Karta,smestaj poso i neznam sta.Pa su mi celo vreme postavljali ista takva pitanja.
Pa evo ja da odgovorim nista ti nije placeno,ako te izvuku,pogotovo ako ides familijarno,spremi minimum 10.000 dolara.Treba da platis za medicinski pregled,ambasadu,avionske karte,smestaj i sikjuriti depozit ovde,i normalno da napunis dobro frizider dok ne nadjes poso.

noki 15.10.2012 22:45

Citat:

Prvobitno poslao korisnik noki (Poruka 32686)
Eto isto ovo su me pitali ljudi iz naseg kraja kad smo bili sad letos na odmoru u Makedoniji.Tamo vlada zabluda da sve to ide u paketu.Karta,smestaj poso i neznam sta.Pa su mi celo vreme postavljali ista takva pitanja.
Pa evo ja da odgovorim nista ti nije placeno,ako te izvuku,pogotovo ako ides familijarno,spremi minimum 10.000 dolara.Treba da platis za medicinski pregled,ambasadu,avionske karte,smestaj i sikjuriti depozit ovde,i normalno da napunis dobro frizider dok ne nadjes poso.

I da da dodam biti izvucen na lutriji nema veze sa novcanim nagradama,to je privilegija koju dobijas da se uselis u Ameriku na legalan nacin,i mislim jedan od najbrzih nacina emigracije ako imas takvu srecu da te izvuku.

oskark 15.10.2012 23:52

Citat:

Prvobitno poslao korisnik noki (Poruka 32687)
I da da dodam biti izvucen na lutriji nema veze sa novcanim nagradama,to je privilegija koju dobijas da se uselis u Ameriku na legalan nacin,i mislim jedan od najbrzih nacina emigracije ako imas takvu srecu da te izvuku.

Samo sto to na zalost mnogi ne shavataju ozbiljno, niti shavataju sta znaci biti izvucen na ovoj lutriji. I to sto kazes najbrzi nacin emigracije, al nekome i najlaksi a mozda cak i jedini.
I kod mene je uvek ista reakcija. Kome god da kazem da sam izvucen, moram od pocetka do kraja pricati da bi me razumeli(mislim). Uglavnom prica, bole te uve odes na par meseci zaradis i pun si kesa...a dokle moras da se vratis? Gde su ti dali da ides?:blink:
A upravo zbog svih tih novinara, laznih e mailova i dalje. Svi misle da dobijas sve u paketu(cak sam se i kladio, cekam da mi isplate opkladu:grin:), nadju ti posao a sto mi je najbolje svi misle da moras ici u odredjeni grad, tj gde ti odrede. A mnogi ne mogu da izbiju iz glave varijante da odu preko zarade kesa i zive u Srbiji kao kraljevi...:no:

strale016 15.10.2012 23:53

Mislim i da ti svako vece daju 200 dolara za izlazak (nisam siguran mozda i vise) ali u svakom slucaju ako potrosis vise cuvaj racune pa ce ti refundirati na kraju meseca bez problema :drool:

american muscle 16.10.2012 03:16

Citat:

Prvobitno poslao korisnik strale016 (Poruka 32690)
Mislim i da ti svako vece daju 200 dolara za izlazak (nisam siguran mozda i vise)

ne, ne, svota ovisi o lokalu u koji ideš, samo se trebaš najavit ranije!

jovantrajkovic 28.12.2012 02:02

Trebalo mi je malo duže da pročitam sve što se nalazi u ovoj temi što se tiče informacija o dobijanju prvog posla ili inače procedure. Moj poznanik je skoro objavio tekst na jednom blogu, koji je meni pomogao, a možda će još nekima pomoći. Nadam se da će moderatori imati obzira, jer je tekst malo duži ne bih da spamujem temu ovde, postaviću link.

Na sledećem linku možete pročitati tekst:

http://www.zoranstojanovic.com/posao...iz-nantucketa/

cukoni 28.12.2012 03:12

Citat:

Prvobitno poslao korisnik noki (Poruka 32686)

kakav je to sikjuriti depozit,jel to obavezno,ako moze nesto vise o tome?

Magelan 28.12.2012 05:16

Citat:

Prvobitno poslao korisnik jovantrajkovic (Poruka 34910)
Trebalo mi je malo duže da pročitam sve što se nalazi u ovoj temi što se tiče informacija o dobijanju prvog posla ili inače procedure. Moj poznanik je skoro objavio tekst na jednom blogu, koji je meni pomogao, a možda će još nekima pomoći. Nadam se da će moderatori imati obzira, jer je tekst malo duži ne bih da spamujem temu ovde, postaviću link.

Na sledećem linku možete pročitati tekst:

http://www.zoranstojanovic.com/posao...iz-nantucketa/

Ovo jeste super za sezonske radnike. Ceo taj koncept J1 programa je zesca zamka za vecinu ljudi koji posle toga dobiju GC. Nose se mislju da ce posao u gradu u kom se stalno nastane (a to nazalost nikad nije neko letovaliste) naci isto tako lako kao sto su nalazili ranije sezonske poslove. Razlika je kao nebo i zemlja. Sezonski posao je sezonski, sta cemo kad prodje sezona i u letovalistu ostane 5 stalnih stanovnika tog mesta...

noki 28.12.2012 05:20

Pod sekjuriti depozit sam mislila na pare sto treba da ih ulozis kad iznajmljujes stan.Vecinom stanodavaca traze da pokraj para za kiriju,das i sikjuriti depozit.Na primer mene je cena stana za mesec dana kostala 1030 dolara,a morala sam da dam gazdi jos 1500 dolara kao sikjuriti depozit,tako u slucaju da ostetimo nesto u stanu ili da ne platimo za stan na vreme,on ima pravo da zadrzi te pare.

Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 15:44.

Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.