ZELENA KARTA - LUTRIJA

ZELENA KARTA - LUTRIJA (http://www.zelenalutrija.com/forum/index.php)
-   Vodič za emigrante (http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Medicinske sestre-tehničari u Americi - NURSES IN USA (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=954)

dr_vet 16.07.2015 02:35

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Magelan (Poruka 55051)
U prvom postu na ovoj temi sam pre par godina objasnio nomenklaturu i hijerarhiju u americkom sestrinstvu. Kako sam u tom prvom postu manje stavio akcenat na moguce nacine kako doci do licence, pokusacu da u ovom postu malo detaljnije pojasnim problematiku. Takodje sam ostao duzan za pojasnjenje u razlici izmedju zvanja "Nurse" i "Emergency Medical Technician".

Da li poceti od nule kao bolnicar, LPN, RN ili BSN? Da li Vam vise odgovara Community College, Vocational School ili Univerzitet? Sve zavisi sta su vam zelje i mogucnosti, prevashodno finansijske.

CNA: nema uslovne predmete koji su potrebni da bi se startovalo sa kursom.
LPN RN-ADN i RN-BSN: u zavisnosti od skole, potrebno je uzeti predmete koji su neophodni uslov da bi se program upisao - "prerequisites". Uslovni predmeti se cesto razlikuju od skole do skole i to definitivno treba uzeti u obzir prilikom odabira skole.

- Osobe bez prethodnog medicinskog obrazovanja sa srednjom strucnom spremom sa exYU prostora:
Vocational (Technical) Schools imaju CNA i LPN programe
Community Colleges imaju CNA i RN programe, dok neki CC imaju i LPN
Universities - BSN programi

- Osobe bez prethodnog medicinskog obrazovanja sa visokom strucnom spremom sa exYU prostora:
Ukoliko zelite, mozete ici korak po korak. Ukoliko vam finansije dozvoljavaju, postoji nesto sto se zove "Accelerated Nursing Program". U pitanju su programi koji pruzaju ubrzano sticanje sestrinskog obrazovanja za kandidate koji vec imaju Bachelor Degree (visoku strucnu spremu) iz neke druge oblasti. Programi ovog tipa su mahom aBSN (Accelerated BSN Programs) i u proseku traju 18 meseci. I ovaj tip programa postoje "prerequisites" tako da pohadanje istih najcesce traje dodatna 2-3 semestra pa do RN licence treba ukupno neke 3 godine.

- Lekari sa exYU prostora:
Ukoliko nesto krene po zlu sa USMLE ispitima i lekarskom nostrifikacijom, Excelsior College nudi Distant RN-ADN program (nesto slicno online programu) za lekare iz inostranstva.

- Medicinske sestre-tehnicari sa exYU prostora:
Medicinske sestre-tehnicari sa srednjom strucnom spremom u nekim drzavama mogu da se kvalifikuju za izlazak na ispit za CNA bez pohadjanja kursa. Strukovne (Vise) Medicinske Sestre-Tehnicari imaju mogucnost nostrifikacije i u vecini americkih drzava, u zavisnosti od broja kredita stecenih u Strukovnoj (Visoj) Medicinskoj Skoli ekvivalent moze biti RN-ADN ili RN-BSN. Nakon sticanja ekvivalencije, nadlezni Nursing Board daje dozvolu za izlazak na drzavni ispit NCLEX-RN.

- Paramedic:
U narednom postu vezanom za EMS, bice spomenut Paramedic2RN program.

Kao sto sam gore napomenuo, u zavisnosti od mogucnosti, pre svega finansijskih jer skolarina ume da bude poprilicno visoka i ne tako lako priustiva novopridoslom imigrantu, moze se ici korak po korak - od bolnicara pa na gore - LPN - RN (ADN) - RN (BSN) - RN (MSN) - DNP.

Imam pitanje za Magelana, ali najpre da te pohvalim, jer zahvaljujuci tvojim postovima imam mnogo vise saznanja o ovoj temi. Ono sto me konkretno zanima je Phlebotomy technician, da li poznajes nekog ko je to zavrsio?vidim da je to kurs od desetak nedelja u zavisnosti od skole, ali ne znam koliko je to isplativo zavrsiti,da li je potraznja za ovim zanimanjem, kakva je literatura, da li su to knjige od hiljadu stranica , gde je pola medicine sazeto ili su knjige od stotinjak stranica, ne znam sta da ocekujem od nekoliko nedelja predavanja, koliko je sve to obimno. Jer smo ipak mi navikli na neku drugu vrstu ucenja i rada kroz nase fakultete, Mozda je mnogo pitanja, izvini , ali stvarno nemam iskustva i mnogo bi mi znacilo da napises svoje vidjenje.

Magelan 16.07.2015 03:04

Imao sam sertifikat - Certified Phlebotmy Technician (takodje i za EKG) mada ga nisam obnavljao iz prostog razloga sto kao nurse to automatski mogu da radim.

Moja skola za nursing ima u ponudi u Phlebotmy class - 7 nedelja. Stivo je bukvalno jedna knjizica, nista nesto specijalno. Daleko od toga da je neko sazeo celu medicinu u jedan predmet. Imas in na NHA sajtu study guide kao i probni test. Test za sertifikat je nacionalni, a pitanja za test kruze tako da je test ispao pro formae.

Phlebotomist nije lose zanimanje u startu, nema fizikalisanja koje Bolnicarima recimo ne gine, a oba zanimanja su u tom nekom rangu. Ono sto se meni licno ne svidja kod Phlebotomista je ogromna verovatnoca za "occupational exposure". Mada i kao nurse sam imao "exposure"... U zdravstvu to je to tako :)

dr_vet 16.07.2015 03:29

hvala na brzom odgovoru,
"occupational exposure"..........
mozes li mi malo pojasniti sta to sve podrazumeva, konkretno,mislis li da ovaj posao nije na duge staze, posto imam odredjeno znanje iz ove struke mozda mi ne bi bio problem da zavrsim ovaj kurs, samo je pitanje koliko je isplativo, i naravno uvek postoji mogucnost daljeg skolovanja.

Magelan 16.07.2015 05:21

Ukoliko ti je namera da ostajes u zdravstvu, ova pozicija je ok dok ne stanes na noge i ne krenes dalje. U CHGO flebotomisti imaju najvise $15 na sat. U Severnoj Virdziniji nisam ni pitao ove koji dolaze u moju ustanovu koliko su placeni.

Occupational Exposure - na poslu si kontantno izlozen riziku od infekcije, pogotovo sto kao flebotomista manipulises sa iglama i krvlju. Ustanove u kojima sam radio u CHGO imaju ugovor sa laboratorijom koja salje flebotomiste po ustanovama. Prevalenca virusnih infekcija medju pacijentima je velika. Sestra ce ti retko kada reci da li neko ima HBV, HCV ili HIV. (Zastita podataka o pacijentu - HIPAA). Neki pacijenti su psihijatrija, neki dementni... Trenutak nepaznje i dodje do uboda iglom ili prskanja krvi...

markoss 17.07.2015 12:19

koja je prica za nutricioniste? moja zena je dipl.nutricionista i kako ide sa nostrifikacijom diplome,jel se polaze nesto dodatno? plata?

Magelan 17.07.2015 20:12

Nisam siguran kakva je procedura oko nostrifikacije za nutricioniste.

Plate su im iz nekog razloga znatno nize od sestrinskih. Najmanje placeno zanimanje u zdravstvu za taj stepen obrazovanja.

Stanisa 26.07.2015 06:07

Izvinite ako pitam na pogresnom mestu ali stvarno vise nisam pametan sta da radim. Ako neko od vas sestri ovde u Americi moze da nas posavetuje. Ja i zena smo kratko vreme u Americi kod mog pasenoga u Dzersiju i gledamo sta cemo i kako cemo. Medjutim od kad smo dosli sve nas neki maler prati, ovi nasi ovde nas odvedose na plazu, vele bice zezanje, vrucina u kuci. I tu ti moju zenu ujede neka meduza dok je plivala, pa joj celi nadlakat pocrveneo i otekao i kaze da mnogo boli, samo stenje i nespava. Mi ti ovde nemamo ni zdravstvenu knjizicu jos, pa sam ja pozvao moju braticinu u Srbiju koja je tamo babica da pomogne. Ona nam je rekla da joj stavim hladan jogurt preko toga da on to ohladi i izvuce sve. E sad ja u prodavnici nisam mogao nikako naci onakav jogurt kao kod nas sto ima nego sam kupio neki vocni jer je to jedino bilo. Njega smo namazali pred spavanje njoj na nadlakat. Medjutim tokom noci dok je ona spavala taj je jogurt sve polizao pasenogov staford sa njene ruke i ujutro je njoj bilo jos gore. Sad je sve boli, ona vise ne stenje nego nekako cudno kukulji a i trese se. Pasenog kaze da je nosim odatle gde god znam samo mu fali jos da mu tu na kaucu zanemoca. Ja vise ne znsm sta mi je ciniti i kako da joj pomognem, samo se u grudi lupam i kidam od sekiracije, da sam znao da ce ovako biti nikad se ne bi uputili ovde. Ako neko zna da nam kaze ista ja cu do groba biti zahvalan, mi dece nemamo ja samo nju imam.

grabovac84 26.07.2015 11:19

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Stanisa (Poruka 55875)
Izvinite ako pitam na pogresnom mestu ali stvarno vise nisam pametan sta da radim. Ako neko od vas sestri ovde u Americi moze da nas posavetuje. Ja i zena smo kratko vreme u Americi kod mog pasenoga u Dzersiju i gledamo sta cemo i kako cemo. Medjutim od kad smo dosli sve nas neki maler prati, ovi nasi ovde nas odvedose na plazu, vele bice zezanje, vrucina u kuci. I tu ti moju zenu ujede neka meduza dok je plivala, pa joj celi nadlakat pocrveneo i otekao i kaze da mnogo boli, samo stenje i nespava. Mi ti ovde nemamo ni zdravstvenu knjizicu jos, pa sam ja pozvao moju braticinu u Srbiju koja je tamo babica da pomogne. Ona nam je rekla da joj stavim hladan jogurt preko toga da on to ohladi i izvuce sve. E sad ja u prodavnici nisam mogao nikako naci onakav jogurt kao kod nas sto ima nego sam kupio neki vocni jer je to jedino bilo. Njega smo namazali pred spavanje njoj na nadlakat. Medjutim tokom noci dok je ona spavala taj je jogurt sve polizao pasenogov staford sa njene ruke i ujutro je njoj bilo jos gore. Sad je sve boli, ona vise ne stenje nego nekako cudno kukulji a i trese se. Pasenog kaze da je nosim odatle gde god znam samo mu fali jos da mu tu na kaucu zanemoca. Ja vise ne znsm sta mi je ciniti i kako da joj pomognem, samo se u grudi lupam i kidam od sekiracije, da sam znao da ce ovako biti nikad se ne bi uputili ovde. Ako neko zna da nam kaze ista ja cu do groba biti zahvalan, mi dece nemamo ja samo nju imam.

Au bre Stanisa pa sta je to sa tobom vise? Bas te uhvatio neki maler...probaj da potrazis na internetu nesto protiv meduza ili u krajnjem slucaju neka ti taj tvoj pasenoga kako ga ti zoves ode u apoteku i uzme neku kremu ili sta vec..valjda zna bar on jezik?...mislim nije to neka nauka jer dok cekas odgovor na forumu mogao si se snaci deset puta do sada...ajde pa javi obavezno sta si uradio...

Tomislav1970 28.07.2015 05:10

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Magelan (Poruka 55739)
Ukoliko ti je namera da ostajes u zdravstvu, ova pozicija je ok dok ne stanes na noge i ne krenes dalje. U CHGO flebotomisti imaju najvise $15 na sat. U Severnoj Virdziniji nisam ni pitao ove koji dolaze u moju ustanovu koliko su placeni.

Occupational Exposure - na poslu si kontantno izlozen riziku od infekcije, pogotovo sto kao flebotomista manipulises sa iglama i krvlju. Ustanove u kojima sam radio u CHGO imaju ugovor sa laboratorijom koja salje flebotomiste po ustanovama. Prevalenca virusnih infekcija medju pacijentima je velika. Sestra ce ti retko kada reci da li neko ima HBV, HCV ili HIV. (Zastita podataka o pacijentu - HIPAA). Neki pacijenti su psihijatrija, neki dementni... Trenutak nepaznje i dodje do uboda iglom ili prskanja krvi...

U neobaveznom ragovoru sam danas dobio informaciju da klinika koja radi testove na drogu za firmu u kojoj radim trazi zaposlene i da placa 22 dolara na sat

Capone 23.08.2015 20:25

Visoka strukovna medicinska skola

Pozdrav svima! Upravo sam se uclanio na forum jer sam video da ima mnogo korisnih informacija pa sam i sam zeleo da postavim nekoliko pitanja.

Po struci sam medicinski tehnicar sa srednjom skolom. Planiram da upisem Visoku strukovnu skolu "Milutin Milankovic" u Beogradu. Zanima me, ako upisem i zavrsim tu skolu i odem u USA sa bilo kojom vrstom vize, da li mogu da nostrifikujem diplomu ili uradim evaluaciju i da radim kao RN? Kakav je proces, kome da se obratim i koliko traje sve to? Napomenuo bih da sam vec bio u USA na F1 vizi i na H2B vizi i da posedujem SSN.
NAdam se da ce i Magelan odgovoriti na ovo pitanje posto sam procitao mnogo njegovi postova i vidim da je odlicno upucen u sve to. Hvala puno!

Magelan 23.08.2015 20:46

@Capone

Dobro dosao na forum :)

Ukoliko postanes strukovni medicinski tehnicar, imas mogucnost da postanes RN u US. U zavisnosti od broja kredita koji budes imao po zavrsetku skole, bices ekvivalent ili ADN ili BSN. Oba nivoa su RN i kvalifikuju se za NCLEX-RN.

Ti kao stranac koji ima SSN imas mogucnost da dobijes licencu nakon polozenog NCLEX-a u drzavama cije komore ne zahtevaju Green Card ili drzavljanstvo kao uslov za izdavanje licence. Medjutim, posedovanje samo licence bez dozvole za rad stavlja te u situaciju da jesi licenciran ali ne mozes da se zaposlis...

BSN jos uvek u teoriji moze da dobije EB GC (Employment Based Green Card), medjutim u poslednjih 10-ak godina je na snazi "Visa Retrogression". U prevodu - postoji godisnji limit za medicinske sestre; mozes da nadjes firmu koja ce te sponzorisati, ali onda 6-7 godina cekas da tvoj slucaj dodje na red.

Ono sto moze da bude jedna od opcija je da ukoliko dobijes BSN, dodjes da odradis Master - MSN. U MSN kategoriji su Nurse Practitioners. To bi bila F1 studentska viza, a kao MSN - NP mnogo su ti vece sanse da te neko sponzorise za H1B (a nakon toga i za GC), pogotovo u sredinama koje se smatraju "underserved".

Nismo na forumu imali nikog ko je emigrirao na conto zanimanja medicinske sestre. Informacije koje sam gore naveo su od koleginica sa posla koje su mahom sa Filipina.

Capone 23.08.2015 20:55

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Magelan (Poruka 56332)
@Capone

Dobro dosao na forum :)

Ukoliko postanes strukovni medicinski tehnicar, imas mogucnost da postanes RN u US. U zavisnosti od broja kredita koji budes imao po zavrsetku skole, bices ekvivalent ili ADN ili BSN. Oba nivoa su RN i kvalifikuju se za NCLEX-RN.

Ti kao stranac koji ima SSN imas mogucnost da dobijes licencu nakon polozenog NCLEX-a u drzavama cije komore ne zahtevaju Green Card ili drzavljanstvo kao uslov za izdavanje licence. Medjutim, posedovanje samo licence bez dozvole za rad stavlja te u situaciju da jesi licenciran ali ne mozes da se zaposlis...

BSN jos uvek u teoriji moze da dobije EB GC (Employment Based Green Card), medjutim u poslednjih 10-ak godina je na snazi "Visa Retrogression". U prevodu - postoji godisnji limit za medicinske sestre; mozes da nadjes firmu koja ce te sponzorisati, ali onda 6-7 godina cekas da tvoj slucaj dodje na red.

Ono sto moze da bude jedna od opcija je da ukoliko dobijes BSN, dodjes da odradis Master - MSN. U MSN kategoriji su Nurse Practitioners. To bi bila F1 studentska viza, a kao MSN - NP mnogo su ti vece sanse da te neko sponzorise za H1B (a nakon toga i za GC), pogotovo u sredinama koje se smatraju "underserved".

Nismo na forumu imali nikog ko je emigrirao na conto zanimanja medicinske sestre. Informacije koje sam gore naveo su od koleginica sa posla koje su mahom sa Filipina.

Magelan, hvala ti mnogo na brzom odgovoru! Nije mi samo jasan deo gde si spomenuo da jesam licenciram ali ne mogu da se zaposlim. Zasto?

A ako bih upisao prvu godinu i dao ovde prvi semestar ili prvu godinu i onda otisao u USA i ostao tamo i kada bi hteo da nastavim skolovanje u USA, koliko bi kostalo, koliko bi trajalo i da li bi mi se priznalo nesto od ispita koje bih dao ovde?

Magelan 23.08.2015 21:04

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Capone (Poruka 56333)
Magelan, hvala ti mnogo na brzom odgovoru! Nije mi samo jasan deo gde si spomenuo da jesam licenciram ali ne mogu da se zaposlim. Zasto?

A ako bih upisao prvu godinu i dao ovde prvi semestar ili prvu godinu i onda otisao u USA i ostao tamo i kada bi hteo da nastavim skolovanje u USA, koliko bi kostalo, koliko bi trajalo i da li bi mi se priznalo nesto od ispita koje bih dao ovde?

Transfer zaboravi. Ne zato sto dolazis iz drugog sistema, vec zato sto su Nursing Schools u US koncipirane po sistemu da svaka ima drugaciji kurikulum i usled nepodudaranja transfer, ukoliko uopste dodje do njega, bude po sistemu da skoro sve radis iz pocetka... Navedeno vazi i za Amere - udju li u jednu skolu za sestre, jako su male sanse da ce uspeti bilo gde da se prebace ukoliko recimo dodje do selidbe...

Licenca ti nije dozvola za rad u US. Licencu ti izdaje komora doticnog state-a. Licencu u nekim drzavama mogu da dobiju i stranci koji su na neki nacin dosli do SSN-a, kao ti npr. Neke drzave, kao South Carolina npr, ne izdaju licence stranim drzavljanima. Licenca je potreban, ali ne i dovoljan uslov da radis kao RN u US. Neophodno je da ispunis i imigracione uslove kako bi bio podoban za rad - dakle ili radna viza, status "Legal Permanent Resident" ili drzavljanstvo. Te tri kategorije su podobne za rad u US.

Capone 23.08.2015 21:09

A da li onda mogu da zavrsim kurs za bolnicara tamo, i da mi neka zdr. ustanova napravi H2b vizu ili H1b vizu i da recimo sa turisticke predjem na tu i da tako radim kao bolnicar i da onda zavrsavam dalje? Koliko kosta to doskolavanje do RN?

Magelan 23.08.2015 21:13

Bolnicari se ne kvalifikuju za radne vize. Da je drugacije, celi Filipini bi se preselili u US.

Baci pogled na moje postove u ovoj temi. Ispisao sam ranije koliko sta kosta i kakva je cela procedura da postanes "nurse" u Americi.

Ukoliko nemas GC, a pokusavas da se domognes US na osnovu zanimanja, onda bolje zavrsi RN tamo pa odatle kreni na dalje skolovanje u US. To je bar neko moje vidjenje. Ostalo su precice...

Capone 23.08.2015 21:19

Ok, zvuci dobro, a koliko su velike sanse da dobijem tu vizu za master? Mislim koliko je tesko dobiti je, da li je daju lako? I koje su sanse da se posle zavrsetka tih master studija zaposlim tamo? I koja je cena master studija?

Magelan 23.08.2015 21:28

Ukoliko budes primljen u MSN program, velike su sanse da ti bude odobrena F1 viza. Iz prostog razloga sto taj stepen strucne spreme u sestrinstvu ne mozes da steknes u Srbiji, a US ima najnapredniji sistem u svetu sto se cele struke tice.

Kolike cu cene, to vec moras da istrazis. Prvo kreni od skola koje primaju F1 studente, a zatim vidi kakve su cene kada napravis probir.

Ja sam pre par meseci, cisto kao plan B, razmenio par emailova i poziva sa skolskim savetnikom (advisor) - South University i dosli smo do cifre od 45k za RN-FNP program. U pitanju je online kurs. Koliko je "u ucionici" zaista ne znam, a za F1 moras na klasican program jer se online ne kvalifikuje za studentsku vizu (online u teoriji mozes i iz inostranstva). Neki obican master tipa "Master in Nursing Education" online kosta 10k. Navodim cene online programa iz prostog razloga sto za njih imam informacije...

Capone 23.08.2015 21:32

Ok, hvala ti puno na informacijama, mnogo si mi pomogao! Jos samo jedno pitanje... Ako sam ilegalno u USA da li mogu da polazem NCLEX i da li iz ilegalnog statusa mogu da upisem master? Znaci ako sam tamo ilegalno da li mogu da predjem na F1?

Magelan 23.08.2015 21:39

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Capone (Poruka 56340)
Ok, hvala ti puno na informacijama, mnogo si mi pomogao! Jos samo jedno pitanje... Ako sam ilegalno u USA da li mogu da polazem NCLEX i da li iz ilegalnog statusa mogu da upisem master? Znaci ako sam tamo ilegalno da li mogu da predjem na F1?

Ukoliko ti istekne viza, nema promene statusa na F1 niti na bilo koji drugi neimigrantski status.

Capone 23.08.2015 21:41

Ok, hvala ti puno, ako budem dolazio javicu se pa da se vidimo!:grin:

aleblok70 11.10.2015 23:55

CNA autorizacija

Da li je moguce dobiti autorizaciju za onaj posao koji moze da se radi sa nasom srednjom u Americi i koja organizacija je nadlezna za izdavanje autorizacije.

Magelan 13.10.2015 01:19

Citat:

Prvobitno poslao korisnik aleblok70 (Poruka 57505)
Da li je moguce dobiti autorizaciju za onaj posao koji moze da se radi sa nasom srednjom u Americi i koja organizacija je nadlezna za izdavanje autorizacije.

Nemas u US autorizaciju za CNA. To sto vazi za Norvesku, ne vazi za US.

Isto tako, ta procedura bi verovatno trajala neuporedivo duze nego sam CNA kurs koji je 4-8 nedelja, zavisno od skole.

Magelan 20.10.2015 01:23

Citat:

Prvobitno poslao korisnik pelcer224 (Poruka 57721)
sta je zapravo Vocational school.

Za US Vocational School nemas adekvatan ekvivalent u Republici Srbiji. Ta opcija u stavci za skolovanje "does not apply" za nas :)

Sta je "Vocational School" zapravo? U US srednje strucne skole gotovo da ne postoje. Svi zavrsvaju srednju skolu - dakle kao kada bismo svi u RS isli u gimnaziju. Nakon srednje skole, ukoliko osoba zeli da dodje do zanimanja za koje nije potreban degree (do kog se dolazi na Colleges & Univesities), trening stice u Vocational/Technical School i to su najcesce certificate ili advanced certificate programi u trajanju od najcesce godinu dana. Nije ni meni bilo najjasnije sta je to, mada sam ukapirao kada sam zavrsio jednu od tih "Vocational Schools" (Practical Nursing Program) :)

U Srbiji postoji 5 stepen strucne spreme, ali se to ne moze uvrstiti u Vocational. Spolja gledano, nase trogodisnje skole (zanati) jesu nesto sto bih ja slobodno preveo kao "Vocational", medjutim to se kod nas upisuje odmah posle osnovne, a kod njih je prvo srednja, pa onda sve ostalo. Uzme vremena da se udje u stos sa njihovim skolskim sistemom...

boris g. 24.10.2015 22:21

Magelan moram da te pitam sta je Medical Assisting Program i moze li da se upise sa srednjom skolom? Koja je cena? Ako sam dobro shvatio ti si tako dosao u Ameriku?

Magelan 25.10.2015 01:54

Citat:

Prvobitno poslao korisnik boris g. (Poruka 57911)
Magelan moram da te pitam sta je Medical Assisting Program i moze li da se upise sa srednjom skolom? Koja je cena? Ako sam dobro shvatio ti si tako dosao u Ameriku?

Medical Assistant je paralela medicinskog tehnicara koji (uglavnom) rade po lekarskim ordinacijama. U opis posla im ulazi veliki deo onoga sto med. sestre-tehnicari obavljaju po zdravstvenim ustanovama, ali su na zalost za svoj posao placeni bar dvostruko manje nego sestre. Ta velika razlika u plati se opravdava cinjenicom da su sestre "licensed healthcare professionals" dok su medical assistants "unlicensed assistive personnel". Dakle da bi se smanjili troskovi, napravljeno je zanimanje koje obavlja uzimanje vitalnih znaka (merenje krvnog pritiska, pulsa, telesne temperature, respiracija, saturacije kiseonikom), vadjenje krvi, EKG, davanje injekcija i vakcina, edukaciju pacijenata, i sve to u ambulantnim uslovima i uz nadzor (lekara, stomatologa, NP, PA...).

Moze se zavrsiti skola za MA, medjutim na tim radnim mestima cesto budu CNA, PCT, EMT kadrovi koji uz obuku na poslu (i gore pomenuti nadzor) obavljaju procedure koje im inace nisu u opisu zanimanja. Medicinska sestra (nurse) moze da radi na poziciji MA, medjutim to se retko vidja jer sestre, kao sto sam vec naveo, zaradjuju bar 2-3 puta vise... Satnica za MA u CHGO je $10-13 start dok sestre krecu sa $22-27 na sat pa na gore... U zoni prestonice (DC area) satnice su za nijansu vise, sto naravno prati vise zivotne troskove.

Cena i trajanje MA kurseva variraju od skole do skole. Skola u kojoj sam ja zavrsio MA pre 4.5 godine je kostala 7k i kurs je trajao 10 meseci. Ono sto je zanimljivo za MA kurseve je da se oni naveliko reklamiraju kao neko opako trazeno zanimanje, sa izuzetnim mogucnostima itd. itd. a u stvari ni 10% toga ne pije vodu u praksi...

Licno, posle svog iskustva sa tim zanimanjem, ne bih nikome savetovao da baca novac na MA kurs. U onom momentu poslova bas i nije bilo na pretek, a ono sto sam nalazio je bilo $9-10 na sat. Kombinacija CNA+Phlebotomy+EKG krace traje i manje kosta, a u ta tri kratka kursa zasebno se ovlada svim tehnikama koje se razvlace na MA 10 meseci. No opet, ko god se odluci na neku od ovih kombinacija, to treba da gleda kao privremeno resenje i da gleda da udje u nursing program (ili ici ka nekog drugom zanimanju u zdravstvu koje vodi ka licenci). Sestre (nurses) su izuzetno cenjene u US drustvu i mnogo, mnogo bolje kompenzovane za posao koji obavljaju.

NatalySr 25.10.2015 16:25

Pitanje za Magelana...jel si ti prvo ovde zavrsio nasu srednju medicinsku pa onfa tamo Vocational?

Magelan 25.10.2015 16:31

Citat:

Prvobitno poslao korisnik NatalySr (Poruka 57928)
Pitanje za Magelana...jel' si ti prvo ovde zavrsio nasu srednju medicinsku pa onda tamo Vocational?

Ne. U US dosao kao dr stomatologije (gimnazija pre toga). Vocational school (practical nursing) sam upisao na osnovu srednje skole - gimnazije.

NatalySr 25.10.2015 16:51

Procitala sam sve predhodne poruke..:grin:...sve mi je jasno,za sada znaci prvo do karte pa onda razmisljati sta sa nasom srednjom medicinskom skolom(a sa njom nista):grin:

Magelan 25.10.2015 16:54

Citat:

Prvobitno poslao korisnik NatalySr (Poruka 57931)
Procitala sam sve predhodne poruke..:grin:...sve mi je jasno,za sada znaci prvo do karte pa onda razmisljati sta sa nasom srednjom medicinskom skolom(a sa njom nista):grin:

Upravo tako :) U cekanju karte mozes da zavrsis strukovnu :) Sa strukovnom vec ima prostora za manevar :)

NatalySr 25.10.2015 16:59

Hvala puno na informacijama...uh,nista bez nasih strukovnih :grin:..

nepa204 04.11.2015 16:06

Nisam citala sve stranice,pa se izvinjavam ako je vec odgovoreno na ovo pitanje. Da li i za laboratorijske tehnicare vazi isto sto i za medicinske tehnicare? U smislu da nasa diploma srednje ne znaci nista...

Magelan 04.11.2015 17:16

Baci pogled na drugu stranu ove teme - postovi# 13-17

Curtis10 04.01.2016 00:15

Nadam se da će ovo neko pogledati a posebno Magelan.

Pozdrav prije svega svima,

Dolazim iz Bosne i Hercegovine, imam 20 godina i student sam II godine Medicinskog fakulteta. Imam završenu Srednju medicinsku školu. Od malena sam maštao o tome da postanem ljekar i puno me privlači rad u Hitnoj službi. Prije jedno 7 dana sam na googleu pretraživao šanse da se postane Paramedic u Americi meni kao stranom državljanu i nisam naišao baš na puno informacija. Najkorisnije sam pronašao ovdje. Pročitao sam dosta postova, gotov kompletnu temu ali nisam pronašao nigdje kako postati Paramedic ili nema ili mi je promaklo.

Pa sad, ako mi neko može objasniti kakva je procedurada to postanem Paramedic? Čitao sam da nema puno fajde od moje Srednje škole ovdje ali da li mi Medicinska škola ovdje, pomaže tamo da bar ne krenem od 0? Kako sam čitao na osnovu ovog mogu dobiti tamo njihovo najniže zvanje. Koliko ukupno sa svim školovanjem, obukom i slično traje obuka jednog Paramedica? Kako sam pronašao na internetu piše da ide oko 3 godine gotov svugdje u USA.
Dakle koliko traje, da li je previše komplikovano otići i postati to, kako započeti, kome se prvo obratiti, da li se tokom školovanja za Paramedica može naći neki posao pored toga i sl.?
I kako sam upućen, kod njih je "hitna u sklopu vatrogasne stanice" i u vozilu HMP nalaze se Paramedic i još jedan koji je ispod njega i koji nema ovlasti kao Paramedic, činimi se EMT - Basic? Da li se prvo postaje EMT - Basic, pa se može raditi taj posao i školovati za Paramedica?

Veoma me interesuje i zanima ovo i nadam se da će neko odgovoriti. Hvala svima unaprijed :)

Magelan 05.01.2016 08:06

Ems

U postu #195 na ovoj temi je dat sazetak vezan za EMS. Evo male dopune sa ciframa.

EMT-B - Emergency Medical Technician Basic
EMT-I - Emergency Medical Texhnician Intermediate
EMT-P - Emergency Medical Technician Paramedic

EMT-B je kurs od 15 nedelja. Poprilicno intenzivan kurs za nekog ko prvi put ulazi u profesiju. Recimo da je od nas 40 do kraja stiglo samo 20. Cena je u Chgo bila $950. Ja sam konkretno kurs obavio u Advocate Christ EMS Academy - Oak Lawn, IL. Nakon uspesno zavrsenog kursa stice se pravo da se izadje na State Exam. U drzavi IL state exam se sastoji od 85 pitanja i za prolaz je neophodno 75%. Nacionalna sertifikacija NREMT je u drzavi Illinois opciona, dok recimo Commonwealth of Virginia zahteva polozen NREMT i tek onda izdaje licencu koja vazi za state. EMT-B je uslov kako bi se krenulo dalje na EMT-I odnosno EMT-P.

EMT-I u drzavi IL vise ne postoji. U drzavi VA postoji i kao sto i samo ime kaze intermediate ima pravo da radi vise procedura na terenu od Basic-a i manje od Paramedic-a. Ukratko EMT-I ima pravo da uspostavi vensku liniju i administrira samo venske tecnosti (fizioloski rastvor) - NE lekove.

EMT-P se na terenu ponasa kao lekar i u skladu sa postojecim ustanovljenim protokolima zbrinjava pacijente. Kurs u istoj akademiji je kostao oko 4k i traje 10 meseci. U drzavi IL se sa Basic nivoa ide direktno na Paramedic nivo dok u VA imas izbor B-I-P ili isto direktno B-P.

EMT personal mahom pripada vatrogasnoj sluzbi i vrlo cesto su vatrogasci obuceni za oba. Druga mogucnost je rad u Ambulantnoj sluzbi odnosno sluzbi za transport pacijenata. To su privatne sluzbe gde su EMT manje vise transporteri...

Plate vatrogasaca sa EMT-B pocinju od 46k godisnje, dok EMT-P krece sa 53k godisnje. Ovo su cifre za Blue Island Fire Department, Blue Island, IL sa kojima sa imao kontak prilikom voznji koje su bile obavezne u okviru EMT kursa. Kakve su plate po ostatku nacije - nemam preciznu informaciju.

Plate u Ambulantama su malo jace od minimalca... Chicagoland: Superior Ambulance EMT-B $11.35 na sat. Vandenberg: Basic $9, Paramedic $13. Elite Ambulance: Basic $8.75, Paramedic $12.

Par stavki:
1. EMS personal ne potpada pod sestrinstvo te stoga nije zasticen sestrinskim lobijem i plate su posledicno 3 puta (i vise) manje nego medicinskim sestrama.
2. Bez sredjenog statusa u US mozda i mozes da zavrsis gore pomenute kurseve ali posao bez statusa zaboravi.
3. Za posao u vatrogasnoj sluzbi u velikom broju slucajeva nije dovoljna samo zelena karta vec drzavljanstvo.
4. Uz manje vise isti trud, mada uz malo vise ulozenog novca, postaje se nurse sto je neuporedivo perspektivnije zanimanje od bilo kog nivoa EMS-a

Crystalmind 23.02.2016 11:09

Pitanje za Magelana:

Selim se za jedno godinu dana u Kaliforniju, jer sam se udala za Amerikanca i zatražila spouse vizu tako da kad dođem tamo imat ću već status rezidenta s uvjetnom zelenom kartom.
Ovdje (u Hrvatskoj) radim kao medicinska sestra srednja stručna sprema. S obzirom da namjeravam tamo položiti kurs za CNA (ili možda čak uspjeti dobiti dozvolu da direktno idem na dobivanje certifikata) i upisati LVN program, zanima me da li je dovoljno prevesti svjedodžbu i licencu (i naravno sve to ovjeriti) da bi ta svjedodžba bila prihvaćena za upisati se za CNA i kasnije za LVN program? Ili bi bilo korisno da se napravi credential evaluations (u slučaju da se to prizna za CNA)? Nadam se da sam bila bar donekle jasna :D

Magelan 23.02.2016 17:09

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Crystalmind (Poruka 59797)
Pitanje za Magelana:

Selim se za jedno godinu dana u Kaliforniju, jer sam se udala za Amerikanca i zatražila spouse vizu tako da kad dođem tamo imat ću već status rezidenta s uvjetnom zelenom kartom.
Ovdje (u Hrvatskoj) radim kao medicinska sestra srednja stručna sprema. S obzirom da namjeravam tamo položiti kurs za CNA (ili možda čak uspjeti dobiti dozvolu da direktno idem na dobivanje certifikata) i upisati LVN program, zanima me da li je dovoljno prevesti svjedodžbu i licencu (i naravno sve to ovjeriti) da bi ta svjedodžba bila prihvaćena za upisati se za CNA i kasnije za LVN program? Ili bi bilo korisno da se napravi credential evaluations (u slučaju da se to prizna za CNA)? Nadam se da sam bila bar donekle jasna :D

- Overen prevod bi trebao da bude dovoljan da sluzi kao dokaz o zavrsenoj srednjoj skoli. U drzavama Illinois i Virginia za upis CNA kursa samo traze dokaz o zavrsenoj srednjoj skoli. Za pocetak svakako prevedi i overi svedocantsva i diplomu o zavrsenoj srednjoj medicinskoj skoli i to nosi ovamo sa sobom.

- Sto se tice direktnog dobijanja CNA sertifikata po osnovu tvog trenutnog zanimanja, to bi morala da proveris sa California Department of Public Health kakva je procedura oko ekvivalencije i da li bi morala da radis credentials evaluations. Svaka drzava sto se toga tice ima svoj set pravila, a za Cali konkretno nemam info.

- Za LVN program opet zavisi od skole do skole. Neke ce ti traziti samo dokaz o zavrsenoj srednjoj skoli, dok neke dodatno traze i CNA sertifikat uz jos par dodatnih prerequisites...

Daynight 02.04.2016 04:40

Zdravo svima. Procitala sam svih 24 stranica. Zanima me sledeca stvar. U americi sam, imacu uskoro GC, zelim da pocnem da ucim za nurse, ovde imam diplomu srednje (ekonomske). Kakav mi je start najbolji? Hvala

Magelan 02.04.2016 05:04

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Daynight (Poruka 60218)
Zdravo svima. Procitala sam svih 24 stranica. Zanima me sledeca stvar. U americi sam, imacu uskoro GC, zelim da pocnem da ucim za nurse, ovde imam diplomu srednje (ekonomske). Kakav mi je start najbolji? Hvala

Zavisi sta zelis?

- Da li ti je cilj da sto pre udjes u profesiju pa dok radis nadogradjujes korak po korak ili imas vremena/novca na pretek pa mozes sebi da priustis nursing program na Univerzitetu?

- Zavisi opet kakve su sanse da budes primljena u nursing program? Svaki nursing program je prica za sebe. Prerequisites su razliciti. Nekada je lakse uci u privatnu LPN/LVN skolu nego na Univerzitet ili Community College.

- Kako ti imas samo srednju skolu "Ubrzani" BSN program ti nije opcija.

Objasnio sam gotovo sve aspekte i modalitete u obrazovanju medicinskih sestara u US na prethodnim stranicama, ali ono sto sam/a moras da uradis je da istrazis sta se nudi u tvom gradu i sta ti odgovara, sta mozes da priustis i gde postoje najvece sanse da budes primljena u program. Imaj u vidu da cesto nursing programi umeju da budu nezgodni u smislu kriterijuma za prijem, a liste cekanja, pogotovo na Community Colleges, umeju da budu duge.

Srecno :)

Tomislav1970 02.04.2016 05:59

Juce sam pricao sa amerikancom koji je zavrsio master nursing. Kaze da mu je satnica 75 dolara.
Prvo je zavrsio bachelor na community college, a onda je nastavio master uz rad

Magelan 02.04.2016 06:25

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Tomislav1970 (Poruka 60220)
Juce sam pricao sa amerikancom koji je zavrsio master nursing. Kaze da mu je satnica 75 dolara.
Prvo je zavrsio bachelor na community college, a onda je nastavio master uz rad

CC ne nude BSN. Na CC moze da se dobije najvise Associate RN pa se onda ide dalje, uglavnom online.

$75 na sat je verovatno Master, ali ne bilo koji vec po svoj prilici Nurse Practitioner. To je u zbiru nekih 6 godina kontinuiranog skolovanja, a cesto Master programi traze po godinu ili dve iskustva kao RN kao uslov da bi se nastavilo dalje. To je proces koji traje.

RN na odeljenju retko gde prelazi $50 na sat i to tek posle godina i godina iskustva. RN u Chicagoland-u na odeljenju po bolnicama startuje sa oko $27 na sat (plus dodatak na nocni ili vikend rad). Northern Virginia RNs startuju sa oko $30 na sat. NYC RNs startuju sa oko $40-45 na sat.

Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 20:22.

Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.