ZELENA KARTA - LUTRIJA

ZELENA KARTA - LUTRIJA (http://www.zelenalutrija.com/forum/index.php)
-   Vodič za emigrante (http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Pronalaženje prvog posla u Americi (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=287)

Tomislav1970 15.11.2014 22:33

Citat:

Prvobitno poslao korisnik jovancica (Poruka 50319)
Ok, hvala ti puno vuxanne...a sta mislis za vitraz? Moj muz radi vitraz pa kako bi to bilo tamo?

Nadam se da ce ti ovo pomoci:

The U.S. Bureau of Labor Statistics projects that craft and fine artists will experience slower than average job growth from 2012-2022, but specific data on stained glass artists is not available. However, the BLS did reveal an annual median salary in 2012, for all craft artists who create hand-made objects, of $29,600 per year. The pool of stained glass artists is relatively small, and the availability of work will depend upon an artist's experience, reputation and business contacts.

http://education-portal.com/articles...ss_Artist.html

jovancica 15.11.2014 23:00

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Tomislav1970 (Poruka 50337)

The U.S. Bureau of Labor Statistics projects that craft and fine artists will experience slower than average job growth from 2012-2022, but specific data on stained glass artists is not available. However, the BLS did reveal an annual median salary in 2012, for all craft artists who create hand-made objects, of $29,600 per year. The pool of stained glass artists is relatively small, and the availability of work will depend upon an artist's experience, reputation and business contacts.

Jaooo bas ti hvala....hvala puno :==D: bas cu da pogledam....

jovancica 15.11.2014 23:01

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Tomislav1970 (Poruka 50337)

Jaooo bas ti hvala....hvala puno :==D: Nadam se da ce mi ovo biti od pomoci,nastavicu da burgijam pre nego stignemo tamo.

jovancica 15.11.2014 23:07

[quote=vuxanne;50336]klikni za slike

A sta si ti po zanimanju, planiras li ti da radis ako dodjes ovamo?[/QUOTE
Za pocetak ne bi prebirali sta bi radili(mislim ja i moj muz)Al eto zanima me dal bi moglo da nam pomogne to sto pricamo grcki, a i radimo vitraze....eto nas tamo za 2 -3 meseca.....
U koj deo USA si ti?

dantesoprano 22.11.2014 23:58

Kakve su sanse zaposljenja u IT sektoru bez bachelor degree?
i koja bi najbolji posao za start u IT sektoru bio. :)

vuxanne 23.11.2014 03:01

Citat:

Prvobitno poslao korisnik dantesoprano (Poruka 50474)
Kakve su sanse zaposljenja u IT sektoru bez bachelor degree?
i koja bi najbolji posao za start u IT sektoru bio. :)

Idi na dice.com pa trazi, cesto ces pod imenima kao "network engineer" naci u stvari posao za povezivaca mreze za sta ne treba fakultet...

bilic101 15.12.2014 14:52

Posto sam pisao na temi zivota na Floridi, pa su se pojedini bunili sa razlogom jer sam na pogresnom mjestu to radio, evo me sada na pravoj adresi. Mene iskreno zanima, ako neko zna konkretno kakvu su sanse moje djevojke i mene po pitanju zaposljavanja u US.

Nadam se da ce mi se neko konkretno javiti i pokusati pomoci na bilo koji nacin (nakad i kratka moralna podrska mnogo znaci) jer zaista imam zelju jos od djetistva da dodem u US, pretezno na Floridu, tj Miami, Altantic City, mada i podrucje Washningtona D.C je isto tako uvijek zelja bila. Duga veze je zaista u pitanju, preko 6 godina, tako da se cekaju samo adekvatni poslovi pa da se uzimamo. Dok sam igrao nogomet aktivno u mladim kategorijama, obisao sam skoro pola evrope, od Skandinavije pa do Spanije, ali eto nazalost povreda me zaustavila da nastavim tim pravcem.

Zasto US?

Jednostavno ne vidim sebe u ovom okruzenju kakvom jesam trenutno.
Gubim se polako i bojim se da cu se utopiti u svo to crnilo koje vlada u BIH, posebice kada su mladi u pitanju, jer posla u strukama zaista nema i potrebna Vam je dobra veza da bi uopste cak pripravnici odradili.
Dakle, govorim za poslove u strukama, tipa pravo, ekonomica, itd, a radnickog posla, kojeg sam uvijek radio za dzeparca i nikada me nije bilo stid, ima iskreno, ali vise nisam redovan student pa zelim dalje u svom zivotu i karijeri.

O djevojci...

- 25 godina trenutno
- Rodena u Sarajevo, BIH
- Zavrsila srednju medicinsku gdje je stegla zvanje farmaceutski tehnicar
- Zavrsila farmaciju u Sarajevu gdje je stekla zvanje magistar farmacije. Dakle (300 ETCS)
- Takoder posjeduje certificiranu licencu za rad na MS Officu koja je valida za EU podrucje, dakle European Computer Driving Licence
- Nazalost jezicijoj mogu predstavljati manji problem za pocetak jer poznanje Engleski (srednji stepen prema zadnjem testiraju od prije mjesec dana) i pocetni nivo Njemackog jezika
- 6 mjeseci praktickog iskustva, plus trenutno radi na period od godinu dana radi usavrsanja prektickog rada sa mizernim primanjima od 250 KM mjesecno, ali eto, makar radi u svojoj struci za pocetak ako nista.

O meni..

- Trentuno imam 24 godine.
- Roden u Sarajevu, BIH.
- Zavrsio srednju sportsku gimnaziju u Sarajevu.
- Zavrsio Americki Univerziet u BIH i State Universtiy of New York (Dual Degree Program in Cooperation) gdje sam stekao zvanja Bachelor of Law, concentration: Comparative and International Law (AUBIH) & Bachelor of Technology Legal Studies (SUNY) - Dakle (240 ECTS)
- Posjedujem certificiranu licencu za rad na MS Officu koja je valida za EU podrucje, dakle European Computer Driving Licence
- Od jezika English je (fluent, TOEFL kao potvrda), Njemacki (Trenutno u vazi ucenja) i imam namjeru upisati Spanski ili Francuski u zavisnosti gdje budem dobio priliku za zaposljenje
- Trentuno sam na master studiju na AUBIH gdje stecem zvanje Master in International and National Security, Concentration in Security Management gdje bi trebao imati na kraju (300 ECTS), ali dosta losih iskustava su imali moji prijatelji sa pronalaskom posla u Evropi jer sto vise skole imate a niste ekpert u struci, teze ce Vas poslodavac prihvatiti jer u tom slucaju VAs mora skupo placati. Mnogi me prijatelji i kolege savjetuju da se ostavim ovoga i upisem neki adekvatan kurs za programera jer se te struke puno trazi...
Sta vi mislite?
- Imam skoro cetiri godine praktickog iskutva u mnogim poljima (periodskog iskustva)tj, u firmama za izradu reklama, dakle iskustva kako na terenu tako i dogovoranju i zavrsavanju poslovanja, plus rad u aministracijama u dvije organizacije.

Zaista bi cijenio ako bi mi neko mogao pomaci na neki adekvatan nacin, tj da me uputi gdje traziti. Najveci problem je BIH putovnica od svega.
Za green card sa usao u bubanj ali to je lutrija pa se ne treba puno ocekivati da se ne covjek puno razocarao a i treba puno love za ponjeti koje trenutno nemamo, pa je jedino opcija pronaci posao odavde i ponjeti sebi love za mjesec dana.
Da me pogresno ne svatiti, trazim posla svugdje, sirom evrope, ali najveca zelja bi mi bila US pa evo da se javim konkretno na pravi forum pa da vidim sta mi imate konkretno za istaci.

Takoder, ako neko zna adekvatnu adekciju za zaposljavanje, bio bih zaista zahvalan.

Hvala unaprijed svima koji ce potrositi malo svog vremena na mene.

vuxanne 16.12.2014 04:30

Ako imas TOEFL i oboje po zavrsen fakultet, moja vam je preporuka moj put - preko skole. Procesljaj poslediplomske programe, mozda mozes da probas na taj nacin. npr

mikagrubinen 17.12.2014 07:12

Ja ti ne mogu puno pomoci jer nisam u tom delu Amerike, niti sam u tim strukama, ali sa svim tim sto imate meni se cini da pronalazak posla ne bi trebalo da predstavlja neki problem.

Eto, makar malo moralne podrske :)

Magelan 17.12.2014 21:17

Kao sto Vuxanne rece, jedino sto mi se cini kao izvodljivo su postdiplomske studije. Dakle TOEFL vec imate, tako da je sledeci korak GRE i onda potraga za skolskom ustanovom i prijava za postdiplomske studije.

Nije problem naci posao, problem je naci posao odatle i poslodavca koji je voljan da sponzorise za H1B, sto je skoro pa nemoguca misija.

bilic101 17.12.2014 21:58

Nista, hvala Vam na iskrenim odgovorima.

Posto ona jos nema TOEFL, zapravo trebali bi da krene sto prije ali ne moze sve da uskladi sa poslom, GRE tesko da ce moci poloziti jer joj eng nije jos na nivou tog testa.

Nego, sto se tice posla, ima li nam neko konkretno poruciti gdje gledati zapravo ili cak neku agenciju za poslove,,

Magelan 17.12.2014 22:16

Citat:

Prvobitno poslao korisnik bilic101 (Poruka 50979)
Nista, hvala Vam na iskrenim odgovorima.

Posto ona jos nema TOEFL, zapravo trebali bi da krene sto prije ali ne moze sve da uskladi sa poslom, GRE tesko da ce moci poloziti jer joj eng nije jos na nivou tog testa.

Nego, sto se tice posla, ima li nam neko konkretno poruciti gdje gledati zapravo ili cak neku agenciju za poslove,,

Ti jedino mozes da trazis poslove koji nude H1B. Za to se u poslednjih par godina mahom trazi visoko specijalizovani strucni kadar (mahom Master ili phd). Isto tako, kvote za H1B su jako niske tako da se poslednjih par godina vrsi "lutrija" medju H1B kandidatima. Tvoja devojka recimo ima zanimanje za koje je potrebna licenca i koju ne moze dobiti bez dodatnog doskolovavanja u US. Drugim recima, lakse cete oboje dobiti posao u struci u Nemackoj ili Norveskoj (pogotovo ona sa framacijom) nego u US.

Mozete oboje da dodjete u US na letnji program pa da odatle krenete dalje...

bilic101 18.12.2014 10:45

Nazalost, to sam i pretpostavljao.

Za No vesku smo trazili prije US ali rad u struci bez poznantstva njihovog jezika nije moguc. Zapravo, postoji jedna mogucnost, a tj' da se kojim slucajem poznajemo nekog poslodavca sa vezama koji bi mogao mene ili nju preporuciti, a vjerujte mi u Norveskoj su mnogo vaznije preporuke od samog radnog iskustva us CV-u.

Tako, jedino nam ostade ovo govorno podrucje Njemackog jezika kojeg trenutno ucim.

Hvala Vama iskreno na otvorenim odgovorima za kojim sam tragao....

bilic101 19.12.2014 20:21

Molim Vas, treba mi hitan odgovor.

Uglavnom, radi se o jednom mom kolegi koji vec jedan duzi period pregovara za jednom firmom iz US. Tako je radio odredena testiranja i javljeno mu je, da je sve uspjesno polozio.
Oni su njemu rekli da ce u Januaru poslati papire po agentu da to on sve potpise i onda moze ici traziti visu u Ambasadu.

E sada, nije nam jasno, kako on da trazi visu?

Mislim, kontaktirao sam jednog kolegu iz velike Britanije koji na Otoku godinama radi, i kaze da je vrlo moguce, kada poslodavac ti dostavi takozvani "Offer of Employment" tj, Contract, crno na bijelo na ruke, da se to nosi u ambasadu, zatim ambasada provjeri da li je to sve validnoe i zove vas da dodete po radnu dozvolu. Ali ovo vazi za Veliku Britaju.

Ja koliko znam, ovako bas to ne ide za US, ponavljam, koliko sam ja upoznat, vec mora poslodavac da prijavi, tj da dokaze da nepostoji neko drugi koji je US Citizen da obnasa taj posao pa da zbog toga mora da uvozi sa strane?

Magelan 19.12.2014 23:00

Citat:

Prvobitno poslao korisnik bilic101 (Poruka 50995)
Molim Vas, treba mi hitan odgovor.

Uglavnom, radi se o jednom mom kolegi koji vec jedan duzi period pregovara za jednom firmom iz US. Tako je radio odredena testiranja i javljeno mu je, da je sve uspjesno polozio.
Oni su njemu rekli da ce u Januaru poslati papire po agentu da to on sve potpise i onda moze ici traziti visu u Ambasadu.

E sada, nije nam jasno, kako on da trazi visu

Najtacniji odgovor ce ti dati taj kolega :) Jer ocito ni ti nisi upoznat sa detaljima - koja firma, koji tip vize, koji tip testiranja i cemu je testiranje namenjeno?

Ovako sa nepotpunim informacijama mozemo samo da nagadjamo...

bilic101 20.12.2014 01:53

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Magelan (Poruka 50998)
Najtacniji odgovor ce ti dati taj kolega :) Jer ocito ni ti nisi upoznat sa detaljima - koja firma, koji tip vize, koji tip testiranja i cemu je testiranje namenjeno?

Ovako sa nepotpunim informacijama mozemo samo da nagadjamo...

Pazi, kaze da je banka iz D.C upitanju. (Zamolio me zbog sigurnosnih protokola da je objavljujem ime).

Testiranja je radio radi selekcije, tj da vide da li je pogodan ili ne i ta testiranje je radio 24 h koja je polozio.

Njemu je receno da je dobio posao i da ce jedan njihov agent naci se sa njim uzivo radi potpisivanja ugovora. Kada to, tj, ako potpise, jer vjerovatno hoce rekli su mu da moze ici traziti vizu.

Mislim, da me pogresno ne protumacis, upoznao sam dvije osobe koje su zaista bile tako dobre u svojim oblastima (IT) da su licno poslodavci svojim vezama sve sredili svu papirologiju u sedam dana.

Ja predpostavljam da se radi o identicnom slucaju i da on treba samo da zakaze razgovor u ambasadi i dostavi papire koje ce dobiti od njih...
Takoder, u ovom slucaju radi se o kolegi koji je veoma dobar sigurnosnom manadmentu i protokolima...

Magelan 20.12.2014 02:22

IT je potpuno druga prica. Iskusan IT strucnjak moze da dobije H1B kao sto recimo lekari na "dobar dan" dobiju H1B ili J1 ukoliko se kvalifikuju za specijalizaciju.

Tebe apsolutno nista ne kosta da pokusavas da se prijavljujes za H1B poslove preko neta. Kao sto smo vec pomenuli, lakse je ako imas neki skill koji je trazen a ti ga imas i mozes da ga "dokazes".

Kao sto rece Vuxanne, najsigurnija varijanta su postdiplomske studije, a nakon toga posto si vec ovde, imas vise informacija za pronalazenje H1B posla.

Znam par primera gde su ljudi dosli na letnji program i ostali na H1B vizama jer su ih te firme sponzorisale za H1B. Mada to su momci koji su par godina za redom dolazili i bili spasioci na bazenima, pa su u jednom momentu avanzovali sa pozicije spasioca na menadzerska mesta. Onda bi im te firme nudile da ostanu uz H1B.

Sume sumarum, sve se moze izvesti, samo moras da znas tacno na sta ciljas i budes uporan. Budi spreman na strpljenje i vreme jer i ovde stvari umeju i te kako da se otegnu.

bilic101 20.12.2014 20:11

@Magelan - Da li me mozes upoznat sa procedurama kod trazenja ovih viza?

Mislim, kako to vec ide?

Evo ovaj moj kolega kada dobije offer of employment, on zatim ide pravo u Ambasadu sa tim? zar ne? Ili??

Koliko traje ta procedura inace?

Ako znas komplet prodecuru, molim te iznesi... Hvala

vuxanne 20.12.2014 22:21

Imas temu o H1B vizi ako se o takvoj vizi radi. klikni - tema 1 i klikni - tema 2

Objasnjenje o razlicitim tipovima viza sa sajta Americke ambasade u Beogradu klikni

Pogledaj gore desno linkove o detaljnim uputstvima i formularima.
Više informacija
- Formular DS-160 (na engleskom)
- Korak po korak uputstvo za novu proceduru zakazivanja
- Korak po korak uputstvo za proceduru obnove vize sa izuzećem od ličnog pojavljivanja
- Osnovna dokumenta i fotografije

kreta 22.12.2014 10:47

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Magelan (Poruka 51001)
IT je potpuno druga prica. Iskusan IT strucnjak moze da dobije H1B kao sto recimo lekari na "dobar dan" dobiju H1B ili J1 ukoliko se kvalifikuju za specijalizaciju.

Tebe apsolutno nista ne kosta da pokusavas da se prijavljujes za H1B poslove preko neta. Kao sto smo vec pomenuli, lakse je ako imas neki skill koji je trazen a ti ga imas i mozes da ga "dokazes".

Kao sto rece Vuxanne, najsigurnija varijanta su postdiplomske studije, a nakon toga posto si vec ovde, imas vise informacija za pronalazenje H1B posla.

Znam par primera gde su ljudi dosli na letnji program i ostali na H1B vizama jer su ih te firme sponzorisale za H1B. Mada to su momci koji su par godina za redom dolazili i bili spasioci na bazenima, pa su u jednom momentu avanzovali sa pozicije spasioca na menadzerska mesta. Onda bi im te firme nudile da ostanu uz H1B.

Sume sumarum, sve se moze izvesti, samo moras da znas tacno na sta ciljas i budes uporan. Budi spreman na strpljenje i vreme jer i ovde stvari umeju i te kako da se otegnu.

Zdravo Magelan! Da ne bude da sam "kao baba o ustipcima", smatras, tj. ti momci su primer da su dobili H1B za posao za koji nije potreban fakultet. Ono sto je slicno njima i meni je to da je to prethodni poslodavac koji je zadovoljan njihovim/mojim radom. Ne znam koliko su USA vlasti striktne po tom pitanju da se ima fakultet da bi se dobila ta viza.
Hvala.
Pozdrav.

vuxanne 22.12.2014 15:50

Citat:

Prvobitno poslao korisnik kreta (Poruka 51017)
Zdravo Magelan! Da ne bude da sam "kao baba o ustipcima", smatras, tj. ti momci su primer da su dobili H1B za posao za koji nije potreban fakultet. Ono sto je slicno njima i meni je to da je to prethodni poslodavac koji je zadovoljan njihovim/mojim radom. Ne znam koliko su USA vlasti striktne po tom pitanju da se ima fakultet da bi se dobila ta viza.
Hvala.
Pozdrav.

Nema sta tu da dubimo o tome, evo vam zvanicne preporuke Ministarstva za rad klikni. Prvo, izgleda da postoje dve vrste viza: H-1B i H-1B1.

"The INA allows employment of alien workers in certain specialty occupations (generally those requiring a bachelor's degree or its equivalent). Foreign workers such as engineers, teachers, computer programmers, medical doctors, and physical therapists may be employed under the H-1B, H-1B1, and E-3 visa classification." - copy/paste sa sajta citiranog gore.

A sad koliko im je rastegljiva ova rec 'generally' to verovatno vise znaju oni u DOL-u.

Magelan 22.12.2014 22:04

Citat:

Prvobitno poslao korisnik kreta (Poruka 51017)
Hvala.
Pozdrav.

Pa pazi, mozda za te menadzerske pozicije generalno nije potreban Bachelor Degree, ali su te momke firme uspele da sponzorisu za H1B bas zato sto su vec imali zavrsen fax. Ti ljudi su godinama za redom dolazili na letnji program za spasioce, u jednom momentu vise nisu bili studenti jer su dipolomirali u medjuvremenu, a u ambasadi im niko nije pravio problem za sezonsku vizu iako su vec dipolomirali jer su godinama unazad ulazili i izlazili iz US na vreme.

Moj kolega stomatolog iz Skoplja dolazi svako leto na program za spasioce jos od 2003-2004. Poslednjih 4-5 godina kada dodje radi kao menadzer i firma mu je nudila da ga zadrzi na H1B ne bi li tokom cele godine odrzavao biznis jer po Severnoj Virdziniji ima dosta zgrada sa zatvorenim bazenima tako da taj celokupni "pooling" biznis nije striktno sezonski. On je recimo odbio vec par puta jer je bio u procesu specijalizacije. Nekim ljudima US prosto nije toliko zanimljiva, njemu vise odgovara da tih nekoliko meseci "zgazi" sa poslom ovde i onda ostatak godine sa tim novcem zivi komotno u Makedoniji...

Ako ti je cilj da dodjes u US, a jos nemas fax, onda mozes da dodjes ovde da studiras, mada to za Undergraduate studies kosta... Ne znam koji ti je status sto se skole tice tamo da bih mogao da ti odokativno predlozim opcije... Vuxanne i ja smo dosli sa F1 pa smo odatle isli dalje. Neki dodju na J1 pa idu dalje...

goKi- 22.12.2014 22:26

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Magelan (Poruka 51041)
Pa pazi, mozda za te menadzerske pozicije generalno nije potreban Bachelor Degree, ali su te momke firme uspele da sponzorisu za H1B bas zato sto su vec imali zavrsen fax. Ti ljudi su godinama za redom dolazili na letnji program za spasioce, u jednom momentu vise nisu bili studenti jer su dipolomirali u medjuvremenu, a u ambasadi im niko nije pravio problem za sezonsku vizu iako su vec dipolomirali jer su godinama unazad ulazili i izlazili iz US na vreme.

Moj kolega stomatolog iz Skoplja dolazi svako leto na program za spasioce jos od 2003-2004. Poslednjih 4-5 godina kada dodje radi kao menadzer i firma mu je nudila da ga zadrzi na H1B ne bi li tokom cele godine odrzavao biznis jer po Severnoj Virdziniji ima dosta zgrada sa zatvorenim bazenima tako da taj celokupni "pooling" biznis nije striktno sezonski. On je recimo odbio vec par puta jer je bio u procesu specijalizacije. Nekim ljudima US prosto nije toliko zanimljiva, njemu vise odgovara da tih nekoliko meseci "zgazi" sa poslom ovde i onda ostatak godine sa tim novcem zivi komotno u Makedoniji...

Ako ti je cilj da dodjes u US, a jos nemas fax, onda mozes da dodjes ovde da studiras, mada to za Undergraduate studies kosta... Ne znam koji ti je status sto se skole tice tamo da bih mogao da ti odokativno predlozim opcije... Vuxanne i ja smo dosli sa F1 pa smo odatle isli dalje. Neki dodju na J1 pa idu dalje...

Magelane, jel taj tvoj kolega iz Skoplje bio sa H2B vizu ili J1? I ako je bio sa H2B, jel on ta viza vadio u Makedonija ili neka druga drzava? Izvinite za off-topic.

Magelan 22.12.2014 22:38

Citat:

Prvobitno poslao korisnik goKi- (Poruka 51043)
Magelane, jel taj tvoj kolega iz Skoplje bio sa H2B vizu ili J1? I ako je bio sa H2B, jel on ta viza vadio u Makedonija ili neka druga drzava? Izvinite za off-topic.

Nisam siguran. Nije online na skajpu pa ne mogu odmah da ti dam odgovor na to pitanje. Znam zasigurno da je vizu vadio "vo Skopje" :)

Kapiram da je mogao da ide na obe. J1 - iako nije student, specijalizacija je jos uvek bila u toku. Znam kada sam letos bio u VA da je jedna od njegovih cimerki (ona je iz Srbije) bila na H2B iako je jos uvek student...

goKi- 22.12.2014 22:41

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Magelan (Poruka 51044)
Nisam siguran. Nije online na skajpu pa ne mogu odmah da ti dam odgovor na to pitanje. Znam zasigurno da je vizu vadio "vo Skopje" :)

Kapiram da je mogao da ide na obe. J1 - iako nije student, specijalizacija je jos uvek bila u toku. Znam kada sam letos bio u VA da je jedna od njegovih cimerki (ona je iz Srbije) bila na H2B iako je jos uvek student...

Ako ti nije problem, kad ga vidis online, pitaj ga. :) Planiram da i ja preko H2B idem bas na taj program za spasioci, pa svaka informacija je dobrodosla.

kreta 23.12.2014 00:24

Zdravo Magelan! Mislim meni je drago da su oni zavrsili fakultet i da su dobili H1B, ali njihov konkretan posao nije u vezi sa strukom. Zato pretpostavljam da je USA vlastima bilo bitno da oni imaju fakultet. E sad, mnogi i ovde i u USA rade nesto sto nisu zavrsili.
Sto se mene tice imam ozbiljne imigrantske namere, a kako cu i kada uspeti u tome... ne znam... Od vecine stvari ovde mi se... da ne kazem sta...
Sto se mog fakulteta tice, dosla sam do trece godine i nadam se da cu ga zavrsiti... Kriva sam sto sam ga razvukla vise nego sto je potrebno... Da, za pocetak studija u USA mislim da ne bih imala dovoljno novca. Kada bih i radila kao student PT posao to ne bi bilo dovoljno, jer mi ne bi bilo dozvoljeno da radim FT. Od nekog drugog obrazovanja imam zavrsene neke kurseve, ako to nesto znaci... kao neki skills...
E sad, zasto ja pitam za H1B: ja sam pre vise godina zivela i radila u USA i napravila katastrofalnu gresku sto sam se vratila. Zasto, sad to nije bitno, bitno je da je moj tadasnji poslodavac bio zadovoljan sa mnom a i ja sa njim. To je istina. Za posao kod njega nije bio potreban fakultet. Posto sam ja u izvesnom procentu stidljiva osoba, ja ga jos nista nisam pitala. Ne znam, mozda to i uradim, ali bih pre toga htela da znam kakve su mi opcije.
Izvini ako sam te udavila, a i druge forumase, ali mislim da si ti jedan od bolje obavestenih forumasa. Ako treba mozemo da predjemo na temu "H1B pojasnjenje".
Hvala.
Pozdrav.

kreta 23.12.2014 00:28

Citat:

Prvobitno poslao korisnik vuxanne (Poruka 51021)
Nema sta tu da dubimo o tome, evo vam zvanicne preporuke Ministarstva za rad klikni. Prvo, izgleda da postoje dve vrste viza: H-1B i H-1B1.

"The INA allows employment of alien workers in certain specialty occupations (generally those requiring a bachelor's degree or its equivalent). Foreign workers such as engineers, teachers, computer programmers, medical doctors, and physical therapists may be employed under the H-1B, H-1B1, and E-3 visa classification." - copy/paste sa sajta citiranog gore.

A sad koliko im je rastegljiva ova rec 'generally' to verovatno vise znaju oni u DOL-u.

Vuxanne, hvala i tebi! pedeset karaktera...

vuxanne 23.12.2014 05:19

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Magelan (Poruka 51041)

Vidis sad me podseti, znam jednog momka isto tako dolazio ovde preko Work and Travel programa i dolazi svako leto sezonski radi za istu firmu menadzerise na liniji proizvodnje lososa na Aljasci. Pitacu ga ako ga sretnem na skajpu, rekao mi je koja vrsta vize, isto sam zaboravila... Na osnovu opisa ovde tipujem na H2B.

fetus 23.12.2014 14:22

https://www.dropbox.com/jobs/all

mozda nije za prvi posao,ja sad naisao na ovo pa rekoh da podelim sa vama

vuxanne 24.12.2014 00:26

H2B viza - produzenje i promena statusa - problemi i resenja!

ziponja 16.02.2015 01:55

Moja zena ima pitanje oko pronalazenja prvog posla u USA.... Ona ima zavrsenu srednju skolu (gimnaziju), a nema jos zavrsen fakultet (ostalo joj je par ispita) sto nece stici da zavrsi pre nego sto odemo (nego ce se vracati da zavrsava), pitanje je da li tamo za poslove (te privremene) traze onda da imas neku diplomu (iz srednje ili faxa). Ako traze, znaci onda da mora da prevodi tu diplomu iz srednje? I da li znate kako se krecu cene prevodjenja tih diploma? A problem je i sto tu diplomu originalnu sto uzme sa faxa, ne moze da zadrzi kod sebe nego je mora vratiti na fax (ne znam u roku od koliko dana). :)

Magelan 16.02.2015 02:19

Citat:

Prvobitno poslao korisnik ziponja (Poruka 51989)
Moja zena ima pitanje oko pronalazenja prvog posla u USA.... Ona ima zavrsenu srednju skolu (gimnaziju), a nema jos zavrsen fakultet (ostalo joj je par ispita) sto nece stici da zavrsi pre nego sto odemo (nego ce se vracati da zavrsava), pitanje je da li tamo za poslove (te privremene) traze onda da imas neku diplomu (iz srednje ili faxa). Ako traze, znaci onda da mora da prevodi tu diplomu iz srednje? I da li znate kako se krecu cene prevodjenja tih diploma? A problem je i sto tu diplomu originalnu sto uzme sa faxa, ne moze da zadrzi kod sebe nego je mora vratiti na fax (ne znam u roku od koliko dana). :)

Ukoliko je za dati posao uslov diploma srednje skole, onda mozes da prilozis na uvid kopiju overenu od strane sudskog tumaca. Nije zgoreg poneti to. Meni je recimo 2007. trebala diploma srednje skole da bih otvorio radnu knjizicu. Tada sam jos uvek bio student. Na mom faksu je to moglo da se dobije tako sto im ostavis indeks, iskopiras diplomu srednje skole, par kopija overis u opstini, i onda vratis diplomu nazad u studentsku sluzbu i podignes svoj indeks. Dakle nosis sa sobom overenu kopiju i prevod od sudskog tumaca. To bi trebalo da bude sasvim dovoljno :)

ziponja 16.02.2015 02:58

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Magelan (Poruka 51990)
Ukoliko je za dati posao uslov diploma srednje skole, onda mozes da prilozis na uvid kopiju overenu od strane sudskog tumaca. Nije zgoreg poneti to. Meni je recimo 2007. trebala diploma srednje skole da bih otvorio radnu knjizicu. Tada sam jos uvek bio student. Na mom faksu je to moglo da se dobije tako sto im ostavis indeks, iskopiras diplomu srednje skole, par kopija overis u opstini, i onda vratis diplomu nazad u studentsku sluzbu i podignes svoj indeks. Dakle nosis sa sobom overenu kopiju i prevod od sudskog tumaca. To bi trebalo da bude sasvim dovoljno :)

Hvala puno na brzom i detaljnom odgovoru, informacija mi je veoma korisna :grin:

Cunami 16.02.2015 07:24

Iskopiraš diplomu u boji i ovjeriš i onda im vratiš lijepo tu ovjerenu kopiju u boji, a ti poneseš original!

Magelan 16.02.2015 16:38

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Cunami (Poruka 51992)
Iskopiraš diplomu u boji i ovjeriš i onda im vratiš lijepo tu ovjerenu kopiju u boji, a ti poneseš original!

Moze i tako :) Dogovoris se sa "Micama ubicama" u studentskoj sluzbi :)

lpastor 06.03.2015 17:34

Da dodam i ja malo nesto na ovu temu

Pozz

moguce je da cu ovim postom neke ohrabriti a druge bas i ne ali zelim da dodam nesto jer smatram da je korisno (i ako ista vredi to je moje licno iskustvo)

Kao prvo :
Posao je najvaznija stvar koji treba resiti u USA (nija bas neka mudrost). To to u startu resava 70% svih problema sa kojima ces se suociti.

Drugo:
MOGUCE je dobiti - naci posao u USA iz Srbije (moje licno iskustvo) NARAVNO to vise vredi ako ti je stucna sprema visoka ili imas iskustva koje se ceni i trazi. Naravno prica opet vazi za struke koje su u potraznji ...IT , elektro, masinstvo i slicno

Vaznije je imati posao nego prijatelja (druga mudrost koja lici na nesto sto bi br1 rekao u Alan Fordu)

Mnogi nece da traze posao u drugim mestima vec samo tamo gde kao imaju "nekog" - GRESKA .. mozda bas u tom mestu nema posla za tebe .. dovodis u nezgodnu situaciju sebe a i sve ostale..

Igraj na sigurno .. iz srbije ako zadovoljavas gornje kriterijume imas prednost na ostatak Amerike zbog sledeceg:

- cekas na posao iz Srbije , saljes resume i cekas (jeftinije ti je da to radis iz Srbije nego iz Amerike)
- mozes prihvatiti posao u BILO KOM DELU Amerike ..(bas te briga gde sleces imaces iste probleme bilo gde ... ) posle prvog perioda i kada se snadjes videces kako i gde (ovde se lakse seli iz Minosete u Floridu nego iz Vranja za Novi Sad )
- Mozes da prihvatis BILO KAKAV posao bez obriza na cenu sata jer ako dobijes posao u struci automatski upadas u "bolje placen" deo Amerike
-Mozes da prihvatis i contract posao a rekruteri imaju malo zezanja oko tebe jer imas Green Card i automatski imas prednost u odnosu sa 80% trzista koji je ti na H1b vizi

Verovatno ima onih koji se nece sloziti . ali ovo su cinjenice iz mog iskustva

Za IT ako neko zeli imam i kontakte par rekrutera koji bi bili i vise nego srecni da nadju posao za nekog sa green card a koji "ne bira" puno ...

Jos jedna napomena : u resume koji saljete iz srbije stavite telefon koji lici na neki lokalni iz Amerike (opcije su Skype phone ili MagicJack)
nijedan rekruter vas nece kontaktirati ako to nemate... mail je samo kao dodatna opcija ... telefon je primarni nacin komuniciranja..

I u razgovoru sa njima treba da pocnete ... da, ja sam spreman da startujem ODMAH ... stizem za 10 dana nakon dobijanja ponude ...

puno srece svima

lpastor 08.03.2015 03:06

Opet ja ...

Posto sam se malo u fazonu pisanja resih da dopisem jos nesto...

Mnogi od nas koji dolaze u USA imaju par problema ili da budem fin problem sa realnom slikom americkog trzista rada.

Pokusacu da budem konktretan a da nebudem neprijatan:

1. MNOGI rekruteri ce vam reci ili imati stav da Vase isksustvo izna Amerike nevredi nista ili je bar ravno nulu
Budi spreman na takav stav i pripremi odgovor koji ce otpovrgnuti taj stav
(rad u inostranim firmama, osvojene nagrade i priznanja u profesionalnom delu, relevntne reference su kljuc uspeha)

2. Mnogi nasi ljudi bez obzira na godine staza zaista nemaju radno iskustvo koje se na nekoj odredjenoj poziciji trazi

3. Na neke pozicije konkurise veliki broj kandidata i mnoge firme mogu da biraju i oni to zaista i rade , polako i detaljno ..njima se ne zuri ,,za njih je vazno da dobiju sto kvalitetnijeg ...pogotovo ako je posao na permanent poziciju

4. Ako ti se zuri izbegavaj stalne pozicije i koncentrisi se na contracte , brze se zatvara proces , brzo se otvaraju nove pozicije i istom brzinom se popunjavaju ali je filtacija slabija ...znam ljude koji 10 i vise godina sa H1B vizom idu od contacta do contracta.. sele se svaih 5 meseci sve kompletno sa porodicom .. jer ih kompanija za koju rade iznamljuje na conctract pozicije ... tipa u ponedeljak mu rade da u petak mora da se javi na poziciju koja je 500 milja udaljena ..

5. U Americi preporuka je VELIKA prednost .. da ne kazem veza ...ako te neko ko radi u firmi preporuci velika je verovatnoca dobijanja posla , ako nista drugo imas u startu prednost u odnosu na druge kandidate koje nije preoprucio niko..Tako da ako ti neko to moze da uradi , cini ti VELIKU uslugu

6. Mnogi misle ..ma samo da dodjem ..pa za prvo vreme mogu i da radim u hamburgeriji pa cu posle da nedjem dobar posao i car sam ..
Ako nisi politicki emigrant, ili ako nisi bio u situaciji da spasavas zivu glavu ili da si gladovao svima toplo savetujem da probaju da nadju posao u struci bez obzira koliko slabo placen i u bilo kojoj vukojebini u USA nego da idu tu opciju ..

Ako nisi nikad radio fizicke poslove , veruj mi USA nije zemlja u kojoj zelis da time pocnes. Iz hamburgerije ili sa istovarnog mesta u nekoj luci da dobijes fin i lep posao je realno samo u romanticnim komedijama.

Voleo bi da ostali forumasi napisu koja su njihova iskustva po ovom pitanju i pomognu da se neke stvari razbistre sledecim "dosljacima"

Voleo bi da cujem neke elekto inzinjere, ekonomiste ili pravnike ..a i mehanicare i elektricare ..kako su oni nasli prvi posao i koliko im je vremena trebalo

Opet kazem , ja sam iz IT ..stuke koja je trenutno medju trazenijim i imam iskustvo ,,gde sam silom prilika a i srecom uspeo da stanem na noge sam ..

pozzz

Magelan 08.03.2015 12:40

@lpastor

Celokupan tvoj osvrt stoji i odnosi se samo na IT i ostalu "inzenjeriju"...

Medjutim, to je maksimum 5-10% imigrantske populacije. Za nas ostale - neprimenljivo u praksi :nene:

bilic101 08.03.2015 18:38

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Magelan (Poruka 52272)
@lpastor

Celokupan tvoj osvrt stoji i odnosi se samo na IT i ostalu "inzenjeriju"...

Medjutim, to je maksimum 5-10% imigrantske populacije. Za nas ostale - neprimenljivo u praksi :nene:

Da li mozes molim te napraviti neku komparaciju izmedu te 5-10% imigrantske populacije i ostalih?

Magelan 08.03.2015 18:57

Citat:

Prvobitno poslao korisnik bilic101 (Poruka 52281)
Da li mozes molim te napraviti neku komparaciju izmedu te 5-10% imigrantske populacije i ostalih?

Pa osim IT-ja sa iskustvom i eventualno inzenjera iz nekih trazenih struka, ko jos moze da dobije ponudu za posao online i bez intervjua uzivo bude zaposlen? I taj neko ko dobije van tih struka je jedan u milion...

Nema tu neke filozofije da bi se pravila komparacija.

Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 12:39.

Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.