![]() |
Citat:
Mozda eventualno ako si dobar sportista ili trener, kazem mozda... |
Da,moze...moj sin je tako dobio posao...ipak imao je preporuku koju Ameri jako cene,otprilike znači taj neko na neki način garantuje za tebe da si ti baš taj njemu potreban i dakako dobar u svom poslu.Bio je u Srbiji, sa poslodavcem se upoznao preko skajpa i a tako je krenulo...posle je normalno tu preporuku itekao opravdao, i više od toga...inače je sportista:)
|
Kao sto izuzetci potvrdjuju pravila ja sam i na pocetku posta rekao da je ovo vecinom "pravilo" za inzinjere..
Doduse voleo bi da cujem , i ostatak emigracije.. Prvenstveno me zanima kako se vecina snalazi.. Dodjes kod nekog , dobijes ssn .. ali kako dobijes creditnu karticu bez stalne adrese. Da li das adresu prijatelja? Ja znam da sam u banci morao da prilozim ugovor o rentiranju da potvrdim adresu pre nesgo sto su mi izdali karticu Kako ides na intervju za razgovor ako nemas auto , jel te prijatelj vozi? sta ako on radi i nema ga po ceo dan .. Koliko biras posao ,,, koliko dugo ti je trebalo da nadjes posao ,,bilo koji i onaj u struci... Ja sam opet stanovista da telefonom i skypom mozes dosta ..mislim sigurno iz Chicaga ne palis u Austin na F2f intervjue ... pozz |
part time job???
Zbog cega je tako tesko naci full time job?
Evo cak i u banci gde sam bila na intervjuu nude part time job.... ista je i situacija kad sam konkurisala u trgovini i u Coffe Beanu... Zbog cega lepo ne zaposle jednog coveka da radi full time nego vise njih da rade part time????????????????? |
Koliko sam citao, ako te zaposle na puno radno vrijeme moraju ti dati odredjene beneficije, na koje nemas pravo ako si zaposlen na pola radnog vremena
|
Citat:
part time nema pravo na bolovanje i godisnji (placeno) jer je part time: X (sati) koliko radis puta satnica= plata - porez na dohodak. Kolega (Amerikanac) je upravo presao prije mjesec dana sa full time (sa svim beneficijama koje naravno i ti moras da placas, kao i poslodavac) na 49% samo zato da ne bi od plate odvajao nekih 30% na te beneficije. Time je defacto ostao bez zdravstvenog, penzionog i svih ostalih beneficija a sve na dobrovoljnoj bazi. Radi od 7-10:30 AM M-F. |
Citat:
Kod nas u akademiji je ogroman fenomen part time pozicija koje se zovu Adjunct. To su ljudi koj i drze predmet za po 3000 - 4000 po semestru, nece da im daju vise od 3 kursa po semestru jer onda po zakonu nisu vise part time. I aj ti sad zivi sa 2 x 3 x 3000 = 18 000 godisnje, bez zdravstvenog osiguranja, bez toga da mozes da radis jedan jedini dan neplaceno, bez dana odvajanja za penziono (i sta, radices dok ne ispustis kasiku). Evo nekih clankova o tome klikni ili izguglaj "homeless adjunct" klikni ovde. |
Citat:
|
samo da i ja dodam nesto pa da ispadnem pametan :)
U 80% slucajeva ljudi koji rade na contracte ni nisu zaposleni u firmi u kojoj rade ..vec se "iznajmljuju" trecoj firmi Time firma koja koristi usluge tih kontatora realno nema nista sa njima .. u petak ti kazu da u ponedeljak ne treba da dodjes na posao ..tada ti tvoja "prava " fima za koju radis nalazi drugi kontact posao i tako dalje.. Bez obriza koliko lose zvuci ovi poslovi ne moraju obavezno da inaju losu reputaciju .. Kao sto je gore napomenuto ,,firma za takve poslove ne izdvaja benefite , zdravstveno , zubarsko i slicn -> znaci stedi neki novac . pa je kada joj je potrebna strucna radna snaga spremna i da plati koji dolar vise .. Tako da nije neuobicajno da satnice za neke contracte idu i do 100$ na sat .. naravno za viskokvalifikovane stucnjake ... Tako da ako u porodici jedan radi full time i ima sve beneficije i zdravstveno sa kojim pokriva celu porodicu . drugi clan porodice moze opusteno ici na kontrakte .. prihavtiti rizike i nestabilnosti ali zarad vecih para :) ... Da se sada vratimo na temu ...Koliko je ko cekao na posao i u kojoj struci ..? |
Da li slucajno ima netko iz pravne struke sa nasih prostora da se zaposlio u US direktno, ili indirektno sa referencama?
Hvala |
Što se tiče tih ugovora - različiti ugovori se pojavljuju i u Srbiji. Npr. Ja radim na projektima, a ugovor mi je takav da sam plaćen praktično u bruto iznosu. Sam odlučujem koliko ću (i da li ću) uplatiti doprinosa. Verujem da u Americi postoji čitava lepeza opcija, ali svakako obzirom da je tema o prvom poslu - uzeo bi prvi koji mi naiđe, pa bi posle video šta dalje ako taj ne odgovara.
|
Ja mislim da je za taj prvi posao najbolka varijanta ici preko agencije dok se ne adaptiras i u medjuvremenu trazis nesto drugp i bolke naravno. Da li imate neku agenciju da preporucote u LA? :)
|
Pitanje za IT strucnjake u USA - da li bi, i koliko, vredelo da se ovde u Srbiji zavrsi IT akademija posto vidim da daju MS sertifikate...da li bi ti sertifikati bili priznati u USA i da li bi eventualno sa njima mogao brze da se nadje posao u IT tamo?
|
Ako imas radno iskustvo, ne znaci ti puno. Ja sam do sada promijenio 3 posla i niko me nikada nije pitao da mu pokazem diplomu, certifikat niti ista slicno.
Ako nemas iskustvo, onda svakako upisi nesto, ali ti to ne garantuje posao ovde. Moj savjet bi ti bio da uz IT akademiju nadjes posao i da tako stices potrebno iskustvo. Dakle, iskustvo bez skole je bolje nego zavrsena skola bez iskustva. :) Citat:
|
Citat:
Sto se iskustva tice, na papiru nemam nista vezano za IT...a sto se mene licno tice samouk sam...pravio sam neke sajtove tj pokusavao da napravim pa sam naucio nesto CSS, PHP i malo nesto oko SQL baza, i zanimao se jos nekim da kazem sitnijim stvarima, tipa pravljenja teme za wordpress, skinova za vbulletin forum...realno sve ovo i nije neko programiranje, vise dodje web dizajn ako se ne varam? Da bi naucio programiranje trebala bi mi akademija, pa bi se s te strane ulaganje isplatilo, a s druge strane dao bih 1000 evrica za nesto sto mi niko nece priznati tamo :) |
Ja nisam bas veliki zagovornik tih akademija. Sve sto naucis kod njih mozes nauciti sam. Ne znam koliko su njihove diplome na cijeni.
Sto se tice poslova na Balkanu, da vjerovatno ti nece dati posao ako nemas neku skolu zavrsenu. Ja bih pokusao sa nekom manjom IT firmom, pa im ponudi da i volontiras kod njih mjesec, dva pa ako se pokazes da te prime.. Ako ti je vec cilj da uletis u profesiju. |
Pa to bi mi bio prvi cilj, da se samo ubacim, radi sticanja iskustva kako si rekao.
S obzirom da si u USA i radis taj posao, sta bi mi preporucio da naucim, odakle da krenem? |
Ako znas php i WordPress imas odlican sajt za freelancing (elance.com)...Kada tamo steknes iskustvo i klijente mozes to da radis i u Americi...bar je to moj plan za pocetak kad me izvuku na lutriji :)
|
Prenio sam ovaj post na koji sam htio da se nadovezem iz teme o kamionima da ne spamujem onu temu, a cini mi se da joj je mjesto ovdje:
Citat:
Realnost je da su neke struke i neka zanimanja univerzalna (recimo IT) i nisu vezana za mjesto skolovanja dok su druga zanimanja prilagodjena odredjenoj zemlji i kada predjete u drugu drzava vecina tog znanja nije priznata ili upotrebljiva. Po meni recimo pravnici se nalaze u mozda najtezoj poziciji jer skoro sve sto su ucili na fakultetu je prilagodjeno toj zemlji gdje su studirali.Pa i ekonomst,i ako nemaju visegodisnje iskustvo u recimo prodaji/komercijali ili finansijama, imaju problem jer je i njihovo znanje dosta vezano za mjesto skolovanja i poznavanje zakona i pravila poslovanja. Gomila nekih drugih zanimanja zahtjeva licenciranje i doskolovavanje. I naravno da ljudi koji su dosli sa tim zanimanjima imaju problem sa nalazenjem posla. Da li to znaci da na kraju nece uspjeti? Ne. To samo znaci da ce im biti teze na pocetku jer ce morati da donesu odluku da, recimo, promjene struku i krenu sa skolovanjem iz pocetka (kao npr. Magelan) ili, mozda, prihvate pocetnicku poziciju i krenu iz pocetka da se penju kroz karijeru |
Citat:
|
Da li neko zna kakve su plate u elektro struci, konkretno ugradnja sigurnosnih sistema i protiv pozar...na Floridi, i da li je tesko pronaci posao?
|
Ja sam se počeo prijavljivati na razne oglase za posao i danas sam imao prvi telefonski intervju za poziciju za koju sam se prijavio.
|
Ukoliko ste jos u Srbiji, agencija preko koje sam ja isao u USA kao student, nudi pomoc u nalazenju posla pa koga interesuje nek mi posalje poruku, da ne reklamiramo ovde sve...
|
Nyc
Danas sam postao clan ovog foruma, iako sam ga dosta dugo citao i pre nego sto sam se doselio u Njujork, pre godinu i po dana.
Zavrsio sam drzavni Ekonomski Fakultet (smer Statistika), osnovne i master studije, sa prosekom 9.31 i 10.00, radio 2 godine u Ministartvu Finansija. Pre nego sto sam dosao preveo sam sve diplome i poneo dosta preporuka. Posle dve nedelje od dolaska poceo sam da trazim posao pre Indeed, Career Builder, Monster, pa cak i Craigslist. Nisam imao problem da dobijem intervjue, ali razgovori nisu prolazili bog zna kako. Poslodavci ne samo da nisu upoznati sa nasim obrazovanim sistemom, vec ne znaju ni gde se Srbija nalazi. Iskustvo i preporuke mi nisu mnogo znacile. Onda sam resio da pocnem iz pocetka i apliciram samo na Enrty Level pozicije. Ubrzo sam nasao posao. Accounts Receivable pozicija. Zvao sam kupce koji ne placaju. Veliki downgrade u mojoj karijeri, bar se tako cinilo prvih tri meseca. Uz svo zalaganje, nakon tri meseca postao sam Purchasing Manager. Nije bilo lose, ali to nije bilo ono sto volim da radim, pa sam poceo dalje da apliciram. Pre cetiri meseca sam nasao posao u stuci (Junior Data Analyst) ali na Junior poziciji. Sutra imam intervju u mnogo vecoj kompaniji od ove u kojoj radim na visoj poziciji. Diplome jos nisam verifikovao, jer mi to jos niko to nije trazio. Verujem da je za top firme to neophodno. Planiram uskoro da pocnem proceduru, jer bi nastavio i sa daljim skolovanjem. Iskustvo je kljuc pronalaska posla. Treba krenuti iz pocetka, a radom, trudom i zalaganjem brzo se moze doci do ciljane pozicije. U pocetku nije lako, ali je buducnost vidljiva. Da se razumemo, moja trenutna primanja su ispod proseka, ali sam karijeru stavio na pravi put za nesto vise od godinu dana i uspeo sam da izgegnem rad u restoranu:)))) |
poljoprivreda.........
Da li ima neko iz oblasti poljoprivrede da se javi na forum?
Citajuci tekstove ovog foruma to sto sam poljoprivredni izinjer nece mi mnogo pomoci oko zaposljavanja, spreman sam naravno za pocetak raditi bilo sta, ali bar kao tehnicar samo da sam u struci bio bih malo zadovoljniji i na boljem putu ka visoj i boljoj poziciji jer bi se od starta mogao dokazati kao neko ko zna i ume da radi. U septembru stizem u Atlantu, svi predlozi-sajtovi, firme, kontakti bilo gde su dobrodosli. |
Evo da i ja javim da sam našao prvi posao i jučer zvanično potpisao ugovor. Počinjem, ako Bog da, za sedam dana.
|
Cestitki johnywalker! Go procitav blogot i mozam da kazam samo deka toa e odlicno iskustvo (no sigurno i iskustvoto koe si go imal pred da odis) :grin: So sreka ponatamu!
|
Citat:
Sav sam se preznojio čitajući tvoj blog :) Nisam očekivao ovakve intervjue, valjda je to zbog pozicije na koji si aplicirao! Svaka ti čast na tome što si prošao i na poziciji koju si dobio! |
Citat:
Hvala unaprijed |
hvala puno svima na lijepim čestikama. Nadam se i želim da i vi svi koji idete uspijete brzo da pronađete dobre poslove i započnete sa osmijehom na licu novi život :)
|
Ja sam evo novi clan i dosli smo zena i ja u Klifton u Dzersiju, pa me u vezi prvog posla zanima jedna stvar. Ja sam po struci saobracajni tehnicar 4. stepena, ali dugo nisam radio u struci jer se moja stara firma zatvorila, pa sam zadnjih 15 godina izdrzavao porodicu prodajuci stvari na buvljaku u Pancevu. Moram da kazem da sam postao vrlo iskusan, pravi maher u tom poslu. Prvo sam preprodavao stvari sa kineske pijace u Budimpesti, a onda sve dok nismo otisli za Ameriku sam prodavao stvari koje sam sam proizvodio u Vreocima: filtere za rakiju, levke za klanje pilića i CD-ove narodne muzike koje sam sam narezivao, a tu je posebno popularan bio i CD sa mojim licnim zdravicama. Imao sam povremeno i kucne ljubimce: papagaje, kanarince nekad i šarplanince sto sam nabavljao u Subotici. E, mene sada zanima da li bi tako nesto pilo vodu u Americi, vidim da i ovde imaju fli market, samo je malo drugaciji od onog naseg. Mi bi smo se i preselili u Cikago jer tamo ima mnogo nasih koji bi mozda vise bili zainteresovani za ove stvari koje ja pravim, pa ako neko ima iskustava ili kog saveta za nas, ja se zahvaljujem. Zaboravio sam da napisem da ja imam 47 godina, zena je mladja ima 40 godina servirka po struci.
|
Citat:
|
Za jezik si u pravu ali se trudim i ucim. Ja se znam sporazumevati na nemackom malo, a kazu ko je jezik na nemacki slomio ni engleski mu nece tesko pasti. A u Cikago smo mislili i zbog drugih mogucnosti. Ja sam se mislio i kamion terati ali me malo strah, veliko bre ono cudo. Zato sam reko, ko veli da ja prvo probam sa onim sto znam pa cu polako na kamion posle.
|
Citat:
|
Evo, posle mesec i 4 dana, ja nadjoh posao. I to sto kazu, mozda sam prvi Srbin koji je dosao u USA i odmah zabo union job :)
|
Citat:
Pozdrav. |
Nije posao iz moje struke, ali zbog osiguranja i beneficija mi ne super. Radicu za pocetak kao bellman u hotelu na Menhetnu.
|
Lijepo. Čestitam. Za početak bilo šta dok ne staneš na noge i ne upoznaš sredinu i kako sve funkcionira a onda će biti i boljih poslova u smislu bolje plaćenih. Možda se čak i tu u hotelu možeš poslije prebaciti na drugu (višu) poziciju itd...
|
Pozdrav svima! Napokon uhvatih malo vremena, nije me bilo dugo na forumu..već dva i po mjeseca sam u Hampton beach-u, NH, radim sezonske poslove za početak kao maintenance u jednom motelu i drugi posao na parkingu casina Ballroom. Dosta studenata iz čitavog svijeta radi ovdje preko ljeta. Za početak je ok ali čim se završi sezona plaža je mrtva tako ne gine potraga posla i stana u nekom drugom gradu, državi.. Ako neko ima neku ideju gdje, šta, kako u New Hampshiru slobodno neka se javi u inbox. Poz
|
Citat:
|
Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 07:00. |
Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.