-
Vaša strana
(
http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=11)
| Kilimandzaro |
31.01.2017 10:31 |
DV2017 Gde ste i sta radite
Posto ista tema postoji za 2016. reko da je pokrenem i za nasu generaciju. Znam da su neki otisli i mogli bi vec da podele sa nama neka iskustva.
Nama se odlazak priblizio, prakticno jos dve nedelje. Ja ocajnicki pokusavam da balansiram decu, posao, istrazivanje Cikaga, muz se sastaje s prijateljima prijatelja koji su na odmoru ovde.
Mi smo u poslednjih nekoliko dana platili osiguranje za nas (Patriot America na mesec dana), osiguranje za kuce, kupili kartu za kuce da osiguramo da leti sa nama.
Koliko sam se trudila da ni oko cega ne cimam brata ipak mu ovih dana pravim pakao od zivota gledanjem potencijalnih stanova. Imamo jednog favorita ali nam je 100 dolara iznad budzeta. Imam citavu tabelu koju delim s njim i snajom gde ja unosim sve podatke o potencijalnim stanovima. Ludnica.
Prijavljujem se za poslove (ne bas dubiozno), ali je dobra stvar da se jedna rekruterka odusevila mojim CV i rekla da dodjem da je vidim cim sletim u Cikago. Ne nadam se, ali mozda bude nesto. Samo da pocne sto pre da se zaradjuje. Uspeli smo da prodamo auto - ispod cene of course.
Takodje sam uspela da zavrsim prijave za faksove i sa prvim imam intervju 11. februara (nazalost preko skajpa jer nisu imali mogucnost da mi pomere). Drzite mi fige to mi je favorit.
Eto toliko. Iskusni clanovi da me podsete na sve moguce stvari koje je potrebno pozavrsavati pre i po dolasku jer ce meni mozak da eksplodira!!!
Ljubi vas vala polu-luda Jelena
|
Citat:
Prvobitno poslao korisnik Kilimandzaro
(Poruka 65531)
Posto ista tema postoji za 2016. reko da je pokrenem i za nasu generaciju. Znam da su neki otisli i mogli bi vec da podele sa nama neka iskustva.
Nama se odlazak priblizio, prakticno jos dve nedelje. Ja ocajnicki pokusavam da balansiram decu, posao, istrazivanje Cikaga, muz se sastaje s prijateljima prijatelja koji su na odmoru ovde.
Mi smo u poslednjih nekoliko dana platili osiguranje za nas (Patriot America na mesec dana), osiguranje za kuce, kupili kartu za kuce da osiguramo da leti sa nama.
Koliko sam se trudila da ni oko cega ne cimam brata ipak mu ovih dana pravim pakao od zivota gledanjem potencijalnih stanova. Imamo jednog favorita ali nam je 100 dolara iznad budzeta. Imam citavu tabelu koju delim s njim i snajom gde ja unosim sve podatke o potencijalnim stanovima. Ludnica.
Prijavljujem se za poslove (ne bas dubiozno), ali je dobra stvar da se jedna rekruterka odusevila mojim CV i rekla da dodjem da je vidim cim sletim u Cikago. Ne nadam se, ali mozda bude nesto. Samo da pocne sto pre da se zaradjuje. Uspeli smo da prodamo auto - ispod cene of course.
Takodje sam uspela da zavrsim prijave za faksove i sa prvim imam intervju 11. februara (nazalost preko skajpa jer nisu imali mogucnost da mi pomere). Drzite mi fige to mi je favorit.
Eto toliko. Iskusni clanovi da me podsete na sve moguce stvari koje je potrebno pozavrsavati pre i po dolasku jer ce meni mozak da eksplodira!!!
Ljubi vas vala polu-luda Jelena
|
Blago vama :bravo: Kako saljes CV, mislim da li tu navedes da si dobila green card I tome slicno ako mozes da mi pojasnis posto si vec dobila odusevljenje?
Sve najbolje vama I zelim vam puno uspeha I ne zaboravi blog upisuj sve tu kako bi pomogla svima nama koji sanjamo da jednog dana dobijemo green card :1072:
|
| Kilimandzaro |
02.02.2017 09:02 |
Hocu hocu, nadam se da cu za vikend imati vremena da se pozabavim blogom.
Sredila sam Linkedin i ucitala aplikaciju LinkedIn job search, koja ti za neke poslove, ako ti je popunjen profil, dozvoljava da apliciras jednim klikom. Takodje idem na glasdoor.com i indeed.com. Muz koristi ziprecruter.com. Za sada jos nista osim te zene.
A interesantno je sto su me prijatelji naterali da napravim poseban resume za USA, medjutim njoj sam poslala moj preobimni evropski CV.
U cover letteru napisem da sam available od 1st of march, problem je i sto jos nemam aktivan telefon. Nadam se da su to razlozi sto me jos niko ne zove i da ce biti lakse kad budem tamo i budem imala telefon i sve.
Mozda imamo stan. Jos nismo sigurni, ali ozbiljno se pregovara o jednom.
|
Kod:
Imam citavu tabelu koju delim s njim i snajom gde ja unosim sve podatke o potencijalnim stanovima. Ludnica.
Mozes li podijeliti kako ti izgleda ta tabela? I sam radio nesto slicno, i oprilike sam izlistao gradove i naselja koja sam pokupio sa foruma itd, i sta bi nam bilo interesantno.
Onda sam dalje redao kriterije u kolonama: kirija (sa rent.com), nekretnine (sa trulia.com), skole i ocjene (sa great-schools.org), prosjecna plata za moje zanimanje (sa salary.com itd...), COL index (sa numbeo.com), klima (subjektivno) itd.
Ideja je da kvantificiram odluku i da izbjegnem subjektivizam koliko je moguce.
Zanima me koju si metodologiju koristila i sta su vam kriteriji. Mi imamo 2 djece, pa su nam skole jako bitne.
Ako ne javno, posalji pp (ja tebi ne mogu, jer si valjda moderator) sa mailom.
|
| BetterFuture |
02.02.2017 12:14 |
Citat:
(Poruka 65545)
...U cover letteru napisem da sam available od 1st of march, problem je i sto jos nemam aktivan telefon....
|
Postoji vise aplikacija za Android i iOS koje vam, za veoma sitnu nadoknadu, omogucavaju da dobijete potpuno funkcionalan US broj telefona.
|
| Kilimandzaro |
26.02.2017 08:07 |
Izvinjavam se sto tek sad vidim. Ja imam telefon jos od NG jer mi brat radi u T-mobile, pa je uzeo na nekoj akciji, ali nije bio aktiviran dok nismo dosli.
Tabela mi je slicna tvojoj - klasican Excel sa sheetovima.
Nama su skole bile najbitnije - morale su da budu izmedju 8-10.
E sad kako je sve bilo. Put je bio pakao zbog psa. Sve vreme je cvilela. Ta nece mrdsti s ovog kontinent vise, ali dobro je da nam nisu nikakve probleme prvili. Stan smo vec bili nasli (imam brata ovde pa je bio cosigner) i ugovor je potpisan online. Vise sam nego zadovoljna. Kraj je divan i miran i jedn od najboljih skola u Cikagu nam je iza coska. Dosli smo prosle srede a deca su vec u cetvrtk krenula u skolu. Mladji od 5 godina se super snalazi, a starijeg su docekali razlomci u cetvrtom razredu, koje jos nije ucio. NJemu je matis inace jaca strana pa je bio prilicno frustriran i bilo je i plakanja, ali njegova uciteljica kaze da se super snalazi. Gradivo je veoma ozbiljno, njih tretiraju kao da znaju jezik super (a ne znaju). Trebalo bi da im urade neku evaluaciju da vide da li im treba ESL teacher, ali jos ni reci o tome.Sa starijim moramo da radimo (recimo imaju neko gradjenje vokabulara i daju im reci koje ja kao dugogodisnji prevodilac ne znam).
Kraj je stvarno sjajan - Roscoe Village. Miran, deca setaju sama, komsije su vrlo prijateljski nastrojene. Prezadovoljna sam.
Vec sam pisala na drugim temama o banci i SSN. Ostajem duzna peripetije oko upisa u skolu i prijave na gas i struju, jer je to jedno vrzino kolo. O svemu cu podrobno pisati na blogu. Zaista se osecam kao kod kuce, ali to je verovatno i zato sto sam se ja zapravo spojila sa svojom porodicom.
|
| BetterFuture |
26.02.2017 09:29 |
Citat:
(Poruka 65725)
Izvinjavam se sto tek sad vidim. Ja imam telefon jos od NG jer mi brat radi u T-mobile, pa je uzeo na nekoj akciji, ali nije bio aktiviran dok nismo dosli.
Tabela mi je slicna tvojoj - klasican Excel sa sheetovima.
Nama su skole bile najbitnije - morale su da budu izmedju 8-10.
E sad kako je sve bilo. Put je bio pakao zbog psa. Sve vreme je cvilela. Ta nece mrdsti s ovog kontinent vise, ali dobro je da nam nisu nikakve probleme prvili. Stan smo vec bili nasli (imam brata ovde pa je bio cosigner) i ugovor je potpisan online. Vise sam nego zadovoljna. Kraj je divan i miran i jedn od najboljih skola u Cikagu nam je iza coska. Dosli smo prosle srede a deca su vec u cetvrtk krenula u skolu. Mladji od 5 godina se super snalazi, a starijeg su docekali razlomci u cetvrtom razredu, koje jos nije ucio. NJemu je matis inace jaca strana pa je bio prilicno frustriran i bilo je i plakanja, ali njegova uciteljica kaze da se super snalazi. Gradivo je veoma ozbiljno, njih tretiraju kao da znaju jezik super (a ne znaju). Trebalo bi da im urade neku evaluaciju da vide da li im treba ESL teacher, ali jos ni reci o tome.Sa starijim moramo da radimo (recimo imaju neko gradjenje vokabulara i daju im reci koje ja kao dugogodisnji prevodilac ne znam).
Kraj je stvarno sjajan - Roscoe Village. Miran, deca setaju sama, komsije su vrlo prijateljski nastrojene. Prezadovoljna sam.
Vec sam pisala na drugim temama o banci i SSN. Ostajem duzna peripetije oko upisa u skolu i prijave na gas i struju, jer je to jedno vrzino kolo. O svemu cu podrobno pisati na blogu. Zaista se osecam kao kod kuce, ali to je verovatno i zato sto sam se ja zapravo spojila sa svojom porodicom.
|
Jelena, svu srecu vam zelim svima! Sigurno je velika stvar sto ste sa svojom porodicom i da sa sto manje stresa pregurate "tranziciju". Jedva cekam da citam buduce postove kao i blog. Sve naj!
|
| DzokicaMicev |
26.02.2017 11:44 |
Pozdrav Kilimandzaro. Drago mi je sto ste startovali u USA I nadam se da ce te imati uspeha u svemu. Neka vam je sa srecom I cekamo I novih iskustva.
|
Svaka čast! Kao neko ko se nada da će jednom "pozeleneti" a pri tome ima takodje 2 mladja deteta, vaše iskustvo mi je nekako najzanimljivije za praćenje :) očekujemo dalje informacije
|
| Kilimandzaro |
27.02.2017 03:23 |
Citat:
Prvobitno poslao korisnik BetterFuture
(Poruka 65727)
Jelena, svu srecu vam zelim svima! Sigurno je velika stvar sto ste sa svojom porodicom i da sa sto manje stresa pregurate "tranziciju". Jedva cekam da citam buduce postove kao i blog. Sve naj!
|
A ja jedva cekam da mi ti kazes - e je li mozes da me pokupis na aerodromu dolazim u Chicago jer sam dobio na lutriji ;)
|
| Kilimandzaro |
27.02.2017 03:25 |
Citat:
Prvobitno poslao korisnik MirkoJ
(Poruka 65735)
Svaka čast! Kao neko ko se nada da će jednom "pozeleneti" a pri tome ima takodje 2 mladja deteta, vaše iskustvo mi je nekako najzanimljivije za praćenje :) očekujemo dalje informacije
|
Sad je malo mirnije i bice dok se ne zaposlimo. Uglavnom smo se skucili (ja zapela da kupim i neke dve foteolje i svi me napljuvase najstrasnije jer stvarno imamo sad sve najosnovnije i treba da se smirim do pronalazenja posla). Tako da cu imati nadam se vremena da sve najvaznije napisem i ovde i na blogu dok ne upadnemo u masinu :)
|
| jasmin_nikol |
27.02.2017 05:22 |
Kilimandzaro, eto i materijala za prvu knjigu! Zaista odličan blog. Vidi se iz foruma da ste jako dugo aplicirali za gc i dočekali svoj trenutak sreće! Čovek ne sme nikada da digne ruke od svojih snova! Uživala sam da čitam Vaš blog i doživela ga lično, jer i ja imam dva dečaka sličnog uzrasta koji bi jedva čekali da dođu da žive u USA! Do tada ostaje borba da se pronađe taj put ka izlazu, učenje i puno snage da se ovde gura život!
Vama srećno! Divno što ste sa Vašima, sigurno to znači. Ja imam dugogodišnje prijatelje tamo koji bi bili srećni i voljni su pomoći, ako dodjemo.
Nemojte nas zaboraviti, očito nas ima dosta koji sa radošću pratimo Vas uspešan put! Sve najbolje Vam želim!
|
| BetterFuture |
27.02.2017 06:56 |
Citat:
(Poruka 65739)
A ja jedva cekam da mi ti kazes - e je li mozes da me pokupis na aerodromu dolazim u Chicago jer sam dobio na lutriji ;)
|
😁😁😁 Savrseno! Hvala do neba! Evo ga maj jos malo... Vec vidim scenu, ispred aerodroma neko me pita: need a ride? A ja odgovaram: no thanks, my friend is picking me up! 😇
Izvinjavam se svima sto sam otisao u off... Nisam mogao da odolim na ovakvu zelju! Verujem da svi mastamo da stavimo zeleni smajli u poruku jednog dana.
|
| tanjatanja |
27.02.2017 10:47 |
Citat:
(Poruka 65740)
Sad je malo mirnije i bice dok se ne zaposlimo. Uglavnom smo se skucili (ja zapela da kupim i neke dve foteolje i svi me napljuvase najstrasnije jer stvarno imamo sad sve najosnovnije i treba da se smirim do pronalazenja posla). Tako da cu imati nadam se vremena da sve najvaznije napisem i ovde i na blogu dok ne upadnemo u masinu :)
|
Srekno vo noviot pochetok, se najdobro
Se nadevam i jas ke imam sreka
:1081:
|
Citat:
(Poruka 65742)
Izvinjavam se svima sto sam otisao u off... Nisam mogao da odolim na ovakvu zelju! Verujem da svi mastamo da stavimo zeleni smajli u poruku jednog dana.
|
Ovo je "Razno" deo foruma, nešto ne mislim da je ovde moguć "off topic" :)
Ne razmatramo Chicago ali, svejedno, lepo bi zvučalo to "my friend is picking me up" ;)
|
Kao prvo, srecan dolazak u USA. Nadam se da cete se privici brzo i da ce sve ici fenomenalno. Imam jedno malo off topic pitanje: Koliko treba da se dobije zelena karta kad se udje u USA? Kao dokument. Da li znate? :)
|
| BetterFuture |
27.02.2017 13:39 |
Citat:
Prvobitno poslao korisnik Lux
(Poruka 65747)
Kao prvo, srecan dolazak u USA. Nadam se da cete se privici brzo i da ce sve ici fenomenalno. Imam jedno malo off topic pitanje: Koliko treba da se dobije zelena karta kad se udje u USA? Kao dokument. Da li znate? :)
|
Evo ja da odgovorim. Pretpostavljam da mislite na fizicku zelenu kartu. Zvanican podatak je do 120 dana. Naravno da u vecini slucajeva to bude krace ali ima i primera da se taj rok probije. U svakom slucaju, pecat I-551 koji dobijete u pasos na aerodromu kada sletite vam sluzi kao GC u trajanju od godinu dana.
|
pozdrav people
Pozdrav ljudi. Mi da se javnemo. Stigli smo u Chicago pre 2 dana, smestili se kod prijatelja i sad polako u trazenje stana. Neverovatno je lep osecaj iako nas je put smlatio pa smo prvu noc legli u 20h a ustali sutradan u 6. Danas slicno, legli u 9.15 ustali u 7.:woohoo:
Stigli smo vec da odemo i do nase prodavnice kako bi uzeli neke osnovne nase namernice poput zacin C, domace (turske) kafe itd... Upravo pijemo kafu i cekamo da dodju "sertifikovani tehnicari" kako kazu ovi iz AT&T da nam uvedu net.
Predhodna 2 dana smo proveli sa drustvom koje smo bukvalno ostavili ovde kad smo se mi vracali pre 2 god. Danas "tek" idemo do downtown-a u sightseeing i da kupimo nove brojeve za mob. Ja pocinjem u sredu da radim drugu smenu, posao koji sam doneo iz Bgd. A trazenje novog posla pocinje uskoro :)
Pisemo se kasnije ja koliko stignem ovde a supruga nastavlja sa blogom. Pozdrav !!!:papa:
|
| Endorfin91 |
06.03.2017 19:19 |
Pozdrav svima,
interesuje me da li je neko presedao u Americi prilikom odlaska? Zanima me, da li se taj razgovor sa dhs-ovim radnikom obavlja na prvom aerodromu u usa ili na krajnjoj destinaciji?
Hvala unapred.
|
Citat:
Prvobitno poslao korisnik Endorfin91
(Poruka 65832)
Pozdrav svima,
interesuje me da li je neko presedao u Americi prilikom odlaska? Zanima me, da li se taj razgovor sa dhs-ovim radnikom obavlja na prvom aerodromu u usa ili na krajnjoj destinaciji?
Hvala unapred.
|
Prvi aerodrom u USA je "point of entry" i tu se, ako sam dobro razumeo ranije postove iskusnijih forumaša, obavlja prvi razgovor. Tu je i preporuka da kod takvih presedanja, pauza izmedju letova bude malo komotnija
|
| Endorfin91 |
06.03.2017 19:57 |
Hvala na odgovoru, upravo zbog pauze i postavljam to pitanje. Trenutno su opciji pauze od 2h i 6h. Tako da se nadam da ce 6h biti dovoljno za zavrsetak te procedure.
Srdacan pozdrav.
|
Hajde ti to jos jednom provjeri
Odnosno pricekaj da ti odgovori neko ko je presjedao
Sigurno ima neko obzirom da je direktan let uzasna rijetkost tako da ces dobiti precizan info siguran sam
A zasto sumnjam u prethodni odgovor
Jer posljednji put kada sam ja letio za NYC imao sam jako povoljnu opciju Austrije i Uniteda i letio sam Sar-Bec-Wash-Nyc
I sjecam se da sam prvi put na JFK-u presao "granicu" odnosno usao u zemlju
I to je 100% obzirom da je bilo suprotno fulio bi let na Washington Dulles-u bez razmisljanja! trcao po onom monstruozno velikom aerodromu sa terminala na terminal vozom (prvi put u zivotu) pogubio se!
|
| bojan1981 |
07.03.2017 01:07 |
Citat:
Prvobitno poslao korisnik bokiit
(Poruka 65828)
Pozdrav ljudi. Mi da se javnemo. Stigli smo u Chicago pre 2 dana, smestili se kod prijatelja i sad polako u trazenje stana. Neverovatno je lep osecaj iako nas je put smlatio pa smo prvu noc legli u 20h a ustali sutradan u 6. Danas slicno, legli u 9.15 ustali u 7.:woohoo:
Stigli smo vec da odemo i do nase prodavnice kako bi uzeli neke osnovne nase namernice poput zacin C, domace (turske) kafe itd... Upravo pijemo kafu i cekamo da dodju "sertifikovani tehnicari" kako kazu ovi iz AT&T da nam uvedu net.
Predhodna 2 dana smo proveli sa drustvom koje smo bukvalno ostavili ovde kad smo se mi vracali pre 2 god. Danas "tek" idemo do downtown-a u sightseeing i da kupimo nove brojeve za mob. Ja pocinjem u sredu da radim drugu smenu, posao koji sam doneo iz Bgd. A trazenje novog posla pocinje uskoro :)
Pisemo se kasnije ja koliko stignem ovde a supruga nastavlja sa blogom. Pozdrav !!!:papa:
|
Imenjace odlicni su ti postovi i lepo je videti kako neko napreduje u novom zivotu.
Iskreno se nadam da cete ostvariti vase planove i da ce vam Amerika doneti i vise od toga.
BTW: Pratim blog tvoje supruge i mogu reci da je jako dobar. Samo nastavite tako jer kaosto i sami znate svako iskustvo na ovom forumu je neprocenjivo!
Samo hrabro i puno srece.
P.S. Eto inas uskoro na americkm tlu.
|
Citat:
Prvobitno poslao korisnik phd
(Poruka 65837)
Hajde ti to jos jednom provjeri
Odnosno pricekaj da ti odgovori neko ko je presjedao
Sigurno ima neko obzirom da je direktan let uzasna rijetkost tako da ces dobiti precizan info siguran sam
A zasto sumnjam u prethodni odgovor
Jer posljednji put kada sam ja letio za NYC imao sam jako povoljnu opciju Austrije i Uniteda i letio sam Sar-Bec-Wash-Nyc
I sjecam se da sam prvi put na JFK-u presao "granicu" odnosno usao u zemlju
I to je 100% obzirom da je bilo suprotno fulio bi let na Washington Dulles-u bez razmisljanja! trcao po onom monstruozno velikom aerodromu sa terminala na terminal vozom (prvi put u zivotu) pogubio se!
|
Slažem se da svakako proveri moj odgovor. Ja sam odgovor pruzio na osnovu informacija bas sa ovog foruma :)
http://www.zelenalutrija.com/forum/s...entry#post8463
|
| SEEUSAIC |
07.03.2017 17:02 |
Clan MirkoJ je u pravu. Procedure ulaska u zemlju sa turistickom vizom ne treba mesati sa procedurama ulaska u zemlju sa imigracionom vizom.
Sup.Mod.
|
| Kilimandzaro |
08.03.2017 06:45 |
Citat:
Prvobitno poslao korisnik jasmin_nikol
(Poruka 65741)
Kilimandzaro, eto i materijala za prvu knjigu! Zaista odličan blog. Vidi se iz foruma da ste jako dugo aplicirali za gc i dočekali svoj trenutak sreće! Čovek ne sme nikada da digne ruke od svojih snova! Uživala sam da čitam Vaš blog i doživela ga lično, jer i ja imam dva dečaka sličnog uzrasta koji bi jedva čekali da dođu da žive u USA! Do tada ostaje borba da se pronađe taj put ka izlazu, učenje i puno snage da se ovde gura život!
Vama srećno! Divno što ste sa Vašima, sigurno to znači. Ja imam dugogodišnje prijatelje tamo koji bi bili srećni i voljni su pomoći, ako dodjemo.
Nemojte nas zaboraviti, očito nas ima dosta koji sa radošću pratimo Vas uspešan put! Sve najbolje Vam želim!
|
Hvala puno! Stvarno se nadam da cete dobiti. Skola mi je kao sci-fi, toliko se trude oko dece da nemam reci. Uciteljicu nije mrzelo da za ANdreja uprosti i preprica dva poglavlja knjige koju citaju i sve mu to otkuca da bi mu dala!
|
| Kilimandzaro |
08.03.2017 06:47 |
Citat:
(Poruka 65742)
😁😁😁 Savrseno! Hvala do neba! Evo ga maj jos malo... Vec vidim scenu, ispred aerodroma neko me pita: need a ride? A ja odgovaram: no thanks, my friend is picking me up! 😇
|
Ja ako ti dobijes podhitno kupujem velika kola da mogu da vas prevezem sa sve torbama i kucetom ;)
|
Pozdrav drugari :) Baš vam se zahvaljujem na trudu i posvećenosti. Ceo intervju i lekarski sam pripremio nakon pročitane dve teme! Kud ćeš lepše?? Intervju je prošao krajem februara, viza mi je u pasošu. Putujem početkom maja.
Bio sam u USA 2010. godine na w&t programu i bilo je baš kako treba da bude, protočno, veselo, uspešno, sa puno kontakata i dobrih vibracija. Od tada je ostala željica da se opet vratim u USA, ali nikako se nije namestilo.. sve dok me nije lupila GC :)
Kao što rekoh, putujem u maju i dva meseca se neću baviti ni sa čim. Uzimam godišnji odmor od svega jer imam želju da mi taj ponovni ulazak u NY bude baš neopterećujući. Nekad na kraju leta/početkom jeseni ću gledati da se prebacim u Silikonsku dolinu (IT po struci), pa ću pojuriti nešto u mojoj "haj tek" industriji.
Eto, celo leto sam u New Yorku, pa ako nekome nešto treba a mogu da pomognem, neka mi se javi. Ako ne treba, onda može na hladno pivo, uvek!
Živeću kod prijatelja, zaslužio sam na mnogo mesta, pa ljudi jedva čekaju da im se pridružim. Ako nekome treba kontakt, na fb-u sam onlajn: @planic.milos
hasta luego i sve naj!
|
| Kilimandzaro |
05.04.2017 21:47 |
Citat:
Prvobitno poslao korisnik plax
(Poruka 65927)
Pozdrav drugari :) Baš vam se zahvaljujem na trudu i posvećenosti. Ceo intervju i lekarski sam pripremio nakon pročitane dve teme! Kud ćeš lepše?? Intervju je prošao krajem februara, viza mi je u pasošu. Putujem početkom maja.
Bio sam u USA 2010. godine na w&t programu i bilo je baš kako treba da bude, protočno, veselo, uspešno, sa puno kontakata i dobrih vibracija. Od tada je ostala željica da se opet vratim u USA, ali nikako se nije namestilo.. sve dok me nije lupila GC :)
Kao što rekoh, putujem u maju i dva meseca se neću baviti ni sa čim. Uzimam godišnji odmor od svega jer imam želju da mi taj ponovni ulazak u NY bude baš neopterećujući. Nekad na kraju leta/početkom jeseni ću gledati da se prebacim u Silikonsku dolinu (IT po struci), pa ću pojuriti nešto u mojoj "haj tek" industriji.
Eto, celo leto sam u New Yorku, pa ako nekome nešto treba a mogu da pomognem, neka mi se javi. Ako ne treba, onda može na hladno pivo, uvek!
Živeću kod prijatelja, zaslužio sam na mnogo mesta, pa ljudi jedva čekaju da im se pridružim. Ako nekome treba kontakt, na fb-u sam onlajn: @planic.milos
hasta luego i sve naj!
|
Sjajno Plax i srecno!!!!! AKo budes svracao do Cikaga javi se :) Bilo je bas nekih prica da cu u NY za jedan vikend u avgustu, ali su se planovi promenili :) U svakom slucaju srecan put!!!!
|
Citat:
Prvobitno poslao korisnik bojan1981
(Poruka 65839)
Imenjace odlicni su ti postovi i lepo je videti kako neko napreduje u novom zivotu.
Iskreno se nadam da cete ostvariti vase planove i da ce vam Amerika doneti i vise od toga.
BTW: Pratim blog tvoje supruge i mogu reci da je jako dobar. Samo nastavite tako jer kaosto i sami znate svako iskustvo na ovom forumu je neprocenjivo!
Samo hrabro i puno srece.
P.S. Eto inas uskoro na americkm tlu.
|
Druze, ja nekako tek sad videh ovo. WTF? Obicno mi stizu mailovi kad ima neki quote. Mozda je i bio ali ovde malo ludnica pa nisam obratio paznju.
Elem, hvala na pohvalama, ona bas uziva i ima veliku zelju da pise, mozda i vecu nego u Srbiji. Sprema uskoro newsletter da implementira... psstt.. odajem informacije :)
Vama takodje zelim veliku srecu kad dodjete, a sad nemojte mnogo da se naprezete sta i kako, jer 90% ovde nece ici po planu.
|
Pozdrav do site!
Nie sme veke dve nedeli vo Chicago
Se snajdovme izvadivme dokumenti imame kaj koj da spieme
barame stan vo megu vreme
Soprugot pocna so rabota jas uste baram
Sakam da prasam nekoj dali ima vakov slucaj
Koga popolnuvavme DS formular kaj soprugot izleze kako NOTICE za Selective service system da se prijavi
I toa kao treba da se prijavi sekoj MALE resident ili citizen koj ima pomegu 18 i 25 godini (sss.gov) otkako ke vleze vo zemjata vo rok od 30 dena
Dali nekoj od vas imal megu 18 i 25 godini koga vlegol vo USA so LP i dali ste se prijavile?
|
| SEEUSAIC |
09.04.2017 20:28 |
Citat:
Prvobitno poslao korisnik R_I_B
(Poruka 66229)
Pozdrav do site!
Nie sme veke dve nedeli vo Chicago
Se snajdovme izvadivme dokumenti imame kaj koj da spieme
barame stan vo megu vreme
Soprugot pocna so rabota jas uste baram
Sakam da prasam nekoj dali ima vakov slucaj
Koga popolnuvavme DS formular kaj soprugot izleze kako NOTICE za Selective service system da se prijavi
I toa kao treba da se prijavi sekoj MALE resident ili citizen koj ima pomegu 18 i 25 godini (sss.gov) otkako ke vleze vo zemjata vo rok od 30 dena
Dali nekoj od vas imal megu 18 i 25 godini koga vlegol vo USA so LP i dali ste se prijavile?
|
Postoje dve potvrde - jedna je registracija, a druga je da resident/citizen nije duzan da se prijavi jer je mladji ili stariji od propisanih godina. Izvadite bilo koju od ovih potvrda - onu koja je odgovarajuca za vas slucaj, jer muskarcima gotovo za sve bitnije aplikacije/situacije traze jednu od ove dve potvrde. Ista su pravila za drzavljane i nosioce GC.
Sup.Mod.
|
| nikolaknezevic |
10.04.2017 05:30 |
Pozdrav svima. Da se na kratko i mi javimo. Prošlo je desetak dana od dolaska u SAD. Iznajmili smo stan i uspeli smo da registrujemo kola (liability, full registration i title na moje ime) koja su nam prijatelji kupili za nas, nešto ranije. Voziti ovde je mnogo lakše, bar kod nas u Vegasu (kada uporedimo sa vožnjom u Bg i NS) Ponoviću jedan savet koji je dosta puta već ponovljen ovde. Obavezno u narednim danima nakon dolaska idite do najbliže SSA (Social Security Administration) da proverite da li ste zavedeni. Mi nismo bili iako smo već online aplicirali putem formulara i ušli u zemlju tako je išlo sve od početka i čekamo da nam stigne broj svaki dan. Od tada je moguće sa proof of rezidence i polagati test za vožnju (zavisno od zakona zemlje u kojoj živite) i naravno polaganje vožnje (zavisno od zemlje u kojoj živite) i naravno aplicirati za posao, otvoriti račun u banci itd. Savetovao bih vam i da novce koje ste poneli stavite na debitnu karticu i otvorite tzv secured credit card sa depozitom i placate sa njom kako bi se videli tragovi vasih transakcija. To ce vam pomoci u izgradnji kreditnog rejtinga...
Toliko za sada. Veliki pozz.
|
| Dukeduki |
10.04.2017 07:49 |
Duki
Hvala na javljanju i savetima!
Reci mi,za polaganje kola, kako to funkcionise?
|
Hvala nikolaknezevic,
Znaci moguce je kupiti kola bez SSN i bez vozacke?
Kako si zavrsio osiguranje za kola bez vozacke dozvole? Vidim na netu da je vrlo tesko ili te ubace u posebnu grupu i razrezu visoko osiguranje!?
|
Pozdrav svima koji su dosli i onima koji ce tek doci! Ja sam stigao sam pre oko mesec dana. Isti red na prijemu sto se tice aerodroma u DC-yu. Cinilo se da sluzbenik nezna sta radi dok je cepao kovertu iz ambasade i prozevao se ali ipak. Za socijalni broj sam predao sutradan (bio je cetvrtak) u Rockvillu i na iznenadjenje u ponedelljak mi je stigao na adresu sa datumom od tog dana kada sam i predao. Cuo sam da to ume da se oduzi ali kod mene nije bio taj slucaj. Zelenu kartu sam pokusavao vise puta da proverim ali mi je stalno izlazilo da je nepostojeci alien number pa sam odustao. Brat mi je inace rekao da tako izlazi kada je slucaj vec resen. Tacno posle mesec dana i zelena karta je stigla na kucnu adresu.
Ja sam nasao posao gde mi je neophodna vozacka dozvola ali da bih vozio sluzbeni auto moram da imam US dozvolu. U Merilendu (gde sam smesten kod brata) za to su potrebna dva statementa jedan sam dobio od banke posle 20-tak dana po otvaranju racuna drugi od mobilnog operatera koji je jedini prihvatio da mi napravi ugovor samo sa vizom u pasosu. U pitanju je T-mobile.
Polaganje za auto takodje zahteva da ste odslusali 3 sata predavanja o tome kako droga i alkohol uticu na vozace i to sam platio 50 USD. posle toga ocni pregled slikanje teoriski test. To se zavrsava za oko 3 sata. Trenutno mi je ostalo jos da prakticno prikazem da znam da vozim a to se zakazuje online i za par dana bi trebalo da sam zavrsio sve od papira koje moze dobiti imigrant.
Inace vec sam na poslu na treningu i cim dobijem vozacku startujem ozbiljno. Ja nisam imao problem ni dilemu gde cu traziti za posao posto mi je brat menadzer u firmi gde cu ja biti "zadnja rupa na sviralu" ali svi koji su ovde pricaju da tako treba. Nemojte ocekivati med i mleko barem prve dve godine (opet tako kazu).
Sustinski se zivot i ljudi se razlikuju a i slika je bitno drugacija kad dolazite turisticki i ovako kad pokusavate da zapocnete novi zivot.
|
| SaFuture |
13.04.2017 08:31 |
Odlicno zvuci da ste sve relativno brzo uspjeli srediti oko papira. Kako se inace cini sve tamo? Je li planirate raditi u Rockville-u ili dolaziti u DC? Mi svakako planiramo za DC (vjerovatno neki od suburbs za pocetak).
Sretno u svemu! Pozdrav :papa:
|
| nikolaknezevic |
20.04.2017 16:40 |
Citat:
Prvobitno poslao korisnik MDM
(Poruka 66235)
Hvala nikolaknezevic,
Znaci moguce je kupiti kola bez SSN i bez vozacke?
Kako si zavrsio osiguranje za kola bez vozacke dozvole? Vidim na netu da je vrlo tesko ili te ubace u posebnu grupu i razrezu visoko osiguranje!?
|
Da, u potpunosti. Ja sam kupio bez ikakvih problema. Sto se registracije tice, mozes registrovati sa nasom vozackom. Bitno je da imas pre toga osiguranje. Njega sredjujes jednim telefonskim razgovorom u kojem im posaljes VIN number. Onda ti daju ponudu (quote) koja je obicno visoka ali tako je kada nemas jos state issued licence i bar 6 meseci voznje sa njom. Sa origuranjem, tilteom (papirom u kojem pise da si kupio kola) ides da registrujes kola u DMV. Njima je potreban title, VIN number i policy. Nakon 10 dana dobijas title kuci (dokaz da si vlasnik kola) a istog dana kada si otisao u DMV dobijas tablice. Dobro razmisli sta kupujes jer veca kubikaza i skuplja kola traze i skuplje osiguranje. Ja ti savetujem Toyotu Camry, Hondu Accord ili Acuru TSX. Premije nisu velike za ta kola a odlicno se odrzavaju i veoma su kvalitetna...
Drugi korak je da se saceka da dobijes SSN (mada mislim da mozes i bez njega) polozis vozacki ispit (written test) i to je to sto se tice voznje (U NY npr.). Ja sam u Nevadi pa pored written testa kojeg sam polozio jos cekam na skills test koji je zakazan tek za 3 Maj a dotle vozim sa mojom dozvolom.
Kada sve to dobijes. Registraciju i polisu uvek drzis u kolima a vozacku nosis uvek sa sobom jer ti je to istovremeno i ID.
|
A jel ovo prica kada kupujes kola od privatnog lica? Mislim da u dealershipu ne mozes bez usa vozacke i zekene karte ako na kredu uzimas, tako sam bar ja morao
|
| nikolaknezevic |
21.04.2017 05:05 |
Citat:
Prvobitno poslao korisnik markoss
(Poruka 66311)
A jel ovo prica kada kupujes kola od privatnog lica? Mislim da u dealershipu ne mozes bez usa vozacke i zekene karte ako na kredu uzimas, tako sam bar ja morao
|
Jeste, tako je. Od privatnog lica i kupovao sam za cash.
|
| Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 12:24. |
|
Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.