-
Prva koverta
(
http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=3)
dragance |
11.05.2009 22:45 |
Iz kojeg puta ste izvuceni?
Nisam naisao na slicnu temu na forumu a mene neka radoznalost uhvatila pa eto da pitam:grin: Iz kojeg puta ste dobili tu cuvenu "prvu" kovertu? Vidim da ima ljudi na forumu koji vec godinama pokusavaju ali jednostavno nemaju srece:no:.
|
Mene su izvukli iz prvog puta!
|
Izvucen sam iz cetvrtog puta, s tim sto sam jedne godine omasio prijavu za pola satu zbog pogresnog poimanja AM i PM (s obzirom na to da mi je 4 srecan broj, racunam da su mi uracunali i taj pokusaj :;D:)
|
wingreen |
12.05.2009 06:36 |
Mi smo izvuceni iz drugog puta.
|
steficacvek |
12.05.2009 07:10 |
I kod mene je bila sreca iz prvog puta. Gospodja u ambasadi se zacudila i rekla da obavezno moram igrati bingo jer sam ocito sretne ruke, rijetko kad vidi da je neko jednom aplicirao i dobio :D
|
landlord |
12.05.2009 07:21 |
ja nisam tacno siguran koliko puta sam aplicirao. Dva puta sam licno slao kovertu, a ostalo preko neta. ja mislim da ej to 3 ili 4 puta..
|
PaulGarrett |
12.05.2009 08:37 |
|
Ja sam izvucena od drugi put:grin:
|
Marky
Iz drugog puta.:wee:
|
Iz kojeg puta ste izvuceni?
Iz prvog - nadam se :;D:
.
|
Citat:
Prvobitno poslao korisnik PaulGarrett
(Poruka 9906)
koliko dugo postoji DV Lottery ? od koje god. ?
|
Od 1994, znaci 2009-1994=15*55000=825.000 dobitnika za 15 godina ako racunamo i ovu godinu. Uglavnom skoro svako ide sa nekim, tako da je sigurno do sada direktno u USA otislo oko 1.500.000 na ovaj nacin. Znajuci da ih ima 300.000.000 to je 0.5%. Jedna generacija je kazu 20godina. Na ovaj nacin ce do 2014 "uvesti" 0.67% novih i ako racunamo neku rodbinu dobitnika i onih koji su u medjuvremenu dobili drzavljanstvo sigurno oko 1%. Osvezavaju "krv" na ovaj nacin.
|
dreamerns |
13.05.2009 14:48 |
Hmmm.....mislim da ipak veliki broj ljudi ovu sansu ne iskoristi, a neki odu samo radi odrzavanja, neki pak budu neko vreme u USA, pa se vrate....a neki su ko onaj deda....malo stari za pravljenje dece.Tako da to ipak nije bas tako....
Mene je interesantno da je otprilike 7000 ljudi izvuceno iz Srbije do sada. Bas me interesuje koliko je njih ostalo u USA.
|
Znas kako, prijavljuje se maltene svako i oni sa i oni bez skole. Najjaci su mi oni bez skole kada se prijave. Misle da ce odlaskom u USA resiti sve svoje probleme iako nemaju skolu. Nazalost ne uvidjaju da im fali i skola i opste obrazovanje i znanje jezika, pa ako hoces na kraju i snalazljivost.
Ja sam recimo MSc. Mechanical Engineer i naravno da je meni jako zanimljivo da odem u USA iz razloga sto bi tamo zaista mogao iskazati pun potencijal i kvalitet, a sigurno bi se snasao. Mislim i ovde se solidno snalazim i OK mi ide.
|
kaneolopa |
13.05.2009 16:14 |
Citat:
Prvobitno poslao korisnik goranm
(Poruka 9948)
Ja sam recimo MSc. Mechanical Engineer i naravno da je meni jako zanimljivo da odem u USA iz razloga sto bi tamo zaista mogao iskazati pun potencijal i kvalitet, a sigurno bi se snasao. Mislim i ovde se solidno snalazim i OK mi ide.
|
I ja sam MSc. Engineer i jako mi je zanimljivo bilo doci u USA ali ovde stvari funkcionisu isto kao i u Srbiji, solidno sam se ja snalazila tamo (imala posao super platu i sve po redu), ali ovde isto ide sve na vezu i poznanstvo tzv "preporuku". Ovde je mnogo bitnije KOGA znas, a ne Sta znas... tako da ako imas nekoga ko zna nekoga ko drzi neku firmu to je ok... u ostalim slucajevima zaboravi.
|
dreamerns |
13.05.2009 16:30 |
Citat:
(Poruka 9948)
Znas kako, prijavljuje se maltene svako i oni sa i oni bez skole. Najjaci su mi oni bez skole kada se prijave. Misle da ce odlaskom u USA resiti sve svoje probleme iako nemaju skolu. Nazalost ne uvidjaju da im fali i skola i opste obrazovanje i znanje jezika, pa ako hoces na kraju i snalazljivost.
|
Nadovezacu se na kaneolopu koja ovde vec sest meseci trazi posao ("bilo kakav" posao). Takodje sam primetio da ti skolovanje ovde moze samo skoditi, osim u slucajevima kada je ono cime se bavis izuzetno potrebno. Fora je da ti sa skolovanjem imas rupu u rezimeu...jer moras izostaviti te skole ako hoces neki slabo placen posao. Tako da je u pocetku teze...a kasnije moze biti lakse. Naravno, ako uspes naci posao odmah u struci, onda sve ovo pada u vodu....to je najbolja opcija.
Takodje, ne bih se slozio da je ovde isto kao u Srbiji sto se tice "veza". Mislim da je u Srbiji to mnogo blaze, jer se u**ani poslovi ipak mogu naci bez ikakve veze u Srbiji, a ovde ti i za najgore placene poslove isto treba jaaaka veza. Mislim da su ovde mnogo gore vezare sto se nalazenja posla tice, jedino sto je u Srbiji razvijenija "rodjacka" veza, a ovde vise "prijateljska-preporuka" veza. Ovde imas i rasnu diskriminaciju prema belcima sto se tice slabo placenih poslova.
|
Ja sam negde ranije rekao kako mi je aplikacija za DV 2010 treca po redu, ali sam ovih dana prevrtao neke papire pa sam pronasao odstampane sve aplikacije iz predhodnih godina i konstatovao da ih ima 5. Uobicajeno je da je treca sreca ali kod nekih kao sto sam ja to ume i da potraje - nikad nije kasno . . . . . :grin:
|
bilo bi dobro da se u potpisu izvucenih pored ostalih podataka nadje i broj pokusaja... tako cemo mi koji "ocajavamo", bar malo da se utesimo :D
|
Citat:
Prvobitno poslao korisnik pekka
(Poruka 10030)
Ja sam negde ranije rekao kako mi je aplikacija za DV 2010 treca po redu, ali sam ovih dana prevrtao neke papire pa sam pronasao odstampane sve aplikacije iz predhodnih godina i konstatovao da ih ima 5. Uobicajeno je da je treca sreca ali kod nekih kao sto sam ja to ume i da potraje - nikad nije kasno . . . . . :grin:
|
Ako, ako, samo da si dobio. Nikada nije kasno, pa nemas 50 godina.
|
Citat:
Prvobitno poslao korisnik dreamerns
(Poruka 9952)
Nadovezacu se na kaneolopu koja ovde vec sest meseci trazi posao ("bilo kakav" posao). Takodje sam primetio da ti skolovanje ovde moze samo skoditi, osim u slucajevima kada je ono cime se bavis izuzetno potrebno. Fora je da ti sa skolovanjem imas rupu u rezimeu...jer moras izostaviti te skole ako hoces neki slabo placen posao. Tako da je u pocetku teze...a kasnije moze biti lakse. Naravno, ako uspes naci posao odmah u struci, onda sve ovo pada u vodu....to je najbolja opcija.
Takodje, ne bih se slozio da je ovde isto kao u Srbiji sto se tice "veza". Mislim da je u Srbiji to mnogo blaze, jer se u**ani poslovi ipak mogu naci bez ikakve veze u Srbiji, a ovde ti i za najgore placene poslove isto treba jaaaka veza. Mislim da su ovde mnogo gore vezare sto se nalazenja posla tice, jedino sto je u Srbiji razvijenija "rodjacka" veza, a ovde vise "prijateljska-preporuka" veza. Ovde imas i rasnu diskriminaciju prema belcima sto se tice slabo placenih poslova.
|
Potpuno si u pravu! Ovde i za najjednostavnije poslove treba veza. Ja evo dva meseca trazim posao u pocetku samo u hotelima, sad u restoranima, marketima i to najprostije poslove da radim, popunila sam desetine i desetine aplikacija i nista... ni do dan danas nisam dobila ni jedan jedini poziv! Mislim da sam vec u jednom post-u napisala da i ovde sve ide preko neke veze.. neverovatno! :no:
|
kaneolopa |
18.05.2009 16:56 |
Citat:
Prvobitno poslao korisnik mariags
(Poruka 10065)
Potpuno si u pravu! Ovde i za najjednostavnije poslove treba veza. Ja evo dva meseca trazim posao u pocetku samo u hotelima, sad u restoranima, marketima i to najprostije poslove da radim, popunila sam desetine i desetine aplikacija i nista... ni do dan danas nisam dobila ni jedan jedini poziv! Mislim da sam vec u jednom post-u napisala da i ovde sve ide preko neke veze.. neverovatno! :no:
|
Moja topla preporuka ti je da lepo uzmes i vijas veze to je jedino, ja sam poslala ali bez zezanja preko 1000 rezimea za ovo vreme i sada sam prekinula sa time vec samo vijam veze. To da ti neko kaze da se zaposlio cisto iz oglasa ne verujem ni pod razno, uzmi lepo i pogledaj agencije za zaposljavanje, mozda budes imala vise srece sa njima.
|
Citat:
Prvobitno poslao korisnik kaneolopa
(Poruka 10069)
Moja topla preporuka ti je da lepo uzmes i vijas veze to je jedino, ja sam poslala ali bez zezanja preko 1000 rezimea za ovo vreme i sada sam prekinula sa time vec samo vijam veze. To da ti neko kaze da se zaposlio cisto iz oglasa ne verujem ni pod razno, uzmi lepo i pogledaj agencije za zaposljavanje, mozda budes imala vise srece sa njima.
|
znam.. i moja sestra dok je zivela u ny je popunila na hiljade tih aplikacija za poslove i nista... a vec sam razmisljala o tim agencijama za zaposljavanje tako da mi je to najverovatnije sledeci korak. najveca ironija u svemu ovome je sto jedan ilagelac ako ima veze nacice posao pa cak i ok solidan posao, dok mi sa zelenim kartama bez veza...tesko pa cak i najobicnije poslove... :nene:
|
Citat:
Prvobitno poslao korisnik mariags
(Poruka 10065)
|
A od kada je to slanje CV i motivacionog pisma bila dobra taktika? Lepo brate odes na vrata kuc, kuc, ja sam taj i taj, treba li vam dobar radnik... oni dobiju desetine CV-a i kada vide vas sa GC samo vas cusnu u stranu kada ima jos bar 40 koji imaju drzavljanstvo. :no:
|
steficacvek |
19.05.2009 07:20 |
Ja mislim da nije zapravo neka prednost drzavljanstvo u odnosu na GC pri trazenju posla. Koliko sam cula, ne provjeravaju to bas. Vazno je da si legalno u zemlji i to je to.
|
Citat:
Prvobitno poslao korisnik steficacvek
(Poruka 10074)
Ja mislim da nije zapravo neka prednost drzavljanstvo u odnosu na GC pri trazenju posla. Koliko sam cula, ne provjeravaju to bas. Vazno je da si legalno u zemlji i to je to.
|
Dobro, mozda nije to, ali preporuka je u USA jako vazna. Ljudi bez preporuke ne gledaju se isto kao oni sa. S toga nije lose probati taktiku kuc, kuc, dobar dan...
Neke stvari se daju usmeno objasniti. U Srbiji nije obicaj da se daju preporuke i niko ih ne trazi.
|
steficacvek |
19.05.2009 08:23 |
To svakako. Uvijek je bolji pristup face to face. Ja sam se samo osvrnula na razliku izmedju drzavljana i legal residents prilikom trazenja posla.
|
Citat:
(Poruka 10076)
To svakako. Uvijek je bolji pristup face to face. Ja sam se samo osvrnula na razliku izmedju drzavljana i legal residents prilikom trazenja posla.
|
Ma da. Svaki pocetak je uvek tezak, sigurno nije lako, ali treba imati strpljenja i volje i zelje i uspece se.
|
kaneolopa |
19.05.2009 14:46 |
Citat:
(Poruka 10073)
A od kada je to slanje CV i motivacionog pisma bila dobra taktika? Lepo brate odes na vrata kuc, kuc, ja sam taj i taj, treba li vam dobar radnik... oni dobiju desetine CV-a i kada vide vas sa GC samo vas cusnu u stranu kada ima jos bar 40 koji imaju drzavljanstvo. :no:
|
Da to uradis i kazu ti kako ce odma da te zaposle samo prvo da ti brale ispunis prijavu za posao online ;)
|
kaneolopa |
19.05.2009 14:50 |
Citat:
(Poruka 10075)
Dobro, mozda nije to, ali preporuka je u USA jako vazna. Ljudi bez preporuke ne gledaju se isto kao oni sa. S toga nije lose probati taktiku kuc, kuc, dobar dan...
Neke stvari se daju usmeno objasniti. U Srbiji nije obicaj da se daju preporuke i niko ih ne trazi.
|
Preporuka moze da bude i od Fransoa Miterana i dalje nista ne znaci sve dok ti Fransoa Miterani nije rekao da odes koj Jon Dear-a javis se Jon Doe i kazes da te poslao Fransoa Miteran, Meni ni jednom nisu trazili pismo preporuke, samo kontakt podatke i to je to. Ljudi ajmo ispocetka preporuka = veza, ili ti po srpski poslao me Djoka kod Pere da se javim.
|
kaneolopa |
19.05.2009 14:57 |
Citat:
(Poruka 10076)
|
Ljudi nema veze na kojoj ste vi vizi ovde, osim turisticke... sve dok imate "preporuku"
|
steficacvek |
19.05.2009 15:01 |
kaneolopa, pratim tvoj slucaj i otrjeznila sam se dobrano kad vidim da magistrirani inzinjer ne moze naci posao 6 mjeseci, ali ipak mislim da kod vas uticu i neke druge okolnosti, velik grad, losa sreca ... ne znam. Nije vala bas sve toliko skroz crno da se nigdje nikakav posao bez stele ne moze naci. Opet je vecina forumasa nasla posao ... Moram da se tjesim i drzim pozitivan stav, bez toga nema nicega!
|
steficacvek |
19.05.2009 15:04 |
Citat:
(Poruka 10081)
Ljudi nema veze na kojoj ste vi vizi ovde, osim turisticke... sve dok imate "preporuku"
|
Jasno mi je sta mislis pod "preporukom" ali ipak radi jasnije komunikacije predlazem da razdvojimo pojmove preporuka i veza/stela. Mislim da je preporuka sasvim normalna stvar, cak i pozitivna da poslodavac moze provjeriti tvoj background. Ali kada neko nekome nekoga konkretno "preporuci" na radno mjesto za koje je upitno postoji li znanje ili umjeca, onda je to vec veza.
|
kaneolopa |
19.05.2009 15:15 |
Da slazem se sa tobom. Hajde da gledamo samo ljude koji su dosli u poslednjih godinu i po dana, ako se izuzmu oni koji rade preko agencija, neka se molim lepo javi osoba koja je dobila posao preko craigs liste, careerbuildera, monstera, dice itd.
|
steficacvek |
19.05.2009 15:24 |
OK, ja jos nisam tamo i ne znam bas tacno kako funkcionisu agencije a kako web site za trazenje posla (gledajuci iz ove perspektive i ovdasnjeg iskustva to je manje-vise isto, i svjesna sam da tamo nije tako), ali sumnjam da su xeg, sunshine, suprug od stizeljeto, wotlk i njen suprug imali neke jake veze. U svakom slucaju neka nam prenesu iskustvo, ja sam svakako za!
|
kaneolopa |
19.05.2009 16:18 |
Mislim da bi ti bilo pametno da trazis posao jos pre nego sto stignes ovamo kao sto je Xeg uradio, da ne cekas da dodjes i onda da krenes da trazis posao. Volela bi da svi podele sa nama iskustva oko zaposljavanja :D
|
Citat:
(Poruka 10086)
Mislim da bi ti bilo pametno da trazis posao jos pre nego sto stignes ovamo kao sto je Xeg uradio, da ne cekas da dodjes i onda da krenes da trazis posao. Volela bi da svi podele sa nama iskustva oko zaposljavanja :D
|
I meni to zvuci kao dobra ideja ali samo me interesuje na koliko mjeseci ranije prije dolaska bi bilo pametno traziti posao??:blink: Ja licno necu uci u USA prije druge polovine oktobra a vec gledam poslove i stanove tamo gdje mislim da zivim, ali samo gledam:obrva: Neznam da li da se vec pocnem prijavljivati ili da sacekam neki blizi period? :wtf: I sta za stan, da se i tu pocnem raspitivati kod stanodavca za novembar???:blink:
Sta ako mi ponude posao:grin:a ja ga ne mogu prihvatiti prije novembra a ko ce mi i ponuditi posao ako nisam tamo i nemam stalni boravak???:blink:
Sve mi se to eto mota po glavi:book::woohoo:
|
steficacvek |
19.05.2009 17:04 |
Znam da su xeg i sunshine u prijavi i pri prvom kontaktu odmah naglasavali kada dolaze tamo i sreca je da su nasli posao koji punom parom pocinje u sezoni, tj. u maju.
Stvarno sto vise citam forum i pratim, sve mi se vise cini da je ipak dosta bolja situacija u manjim ili manje popularnim velikim gradovima nego u NY, Chicago, Miami, LA i tako ...
Mozda i grijesim, vidjet cemo :)
|
Citat:
(Poruka 10086)
|
Slazem se sa tobom, ja da sam znala da je ovde bas ovako katastrofalno stanje sa poslovima i da na primer ponovo krecem za Usa pre nego sto bih dosla trazila bih posao iz Srbije.. ili bar neku vezu za posao sto je ipak i najbitnije! Ovo preporucujem pogotovo onima koji ce placati racune od prvog dana kao ja.. pare brzo idu na stanarinu i ostale racune a posla nigde....
|
dreamerns |
19.05.2009 19:44 |
Citat:
(Poruka 10088)
Znam da su xeg i sunshine u prijavi i pri prvom kontaktu odmah naglasavali kada dolaze tamo i sreca je da su nasli posao koji punom parom pocinje u sezoni, tj. u maju.
Stvarno sto vise citam forum i pratim, sve mi se vise cini da je ipak dosta bolja situacija u manjim ili manje popularnim velikim gradovima nego u NY, Chicago, Miami, LA i tako ...
Mozda i grijesim, vidjet cemo :)
|
Zavisi kakav posao hoces....u manjim mestima je manje dobrih radnih mesta, a ima vise poslova za minimalac i sl.
Sto se tice nekih stvari...slazem se sa Kaneolopom. Ja ne znam nijednu osobu koja je preko craiglist, careerbuilder i sl. nasla posao. Stvarno ne znam nijednu.
Svi bolji poslovi idu preko preporuke, a kada je kriza...onda ti traze i za usrane poslove.
Licno znam da su na jednom mestu trazili pomocnika (dosta lose placen posao), dobili su 430 prijava sa craiglist u toku dana....znas koliko su primili....nijednog. Uzeli su od direktorice, drugaricine drugarice cerku.
Svako ima drugaciju srecu i svako treba da proba. Ne mislim da zbog ovih info-a treba odustajati, ali treba biti obazriv.
Da je tesko....tesko je...
Ne slazem se da treba ici u neka mestasca....jer ces tamo mozda u pocetku lakse naci posao za 6$ na sat....ali ces kasnije nikako naci posao za 20+$....da ne govorim o jacim pozicijama.
|
kaneolopa |
19.05.2009 20:03 |
Danas sam cula jednu preteranu americku poslovicu kojom se manje vise svi ameri sluze "Fake it until you make it" ko razume shvatice ;)
|
steficacvek |
19.05.2009 21:21 |
Ma ja se zaista slazem sa svime sto ste rekli, treba zapeti i nigdje ne ide lako. Kao sto i poslovica kaze. Treba se znati prodati. Valjda sto me sve to ceka, pa moram da budem nabijena optimizmom. Al stvarno da mi je neko pricao da u Americi msc.inzinjer ne moze naci posao ne bih mu vjerovala ... Nadam se da ce se i to rjesiti uskoro.
I kad kazem manja i manje popularna mjesta, niposto ne mislim na neke zabiti i gradice od 10-20 hiljada stanovnika. Ali gradovi poput Phoenixa, Austin, Atlanta, Portland ... i manje popularne drzave poput Virginije, Marylanda ... sta znam, mislim da je mozda lakse tamo za pocetak. I nisam trazila statistike, ne znam kakva je situacija u ovim gradovima konkretno, osim u Phoenixu i iako nije lako ni tamo, ipak je lakse nego u velikim popularnim centrima. Opet, to je samo moje misljenje, ko zna ... Kad se malo poblize upoznam sa situacijom tamo, moci cu i vise da tvrdim/negiram ...
|
Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 21:30. |
|
Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.