![]() |
|
Koliko košta život u Americi
Već se povela široka debata o troškovima, novcu koji treba poneti, kako povezati kraj s krajem u početku isl., pa ko rekoh ajde da posvetimo jednu temu samo tome - koliko zaista košta život u Americi. Zamolio bih sve forumaše koji su već preko da podele sa nama svoja iskustva, po mogućstvu u vidu što detaljnijih prikaza mesečnih troškova (stan, komunalije, prevoz, hrana, telefon, osiguranje, ostalo, ma sve na šta idu pare). Bilo bi lepo da vidimo, ako je moguće, različite modele - najniži mogući, tj. golo preživljavanje, pa sve drugo bolje od toga. Tako ćemo iz prve ruke dobiti pregled situacije, kako po manjim mestima, tako i u većim gradovima, tek da ne bude više nagađanja i licitiranja sa različitim sumama novca koje su jednom domaćinstvu potrebne u toku mesec dana. Naravno, ako imate podatke i o nepredviđenim troškovima, sve je dobro došlo.
|
Evanston, IL
stan jednosoban (muz, ja i dvije macke) $860 sa parkingom, vodom i grijanjem struja oko $30 comcast triple play (tv, internet, telefon) $160 - moze ovo i jeftinije ali ne da asocijacija dopustenje da se stavi satelitska na fasadu rata za auto $280 (drugo je otplaceno) auto osiguranje (2 auta) $180 metra karta $93 mobilni $85 osiguranje stana (renter's insurance - sveukupno $300 za 12 mjeseci) zivotna osiguranja oko $30 mjesecno medicinsko osiguranje (vojno Tricare) $180 hrana oko $200-250 macja hrana oko $30 macji banfield $40 gorivo oko $100 Ja nisam dosla preko lutrije vec preko bracne vize - muz je USC od rodjenja. |
Pokrecemo istu temu mnogo puta, ne cini li vam se :) Morace neko spajanje da padne...
@ Milimelo Svaka vama cast, ja nas dvoje ne mogu da prehranim sa $200 ni pomocu trikova, toliko potrosimo za dorucak. Iz Costco nikad nisam izasla bez $180 minimum (dva puta mesecno) a ne razbacujem se, iz Ralphs ne moze bez $50. |
Citat:
@Zana Mi koristimo pogodnosti Sam's cluba pa ispadne jeftinije - meso je jeftinije i bolje kvalitete nego npr u Jewel Osco, onda dosta jedemo zelenisa i voca a i to je jeftinije (npr 2lbs banana $1.25) tako da ne ispadne skupo. Sada imaju pileca prsa individualno upakovana pa zamrznem sto necemo odmah jesti. Jos (ja, muz nece) koristim kupone iz novina nedjeljom pa kupujem kad su namirnice na rasprodaji - nekad artikle dobijem dzabe - npr neka namirnica je obicno $2 ali je na akciji za $1 a ja imam jos i kupon za $1 off. Ispadne me dzabe na kraju. |
Jeste da ima mnogo ovakvih tema ,ali ova je bas konkretna,ostale bi mogle pod ovaj "krov":).I ja bih bila zahvalna kada bi i drugi tako detaljno kao Milimelo napisali svoje troskove.
|
Colorado Springs, CO
stan dvosoban (dve spavace, jedna dnevna), dva kupatila, jedan od naj djelova grada (troclana obitelj, samo muz radi) $650 - ukljuceno pokriveno parking mjesto struja i plin $90 (po ljeti oko 60) voda - 30 ili 50 po ljeti comcast basic cable i internet t- 28 auto osiguranje $40 mobilni $60 renter's insurance: $12 privatno medicinsko osiguranje 160, plus 40 dodatno osiguranje za povrede Dental insurance: $10 (zato sto to zapravo nije insurance nego Discount plan) hrana i druge kucne potrepstine $800 (mislim da je tako ali bas sam si rekla da cu morat totalno sve troskove koej ima stavit na papir da snamo za sigurno i korigiramo ako sto treba) odjeca, igracke i slicne stvari koje se ne kupuju redovito ali imamo limit od recimo $100 na mjesec gorivo oko $40 (preselili smo se na pola minute od muzevog posla) Jos dajemo i desetak od place crkvi ali to su privatni troskovi koje neko drugi nece imati. Plus stavljamo i u savings account i za nas i za klinca |
milimelo i stizeljeto, hvala na iscrpnim prikazima, to je bas ono so sam i mislio da bude srz ove teme. Znam da je bilo slicnih prica i ranije, ali ovde bi trebalo da celu stvar maksimalno konkretizujemo brojkama - nema lazi, nema prevare, to je toliko i tacka. Nadam se da ce iz veceg broja ovakvih postova moci da se sastavi prilicno objektivna slika. Ja cu lepo da otvorim Excel tabelu i prepisujem podatke (ako forumasi nastave vredno da postuju), pa cu na kraju sve lepo da izanaliziram... Tako, izmedju ostalog, vidim deo priprema za ono sto nas ocekuje... Jos jednom hvala na trudu!
|
Troskovi u state of Ohio:
one bedroom apt, sasvim solidan kraj, sa ugovorom na 6 meseci $440 -uracunata voda i smece struja ~$20 internet $30 (jer nemamo kablovsku ali to ce se promeniti za koji dan,tako da ce tv i internet biti oko $40) gas $20 (jos se ne grejemo) hrana $200 gorivo $70 ($2.50 po galonu) hrana na poslu $200 mobilni manje od $50 mesecno za oboje (pre paid; koristimo 12voip) zdravstveno osiguranje ~$160 kola smo kupili kesom, placamo osiguranje za 6 meseci oko $250 jedan ima full time, drugi 2 part time posla |
Evo za Floridu:
Kirija : $800 (dvosoban stan sa dva kupatila i masinom za pranje i susenje vesa , u finom kraju , ukljuceni voda i kablovska) Struja : oko $150 leti a oko $90 zimi Grejanje: nema :c010: Hrana: bar $450 (za nas troje, dete malo) Gorivo: oko $80 Osiguranje: $110 (za 2 auta) Mobilni:$90 (t mobile family plan) Net : $33 (11mps) Zdravstveno osiguranje $300 (za nas troje)-----od januara ce biti $420!!! Odeca jeftinija (majice i shortsevi)...cele godine u papuchama, ako je za neku utehu. |
ja kad citam ove cifre ovde pomislim da smo se mi odlucili da zivimo na nekom drugom kontinentu :smrc:
za sada mogu da prijavem samo rentu jer ulazimo u novi stan tj. kucu mesto desavanja: Los Angeles struktura: 2 bed room + bonus room u dvoristu kirija: $1,500 rezije: ukljucene u cenu (struja, voda, gas, djubre, bastovan) ostalo dodam negde u januaru :grin: |
au dmi, soma i po?
wow. a hrana? |
ne znam zato sto je MM tamo trenutno sam a nas dve smo u BgD
jeste soma i po ali to je LA. U stvari ako oduzmes gas, vodu, struju, djubre koji budu oko $200 (uglavnom manje) to0 znaci da je stan $1300. s obzirom da je nase trazenje prostora za zivot trajalo 3 meseca i s obzirom sta je MM video sve dok je obilazio stanove i kakve su cene, ovo nam je ispalo perfektno. u LA su cene izuzetno visoke no, svako bira gde ce da zivi pa tako smo i mi :==D: |
Dali bi neko mogao da mi da sledece podatke:
koliko kosta rucak za dvoje u pristojnom restoranu? (rang restorana= Fransh, Lipov lad, Madera, restorani u Skadarskoj) Koliko kosta izlazak na kafu? Koliko kosta usluga pranja auta? Koliko kosta zubar ( umrtljivanje zivca + plomba)? Koliko kosta odlazak u servis za auto (vulkanizer, zamena ulja i filtera) Koliko kostaju casopisi? Koliko kostaju knjige? Koliko kosta parking (kada odete u setnju)? Koliko kostaju usluge servisiranje kompjutera? Koliko kosta odlazak na more ili planinu (ne kampovanje)? Koliko kostaju dobre cipele ili patike? Koliko kosta vrtic? Koliko kosta jedna godina srednje skole, a koliko fakulteta? Pretpostavljam da ce se neko bar odluciti posteno odgovoriti na postavljena pitanja. |
Na sve sto si pitao postoji konkretan odgovor, ali svako opet odlucuje koliko ce ici na kave, u restorane, dali ce dat 20 dolara da mu u praonici oni peru auto dok on pije kavu, ili sam opere za 3 dolara, dali je sposoban sam servisirat kompjuter (vecina na ovom forumu jesu), otici u setnju gdje se ne placa parking (ovisno dali si u vecem ili manjem gradu-negdje je parking kao u Chicagu neizbjezan), dali ce kupiti cipele u Rossu ili u trgovini iz najnovije sezone, dali ce uopce imati pretplatu na casopise ili ne.
Pitanja su ti ok, ali su vrlo subjektivna, nece svako imati iste troskove. Ja mogu reci koliko trosim na sve ovo nabrojano, moram priznat da to nisu neki troskovi. Ne jedemo cesto vani, vise se druzimo po kucama, zovemo jedni druge na rucak, na kave se ovdje ne ide kao kod nas na Balkanu, ljudi nemaju vremena za to ko kod nas i to nije ovdje neki djir. ja ako odem ,to je najvise dva put mjesecno, kava kosta oko 7 dolara. kampiranje je ovdje velika stvar, u drzavi Colorado gdje ljudi vole outdoor aktivnosti medutim to kupis jednom opremu i kampiras za relativno male pare po okolnim kamp parkovima. Fakulteti su nam vecini daleko od planova jer imamo malu djecu, kad se financijski jos bolje sredimo sigurno cemo i to staviti u plan za stednju. Vrtic kosta oko 800 ali i to ovisi od mjesta do mjesta. Ni to se ne moze generalizirati, svakako ko god ima djecu ce i to imati u vidu kao potencijalni trosak. Zubarske usluge su skupe kao i doktori medutim, sve vece zahvate je preporucljivo napraviti prije dolaska, mi smo tako uradili, ali naravno uvijek se moze desiti da ti ispadne plomba ili nakon odredenog vremena da imas karijes. Zato se, prema mogucnostima, uzima dental insurance sto prije. Planovi nisu nesto sto se nemoze financirat ,cak i ako samo jedna osoba radi. Servisi se isto ne rade svaki mjesec, zato je dobro uzeti makar malo bolji polovni auto da se odma u startu izbjegnu troskovi poput mijenjanja kocnica, guma ili neceg goreg i skupljeg. Eto iskreno i posteno, ali subjektivno jer svaki grad ima drukcije troskove. Zato biramo gdje cemo zivjeti. Ne razumijem zasto bi neko davao ''nepostene'' informacije ili lagao. Tako je kako je iz svacije perspektive, a iz prilozenog se vidi da se situacija moze razlikovati iz drzave u drzavu. |
Citat:
Rekao si da imaš masu prijatelja koji su tamo pa si trebao ti sve sabrati i napisati ljudima da im treba još 60 hiljada dolara za "normalan život" (servisiranja, pranja, kafe) ! :1060: Nemoj da vršiš više pritisak na ljude koji su skromnijih mogućnosti od tebe. Svako ima pravo na svoje razmišljanje i svoj plan. Neko je srećan i da ode tamo i da čisti wc ako treba i ima na to pravo, ma kako god ga ti smatrao bezvrijednim na ovom svijetu. Ako si ti pun ko brod, ne znači da ljudi nisu borci i spremni na mnogo toga i da treba odmah se predaju ako nemaju novac. Ako si ti pun ko brod ne znači da ostali ne treba da žive i da si samo vrijedan na svijetu ti i takvi kao ti puni ko brod. Nemoj mi odgovarati jer si iskompleksiran tip čije ću poruke ubuduće ignorisati, što predlažem i ostalima. |
Citat:
Ja bih voleo da mi neko u USA nadje riblju corbu kao u Radeckom i ja odmah idem u tu drzavu, ali i da kosta kao i u Radeckom :grin: |
I ja bih zeleo cisto informativno da cujem odgovore na poneka pitanja koja je postavio konislav. Zivimo skromno, ali ipak, tu su vrtic, dete ce jednog dana da podje u skolu, ponekad i izadjemo negde na telecu corbicu :), popravimo ponekad zube...Pitanja su skroz na mestu, bilo bi ok da neko kaze barem okvirne cene, za drzavu/mesto u kome zivi. Mnoga pitanja koja je postavio konislav nisu pitanja luksuza, vec necega sto tvoj kvalitet zivota podize za nijansu iznad pukog prezivljavanja.
|
nije u redu da napadate konislava,covek ima svoje razloge i svoj plan kako zeli da zapocne zivot sa one strane konitnetna ako vam pitanja ne odgovaraju ne morate da mu odgovorite ali isto tako ne treba ni da budete sarkasticni,neko hoce da riba wc solje neko nece,i jedan i drugi izbor su ispravni i o njima ne treba diskutovati jer su licne prirode,nije svako u teskoj materijalno situaciji pa da emigrira samo zbog toga,ako je covek uspeo da ovde obezbedi sebi lagodan zivot velika je sansa da ce i tamo uspeti,oni kojima je drzava i ostali nebulozni razlozi krivi za neuspeh ne verujm ni da ce u americi bolje proci.ne zelim da se niko uvredi :)
Inace srecno svim starim i buducim emigrantima u njihovim ciljevima ma kakvi oni da su. |
Zasto ste se sad narogusili na konislava? Covjek je rekao svoje misljenje i to je to. Mnogi su dokazali da se moze jako fin pocetak napraviti i sa mnogo manje para. On je za sebe tako odlucio i bujrum. Ja razumijem i cijelu debatu oko "klosarskih" poslova.
Meni je recimo velika dilema bila da li ostaviti pristojan zivot sa finim poslom (i losom platom) ali sa fakultetskom diplomom i "ugledom" koji raste i doci ovdje raditi u Starbucksu ili McDo ili cistiti ili nesto trece godinama. Kod mene je vrlo brzo prevagnulo da dodjem ovdje jer vjerujem da kroz neko vrijeme sve to mogu da postignem i to, drzim se onoga sve se moze kad se hoce. A sa druge strane, da mi egzistencija ovisi o tome sigurno mi ne bi bio problem raditi bilo kakav posao sve dok su pare zaradjene posteno i legalno. Mislim da je najveci problem kod nas kad ljudi odmah iz skole ganjaju direktorsku poziciju i onda zavrse u kafani 24/7 jer Boze ne bi oni radili klosarski posao ... |
Citat:
Fin rucak za dvoje u lijepom, pristojnom (ne sad ekskluzivnom restoranu) oko 50-70$ Kafa, zavisi gdje je pijes i kakvu hoces 4-6$, Zubar,nemam pojma konkretno ali je prilicno skupo. Ovdje dosta ljudi ode u Nogales (Mexico) na jedan dan samo da odu zubaru. Iako imaju dental planove, opet im je ovo jeftinije. Pranje auta ... zavisi sta hoces, 3 dolara je da ga provezes kroz praonicu, ako hoces detaljno ciscenje da ti neko bas svaki milimetar ispolira moze ici i do 100$. Casopisi i knjige ... opet zavisi sta te zanima. Knjige nisu skupe, recimo kao i kod nas (samo cijena u $), casopisi 3-15 $, neki specijalizovani mogu biti i skuplji ali uvijek imaju dobre ponude za pretplate. More i planina, opet zavisi sta te zanima. Sada su jos mnogi smanjili cijene tako da na krstarenje 7 dana mozes otici za 400$ recimo. Cipele i patike i generalno odjeca je dosta jeftinija nego kod nas. I tu zavisi sta te zanima,ali ne kosta vise nego tu. Vrtic je 100$ sedmicno, cijelodnevni boravak, za djecu od 1 do 12 godina. Skola i fakultet ne znam bas. Imas razne univerzitete, sa razlicitim cijenama.Obicno se placa po predmetu.Jedna prijateljica je trenutno na University of Phoenix i placa 1700$ po predmetu. O tome razmisljaj kad dodjes. |
Citat:
Drugo zasto se ne luksuzirati, pa nije san svakome ko ide u Ameriku da tamo prezivljava i sastavlja kraj sa krajem. Ako ti sebi nemozes da priustis luksuzniji zivot, to je tvoj problem. Ali ako znas koliko kosta taj "luksuz", ti ovde napis. Mozda ce nekome to pomoci, mozda ce mu to biti motiv da ode tamo. Jadnostavno, imace priliku da se luksuzira. Ja nepijem, ali to ne znaci da necu odgovoriti ako me neko pita koliko kosta casa alhoholnog pica u Grckoj, Bugarskoj ili Italiji . Po tvojoj debilnoj logici ja bih trebao skociti i poceti vikati, Kakvo pice? Nemoj da provociras ljude! Ima ovde ljudi koji nepiju!. Dali si ti uopste normalna osoba i dali procitas sta si napisao. Tvoja logika je sledeca: "ako ja nesto ne mogu sebi priustiti, o tome se treba zabraniti diskusija". Ja sam lepo obrazlozio sta hocu postici dolaskom u USA, sta ocekujem i kolko bi kostalo po mojoj proceni. Ne bi ni ti imao nista protiv dobrog posla, ne bi imao nista protiv kupovine vlastite kuce ili malo luksuza, samo sto to mozda nisi sposoban da to i postignes. Po tvojoj debilnoj logici, ako ti nisi sposoban to postici, diskusija u tom pravcu se treba prekinuti, cisto da se tebi ne povecava frustracija koja nastaje suocavajuci se sa realnoscu. Ljudima kojima je cilj ciscenje wc-a , ja i moje diskusije i ne trebaju. Oni ce mesec-dva po dolasku pronaci posao iz snova, doziveti nirvanu i uzivati. Ja se obracam jednoj drugoj populaciji, koja ima drugacije snove i ocekivanja. Ako ti nisi u toj grupi, ne trebas citati moje komentare. O nekakvom racionalnom odgovoru sa tvoje strane izlisno je i razgovarati. |
Konislave sad ga i ti malo pretjera. Zbog cega se ljudi prijavljuju na lutriju? Zato sto nemaju na raspolaganju 50000 $ da zive lagodno na Balkanu i zbog toga sto im je pun k.... bezvlasca. Svi dolazimo sa nadom i vjerom u novi zivot. I ja garantujem da nikome nije cilj cistiti wc ili konobariti do kraja zivota. Razlika je samo sto ljudi dolaze normalnih shvatanja, ne libe se teskog rada da bi nesto postigli na kraju. 60000$ znatno moze olaksati neciji zivot ali to definitivno nije garancija da ce te cekati menadzerska pozicija. Bujrum ti nama predji na ovu stranu okeana pa da pricamo o konkretnim iskustvima, ovako su sve spekulacije. Sa srecom.
|
Konislave,
Sudeci kako komuniciras sa ljudima (npr svaku drugu logiku osim tvoje nazivas debilnom) i koliko u svakoj recenici izkazujes svoju nepismenost ("dali", "netreba" "nepijem" "novo auto"), cini mi se da bez obzira na tvoje ogromno iskustvo u svim vrstama poslova od elektricnih instalacija do administracija baza podataka, ipak spadas u krug "balkanskih kontraverznih biznismena" ili wannabe "bkb" - Uvek me obraduje i podseti da sam takve ostavio preko bare. |
Ja sad moram da budem malo bezobrazna ali bih zelela da ukazem na cinjenicu da 60k dolara nije nikakva lova ni ovde a jos manje je u US.
Odnosno, to je daleko od neke ozbiljne love. Od toga ne znam kako moze da se kupi kuca u US? Stan u BG ili NS za porodicu, tesko. Za te pare ovde moze da se kupi jednosoban stancic, do jednoiposoban na losijoj lokaciji. Tako da, 60k dolara je lepa svota za ne daj boze, odnosno da neki duzi period ne mozes da nadjes posao. I slazem se, lepo bi bilo otici s 60k u US. No s tim parama ne mozes da kupis kucu, ne mozes da se iskolujes (ne na nekom dobrom univeriztetu)... Takoreci morao bi da biras. Hoces li da radis klosarske poslove i paralelno se skolujes, ili ces da malop vise biras poslove.... Ipak 60k nije cifra koja te u potpunosti obezbedjuje. Samo daje malo vise lufta. Dakle konislave ne znam sto se kunes u te pare. A i vi ostali razumem da te pare su velike kad ih nemas, ali realno probajte iskljucivo s 60k dolara da resite veca zivotna pitanja. U Srbiji.. Tesko. Konislave, ja bih vidis s 60k dolara prioritet stavila na sticanje US diplome. A ne na biranje posla. |
Mozda bi bilo dobro da se vratimo na temu, sto bi znacilo, kazete koji je profil porodice (npr. nas je troje, malo dete, samo muz radi), i na sta sve trosite pare tokom meseca, i koliko je to para...ma i ne mora da bude na sta trosite, samo koliko :). A da bi i oni koji pokvarise ovu temu (i ne samo ovu) bili zadovoljni, napisite cisto da li u US zivite lepse i bolje nego u Srbiji (sveopsti utisak). Hvala puno!
|
Citat:
Ja sam lepo objasnio zasto sluze te pare, samo treba da procitas sta sam napisao. Kad budes citala sta sam napisao, procitaces isto tako da planiram poneti mnogo vise para od 60000$, a od kojih planiram kupiti kucu. Tako da bih ti preporucio da prvo procitas sta sam ja do sada napisao, pa mi se tek posle obrati. Sto se tice skolovanja i tu si promasila temu. Ako si procitala sta sam ja napisao, mogla si doznati da ja dolazim sa sertifikatima i znanjem koje je potrebno za obavljanje mog posla u USA, tako da meni mogu trebati pare samo za dobijanje nekih sertifikata ili licenci, a to e par stotina dolara. Tako da bih ti ja preporucio da drugi put prvo lepo prrocitas sta sam ja pisao, pre nego sto se javis da mi pametujes. |
Nije mi jasno zasto se ne drzite teme, vec stalno pokusavate da izbegnete odgovore na postavljena pitanja.
Dali to radite zato sto ne znate odgovore ili vam se oni ne dopadaju, pa ih zelite izbeci? Nije bitno dali vi odlazite u restoran, ako znate koliko para je potrebno vi napisite. Ako perete auto sami napisite to, ali ako znate kolko kosta da vam ga neko drug opere napisite i to. |
Zelim vam svima da u Americi nadjete dobar posao (strast+novac) i da vise nemate vremena ni zelje da se ovde prepucavate. Lepo kaze nas narod "besposlen pop i jarice krsti".
|
Kao sto vidis veci deo clanova se nalazi ili u proceduri za dobijanje GC ili samo ucestvuju na lutriji. Jedan broj ljudi koji je tamo ti je dao odgovor i to je njihov trosak a koliki ce biti tvoj to ces videti. Ako je neko dao nerealne ili netacne podatke ovde neko drugi ce ga demantovati ili ispraviti, tako da ne vidim razloge za sumnju.
Mnooogo restorana ima menu-e okacene na sajtovima tako da mozes videti cene i sabrati ono sto volis da jedes. Imas obroke od 30-200$ za dvoje zavisi od vrste hrane i ekskluziviteta restorana. Google je tvoj prijatelj! :1081: Kad mogu ovakvi jadnici kao mi da se informisu i pripreme, mozes i ti. Sto se tice skola isto imas na njihovim sajtovima stavku tution fees i to ti isto zavisi od vise faktora, broja credit hours... Recimo od 2000$ po semestru na community college, do par desetina hiljada na elitnim univerzitetima. Ako sam nesto pogresio neka me neko spankuje slobodno. :a078: :==D: |
Stan 900$
Hrana 600$ Rezija 300$(moze i manje 30$ struja,45$ voda,auto osiguranje za dva auta 90$,mobilni 80$,zdravstveno za dete 40$) Gorivo mesecno za kola 300$ Rata za kola 250$ Vrtic za dete 900$ ceo dan, 600$ pola dana (odnosi se na ceo mesec). Posao prvi se ceka u rasponu od mesec dana do cetiri meseca. Satnica 9$ bruto, to je na ruke 1300$, najveca satnica u fabrikama kad dodjete mozete da ocekujete oko 12$ top. kombinacija sa dve plate pokriva osnovne troskove za pocetak dovoljno. kola polovna dva komada po 1500$ pokriva osnovne potrebe na pocetku. ovo su cene u zapadnim predgradjima Chicaga |
Citat:
1) 50-70$ dobar restoran 2) ~10$ starbucks keva :1072: 3) pranje kola 5$ 4) ne znam 5) ulje i filteri ~25 6) ne znam 7) od 15$ pa na vise, clanstvo u biblioteci je besplatno 8) kod nas je parking dz, u centru jedino ako ima nesto onda je 5-8$/h 9) imam "servisera" u kuci tako da... 10) ne znam, necu sigurno na letovanje posle 8 meseci boravka u Americi 11) dobre patike ~50$ ali ima dobrih i za manje 12) ne znam, nemamo decu 13) ne znam, javim ti za 2god kad upisem koledz I sta si sad dobio ovim izvestajem ako smem da pitam? Ja bih volela da sam mogla da dodjem sa 60.000 u dzepu, ali meni kao 23godisnjakinji to je nezamislivo. Da mi se svidja ovde-ne svidja mi se. Ali ne svidja mi se iz razloga sto sam daleko od ljudi koje volim. Ali da, zivim mnogo bolje nego u Srbiji i mnogo opustenije nego moji roditelji u zadnjih 20 godina. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Ja kad sam bio u Houston-u, pregled kod lekara je bio 70$ . Lekove nemozete da kupite ko kod nas, za sve vam treba recepta. A za receptu ti treba pregled. Kolko kosta specijalista? Kolko kosta laboratorija? Samo nemojte da mi predlozite dva posla. Da radim 12-15 sati? |
Citat:
|
Ajde lepo spustite loptu i vratite se na temu. Zamolio sam na pocetku, kada sam otvorio ovu temu, da je ideja da ona bude u potpunosti posvecena samo cinjenicama i brojkama, a ne nadmudrivanjima i preganjanjima, na sta ste potrosili dve strane. Vec je bilo slicnih razmena misljenja u drugoj temi, nema potrebe da se isto prenosi ovde. Kao sto sam i tamo napisao - "sit gladnom ne veruje", pa nista necemo postici prepucavanjem ko je u pravu. U potpunosti razumem poziciju koju zatupa Konislav, zeli da izbegne sto je moguce vise stresa i glavobolje na pocetku i to je skroz OK, blago njemu kad moze sebi to da priusti, svi bi to voleli, ali je situacija drugacija, a ne verujem da ce iko odavde da odustane jer ne moze da krene tako "mirno" u novi zivot. Postujete i postujete, a nista ne dokazujete, samo na kraju pocinjete da dizete tenziju i da se vredjate. Tek to nema nikakvog smisla i predstavlja suprotnost onome cemu je forum namenjen. Ja sam naveo neke stavke koje bih voleo da vidim potkrepljene brojkama, Konislav je prosirio listu (manje "zivotnim" i neophodnim troskovima, ali ocekivanim i realnim), pa je skroz OK da i tu vidimo koliko para odlazi. Nadam se da nam nisu potrebna preterana objasnjenja i argumentacije, svi smo do sada shvatili da cene variraju od drzave do drzave, od prodavnice do prodavnice, pa hajde da zaista i VIDIMO kolike su te varijacije i kako je gde. Za sve one koji bi da se i dalje preganjaju i teoretisu, molim vas pisite na drugom mestu.
Unapred hvala! |
Upravu si dreadnot. Mislim da se trebamo vratiti cinjenicama. Ja sam odgovorila na konislavov post jer jos ne placam stan ni rezije tako da ne znam. A kako citam ostale, sve vise mi se cini da je ovaj Phoenix pravo mjesto za pocetak narocito u ovako losoj ekonomiji.
Sto se tice konislava, meni sve vise izgleda da to posta neki razocarani tinejdzer ili mladic bez perspektive koji samo prodaje pricu. Za ubuduce, konislave nemoj supljirati, ti i dalje prodaji teze kako se bez brda para ne moze doci, ovdje je masa nas koji dokazujemo suprotno. I uzivamo i pijemo kafe i odemo u restoran itd ... Sto se mene tice, I rest my case ... |
[quote=konislav;13083]Ma sta pokriva? Ako su mu dve plate po 1300 ili cak i 1600, opet je tanak. I sa 2000$, ne sme kafu da popije, da ga zub zaboli, jebo je jeza.
Ja kad sam bio u Houston-u, pregled kod lekara je bio 70$ . Lekove nemozete da kupite ko kod nas, za sve vam treba recepta. A za receptu ti treba pregled. Kolko kosta specijalista? Kolko kosta laboratorija? Samo nemojte da mi predlozite dva posla. Da radim 12-15 sati?[/Q Pvo ne uzmes auto na kredit nego kupis polovno auto od 1500$ max (sluzice te dve do tri godine dok se ne snadjes) Drugo ne saljes dete u vrtic i ne placas vrtic ako nemas para niko te ne tera da ti dete ide u vrtic (radis jednu smenu ti a drugi supruga tj nadjes posao da se preklapas sa smenama tako da je neko uvek sa detetom 0 ovde ustedis tih 600$-900$ Kad oduzmes te troskove od 3250$ koliko si naveo dobijes manje troskove za 1150$, sad vidis kako mislim da se mozes provuci sa dve obicne plate od po 1300-1600$ To treba da vam bude prvi cilj kad dolazite da uspete da opstanete ovde i da ste na pozitivnoj nuli tj da nisi u minusi posle kako se ko snadje. Dalje ako ti mislis da ces odmah ovde da pravis pare i da zivis zivotom boljim negoli tamo gde si sad veruj mi da si u zabludi mnogo je losiji zivot kad dodjes ovde nego li kad si tamo u pocetku ali vise imas mogucnosti kad si ovde nego kad si tamo. Dalje o lekarima ovde niko ne razmislja Ako se razbolis -citaj bankrotirao si, ovde i vece baje bankrotiraju od nas imigranata ako se razbole jer su racuni astronomski i sa osiguranjem a kamoli bez njega, ako imas problema sa zubima lepo uzmes kartu odes u Srbiju i sve zube napravis i jos ti ostane para koliko ovde kostaju popravke zuba ili neki veci radovi na zubima. Ali shvati jednostavno da je to tako i ti tu ne mozes nista da promenis ako se toga bojis onda brate lepo ne dolazis ovde i to ti je to E da da ti pomenu kafu pa kafa ti je ovde cist luksuz ako hoces da pijes pravu Starbucks od 2-5$, cigarete 5$ kutija u gradu 10$, ali to je ovde luksuz koji se placa po meni i treba da je tako. I da se vratim na kraju sa 2600$ mozes da pokrijes osnovne troskove zivota i jos mozda da ti ostane koja stotina dolara, sve preko toga je tvoj licna stvar kako osecas i koliko novaca mozes da napravis. |
Citat:
Nikad ja nisam rekao da se bez para ne moze otici, ja samo kazem da to moze biti bolno. I nista vi ne dokazuete meni, niti su meni potrebni dokazi. Ja sam izneo svoje razmisljanje, vi ste izneli svoje razmisljanje i to je to. Covek koji je postavio temu je lepo to razume, samo mi nije jasno kako vi ostali ne mozete razumeti. Mozes ti ici bez para, niko tebi to ne brani. Samo budite posteni pa kazite ljudima kako se tamo zivi bez para ili sa malo para. Kazite ljudima da se sa malo para, mora puno toga odreci. Kazite ljudima da je pozeljno (ako je moguce), da ponesu sto je moguce vise para. Nemojte obmanjivati ljude da im pare ne trebaju i da ih tamo ceka med i mleko ili nekavo blagostanje odmah po dolasku. Dobro je ako idete na kafu i ako uzivate. To je i cilj igre, da sto vise ljudi uziva. Zato sam ja i predlozio ljudima koji nemaju para, a hteli bi da malo vide i luksuz Amerike, da se prikljuce vojsci ili da kao civili odu u Iraq ili Afganistan, da tamo akumuliraju malo "kineticke energije", pa kad se vrate nazad mnogo toga ce im biti lakse. Ko je razumeo, razumeo je. Kome trebaju dodatne inormacije moze da se javi na mail. Citat:
Luksuz treba da se placa i ja se slazem sa tobom, ali taj luksuz cini zivot ispunjenijim, bogatijim i daje vise volje za zivotom. |
Razumijem ja sve sto si ti rekao, ali nigdje ne vidim da je iko od nas rekao kako je ovde lagodan zivot. Svi smo se sretali sa problemima i razgovarali o njima, ti prikazujes stvari kao da je glavni cilj obmanuti sto vise ljudi da se prijavi na lutriju. Svi imamo svoje razloge za i protiv i snalazimo se. Ko hoce u Irak sa srecom mu, ja imam previse razloga protiv da cak i pomisljam na to, pa makar ovdje radila sve sa tvoje liste klosarskih poslova.
|
| Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 05:05. |
|
Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.