ZELENA KARTA - LUTRIJA

ZELENA KARTA - LUTRIJA (http://www.zelenalutrija.com/forum/index.php)
-   Stare teme (http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=22)
-   -   Predznanje Engleskog jezika? (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=642)

ikana 22.03.2010 20:46

Predznanje Engleskog jezika?

Pozdrav svima,vec duze vas pratim,ove godine sam prvi put konkurisala za lutriju:;D: Inace,nisam nasla,da li je neko pisao o tome kako se snasao sa jezikom,da li ste otisli sa prosecnim znanjem jezika,da li je mozda neko pohadjao ovde ili tamo skolu jezika,ili ste pak vremenom usavrsili...?Pozdrav :D

dreadnot 23.03.2010 11:46

Bravo, ovo je odlicno pitanje, zaista o tome nismo diskutovali, svi to nekako uzimaju zdravo za gotovo. Ima tu jedan mali problem - neko je pun samopouzdanja i misli da govori kao rodjeni englez, ali mu je govor nepravilan, akcenat ocajan i ne mari za vremena i sl. Ima stidljivih, koji znaju mnogo bolje nego sto su spremni da priznaju, jednom recju, tesko je dati realnu ocenu.
Ja sam svojevremeno ucio engleski na Institutu za strane jezike u Bg., posle sam ga kroz posao, filmove, muziku i knjige usavrsavao, bogu hvala tu je i internet. Imao sam priliku da mesec dana pohadjam kurs na engleskom (iz moje struke), i da zivo diskutujem sa izvornim govornicima. Na osnovu njihovog misljenja smatram da ga dobro znam, u svakom slucaju dovoljno za potpuno nesmetanu komunikaciju. UZ to imam i posebno otvorene kanale za taj jezik, pa sve nove stvari (reci, izraze) upijam i pamtim. Nadam se da cu ga za par meseci boravka potpuno izbrusiti...

dragonn 23.03.2010 13:36

Sto se tice engleskog jezika dacu ti svoj licni primer i vazi za Chicago mada verujem da postoji takva mogucnost i u ostalim delovima USA. Dakle, ja sam vec posle 2 nedelje krenuo na ESL casove ovde ( ESL - English as Second Language ), reko da malo upotpunim prazninu dok ne dodje posao a i ujedno da pomognem sebi da se opustim malo u samom pricanju i ne samom pricanju nego konkretno u pravilnom pricanju i pisanju. Posto sto se mog slucaja tice ja engleski nikada nisam ucio u skoli, jerbo je jelte u moje vreme kada sam ja isao u osnovnu skolu ucio se ruski jezik ako si bio dete sa sela kao sto sam ja pocinjao, pa se naravno posle sa time i nastavilo u srednjoj skoli...doduse nemam nista protiv jezika ali do danasnjeg dana nisam video niti imao priliku da upotrebim jezik. Da se vratim na temu :)...Sto se mog znanja englesko jezika ja sam ga naucio tamo u Srbiji iz filmova, muzike i najvishe kompjutera posto mi je tu najvishe i trebao ali je to moje znanje bilo bazirano na razumevanju jezika i to prilicno dok mi je samo pricanje bilo malo da kazem teze jer nisam nikada pricao sa nekim uzivo sto bi se reklo sem catovanja :P. Tako da sam zbog toga ovde i krenuo na ESL casove jezika i mogu reci da mnogo pomazu nekome kao sto sam ja i to meni licno da probijem led i pocnem da pricam i koristim to sto razumem sve, za ovih mesec dana nije bio slucajeva da nisam nesto razumeo. Ovo sto sam ja krenuo je u public varijanti i besplatno je sto je jelte nama novodoslima veoma vazno, ali ima i u privatnim skolama i placa se tamo naravno. Licna je stvar svakoga sta ce izabrati i kako, ali mislim da je vecina za besplatnu varijantu :). Ja josh imao srece pa upao u prolecni deo...sam proces, ode se tamo, odrade se dve vrste nekih testova da vide koliko znash ( pisana varijanta, odgovaranje na pitanja i tome slicno) i na osnovu toga ti kazu posle u koji nivo spadash. Od dokumentacije je potreban dokaz da zivish na teritoriji gde krecesh sa casovima, meni su licno priznali aplikaciju za SSN posto ja josh nisam SSN dobio i jedino sam to i imao kao dokaz da sam ovde legalno a da ima adresu na sebi ( jer jelte u pasosu nema adresa stanovanja ovdasnja :) ). I sto se samih casova tice stvarno mogu reci da pomazu jer su oko tebe ljudi sa slicnim da ih nazovem problemima sto se jezika tice, na istom ste nivou pricanja otprilike tako da pomaze prilicno, barem meni koji nije ranije pricao engleski mnogo pomaze, najvishe da se opustim i pricam. To je bilo "ukratko" i nadam se da sam barem malo pomogao :D

ikana 23.03.2010 16:19

Hvala vam na iscrpnim odgovorima!Citajuci forum stekla sam sliku kao da svi znaju odlicno Engleski :) Pa rekoh da vidim kako tu stoje stvari :book: svacije iskustvo znaci!Hvala i pozdrav!

dragonn 23.03.2010 23:06

Ah da, ja pored objasnjenja nisam dao link ovih "mojih" gde ja idem na predavanja za ESL. Ali posto sam dobio ukor od big boss-a foruma ( koji naravno nece videti da ga cinkarim ^^) :D evo linka za moje casove ESL-a...http://www.trumancollege.edu/adulted/classes.php#esl. Nadam se da ce pomoci malo.

Zvezda 06.04.2010 03:35

Slazem se sa clanom Dragonn-om, da je ESL najbolji nacin da se usavrsi jezik i da se socijalizirate i sa novim Emigrantima,sto nas jedino hvala Bogu oni druze ovde u Tampa Zalivu {za razliku od Amera sto ce vas kulturno distancirati da su "busy",a verovatno ih odbija i nas akcenat?}. Inace Ikana, ovde sam se strasno sokirao i razocarao od nasih ljudi iz bivse YU, sto ovde zive po 9-10 godina a pricaju mnogo gore od mene sto sam ovde 9 meseci i rade uglavnom po Penzionerskim domovima ili raznim magacinima {to je jedina "Industrija u Turistickoj Floridi} da oni govore Engleski kao deca u 5 razredu na Balkanu sa akcentom po "Vuku",sto za mene oni za moj prosecni Engleski kazu "auu,pa cuj ti njega kako on dobro prica"..A ja se jadnik jos mucim za njihovim Floridskim zargonima da ih razumem sta nekad hoce da mi kazu..Oni ce razumeti sve, ali za "listening" ce vam trebati vreme..Tako da ako neko ima mogucnosti i vremena da sto vise usavrsi Engleski pre selidbe,dajte sve od sebe, to su vam "krila" bez kojih ne mozete u startu biti ravnopravni sa domacim nezaposljenim" sto ih oko mene ima na svakom semaforu sa tablama "trazim posao"...Da vam ne pricam o "nasoj" lakomoj dijaspori sto ovde gube kuce svakodnevno posto su se zaduzili uveliko sa kreditima pre recesije pa sada rade po 2-3 posla da bi nesto i zadrzali, i kada potrazite za vase ukucane neki posao, oni vas odmah upute u Agenciju za zaposljavanje..

goranm 08.04.2010 10:43

Stvar je prosta. Ako neko ima bilo kakve sumnje u znanje engleskog jezika uvek moze odraditi probno recimo IELTS reading ili listening test. Ako ostvarite ocenu 6 dovoljno znate, ako ne.... trk u neku skolu jezika! Ako znate za 7+ necete imate nikakvih problema i gotovo da nece biti razlike da li ste u USA ili Srbiji, jezicke barijere nece biti.
Evo pa probajte:

KNJIGA 1.:
http://www.2shared.com/file/12487204...s_6_test1.html

AUDIO FAJLOVI ZA KNJIGU 1.:
http://www.2shared.com/file/12487218.../Test1-s1.html
http://www.2shared.com/file/12487222.../Test1-s2.html
http://www.2shared.com/file/12487227.../Test1-s3.html
http://www.2shared.com/file/12487231.../Test1-s4.html

REzultate bodujete prema:
http://en.wikipedia.org/wiki/Ielts

imate tabelu sa rasponom bodova i ocena.

Za 1 h znacete tacno na cemu ste.

dragonn 08.04.2010 12:59

Ja sam inace krenuo sa sestim nivoom sto mislim da i nije toliko loshe za nekoga ko nikada nije pricao sa nekim engleski uzivo od mogucih 8 nivoa koliko ih ima tamo i na ovom nivou se najvishe uci gramatika, koliko mi se cini na osmom nivou se najvishe radi pisanje ali cu se raspitati danas pa vam mogu reci sta se posle sestog nivoa uci.

lenhi 08.04.2010 13:33

Znači već 6. nivo za nekog ko nije komunicirao sa amerima!
Pa koji se nivo postigne posle tog 8. nivoa? Što pomenu neko ovaj IELTS zbog poređenja, može li se recimo sa šesticama položiti IELTS sa 8. nivoom tamo?!

ferrigno 08.04.2010 16:28

Meni je došlo 7.0, ali rješio sam samo listening. :naughty:
Engleski kao jezik je jako jednostavan za učenje kad ga usporediš s našim jezicima. Jedino nas naglasak izdaje. Za naglasak trebaju proći godine da bi se ispeglao. :)
Veliki plus tome je taj što smo svaki dan njime okruženi: internet, serije, filmovi...
Evo moje iskustvo, kao turist.
Prve dane kad dođeš, imaš osjećaj da ne možeš izgovorit niti jednu riječ (totalna blokada, "svi će mi se smijat", "neznam da li Present Perfect ili Past Simple", nepotrebna zamaranja i opterćenja i slično). Slušaš oko sebe, razumiješ sve, ali nikako da progovoriš.
Nakon nekog vremena shvatiš da ti nema druge i da tih 12 godina engleskog jezika u školi i sati i sati pred kompjuterom, am. serijama i filmovima moraju izaći vani.
Nakon 20ak dana dolazi ti sve automatski, problem je jedino taj šta kad se najviše ufuraš u jezik imaš let za doma...:no:

dragonn 08.04.2010 21:11

Citat:

Prvobitno poslao korisnik ferrigno (Poruka 14862)
...svi će mi se smijat...:no:

Sto mi je ovo poznato :obrva:, ali bash kako si opisao, posle sve dodje polako samo od sebe, bash me briga da li ce da mi se neko smeje ili ne, bitno je da hocu da ga naucim i pravilno pricam. Pa kako mala deca nauce jezik, pricaju, grese i mnogo brze nauce jezik tako jer se ne obaziru na to da li im se neko smeje ili ne, jednostavno pricaju i ispravljaju sebe tamo gde grese da bi pravilno pricali. Sto se obecanja tice nisam uspeo danas jer sam morao ranije da zbrisem sa nastave, ali cu se raspitati sigurno.

steelers 08.04.2010 23:25

Jel samo ja ne umem ovo da koristim? :no:

goranm 09.04.2010 09:03

Citat:

Prvobitno poslao korisnik dragonn (Poruka 14863)
Sto mi je ovo poznato :obrva:, ali bash kako si opisao, posle sve dodje polako samo od sebe, bash me briga da li ce da mi se neko smeje ili ne, bitno je da hocu da ga naucim i pravilno pricam. Pa kako mala deca nauce jezik, pricaju, grese i mnogo brze nauce jezik tako jer se ne obaziru na to da li im se neko smeje ili ne, jednostavno pricaju i ispravljaju sebe tamo gde grese da bi pravilno pricali. Sto se obecanja tice nisam uspeo danas jer sam morao ranije da zbrisem sa nastave, ali cu se raspitati sigurno.

Ako stalno razmisljate da ce vam se neko smejati nikada necete ni nauciti jezik. Jednostavno tako to ide. Dok smo bili mali ni maternji jezik nismo znali, pa smo ga naucili, zasto? Zato sto se dete od 2-3-4 godine ne stidi i nema kompleks da ce mu se neko smejati. Kompleks dolazi sa godinama. Secam se kao da je juce bilo kada sam prvi put u zivotu morao na engleskom da pricam.... a uuuu sto je to bilo tuc muc Ken Lee.... uzas jedan. Pricam i sam ne verujem sta pricam, a sve razumem. E to je vise bilo od tog "blama". Medjutim kada se popilo par piva da vidis promene! Sve krenulo ko podmazano. Sve je u glavi. Prosto je nemoguce da sve razumete a da ne umete da govorite. To je cisto u glavi! Oslobodite se i sve ce biti OK. Posle tog iskustva (pre jedno 10 godina) shvatio sam da treba biti opusten i sve dodje samo od sebe. naravno iamte onaj deo privikavanja koji treba da prodje da pocnete, sto ljudi kazu, da "mislite na engleskom". Ako ste losiji sa jezikom za to vam treba duze vremena (10-15 minuta), ako ste bolji za to vam treba.... pa 5-10 sekundi, mozda, ako ne i manje.
Ako ne spadate u one koji vole da sede i uce, da citaju i tome slicno, a ipak bi hteli da popravite znanje engleskog jezika gledajte filmove, serije i posebno preporucuje Discovery, National geographic, Explorer, History, BBC i slicno. Za svega 2-3 meseca "zategnucete" jezik. Naravno ako gledate pomenute kanale to cinite bez prevoda, ako ne mozete da iskljucite prevod pokrite ga necim na TV.
Imam na HDD jako dobar materijal za uzenje govora. U pitanju je metoda jednog mladjeg profesora engleskog jezika koji radi bas sa doseljenicima u USA. Posle nekoliko godina rada primetio je da ljudi imaju vecinom pasivno znanje jezika, tj. razumeju ali nikako da progovore. Kroz nekih 30-40 sati audio materijala naterace vas da progovorite. Kurs je izkljucivo za one koji imaju solidno pasivno znanje. u kursu prolazi i kroz gramatiku ali iskljucivo usmeno ne koncentrisuci se na to cak ni akko se koje vreme zove! njegov moto je da deca znaju da govore jezik pre nego sto krenu u skolu, a da ni slova ne umeju napisati, kako? Znaju gramatiku (solidno), a opet nisu ni culi za grec grammar , kako? Sve su naucili "na osecaj" i "na sluh". To je po njemu jedini nacin za ODLICNO usvajanje jezika. Kaze da nismo ni svesni da u govoru koristimo "forms and patterns" i na tome gradi ucenje pricanja.
Ja se bas raspisao, da skratim, slusajte pomenute TV kanale to i on preporucuje, zatim filmove, serije. Moram dodati da slusanje muzike ne preporucuje ni u jednoj formi kao sredstvo ucenja jer ce vas nauciti pogresnom izgovoru. ipak je to pevanje.

dragonn 09.04.2010 12:46

Citat:

Prvobitno poslao korisnik goranm (Poruka 14869)
.... a uuuu sto je to bilo tuc muc Ken Lee.....

Hahaha, Keen Lee, ne mogu da verujem - podsetio si me ovoga sada i morao sam da odgledam josh jednom, mnogo je jako :grin:.

pekka 09.04.2010 14:23

Citat:

Prvobitno poslao korisnik goranm (Poruka 14869)
Moram dodati da slusanje muzike ne preporucuje ni u jednoj formi kao sredstvo ucenja jer ce vas nauciti pogresnom izgovoru. ipak je to pevanje.

Prednost je u slusanju instrumentalne muzike, makar u ovom komtekstu, sto stalno pokusavam da objasnim ljudima. :grin:

dreadnot 09.04.2010 14:35

Moze da pomogne i citanje knjiga, casopisa i sl., vise za pasivno ucenje, ali i za usvajanje konstrukcije recenice, stila i sl. Ma, samo rad, rad i rad...

pekka 09.04.2010 14:49

Citat:

Prvobitno poslao korisnik dreadnot (Poruka 14880)
Moze da pomogne i citanje knjiga, casopisa i sl., vise za pasivno ucenje, ali i za usvajanje konstrukcije recenice, stila i sl. Ma, samo rad, rad i rad...

Upravo tako. Ja imam gomilu strucnih casopisa koji su pisani dvojezicno, doduse na hrvatskom i engleskom, ali nije problem jer ja spadam u onu stariju generaciju koja se skolovala na srpsko-hrvatskom jeziku.

dreadnot 12.04.2010 08:36

Ja sam procitao gomilu knjiga od Stivena Kinga u originalu, jedna moja koleginica je imala rodbinu u USA pa su joj slali kako sta izadje, poslednjih nekoliko godina na letovanjima u Grckoj obavezno naidjem na beletristiku namenjenu englezima u apartmanima u kojima odsedamo, pa i to progutam, sve lagana literatura, a dobro dodje da vezbas.

goranm 12.04.2010 09:54

Citat:

Prvobitno poslao korisnik dreadnot (Poruka 14944)
Ja sam procitao gomilu knjiga od Stivena Kinga u originalu, jedna moja koleginica je imala rodbinu u USA pa su joj slali kako sta izadje, poslednjih nekoliko godina na letovanjima u Grckoj obavezno naidjem na beletristiku namenjenu englezima u apartmanima u kojima odsedamo, pa i to progutam, sve lagana literatura, a dobro dodje da vezbas.

Knjige su odlicne za ucenje jezika, kako stranog tako i svog, maternjeg.

Neverhood 13.04.2010 19:24

Knjige su i po meni dobra stvar. Samo malo ih je teze naci u okolini. U nasoj biblioteci postoji nesto knjiga na engleskom, medjutim nisu bas neki naslovi. Tako da sam narucio preko amazona... Nije jeftino(15e) niti je knjiga super kvaliteta ali zato citam ono sto zelim. :)

dragance 13.04.2010 19:40

a za šta služi kompjuter? :)

pekka 13.04.2010 21:35

Kompjuter i internet su predivna stvar, ali stampano je stampano, bar za mene. Dok ne uzmem u ruke i ne prelistam, nema tu prave srece.
Sa druge strane, zbog sve brzeg protoka na internetu sam potpuno zanemario televiziju (sto uopste nije tako lose).:grin:

dragance 13.04.2010 21:55

Pa dobro, svako nadje ono što mu odgovara.Ja npr nemam živaca da listam knjige, dosta vremena provim pored računara i čitanje knjiga u pdf formatu mi je mnogo lakše.Ono što sam hteo da kažem zapravo, bitno je da postoji volja za učenjem, sad kako je materijal prezentovan, to bi trebalo biti manje bitno.

pekka 14.04.2010 07:49

Citat:

Prvobitno poslao korisnik dragance (Poruka 14978)
Pa dobro, svako nadje ono što mu odgovara.Ja npr nemam živaca da listam knjige, dosta vremena provim pored računara i čitanje knjiga u pdf formatu mi je mnogo lakše.Ono što sam hteo da kažem zapravo, bitno je da postoji volja za učenjem, sad kako je materijal prezentovan, to bi trebalo biti manje bitno.

Apsolutno ispravno razmisljanje.:bravo:

Neverhood 14.04.2010 10:37

Citat:

Prvobitno poslao korisnik dragance (Poruka 14978)

Provodim citav da za racunarom osim kad sam na putu do kuce ili na terenu. Inace na poslu bas prevodim sa engleskog neko uputstvo tako da mi je trenutno dosta digitalnog teksta. Bas prija da se zavalim u fotelju ili u krevet pa da citam stampano. Ali to je sto kazes, ko sta voli....

ja . 22.04.2010 12:52

Cao svima,
htela sam da resim neke od ovih testova koji su postavljeni na prvoj strani medjutim nisam uspela da ih otvorim. Jel pokusao neko da resi ovaj test
http://www.britanicca.rs/index.php?o...pper&Itemid=83 ? ja sam imala 75 od 90 odgovora? Jel bi znao neko kako se kotiram sa tim znanjem na americkom trzistu ?:grin::;D::;D:

diablo 22.04.2010 18:10

Jako dobro :==D:

Zanimljiv testic, moj skor je 80% (72/90). Ocekivao sam i vise,ali sam se ipak malo precijenio.

zed 22.04.2010 21:15

Interesantno, i ja sam se precenio :D ocekivao sam preko 90 kad sam video kako je lak. :==D:

85.5%(77/90)

dreadnot 26.04.2010 08:59

Ajde da se malo puvakam - 81 od 90 (90%). Zanimljiv test... Samo je naizgled lak, neka pitanja zaista jesu, ali je negde bas tricky...

imarkovic 26.04.2010 11:05

Pa moram onda i ja da se malo hvalim: 93,333333333...% (84/90):woohoo:

goranm 26.04.2010 11:07

Da, ovo je jos jedan u nizu testova "gramatike" i ne govori AMA BAS NISTA o realnom znanju jezika. Lepa "igrarija" i nista vise od toga.

steelers 26.04.2010 13:14

добро, ја онда нећу да се хвалим.

Ivan33 26.04.2010 13:33

Hmm, ovo je baš zgodna tema...Ja u svakodnevnim aktivnostima na poslu pišem i čitam dokumentaciju na engleskom, ali sama konverzacija na istom mi je problem jer za to nemam baš često priliku. Kao što mnogi rekoše, potrebno je vreme da prokinem i počnem sa normalnim razgovorom, a do tada sklapanje složenijih rečenica u sebi pa... U svakom slučaju na fondu reči se mora dosta raditi, vremena su manje bitna, a tamo će vreme učiniti svoje.

goranm 27.04.2010 06:45

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Ivan33 (Poruka 15239)
Hmm, ovo je baš zgodna tema...Ja u svakodnevnim aktivnostima na poslu pišem i čitam dokumentaciju na engleskom, ali sama konverzacija na istom mi je problem jer za to nemam baš često priliku. Kao što mnogi rekoše, potrebno je vreme da prokinem i počnem sa normalnim razgovorom, a do tada sklapanje složenijih rečenica u sebi pa... U svakom slučaju na fondu reči se mora dosta raditi, vremena su manje bitna, a tamo će vreme učiniti svoje.

Bas to i jeste problem. Vecina ovde zna za 80-90% sto je i vise nego dobro, ali opet ne ume da govori. Problem je samo u glavi. Naravno da cete ako znate 85% zvucati pomalo kao Indijanac kada jednom pocnete pricati, ali nekako morate poceti, zar ne? Ako bi cekali da postignete 100% na testu da se ne bi "izblamirali", nikada necete ni pricati. Takodje onaj momenat "prevodjenja" u sebi pre izgovaranja recenice nece nikada nestati ako jezik ne pricate, makar i pogresno. Dakle samo napred, opusteno i bas vas briga sta okolina misli o vama. Doduse nije bas zgodno da sa onima koje engleski ne zanima "prosipate pamet", nadjite nekog ko hoce da prica sa vama, a da ne "nervirate" okolinu. Posluzice devojka, sestra, brat, drug... ma vazno je naci nekoga ko hoce.
Samo napred!

goranm 27.04.2010 06:48

Citat:

Prvobitno poslao korisnik steelers (Poruka 15236)
добро, ја онда нећу да се хвалим.

Pa pohvali se covece! Nemoj da "trune" u tebi :) :) :)

Evo da ja pogadjam, 88%?

steelers 27.04.2010 15:23

Citat:

Prvobitno poslao korisnik goranm (Poruka 15266)
Pa pohvali se covece! Nemoj da "trune" u tebi :) :) :)

Evo da ja pogadjam, 88%?

Hvala ti sto imas lepo misljenje o meni. 52%

Taji 27.04.2010 16:41

Nemojte da vas puno brine vase znanje jezika. Sve to dodje na svoje kad se pocne da zivi i radi sa amerima i sve zavisi sa kojim slojem ljudi se druzite i radite. Nadogradjivanje znanja jezika trajat ce dugo, da ne kazem vjecno.

Kad sam ja pocinjala da radim sa amerima bilo im je dovoljno da znam jezik za posao, osnovne stvari. Komunikacija sa ljudima u mom okruzenju pomogla mi je da pocnem da sirim svoj vokabular. Tad je to bilo mogo zabavno i interesantno a i lagano. Ali svako pomicanje na novi posao donosilo mi je i novo ucenje "rijeci i izraza" vezanih za posao koje prije nikad ni cula nisam. Tako recimo, nakon skoro tri godne rada i druzenja sa njima, samim tim i nekim solidnim znanjem jezika, dobijam priliku da se zaposlim u vatrogasnom kao dispecer. E to su bile muke Isusove. Otvorila firma vatrogasnu akademiju i nas nove dispecere poslala 15 dana u skolu, svaki dan po 8 sati. Po danu u skolu, po noci ucim terminologiju. Skoro pa sam odustala nakon nedjelju dana, tesko do Boga, mnogo gradiva, pravila, propisa, sve novo za mene (i za moje kolege).......ali onda su nam rekli da ce glavno testiranje za ostanak na poslu biti nakod tri mjeseca rada. E to nas je sve spasilo. Od nas 9 dispcera za Bosnu nije polozio samo jedan covjek. Nije uspio da savlada gradivo ni nakon ta tri mjeseca. Tu sam se prilicno ispekla........ali opet kazem, naredno pomjeranje mi je opet donijelo nove rijeci, izraze...i stalno tako. Znam samo kad nam nas glavni vatrogasni sef posalje email da svi zijevamo i kontamo "sta je ciko htio da kaze". Covjek visoko obrazovan, koristi terminologiju visokog stepena engleskog jezika, ciljano bira rijeci za koje zna da "obicni" ljudi ne koriste jer ni neznaju da takve rijeci postoje (nizi stepen obrazovanja), veoma superioran, uvijek je nastojao da nas "spusti na zemlju", zbuni, da se zna ko je glavni boss......cak ga, u vecini slucajeva, ni ameri koji su sa nama radili nisu mogli da razumiju a sto je njemu bilo mnogo drago jer su morali da ga zovu telefonom i da traze objesnjenja na "obicnijem engleskom" da bi znali sta on u stvari hoce da se odradi.
Zato, koliko god da ucite, naucite i misite da ste spremni sa nekih 80-90% od tih internetskih testiranja, nemojte da se razocarate i iznenadite ako naletite na situacije u zivotu kad budete morali da zagrijete stolice i ucite opet.....nije to zato sto se nezna jezik nego prosto zato sto ce uvijek da de dodaje jos novoga na ono vec nauceno, da se siri vokabular....uvijek.
Opet, sve je to individualno. Zavisi gdje ce covjek da zivi i radi, sta ce da radi, sa kim ce radi i da se druzi. Vidim ovdje neke nase ljude koji su dosli prije 15-ak godina i na tako niskom su stepenu znanja jezika da je razocaravajuce. Ali oni su zadovoljni, mogu da se sporazmiju gdje god da odu, rade to sto rade i misle, a i kazu, da im i ne treba vise.
Svako ipak zna sta je za njega najbolje i koliko mu je dosta.

goranm 28.04.2010 06:25

Apsolutno se slazem. Najgore je kada covek prestane da uci misleci da "sve zna".

dreadnot 28.04.2010 08:33

Amin za Tajin post. To je ono oko cega se sve vreme vrtimo - practice makes perfects.

pekka 28.04.2010 09:17

Citat:

Prvobitno poslao korisnik goranm (Poruka 15293)
Apsolutno se slazem. Najgore je kada covek prestane da uci misleci da "sve zna".

Kad neko dodje do tog zakljucka onda ostali zakljuce da je taj mnogo glup.:==D:

Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 22:03.

Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.